MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Felavatták a turulmadarat

2010.06.05. 11:49 • A nemzeti összetartozás emléknapján, a trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulóján avatták fel Balatonfüreden Lugossy László szobrászművész alkotását, a két gránittömbön álló turulmadarat. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a Balatonfüredi Polgári Nyugdíjas Egyesület elnöke, Schindele György mondott köszönetet mindazoknak, aki segítették az egyesületet az emlékmű felállításában. Az ötlet Gutai Antaltól származik, aki már a 2007-es emléktábla avatásnál is szorgalmazta egy nagyobb emlékmű elkészítését. Az egyesület 2004-ben tartott először megemlékezést a trianoni békediktátum évfordulóján, így ez már a hatodik ünnepség volt.

A megjelenteket dr. Kiszely Pál alpolgármester is köszöntötte, aki nem a trianoni eseményekről beszélt, hanem arról, hogy Balatonfüreden már régóta az összetartozás emléknapja június 4-e. Hangsúlyozta, hogy ha 2004. december 5-én mindenki úgy szavazott volna a kettős állampolgárság kérdésében, mint ahogy azt a fürediek tették, akkor már réges-régen túl lennénk a mostani politikai viharokon. Az emlékmű avatáson Tömöry Péter író mondott ünnepi beszédet. - Gyászról és ünnepről is beszélhetünk a mai napon. Gyászról, mert 1920. június 4-én Trianonban amputálták az 1000 éves Magyarországot és ünnepről, mert bár keserűen de még mindig él a nemzet. Az elmúlt 90 évben keserűen kiáltott a nemzet, de a nagyvilág hallgatott. Most is kiálltunk, de a globalizálódó világ most is hallgat. Trianont nem szabad bezárni egy emléknap egyetlen lapjára, Trianon nem csak volt, de van is. Gyalázatos volt az az eljárás amit nemzetünkkel tettek, hiszen még meg sem száradt a tinta a békediktátum papírján, máris nekiálltak a beolvasztásnak. Még az írmagját is ki akarták irtani a nemzeti tudatnak. Hazugság azt állítani, hogy ma Romániában 7%, Szlovákiában 10% csupán a magyar lakosság. Ennél jóval több, de az ellenpropaganda sajnos még mindig kiválóan működik. Sokan félnek ma is attól, ha a magyarok kiejtik a revízió szót. De mit jelent ez pontosan? A történelemmel való őszinte szembenézést, a cselekvést és a trianoni szégyen kimondását, mondta Tömöry Péter. Az író, rendező hazaárulásnak nevezte azt, ami 2004. december 5-én a szavazófülkékben történt és annak nevezte azt a három nem szavazatot is, amely most a nemzeti összetartozás napjának megszavazásán történt a parlamentben. Tömöry Péter végül hangsúlyozta, csak addig védi a nemzetet a turulmadár, ameddig mi magunk is megóvjuk ősi életterünket. Az ünnepi beszéd után Gyűrű Géza pápai prelátus, Miklós Ferenc református lelkész és Riczinger József evangélikus lelkész is megáldotta az új emlékművet. A koszorúzást követően a megjelentek elénekelték a Szózatot és a Székely himnuszt.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1284

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2024.06.14 09:53:40

KAPCSOLÓDÓ HÍREK (1)

2010.05.05. Készül a trianoni emlékmű

 

< Újabb 10  |  Régebbi 10 >

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT