MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Beszélgetések a Gulágról

2008.11.10. 08:17 • November 8-án Gereben Ágnes, az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszékének tudományos főmunkatársa, kandidátusa volt vendége a Hamvas Béla Asztaltársaságnak. A Blaha Étterem különtermében Gereben Ágnes a szovjet gulágról tartott előadást, az eddig 3000 példányban eladott "Beszélgetések a Gulágról" című könyve kapcsán.

A XX. századi orosz kultúrát és eszmetörténetet kutató irodalomtörténész, több évtizedes kutatómunkájának eredményeit tartalmazza ez a könyv, amelynek során interjúk tömegét készítette túlélőkkel, olvasott el minden írásban fellelhető anyagot a táborokról. Közben folyton az a hit vezette szenvedélyesen, ami ezt a könyvet is áthatja, hogy meggyőzzön mindenkit arról: "...politikai, társadalmi, etnikai kritériumok alapján, foglalkozásuk, nézeteik, vallásuk miatt egyáltalán nem lehet, nem szabad, bűn és erkölcstelenség lágerbe zárni, és kényszermunkára, éhezésre, kínhalálra ítélni embereket." Gereben Ágnest a Füred TV 1956-ról kérdezte. Az irodalomtörténész szerint, 1956 csak akkor nem válik "üres, piros betűs ünneppé", ha a mai felnövekvő generáció is magáénak érzi az akkori eszméket, történéseket. Szerinte a fiatalok tanítása a most kiöregedő, a forradalmat még átélő emberek feladata.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 879

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2021.05.07 21:49:09

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2021 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT