MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Czaun János elnök, Észak-balatoni Szilárdhulladék-kezelési Társulás

Találatok száma: 13

 

2016.11.24   Ökoiskolás gyerekek a királyszentistváni hulladékkezelőben

Rendszeresen fogad látogatókat a királyszentistváni hulladékkezelő és feldolgozó üzem, mely öt éve működik és közel 200 település szemetét ártalmatlanítja. A három műszakban üzemelő egységben a beérkezett hulladék 70%-át újrahasznosítják, 30%-a pedig a helyi lerakóba kerül. Legutóbb veszprémi ökoiskolákból érkeztek diákok a korszerű üzembe, a hulladékcsökkentési hét keretében. Őket megdöbbentette, hogy mennyi szemét keletkezik, éppen az a cél, hogy a fiatal korosztály felismerje, környezettudatosabban kell élni.

 

2015.12.16   Korszerű eszközök a megyei hulladékszállításban

Újabb fejezetéhez érkezett az észak-balatoni hulladékkezelés. Az országban a legfejlettebb hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése során most új eszközöket szereztek be. December 31-éig a településekre megérkeznek az új gépek és hulladékgyűjtő edények, hallottuk a Tiszta Európa projekt újabb elemének záró rendezvényén.

 

2015.11.30   Új járművek a hulladékszállításban

Folyamatosan pályázik az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás, hogy az ország legmodernebb hulladékfeldolgozó rendszere tovább fejlődjön. Ezúttal egy sikeres pályázatnak köszönhetően 38 darab új, hulladékszállító járművet nyertek. Balatonfüred is tagja a társulásnak, így hamarosan a városba is megérkeznek az új járművek. Az első négy hulladékszállító teherautó Veszprémbe került, azokat hétfőn adták át.

 

2015.03.09   Befejeződött a megyei szeméttelepek rekultivációja

Műszakilag befejeződött a megye 33 már nem működő hulladéklerakójának a rekultivációja. A szeméttelepekre fedőréteg került, a felszínt füvesítették, beültették növényekkel, gázgyűjtőrendszert, monitoring kutakat építettek ki, hogy ellenőrizhessék mi zajlik a felszín alatt. A lefedett lerakókat már az önkormányzatok hasznosíthatják, Balatonfüreden napelemes rendszert terveznek kiépíteni.

 

2013.09.26   Folyik a hulladéklerakók rekultivációja

A királyszentistváni központi hulladéklerakó beindításával feleslegessé váltak a lerakók az észak-balatoni térségben. A Veszprém megyei önkormányzati társulás, amely a térség hulladékkezelésének a modernizációját végzi, most a 33 hulladéklerakó, köztük a balatonfüredi rekultivációjánál tart. A területen 390 ezer négyzetméter felületet, tájsebet tesznek környezetbaráttá, ahol 3 millió köbméter hulladékot tárolnak.

 

2013.07.31   Újabb állomásához érkezett a hulladékgazdálkodási projekt

Befejeződött a Tiszta Európa projekt második része, mely a megye 158 települését érinti. A szilárd hulladékok teljes körű szelektív gyűjtési rendszerének kialakítását célzó programhoz közel 2,5 milliárd forint támogatást nyert a társulás. A fejlesztés július 31-én fejeződött be, az ünnepélyes projektzárót Pápán tartották.

 

2012.11.27   Megkezdték a régi szeméttelepek rekultivációját

A királyszentistváni központtal működő Észak-balatoni Szilárd-hulladék kezelési rendszer létrejöttével feleslegessé vált az a 33 szeméttelep, ahová az érintett 158 település hulladékát korábban szállították. Ezeket vissza kell állítani eredeti, természetes állapotukba. A munkálatok már megkezdődtek, a társulás 3,5 milliárd Ft uniós támogatást nyert a teljes rekultivációra.

 

2012.09.25   Rekultiválják a megye hulladéklerakóit

A tervek szerint 2015-re befejeződik Veszprém megye hulladéklerakóinak, köztük a balatonfüredinek is a rekultivációja. A Észak-balatoni térség önkormányzatainak konzorciuma három és fél milliárd forintos támogatást nyert erre az Európai Uniótól.

 

2012.07.23   Újabb szakaszához érkezett a térség hulladék-kezelésének fejlesztése

Az Észak-balatoni Regionális Szilárdhulladék-kezelési Társulás újabb 3 milliárd forintos támogatást kapott, melyből a társulásban részt vevő 158 településen a szelektív hulladékgyűjtés teljes körű rendszerét kívánják bevezetni, illetve a házi komposztálást és a zöld hulladék házhoz menő gyűjtését fejlesztik tovább. Az elnyert pénzből jut a szemléletformálásra is, hiszen a projekt sikeressége a lakosságon is múlik.

 

2012.03.20   Továbbfejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszert

Az Észak-balatoni térségben átlagban 330 kiló hulladékot kell elszállítani évente egy lakos után. Uniós előírás az, hogy 2020-ig a felére csökkenjen a lerakókba kerülő szemét. A feladathoz persze az Európai Uniótól pénzt is kap a térség. A korszerű és környezetbarát hulladékkezelés első lépcsőfoka volt a királyszentistváni hulladékkezelő, az ajkai, pápai, tapolcai lerakó és a füredi komposztáló megépítése. Most újabb támogatással a 158 településen a szelektív hulladékkezelés teljeskörű rendszerét kívánják bevezetni. Vagyis azt kívánják elérni az önkormányzati társulásnál, hogy a szemetünkből minden újrahasznosíthatót, üveget, papírt, műanyagot külön gyűjtsünk, a zöldhulladékot pedig háznál komposztáljuk vagy juttassuk el a balatonfüredi komposztálóba.

 

2010.06.30   Átadták a Regionális Hulladékkezelőt

Elkészült az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Projekt legnagyobb beruházása a Királyszentistváni Regionális Hulladékkezelő Központ, amely 25 éven át fogadja majd 158 település hulladékát. A június 30.-án átadott létesítmény Európa egyik legmodernebb hulladékkezelője. A próbaüzemek után 2011 január 1-től működik majd teljes gőzzel.

 

2010.06.25   Átadták a komposztáló telepet

A füredi korszerű komposztálóba az észak-balatoni térség zöldhulladékát szállítják majd. Itt négy hét alatt feldolgozzák azt, majd virágföld minőségű komposztot nyernek belőle. A környezetbarát technológiájú komposztáló üzemeltetését, a próbaüzemet követően legkésőbb januárban kezdi meg a PROBIO Zrt.

 

2009.03.13   Új hulladéklerakó épül Királyszentistvánon

Március 16-án Királyszentistván külterületén megkezdték annak a modern hulladéklerakónak az építését, amely 158 település, köztük Balatonfüred hulladékát fogja újrahasznosítani. A létesítmény körül véderdőt alakítanak ki, melynek első facsemetéit hétfőn ültették el a projekt vezetői.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT