MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Dr. Tárnoki Richárd jegyző, Balatonfüred

Találatok száma: 16

 

2015.01.21   Hol vásárolhatunk márciustól vasárnap?

Alig két hónap múlva életbe lép, a leginkább a nagyobb kereskedelmi üzlethálózatokat érintő, vasárnapi zárvatartást szabályozó törvény. Balatonfüreden március 15-től a hét utolsó napján és ünnepnapokon biztosan zárva kell tartania a Penny-nek, az Aldi-nak, a Spar-nak és a Tesco-nak. A 200 m2-nél kisebb üzletek nyitva lehetnek ugyan, de csak bizonyos feltételekkel, pl. csak akkor, ha maga a tulajdonos, vagy annak családtagja végzi a kereskedelmi tevékenységet. A város jegyzője szerint Füred speciális helyzetben van a turizmus miatt, éppen ezért a szakállamtitkárhoz fordult az önkormányzat.

 

2014.09.10   Két polgármester-jelölt Füreden

Szeptember 8-án nyilvántartásba kerültek a Helyi Választási Bizottságnál azok a polgármester- és képviselő-jelöltek, akik biztosan rajta lesznek az szavazólapokon október 12-én. Balatonfüreden két polgármester-jelöltre és egy választókerület kivételével három képviselő-jelöltre lehet majd szavazni, egy választókerületben pedig négy jelölt szerepel majd a szavazólapon. Ezúttal is élhetnek a választópolgárok az átjelentkezés lehetőségével, ha nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni és ismét kérhető a mozgóurna is.

 

2014.04.06   Dr. Kontrát Károly (FIDESZ-KDNP) nyerte a választást

Balatonfüreden nyolc szavazókörben adhatták le a voksukat a fürediek. 11 213-an szavazhattak a névjegyzék szerint és 6897-en, azaz 61 és fél százalékban vettek részt a választáson. Magas volt a Füredre átjelentkezettek száma, 2061-en két helyen, a Kisfaludy Galériában és a Polgármesteri Hivatalban voksolhattak, közülük, egyelőre a Polgármesteri Hivatal adatai szerint majdnem mindenki elment szavazni.Dr. Kontrát Károly a FIDESZ-KDNP jelöltje 45 százalékkal nyert az egyéni jelöltek közül. A képviselő urat a szavazás éjjelén kérdeztük.

 

2014.03.04   22 képviselő-jelölt a füredi térségben

Egyelőre huszonkét jelöltből választhatunk az április 6-i országgyűlési választáson, ennyien adták le ugyanis a szükséges ajánlóíveket, amelyeket jelenleg is ellenőriznek még. Az ismert nagy pártok mellett sok az ismeretlen kis párt és van egy független induló is. A jelölteknek egyébként az egymillió forintos állami támogatással a választást követő 15 napon belül kell elszámolniuk, és vissza kell azt fizetni, ha az egyéni választókerületben a szavazatok legalább két százalékát nem szerzik meg. Balatonfüreden a korábbinál kevesebb, összesen nyolc helyen szavazhatunk majd - hívja fel a figyelmet a fontosabb újdonságokra dr. Tárnoki Richárd, a város jegyzője.

 

2013.01.23   Új néven működik tovább az önkormányzati hivatal

Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatalnak hívják ez évtől a korábbi Balatonfüredi Önkormányzatot, hiszen a járások létrejöttével párhuzamosan közigazgatásilag bővült a város hatásköre. Ide tartozik ezentúl Pécsely, Balatonszőlős, Vászoly és Dörgicse.

 

2012.11.06   Januártól működik a járási hivatal

A legutóbbi testületi ülésen elfogadták a képviselők azt a javaslatot, amely szerint eldőlt, hogy ki lesz az a 21 köztisztviselő, aki átkerül januártól a járási hivatalhoz. A testületi előterjesztésből kiderült az is, hogy az új járási hivatal, élén dr. Bacsák-Kovács Éva Máriával a Földhivatal és a Munkaügyi Központ épületében működik majd.

 

2012.05.07   Testületi döntések: egyszerűbb jogszabályok, új rendeletek

Változott a fa kivágásokra vonatkozó jogszabály. A 3000 Ft-os illetékbélyeggel ellátott kérelmet ezentúl csak a Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályra kell benyújtani, az építéshatósághoz nem. A bírálat után az engedélyt a jegyző adja ki. Szintén újdonság, hogy este 10 és reggel 6 óra között tilos alkohol tartalmú italokat üzletekben árulni, illetve, hogy minden szórakozóhelyen kötelező biztonsági őrt alkalmazni. Június 1-től életbe lép a nyári csendrendelet is, melynek értelmében a pihenőt déli 12 és délután 3 óra között hétköznap is be kell tartani.

 

2012.03.22   Itt a Balatoni Korona

Március 22-étől hivatalosan is lehet használni a Balatoni Koronát, a kistérség új fizetőeszközét. Egyelőre százmillió forintos kibocsátást terveznek. Az 500, 1000, 2000, 5000, 10000 és 20000 forintos címletekben megjelenő új pénz 1-1 aránnyal vásárolható forintért és számos kedvezményt kaphat használója. Balatonfüreden pl. a strandbelépők árából 5%-ot enged el a Probio, ha valaki Balatoni Koronával fizet. A város egyébként megjelenik az egyik bankón, hiszen az 500 koronás bankjegyen Jókai Mór arcképe, a Kossuth forrás és UV fény alatt a Halász és a Révész szobor is látható.

 

2012.03.12   Nem zárják be a Macho-t, előzetesben a gyanúsított

Megrendült Füred közvéleménye a Macho Pubban történt hétvégi haláleset miatt, ahol a városban jól ismert, családjával régóta itt élő 39 éves osztrák állampolgár, G. Stefan veszítette el az életét. Az indulatokat kavaró tragikus eset után érthetően mindenki felelőst keres. Stábunk minden érintettet, így az elhunyt feleségét is megkérdezte. Időközben -kedden délután- a bíróság elrendelte B. Tamás gyanúsított előzetes letartóztatását.

 

2011.09.26   Népszámlálás október 1-től

Törvényi előírás értelmében ez év októberében népszámlálás lesz Magyarországon. Az adatszolgáltatás mindenki számára kötelező érvényű, a vallási hovatartozásra, a tartós betegségekre, a fogyatékosságokra vonatkozó kérdésekre azonban nem kötelező válaszolni. Újdonság, hogy a kérdőívet interneten is ki lehet tölteni.

 

2011.09.12   Enyhült ősszel a csendrendelet, de a legtöbb szabály tovább él

Szeptember 1-től enyhült a sokak által túl szigorúnak tartott csendrendelet. Június 1-ig a hétköznapi csendes pihenőt nem kell betartani, a többi szabályozás azonban továbbra is érvényes és ugyanúgy vonatkozik a városi beruházásokat végző kivitelezőkre mint a magánszemélyekre. Ennek értelmében a vasárnapi egész napos csendes pihenőidőt továbbra is be kell tartani, valamint kerülni kell a zajjal járó zavaró tevékenységet minden nap este 8 és reggel 7 óra között. Ez nem csak a kertes városrészekre vonatkozik, a társasházak lakóinak is oda kell figyelniük, ha el szeretnék kerülni a több tízezer forintos büntetést.

 

2011.01.12   Változik-e a helyi hivatali ügyintézés?

Január 1-jétől számos változás történt a közigazgatásban, a hivatali ügyintézésben. Megalakították a Megyei Kormányhivatalt, ahol reggel 8-tól este 8-ig folyik az ügyintézés. A város jegyzőjét, Tárnoki Richárdot arra kérdeztük, változik-e a helyi ügyintézés.

 

2010.09.27   Október 3. önkormányzati választás

Október 3-án, vasárnap az önkormányzati voksoláson arról dönthetnek a választópolgárok, hogy a következő négy évben milyen összetételű testület vezesse a várost. Balatonfüreden 8 választókerületet jelöltek ki, a testület pedig szintén kisebb lesz a korábbinál. Dr. Tárnoki Richárd jegyzővel beszélgettünk.

 

2010.06.30   Változások a helyhatósági választáson

Hazánkban várhatóan októberben tartják majd a helyhatósági választásokat, vagyis akkor kell majd új városi képviselőket választani. Az Orbán-kormány első intézkedései között szerepelt, hogy jelentősen csökkentette az önkormányzati képviselő-testületek létszámát. Balatonfüreden is kevesebb képviselő juthat be a döntéshozók közé és természetesen az eddigi 10 egyéni választókerület száma is változik.

 

2010.02.10   Érkeznek a kopogtatócédulák

Február 12-éig kézbesíti a posta a kopogtatócédulákat, vagyis a választási ajánlószelvényeket. A szavazás rendszerében nagyobb változás nem történt, helyi szinten Balatonfüreden azonban több választókerület határa is módosult, és egy szavazókör helye is megváltozott. Dr. Tárnoki Richárd jegyzőtől érdeklődtünk a legfontosabb információkról.

 

2009.07.07   Dr. Tárnoki Richárd az "Év jegyzője"

1995 óta rendezi meg Magyarországon a polgármesterek alpolgármesterek, jegyzők találkozóját. Az idei helyszín Szombathely volt, ahol dr. Tárnoki Richárd vehette át az ?Év jegyzője? kitüntetést. Vele beszélgettünk, hivatásról, családról.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT