MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Kopár István

Találatok száma: 2

 

1994.05.14   25 éves a Füred TV: vitorlabontó (1994.)

Ezen a hétvégén indul el hivatalosan a balatoni vitorlásszezon. Az idei vitorlabontó ünnepségről jövő heti adásunkban számolunk be. 25 éves visszaemlékezésünkben most felidézzük az 1994-es vitorlabontót.

 

2002.07.01   "Széchenyi szellemében", elhunyt id. Kopár István

Kopár Istvánnal 2002-ben 77 éves korában forgattunk a balatoni gőzhajózás kapcsán. Mesélt a jellegzetes hármas hullámról, a víz alatti salaktöltésekről Füred és Siófok között, a hattyúnyakú hajókról, a Kelénről és a Helkáról és kész terveiről, hogy a Sió csatornát egész évben hajózhatóvá tegye, kialakítva ott egy turisztikai paradicsomot. Megvalósult vagy csak tervben maradt elképzelései a balatoni hajózást, a Balaton vízvédelmét szolgálták. Rendszerek változtak, kormányok jöttek-menetek, Kopár István, aki kétszer volt a balatoni hajózás vezetője, mindvégig azért küzdött makacsul, hogy a balatoni hajózás fennmaradjon és az itt élőknek jobb legyen. 92 évesen, december 28-án hunyt el. Fia, a Floridában élő kiváló Föld kerülő vitorlázó, ifjabb Kopár István és orvos unokája, Piroska, mindvégig mellette volt.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT