MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Gereben Ágnes történész

Találatok száma: 3

 

2014.04.16   A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek

Hazánkban 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitzba deportálták. A magyar vidék zsidóságára a birkenaui lágerben azonnali pusztulás várt. Balatonfüredről 153 zsidót, köztük 26, tizennégy év alatti gyermeket hurcoltak el 1944 májusában, közülük csak 15-en élték túl a deportálást.

 

2010.02.24   A Kommunista Diktatúra Áldozatainak emléknapján

Gereben Ágnes történész szerint még legalább 20 év kell ahhoz, hogy a lelkekben is megtörténjen a rendszerváltás, ezt azon a rendezvényen mondta, amelyet a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja tiszteletére tartottak Füreden. A megemlékezések során megkoszorúzták Bata Ferenc, Vaszary Gábor és Kósa Pál emléktábláját.

 

2008.11.08   Beszélgetések a gulagról

A XX. századi történelem egyik legmegrázóbb időszaka az volt, amikor a szovjet gulágok nagyüzemben működtek. Ezek az intézménnyé alakult lágerek, a legkegyetlenebb módszerekkel törték meg az oda kerülő embereket. Kényszermunka, éheztetés, kivégzések. E három fő ellenséggel kellett megküzdeniük azoknak, akiket elhurcoltak, legyen az férfi, nő, vagy kisgyerek. Minderről Gereben Ágnes könyvében olvashatunk, hiszen a történész számos interjút készített túlélőkkel, szombaton Balatonfüreden tartott előadást.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT