MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Balatonfüred, aradi emlékmű

Találatok száma: 8

 

2016.10.06   Az aradi vértanúkra emlékeztek

Amikor a szabadságharc tábornokai 1849. augusztus 11-én az aradi várban a megadás mellett döntöttek, nem sejtették, hogy ugyanebben a várban fejeződik be majd az életük. Útjuk messziről és sok irányból vezetett Aradra, ám egy dologban nem különböztek: a magyar szabadsághoz halálukig hűek maradtak. Rájuk emlékeztek kivégzésük napján, október 6-án országszerte, így Balatonfüreden is.

 

2015.10.06   Az aradi vértanúkra emlékeztek

Az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc Magyarország történetének egyik meghatározó eseménye. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni. A forradalom alig fejeződött be, a császáriak mindjárt megkezdték a megtorlást, több száz tisztet és polgári személyt ítéltek halálra és még többet várfogságra. 1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar forradalom 13 tábornokát, az aradi vértanúkat és ugyanezen a napon főbe lőtték Batthyány Lajost, az első magyar miniszterelnököt. Füreden kedden pontban délben emlékeztek a hősökre.

 

2013.10.06   Az aradi vértanúkra emlékeztek

Október 6-án a fürediek is megemlékeztek a 13 aradi vértanúról. A Református Általános Iskola közreműködésével tartották meg az ünnepséget, ahol versekkel és kóruszenével emlékeztek a kivégzett tábornokokra. A jelenlévők megkoszorúzták a Köztársaság utcai lakótelepen lévő emlékművet.

 

2012.10.05   Az aradi vértanúkra emlékeztek

Az 1848/49-es szabadságharc vértanúira emlékeztek Balatonfüreden október 5.-én az Aradi Vértanúk Parkjában. Az ünnepi beszédet ezúttal Molnár Judit a Humán Erőforrás Bizottság elnöke mondta, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a forradalom tábornokai közül többen nyelvünket is alig beszélték, mégis életüket adták a hazáért. A műsort a Radnóti Miklós Általános Iskola diákjai és Reformkori Hagyományőrzők Társaságának tagjai közösen adták.

 

2010.10.06   Október 6.- városi megemlékezés

Október 6-án Balatonfüreden is megemlékeztek az Aradi vértanúkról, a róluk elnevezett parkban. A műsort a Széchényi Ferenc Szakképző Iskola diákjai adták, az ünnepi beszédet pedig dr. Erdődy Gábor, az ELTE tanszékvezetője mondta.

 

2009.10.06   A Lóczy Lajos Gimnázium megemlékező műsora

Híradónkban már említettük, hogy részletesebben is belenézünk a Lóczy Lajos Gimnázium emlékező műsorába, amit az aradi vértanúk tiszteletére állítottak össze.

 

2009.10.06   Megemlékezés az aradi vértanúkra

Az 1848?49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el a sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni. A forradalom alig fejeződött be, a császáriak mindjárt megkezdték a megtorlást, több száz tisztet és polgári személyt ítéltek halálra és még többet várfogságra. 1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar forradalom 13 tábornokát, az aradi vértanúkat. Ugyanezen a napon főbe lőtték Batthyány Lajos első magyar miniszterelnököt is. Füreden kedden délben emlékeztek az áldozatokra.

 

2008.10.06   Emlékezés a vértanúkra

Hétfőn tisztelegtek a fürediek az 1848-49 szabadságharc áldozatainak emléke előtt. Az idén a Bem József Általános Iskola készült műsorral a megemlékezésre.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT