MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Schindele Györgyné elnök, Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága

Találatok száma: 22

 

2016.11.25   Vízkeresztig áll a Betlehem

Schindele Györgyné tizenkét évvel ezelőtt álmodta meg, hogy Balatonfüreden Betlehemet állítsanak fel az ünnepre készülő városlakóknak. A Reformkori Hagyományőrzők Társasága ebben az évben is advent első hétvégéjén, bensőséges ünnepség keretében állította fel a Piros templom mellett azt az életnagyságú alakokat ábrázoló Betlehemet, amelyet a sepsiszentgyörgyi Varga Mihály szobrászművész ajándékozott a városnak. Az ünnepség után a helyi vállalkozók és magánszemélyek támogatásával szeretetvendégséggel várták a jelenlévőket.

 

2015.11.27   Kibővült az idén 10 éves füredi betlehem

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága, bensőséges ünnepség keretében állította fel ismét, a Piros templom előtti téren azt az életnagyságú alakokat ábrázoló Betlehemet, amelyet tíz éve Varga Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész ajándékozott a városnak. Az ünnepség után a helyi vállalkozók és magánszemélyek jóvoltából, Schindele Györgyné főszervező szeretetvendégségre hívta a megjelenteket.

 

2015.06.12   10 éves a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága

Jubileumi fotókiállítással ünnepelte meg egy évtizedes fennállását a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága a Kisfaludy Galériában. 2005-ben Schindele Györgyné Emi kezdeményezésére alakult meg a csoport mindössze nyolc emberrel. Az első időszakban XIX. századi korhű ruhákban sétáltak a parton, később azonban már megjelentek a városi rendezvényeken is. Nevükhöz fűződik két szezonhosszabbító rendezvény, a Korok fesztiválja és a Romantikus Reformkor elindítása is.

 

2014.11.28   Betlehemi fények

A betlehemi istállóban történt események óta az ember a maga múlandó földi óráját az Istenhez igazította. A fürediek ismét ünneplőbe öltöztették a szívüket az adventi időszak kezdetére, a várakozás megszentelésére. Az ünnepség végén ismét kigyúltak az adventi fények Balatonfüreden.

 

2014.06.07   VI. Korok fesztiválja a hagyományápolás jegyében

Több mint háromszáz felvonuló, három napon át tartó folyamatos történelmi időutazás, kirakodóvásár, divatbemutatók várták az érdeklődőket a VI. Korok fesztiválján, ahová ezúttal Izlandról is érkeztek fellépők. A Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága egy év kihagyás után rendezte meg a népszerű programot a pünkösdi hétvégén, az önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásával. A kánikula ellenére a délutáni programokon megtelt a nézőtér, a Kisfaludy színpadon a különböző történelmi korokat képviselő csoportok, táncosok mutatkoztak be.

 

2014.06.02   A hétvégén Korok Fesztiválja

Három napon át pünkösd hétvégéjén tartják a Korok Fesztiválját, amely a szombati látványos felvonulással veszi kezdetét, de az egész családnak kitűnő szórakozást nyújt a parton a kirakodóvásár és a különböző fellépők a Kisfaludy színpadon.

 

2012.11.30   Újra áll a betlehem

Kilencedik alkalommal állították fel Balatonfüreden a betlehemet, amely az idén új helyszínre talált. A Piros templom bejárata mellett látható Varga Mihály fafaragó szoborcsoportja. A meghitt ünnepségen Gyűrű Géza pápai prelátus és Schindele Györgyné, a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők elnöke beszélt, majd szeretet vendégségre hívták a jelenlévőket.

 

2012.05.26   V. Korok Fesztiválja

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága kiemelt feladatának tekinti történelmi hagyományaink felkutatását, megőrzését és továbbadását a következő nemzedékeknek. Ennek szellemében rendezték meg május 25-28. között immár ötödik alkalommal a "Korok Fesztiválját". A rendezvénysorozat ezúttal egybeesett a pünkösdi hosszú hétvégével amelybe még a gyermeknap is beleesett, így a megszokottnál is színesebb, látványosabb programokkal várták a helyieket és a városba látogató turistákat.

 

2012.05.15   Korok Fesztiválja három napon át pünkösdkor

Igazi látványosság, történelmi időutazás várja Balatonfüreden a vendégeket. Korok Fesztiválja, több mint húsz hagyományőrző csoport felvonulása, műsora, kirakodóvásár és más látványosság az egész családnak. Pünkösd vasárnap a magyar Szent Korona másolata is megérkezik hajón, ami azután a koronázási ékszerekkel együtt a Kerek templomban látható. A szervezők, a füredi reformkori hagyományőrzők ötödik alkalommal várják a városba a hasonló hagyományőrző csoportokat.

 

2011.11.26   Betlehem állítással kezdődött az adventi programsorozat

Gazdag adventi programkínálat várja Balatonfüreden ebben az évben a helyieket és az idelátogató turistákat. Lesznek koncertek, könyvbemutatók, kiállítások és gyermekprogramok. Idén is advent első vasárnapjának előestéjén a betlehem állítással vette kezdetét a rendezvénysorozat. Az ünnepség után szeretetvendégség várta a résztvevőket.

 

2011.05.14   Hagyományőrzők délutánja

Az idén pénzhiány miatt elmarad a Korok Fesztiválja, azonban a reformkori hagyományőrzők a vitorlabontó ünnepség után műsoros délutánnal várták az érdeklődőket. A Kisfaludy színpadon ének, tánc és ruhabemutató várta az érdeklődőket.

 

2010.07.16   Császári és királyi bál az Adria partján

A horvátországi Isztriai-félsziget az egyik legnépszerűbb nyaralási célpont a magyar turisták körében. Kevesen tudják azonban, hogy legkedveltebb fürdőhelye Opatija már a 19. század második felében is turistaparadicsom volt. Igaz akkor csak az arisztokrácia üdült itt. A helyiek szívesen idézik fel a Habsburg kor hangulatát. Idén is megrendezték a ?Császári Estek? elnevezésű programot, melyre a füredi hagyományőrzők is meghívót kaptak. A csoportot a Füred Tv operatőre is elkísérte.

 

2010.05.29   IV. Korok Fesztiválja Balatonfüreden

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága immár negyedik alakalommal rendezte meg Balatonfüreden a Korok Fesztiválját múlt hétvégén. A honfoglalástól a 19. századig valamennyi kor megelevendett a város utcáin a korhű ruhákba öltözött hagyományőrzőknek köszönhetően. A látványos felvonuláson 36 csoport közel 1000 tagja vett részt.

 

2009.12.05   Újra felállították a betlehemet

Hagyomány már Balatonfüreden, hogy az adventi időszak elején felállítják Balatonfüreden a Betlehemet, a Kerek templom alatti területen.

 

2009.07.18   Császári éjszaka Opatijában

Mai rendhagyó adásunkban két útifilmet láthatnak, arról, hogy merre jártak a fürediek az elmúlt időszakban. Július közepén a Reformkori Hagyományőrzők társasága a horvátországi Opatijában a Császári Esteken a Habsburg kor hangulatát idézte fel. Áprilisban az Eötvös iskola kézilabdacsapata, valamint a Balatonfüred Néptáncegyüttes a törökországi Bursa városában vendégeskedett, őket a Füred TV stábja is elkísérte.

 

2009.05.30   Korok Fesztiválja

Több, mint 800 résztevevővel május 29-31. között rendezték meg Balatonfüreden, a III. Korok Fesztiválját. A rendezvény idén először nemzetközi volt, testvérvárosainkból és a lengyelországi Tarnowból is érkeztek hagyományőrzők. Újdonság volt az előző évekhez képest, hogy a Koloska völgyben lovas, íjász és solymászbemutató is várta a közönséget.

 

2009.05.15   Május végén Korok Fesztiválja - sajtótájékoztató

Pünkösd hétvégéjén rendezi meg a Reformkori Hagyományőrzők Társasága a Korok Fesztiválját. A 29-étől 31-éig tartó programban a szombati látványos felvonulás mellett, délután a Kisfaludy színpadon láthatják a művészeti csoportokat. Újdonságként pedig vasárnap a Koloska völgyben haditornára, lovasbemutatóra, sólymász bemutatóra várják a nagyközönséget. A Koloskába az ott sátrazó történelmi csoportok bemutatóira vasárnap 12 órától a hajóállomásról óránként indulnak a buszok 17 óráig, csekély térítés 215 Ft ellenében.

 

2009.04.07   Rendhagyó történelemóra

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága szervezésében rendhagyó történelem órát tartottak a Radnóti Miklós Általános Iskolában. A Társaságon belül működő kulturális csoport szívügyének tekinti, hogy minél több gyermek ismerkedjen meg a reformkori hagyományokkal.

 

2008.11.29   Betlehem állítás

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága ebben az évben is advent első hétvégéjén bensőséges ünnepség keretében állította fel a kerek templom alatti téren azt az életnagyságú alakokat ábrázoló Betlehemet, amelyet egy Sepsiszentgyörgyi művész ajándékozott a füredieknek. Az ünnepség után a helyi vállalkozók és magánszemélyek jóvoltából szeretetvendégséggel várták az érdeklődőket.

 

2008.09.27   Romantikus Reformkor

Ha csak 3 napra is de visszatért a reformkori hangulat Balatonfüredre az elmúlt hétvégén. A reformkorhoz kapcsolódó ételek és kulturális programok péntek délutántól vasárnap estig várták az érdeklődőket. A szervezők a nyári szezont szerették volna meghosszabbítani és ha nem is voltak annyian mint a nyári hétvégeken, azért sokan kíváncsiak voltak a programokra. A következő 25 percben összefoglaljuk a legfontosabb eseményeket.

 

2008.09.23   Újra "Romantikus reformkor"

Romantikus reformkor-séta a századok között címmel immár harmadik alkalommal rendeznek reformkori hétvégét Balatonfüreden szeptember 26 és 28 között. A rendezvény a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, az Önkormányzat a Reformkori Hagyományőrzők Társasága, valamint számos civil szervezet és vállalkozó összefogásával valósul meg tudtuk meg az Anna Grand Hotelben tartott sajtótájékoztatón.

 

0000.00.00   Korok fesztiválja

Óriási érdeklődés kísérte az elmúlt hétvégén a Korok fesztiválja elnevezésű kétnapos programsorozatot. A balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaságának szervezésében mintegy ötszázan vonultak fel és adtak műsort korhű öltözékben, amelyek nem csupán jelmezek. A résztvevőknek ugyanis életformájukká vált a hagyományok ápolása és történelmünk kutatása.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT