MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Dr. Kubassek János igazgató, Magyar Földrajzi Múzeum

Találatok száma: 4

 

2017.03.08   Magyar nők a világ körül

Kubassek János nemzetközi geográfus előadását hallgathatták meg az érdeklődők a Lipták Gábor Városi Könyvtárban. Az előadáson elfeledett vagy éppen világhírűvé vált magyar női utazók pl. Sass Flóra, Brunner Erzsébet, Molnár Mária, Farkas Edit, Amrita Sher-Gil, G.Hajnóczy Rózsa, Saáry Éva, vagy éppen Eötvös Loránd lányai életútját ismerhették meg az érdeklődők. Európában, Afrikában, Ázsiában, Óceániában és az Antarktiszon is járt magyar felfedezőnő. Akad köztük tudós felfedező, festőművész, misszionárius, hegymászó, kőolajkutató, meteorológus és író.

 

2011.06.09   Emlékoszlop Cholnoky Jenőnek

Cholnoky Jenő a magyar geográfia legnagyobb tudósainak egyike. Hunfalvy János és Lóczy Lajos munkásságának folytatója. Tudományos kutatásainak területe tág határok között mozgott, a geográfián kívül maradandót alkotott a hidrológiában és a klimatológiában is. Balaton kutatásai lévén soha nem látott részletességet kaphatott a világ a térség geológiájáról. A tudós tiszteletére avattak emlékoszlopot Balatonarácson.

 

2009.11.09   Lóczy napok

A Lóczy Lajos Gimnáziumban nagy hagyománya van a diáknapnak, melyet mindig az intézmény névadójának születésnapja környékén tartanak. Az idei Lóczy-nap kicsit rendhagyó volt, több programot kínált a szokásosnál, hiszen 160 éve született a híres földrajztudós. Pénteken megemlékezéssel kezdődött a Lóczy nap, majd a diákönkormányzat által szervezett színes programok következtek. Hétfőn dr. Kubassek János a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója tartott előadást a diákoknak.

 

2009.09.26   Lóczyra emlékeztek a csopakiak

160 éve született Lóczy Lajos geológus, egyetemi tanár rá emlékeztek sírhelyénél az arácsi temetőben. Lóczyt a Balaton kutatásban elért eredményei igen népszerűvé tették, külföldi kutatásainak köszönhetően pedig világszinten elismert kutató lett. Balatonfüreden a gimnázium is őrzi nevét és emlékét.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT