MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Varga Zoltán elnök, Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanács

Találatok száma: 9

 

2015.05.26   Szent Orbán-napi ünnepség Füreden

Egész napos programsorozattal várták az érdeklődőket kedden, Szent Orbán ünnepén. A Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség szervezésében borkóstoló, kulturális műsor részesei lehettek mindazok, akik ellátogattak az eseményre. Ezen a rendezvényen hirdették ki a Szent Orbán-napi borverseny eredményeit, illetve itt hangozott el először a Balatonvin Borlovagrend közelmúltban megkomponált himnusza is. A füredi esemény szorosan kapcsolódott a Nemzeti Bor Maratonhoz, amelyet számos környékbeli borász is teljesített Zánka és Balatonfüred között.

 

2015.01.24   Vince-napi borünnep: kiválóak a 2014-es borok

Ha megcsordul Vince, megtelik a pince, azaz, ha enyhe az idő január végén, akkor bő termésre számíthatunk ebben az évben, tartja a néphagyomány. Bár az idei termést illetően nem bocsátkoztak egyelőre jóslásba a szőlőtermelők, kiváló Olaszrizlingeket kóstoltak a Vince-napi borünnepen Balatonfüreden.

 

2014.05.18   Városi borverseny: Söptei Zsolt lett az év borásza

Kitűnő helyi borok, három nagyarany és 50 arany minősítés a beküldött 350 borból az eredménye a balatonfüredi városi borversenynek. Fiatalodik a szakma, generációváltás történt mind a zsűri mind a bortermelők között, értékelte az évet a városi borverseny szervezője, Lázár János, a hegyközség elnöke.

 

2013.05.28   Esélyes füredi borok a nemzeti versenyen

35 éve nem rendeztek országos szintű borversenyt Balatonfüreden, ezért időszerű volt, hogy a 34. Nemzeti Borversenynek a város adjon helyet. A kétnapos megmérettetésen 40 bor a Balatonfüredi-Csopaki Borvidékről érkezett, a szekszárdi borvidék 36, a villányi 30, az egri pedig 26 fajta nedűvel volt jelen. A borverseny elnöke szerint ez a borvidék gyors ütemben fejlődik, az itteni gazdák büszkék lehetnek eredményeikre.

 

2013.05.12   A Városi Borverseny eredménye

Kitűnő borok, nagyszámú nevezés, így lehetne összefoglalni a 22. Városi Borversenyt, ami ebben az évben nem csak bemelegítés az augusztusi borhetekre, de a legjobbaknak nevezés is az országos borversenyre, amit május 26-28-a között Balatonfüreden rendeznek meg az Annabella Szállodában. Az év bortermelője díjat a legtöbb pontszám alapján Mészáros József nyerte el, aki nem csak saját, de mint a gazdák képviselője, a többi a Füredi Borheteken kiállító gazda pontszámáért is aggódott, hiszen az itt szerzett pontok jelentenek belépőt a legnagyobb balatoni bormustrára, a Füredi Borhetekre is.

 

2013.01.26   Vince-napi borünnep

Ebben az évben is Balatonfüreden tartották a szőlész-borász szakma első nagy éves találkozóját, melyre nem csak a balatonfüred-csopaki borvidékről, hanem az egész régióból érkeztek érdeklődők. A 2013-as év számos jogszabályváltozást hoz a borászoknak, többek között ezekről és az éghajlatváltozás szőlőtermelésre gyakorolt hatásairól is szó esett.

 

2012.07.24   Újra Borhetek

Augusztus 4. és 26. között rendezik meg az idei Borheteket Balatonfüreden. Huszonnégy borász, kiskereskedők, pecsenyesütők és pálinkaházasok várják a három héten át zajló Borhetek látogatóit. Mintegy harminc fajtából származó, közel kétszázötven féle bor lesz kóstolható a fesztiválon.

 

2012.01.25   Budapesten mutatkozott be a füredi borút

Széles közönség előtt, a fővárosban megrendezett Magyar Kert expo-n, a Szőlészet és Pincészet kiállításon, önálló pavilonnal mutatkozott be négy napon át a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület. Díszvendégként hívták meg a füredi kistérség borászait, szolgáltatóit tömörítő szervezetet. Előadásokkal, borkóstolóval várták a látogatókat, akik megismerhették a régió szabadidős lehetőségeit is.

 

2012.01.21   Körzetekre osztották a Balatonfüred-Csopaki Borvidéket

Jogszabályi változások miatt jelentősen átalakul a termékleírás a Balaton Borrégióban is, - ezt jelentették be a XII. Vince napi Borünnepen szombaton. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mostantól a kisebb településeken termelt borok címkéjére is rákerülhet a Balaton Régió felirat. Ezzel pl. egy vászolyi rizling könnyebben és egyértelműbben köthető majd a Balaton Borrégióhoz még azoknak is, akik nem szakavatott hozzáértői a témának. Ez akár a piaci szereplésüket is előnyösen befolyásolhatja. A szakmai tanácskozáson természetesen téma volt a 2011-es évjárat is.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2023 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT