MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Sava Babic író, műfordító

Találatok száma: 3

 

2011.03.26   Sava Babic: A magyar civilizáció

2011 márciusában mutatták be Balatonfüreden Sava Babic (ejtsd: Bábity) író, műfordító A magyar civilizáció című könyvét, amit a szerző tankönyvnek is szánt a magyar irodalmat tanuló szerb diákoknak. Sava Babic 1993-ban hozta létre a belgrádi egyetem Magyar Nyelv és Irodalom tanszékét - saját könyvtárát is felajánlva-, amelynek nyugdíjazásáig a vezetője is volt. 2012 novemberében bekövetkezett haláláig több mint száz magyar művet fordított szerbre. Sava Babic sokszor járt Balatonfüreden a Fordítóház vendégeként, sok irodalmi esten vett részt és kezdeményezője a füredi Hamvas Béla-kultusznak. Televíziónk utolsó vele készített interjújában könyvéről, kultúránk helyéről beszél.

 

2011.03.26   Hamvas napok Balatonfüreden

114 évvel ezelőtt 1897 március 23-án született a kiváló író, filozófus Hamvas Béla. Rá emlékezve tartottak két napos rendezvénysorozatot a Hamvas Béla Asztaltársaság és az önkormányzat szervezésében. A Tagore sétányon lévő "Hamvas-hárs"-nál ezúttal Dúl Antal teológus mondott beszédet. A Blaha étteremben pedig bemutatták Sava Babic "A magyar civilizáció" című könyvét.

 

2009.03.25   Hamvas levelei

Hagyományosan március 23-án, Hamvas Béla születésnapján emlékeztek a fürediek a filozófusra. A 70-es évekig Hamvas művei csupán kéziratos/gépelt formában voltak hozzáférhetőek. A 80-as években indulhatott meg a nyilvános recepció. Műveit ma már sokan ismerik, most azonban az érdeklődők újabb érdekességeket tudhatnak meg az íróról, Hamvas eddig kiadatlan levelezéseiből. Ezekből a levelekből olvasott fel részleteket Sava Babic szerb író, műfordító aki ezeket az írásokat jelenleg szerbre fordítja. Jó esély van arra, hogy az eredeti Hamvas leveleket ősszel könyv formájában is megjelentetik.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2022 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT