MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Megkezdődött a 164. hajózási idény a Balatonnál

2010.04.03. 13:39 • Április harmadikán délelőtt szikrázó napsütésben, a hagyományokhoz híven nagyszombaton fogadták ünnepélyes keretek között az első hajót a füredi mólónál.

Ezzel hivatalosan kezdetét vette a 164. balatoni személyhajózási szezon. Április 30-ig csak hétvégenként, május 1-től október 3-ig pedig naponta közlekednek a járatok. A jegyek árai idén nem emelkednek. Siófokról a Helka motorossal érkeztek a vendégek a füredi mólóra, ahol a Balaton Régió egységességét szimbolizálva, a három legnagyobb Balaton-parti település: Siófok, Keszthely és Balatonfüred polgármestere mondott ünnepi beszédet. Dr. Bóka István hangsúlyozta: nem véletlen, hogy évek óta a feltámadás ünnepén indul a hajózási idény. Nagyszombaton már nemcsak a várakozás, hanem a remény beteljesedésének ígérete tölti el a szíveket. Füred polgármestere megemlékezett gróf Széchenyi Istvánról is, hiszen neki köszönhető, hogy 164 évvel ezelőtt a Kisfaludy gőzössel elindult a balatoni hajózás. A legnagyobb magyart pedig nemcsak emlékeinkben kell őrizni, hanem tettekkel is követni kell. Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere arról szólt, hogy a reformkor óta a Balaton állapota pontosan mutatja az ország állapotát. Amikor az ország fejlődik, akkora a tó körül fejlesztések valósulnak meg, de ha az ország megtorpan, akkor párhuzamosan a Balaton állapota is hanyatlik. Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere szerint amikor a változás szele fúj, akkor a kételkedő ember falakat épít, a bizakodó viszont vitorlákat bont. A Balaton-parti települések közös érdeke a "vitorlabontás". Kapócs Ferenc a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta: tavaly eredményes évet zárt a társaság és mindent elkövetnek azért, hogy ez idén is így legyen. Gőzerővel folynak a hajók műszaki felújításai, hiszen ebben az évben január 29-én fagyott be a Balaton, a hosszú tél miatt későn tudták megkezdeni a munkát. A tervek szerint május végére elkészül a boglári kikötő bővítésének második üteme. A húsvéti hétvégén elsőként a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony, majd a következő hetekben egyre több útvonalon indul meg a hajózás. Újdonság, hogy idén több kikötőből indítanak tematikus kirándulásokat. Húsz kikötőből sétahajókat, 12-ből diszkó-, 11-ből gyermekhajót, 17-ből pedig programmal, étkezéssel meghirdetett kirándulásokat. Továbbra is él a régiós kedvezmény, amellyel a Balaton kiemelt üdülőkörzetbe tartozó települések lakosai a menetrend szerinti járatokon 25%-kal olcsóbban utazhatnak. A vasúttársasággal kombinált "Balaton-mix" kártyával pedig a tó környéki vonatokat és hajókat lehet olcsóbban igénybe venni. A hajójegyek árai idén nem emelkednek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1106

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2019.11.07 19:17:52

KAPCSOLÓDÓ HÍREK (2)

2012.04.02. Megérkezett az első hajó

2009.04.11. Megérkezett az első hajó Balatonfüredre

 

< Újabb 10  |  Régebbi 10 >

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2019 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT