MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Új kutató-fejlesztő központ Balatonfüreden

2011.02.21. 10:14 • A napokban adták át azt a közel 400 m2 alapterületű kutató-fejlesztő központot, amely a PharmAgora Életminőség Klaszter egyik fontos bázisa lesz. Az egészség- és gyógyszeripar területén tevékenykedő balatonfüredi PharmAgora klasztert még 2007-ben hozta létre 11 kis- és középvállalkozás azzal a céllal, hogy összefogja az érintett cégek piaci és fejlesztési tevékenységét és erősítse pozícióját a piacon.

Az épületet európai uniós pályázat segítségével hozták létre mintegy 86 millió forintból, amelynek fele a támogatás mértéke. A centrum létrehozásában érintett hat klasztertag egy projektcég, a Diemag-C Kft. keretében innovatív humán orvos-diagnosztikai és életminőséget javító eljárásokat dolgoz ki, új mérőrendszerek segítségével. Az épületet az esélyegyenlőséget és a környezetvédelmi irányelveket szem előtt tartva építették meg, geotermikus fűtés lévén földgázt egyáltalán nem használnak. - A GOP-2008-1.2.1-es pályázati projekt nagyon fontos beruházási fázisa valósult most meg. Ezzel a teljes programot, amely 2012. szeptemberében zárul, 65 százalékban teljesítettük -mondta Grosz György a klaszter elnöke. Budapestről a kutató-fejlesztő részlegünk költözött most le Balatonfüredre, ahol nagy szeretettel és teljes támogatással fogadtak bennünket -tette hozzá az elnök. Az épületben helyet kapott minden, ami az új orvosi műszerek fejlesztéséhez kell, az elektronikai és számítástechnikai részleg épp úgy, mint a szenzorfejlesztési centrum. Itt fejlesztik tovább a bioszenzoron alapuló immunkémai analitikai mérőrendszert, az inzulinrezisztencia diagnosztikájához szükséges chipeket, a hozzátartozó kiértékelő szoftverrel, de a preklinikai kardiovaszkuláris szoftver- és hardverrendszert is Balatonfüreden fejlesztik. A centrum magasan képzett, kiváló szakembereket foglalkoztat, az induláskor 15 új dolgozó kezdhette meg a munkát, közülük hárman fürediek, öten a szűkebb régióból járnak be a Fürdő utcát elkerülő út mentén felépült központba. Grosz György elmondta, ez a terület nem kíván sok dolgozót, nem is szükséges tömegeket felvenniük, viszont az a néhány ember, aki itt elhelyezkedett, magas szintű szellemi tőkét képvisel, nekik a legjobbnak kell lenniük a szakmában. Az átadáson dr. Bóka István polgármester örömét fejezte ki, hogy felépült az első újonnan létrehozott cégbázis, amely ráadásul olyan munkahelyeket teremtett, amelyből eddig kevés volt a városban. - Tudjuk, hogy ez a 15 munkahely nem túl sok, de elindult valami, amire már lehet építkezni. A polgármester kiemelte, a helyi foglalkoztatásban nagyon fontos az idegenforgalom, a füredi szállodák, amelyek éves munkahelyeket biztosítanak, de a város fejlődése szempontjából fontos új irányokat is keresni. A kutatás-fejlesztés lehet az egyik ilyen kitörési pont, a város harmadik lába, amely helyben tartja a kvalifikált munkaerőt is -mondta köszöntőjében a városvezető. A Diemag-C kutató-fejlesztő központ után a szomszédos telken is hamarosan építkezés kezdődik, ott két klasztertag biotechnológiai kutató-fejlesztő labort tervez.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1567

Mai megtekintés: 3

Utolsó: 2023.05.28 09:47:39

KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Nincs kapcsolódó hír.

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2023 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT