MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Gyűrű Géza pápai prelátus, Plébánia, Balatonfüred

Találatok száma: 10

 

2015.06.27   60 év szolgálat - Gyűrű Géza gyémántmiséje

1955. június 19-­én, huszonnégy évesen szentelték pappá Veszprémben Gyűrű Géza atyát, közel harminc évig Balatonfüreden szolgált, két éve vonult nyugdíjba. Pályafutása alatt volt érseki helynök, címzetes esperes, később megkapta a pápai prelátus címet. A június 27-én megtartott gyémántmisét Gyűrű Géza mutatta be. A mise végén megáldotta paptársait és az egybegyűlt híveket, a templom zsúfolásig megtelt az ünneplőkkel.

 

2013.11.03   Gyűrű Géza köszöntése

Sűrűn megtelik vasárnaponként a füredi Piros templom, a hívek rátaláltak az egyházra, de különösen sokan voltak november 3-án, amikor Gyűrű Géza atyát születésnapja alkalmából köszöntötték a szentmise után. Géza atya harminc év szolgálat után vonult nyugdíjba.

 

2013.04.28   A Piros templom építőjére emlékeztek

Hatvan évvel ezelőtt 1953. április 28-án Argentínában hunyt el dr. Luttor Ferenc, Balatonfüred egykori plébánosa, akinek irányítása alatt az 1920-as években felépült a Krisztus Király, közismert nevén a Piros templom, a plébánia és az iskola. A vasárnapi szentmisén és az azt követő megemlékezésen Gyűrű Géza pápai prelátus és vitéz Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos '56-os Szövetség országos elnöke méltatta a templomépítő plébános szolgálatát.

 

2012.12.18   Könyv jelent meg Gyűrű Géza pápai prelátusról

Gyűrű Géza pápai prelátusról és a helyi katolikus egyház történetéről szól a Balatonfüred Városért Közalapítvány legújabb kötete, melyet kedden mutattak be a Piros templomban. A közel kétszáz oldalas, korabeli és színes fotókkal illusztrált kiadványban megismerkedhet az olvasó Gyűrű Géza életével és munkásságával, emellett a helyi egyháztörténet is megjelenik. A könyvbemutatón megjelent dr. Márfi Gyula veszprémi érsek és dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke is.

 

2012.11.30   Újra áll a betlehem

Kilencedik alkalommal állították fel Balatonfüreden a betlehemet, amely az idén új helyszínre talált. A Piros templom bejárata mellett látható Varga Mihály fafaragó szoborcsoportja. A meghitt ünnepségen Gyűrű Géza pápai prelátus és Schindele Györgyné, a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők elnöke beszélt, majd szeretet vendégségre hívták a jelenlévőket.

 

2012.06.22   Elkészült a városközpont

Ünnepélyesen is befejeződött a városközpont rehabilitációja. Öt épületet újítottak fel, elkészült a Kovászna park, a körforgalom, geotermikus fűtést kapott a Vásárcsarnok, és rövidesen lehet parkolni az új mélygarázsban is. A Szent István téren magánberuházásban készültek el az új házak, és minden -az utak, járdák, épületek- akadálymentesítve lett. A Füredet a fürediekért projekt uniós támogatásból és hatszáz millió forintos városi önrészből készült el. Az ünnepélyes projekt zárót június 22-én tartották, amelyre a beruházásban résztvevőket hívták meg.

 

2009.11.02   Halottak napi megemlékezés

November elseje mindenszentek ünnepe, másodika pedig halottak napja. Ilyenkor a sírok megtelnek virágokkal, mécsesekkel, este is fényárban úsznak a temetők. Balatonfüreden november másodikán Arácson az első és második világháború áldozatainak hősi emlékművénél ezt követően pedig a városi köztemetőben tartottak megemlékezést, ahol a történelmi egyházak képviselői megáldották és felszentelték a közelmúltban felépült új ravatalozót is.

 

2009.10.24   Füredi temetők

A hétvégén ezrek keresik fel a temetőket, Mindenszentek és Halottak napja lesz. A három füredi temetőről készítettünk összeállatást, melyben megismerhetik az egyes temetők történetét és megtudhatják kik azok a hírességek, akik a füredi temetőkben nyugszanak.

 

2008.12.07   Adventi hangverseny

4 kórus részvételével rendeztek Adventi hangversenyt szombaton a füredi katolikus templomban. A kórusokat és a közönséget Gyűrű Géza pápai prelátus köszöntötte. Ez a koncert bizonyára nagyban hozzájárult a lelki felkészüléshez, a várakozáshoz, ami megelőzi az ünnepet.

 

2008.10.05   Zarándoklat a Tamás-hegyi kereszthez

Jubileumi zarándoklatra és közös imádságra gyűltek össze a hívők vasárnap délután a Tamás-hegyen két éve felállított keresztnél. Katolikusok, reformátusok, evangélikusok együtt imádkoztak. A zarándoklat után az egykori Piros iskolában szeretetvendégséggel várták a megfáradt kirándulókat.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT