MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Miklós Ferenc református lelkész

Találatok száma: 21

 

2017.05.14   20 éves a Balatonfüredi Református Egyházközség Énekkara

Bár a jelenlegi református énekkar két évtizedes működését ünnepelték vasárnap a gyülekezetben, a helyi énekkar létezéséről már 1883-ból is van feljegyzés és írásos bizonyíték. Az 1950-es években, a politikai légkör változásával aztán elhallgatott a kórus, az újjászületés dátuma pedig 1997. március 16., amikor Miklós Ferenc református lelkész megalapította az énekkart. Azóta töretlenül, folyamatosan megfiatalodva vesznek részt, nem csak egyházi, de a városi rendezvényeken is.

 

2017.01.31   Biblia gyermekhangon

A hagyomány szerint 1517-ben Luther Márton kifüggesztette tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára, amellyel kezdetét vette a protestantizmus, a reformáció. Nemzeti nyelvekre fordították a Bibliát, hogy mindenki megértse az igét. Magyarra először hat református lelkésztársával Károlyi Gáspár fordította le a könyvek könyvét, amelyet 1590-ben Vizsolyban 800 példányban ki is nyomtattak. A reformáció 500 éves évfordulóját ünnepli idén a protestáns világ, így a magyar református iskolák is. Január 31-én az egész Bibliát elolvasták a diákok, felosztva egymás között a részeket.

 

2017.01.12   A doni katasztrófára emlékeztek Füreden

A II. magyar hadsereg Don-folyónál elszenvedett súlyos vereségének áldozataira emlékeztek csütörtökön Balatonfüreden a Katona a hóba szobornál. A 200 ezer fős hadsereg német parancsra indult el keletre és embertelen körülmények között, -30 fokos hidegben harcoltak. Végül a túlerőben lévő orosz hadtest megsemmisítő csapást mért a magyar katonákra, alig 60 ezren tértek haza.

 

2016.11.13   20 éve szolgál Balatonfüreden Miklós Ferenc lelkipásztor

Miklós Ferenc 1952-ben látta meg a napvilágot az erdélyi Alsórákoson. Elemi, középfokú és egyetemi tanulmányait is Erdélyben végezte, lelkipásztori szolgálatát a sepsimagyarósi gyülekezetben kezdte, mint kihelyezett segédlelkész. 1988-ban feleségével Magyarországra költözött és a szentgáli gyülekezetben szolgált. 1996. őszén aztán Miklós Ferencet a Balatonfüredi Református Egyházközség gyülekezete választotta meg lelkipásztorának. Azóta szolgál Balatonfüreden, az egyházközség 29. lelkipásztoraként. A húsz éves jubileumot a vasárnapi Istentiszteleten ünnepelték.

 

2015.11.22   40 éve szolgálatban, Miklós Ferenc köszöntése

Miklós Ferenc református lelkész 1996 óta szolgál Balatonfüreden, pályafutása azonban négy évtizeddel ezelőtt 1975-ben kezdődött, miután Kolozsváron befejezte tanulmányait. Először egy alig pár száz lelkes faluban Sepsimagyaroson hirdette az igét, később Bibarcfalván, majd Szentgálon végezte szolgálatát. A jubileum alkalmából a vasárnapi Istentiszteleten köszöntötték a füredi lelkipásztort.

 

2015.11.02   Halottak napi közös ima

Közös ökumenikus imát tartottak 2-án a füredi egyházak a köztemetőben, amelyhez csatlakoztak az arácsiak is a hősi emlékműnél.

 

2015.10.22   Országos zsoltáréneklő verseny Füreden

A zsoltár egyfajta verses imádság, pontosabban zenei kísérettel előadott dal, Isten dicsőítése. Ezekből az énekekből és népdalokból készültek fel a diákok, a második alkalommal megrendezett Országos Zsoltáréneklő Versenyre. A füredi diákok minden korcsoportban kiválóan szerepeltek, a megmérettetésen vallási felekezettől és a küldő iskola profiljától függetlenül bárkit szívesen láttak.

 

2015.09.17   Ékesített textília, a füredi hímzők ajándéka

A szépségre való fogékonyság, a jóra való fogékonyság is-mondta köszöntőjében dr. Laczkovits Emőke néprajzkutató a Balatonfüredi Hímző Műhely kiállításán. Több évtizede zsűriz hímzéseket, de a füredieknél még az alapanyagok is különlegesek, dicsérte tovább a szakértő azokat a munkákat, amelyek a Kisfaludy Galériában láthatók. A füredi hímzők a megnyitón adták át azt a református egyháznak készített zöldselyemmel és arannyal készített úrasztali terítőt is, amely a templomban őrzött kétszáz éves terítő újrafogalmazása.

 

2014.10.22   "Mint a szép híves patakra", országos zsoltáréneklő verseny

Ötszáz éves énekek csendültek fel a Balatonfüredi Református Általános Iskolában. Az országos zsoltáréneklő versenyen a gyülekezeti énekeskönyv 150 zsoltárából és dicséreteiből énekeltek a református iskolák diákjai. A gyermekhang meghatja az embereket, mert még őszinte, mondta a megnyitón Miklós Ferenc református lelkész.

 

2014.06.04   Trianoni megemlékezés

94 évvel ezelőtt 1920. június 4-én a versailles-i kis Trianon Palotában íratták alá a magyarokkal az első világháborút lezáró békediktátumot, melynek következtében az ország két harmad részét elcsatolták. Balatonfüreden a Kovászna Parkban tartottak megemlékezést, ahol a református iskola adott műsort.

 

2013.09.29   Szent Mihály napi programok Füreden

Gyermekprogramokkal, irodalmi esttel, közös szürettel, táncházzal csatlakozott Balatonfüred az Itthon vagy!, Magyarország szeretlek! országos programsorozathoz. Vasárnap este ökumenikus hálaadó istentiszteletet tartottak a Református Fehér Templomban és felidézték a Papsoka, más néven a Szent Mihály templomrom történetét.

 

2013.02.15   Hit és oktatás - Elbocsátás a református iskolában?

Két tanítónőtől kíván megválni a balatonfüredi református egyház a tanév végével. Miklós Ferenc tiszteletes arra hivatkozik, hogy az egyházhoz való hűség és a vallásgyakorlás követelmény a szeptemberben az egyház fenntartásába került iskolában, a szülők, akik a két tanítónőhöz ragaszkodnának, petícióban kérik a döntés megváltoztatására az egyházközséget.

 

2012.08.31   Tanévkezdés a Református Általános Iskolában

Rend, békesség és szeretet, ezek azok a vezérelvek, amelyek alapján megkezdődik a tanítás a volt Bem iskolában, azaz a Református Általános Iskolában Füreden. Miklós Ferenc tiszteletes bízik az iskola jövőjében, a református egyházközség mint fenntartó, szolgálatnak tekinti az iskola működtetését.

 

2012.04.11   Egyházi fenntartásba kerülhet a Bem iskola

Minden érintett fél, így az önkormányzat, a református egyház, a tantestület és a szülők is nyilatkoztak arról, hogy egyházi iskolaként működjön szeptembertől a Bem József Általános Iskola. A napokban megtartott fórumon elhangzott, a város legrégebbi iskolájának fennmaradása csak akkor képzelhető el, ha azt az egyház működteti tovább, hiszen az állam nagy valószínűséggel bezárná az intézményt szeptembertől. Ha az átadás megtörténik, akkor az új tanévtől minden reggel áhítattal indul a nap és havonta egy kijelölt vasárnap templomba kell majd menniük a diákoknak, minden más változatlan marad az iskola életében, köszönni pedig így kell majd: Áldás, békesség.

 

2011.12.11   Miklós Ferencet köszöntötték

Miklós Ferenc 1996 óta lelkipásztora a Balatonfüredi Református Egyházközségnek. A 15 éve itt szolgáló lelkészt december 11-én ünnepi istentisztelet keretében köszöntötték a város és az egyházközség elöljárói és természetesen a hívek. Mikós Ferenc egyik legfontosabb feladatának tekinti az ifjúság nevelését. Az ő nevéhez fűződik többek között a felekezeti hovatartozástól független óvodai hitoktatás, az ifjúsági és presbiteri bibliaórák szervezése.

 

2011.11.13   Püspöki vizit a balatonfüredi református egyházközségnél

?Jó volt itt lenni, mi is épültünk a látogatás során? - ezt mondta Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a balatonfüredi református templomban, a gyülekezetnél tett, püspöki generális vizitációt követő Istentiszteleten. A látogatás során az egyházkerület elöljárói lelki és anyagi értelemben is betekintettek a gyülekezet életébe. Öt évre visszamenőleg átnézték az összes iratot és számba vették az épületeket is.

 

2009.11.02   Halottak napi megemlékezés

November elseje mindenszentek ünnepe, másodika pedig halottak napja. Ilyenkor a sírok megtelnek virágokkal, mécsesekkel, este is fényárban úsznak a temetők. Balatonfüreden november másodikán Arácson az első és második világháború áldozatainak hősi emlékművénél ezt követően pedig a városi köztemetőben tartottak megemlékezést, ahol a történelmi egyházak képviselői megáldották és felszentelték a közelmúltban felépült új ravatalozót is.

 

2009.10.24   Füredi temetők

A hétvégén ezrek keresik fel a temetőket, Mindenszentek és Halottak napja lesz. A három füredi temetőről készítettünk összeállatást, melyben megismerhetik az egyes temetők történetét és megtudhatják kik azok a hírességek, akik a füredi temetőkben nyugszanak.

 

2009.04.30   Hitoktatás a füredi óvodákban

Óvódás, hittanos évzáró ünnepséget tartottak a Balatonfüredi Református Egyházközségben. A kicsik énekekkel, versekkel készültek, így mutatták meg a szülőknek, nagyszülőknek, mit tanultak az elmúlt évben.

 

2009.02.18   Kertész Lajos előadásán

2009 Kálvin éve a reformátusoknál. 500 éve született ugyanis a svájci reformáció legnagyobb alakja: Kálvin János. Balatonfüreden 4 részes előadássorozattal kezdték az ünnepi év programjait. Az "Evangéliumi Esték" vendége volt már Kányádi Sándor, Kertész Lajos és Dr. Szilágyi András. Jövő héten pedig Kővári Péter a Duna Televízió főszerkesztője tart előadást.

 

2008.11.03   Biblia vándorkiállítás az evangélikus templomban

November 3. és 6. között biblia Vándorkiállítás látható a füredi evangélikus templomban. A rendezvényhez kapcsolódóan minden este egy-egy előadás is hallható katolikus, református, evangélikus és adventista teológusok tolmácsolásában.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT