MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Nagy remények, új cég vált ki a Balatoni Halászati Zrt.-ből.

2009.10.19. 14:14 • Szeptember 30-án a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. megalapításával kettészakadt a gazdálkodásában és működésében sokat kritizált Balatoni Halászati Zrt. Az anyacég ezentúl a kisebb tógazdaságokat üzemelteti, így többek között a lellei, földvári tavakat kezelheti. A nonprofit zrt. hatásköre kizárólag a Balatonra korlátozódik, feladata elsősorban a tó biológiai egyensúlyának megteremtése.

A Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén az elnök dr. Suchman Tamás leszögezte, meg kell találni az új cég központi, normatív támogatásának lehetőségét a 2010-es költségvetésben. Az ülésen szintén jelenlévő Oszkó Péter pénzügyminiszter a Füred Tv kérdésére válaszolva elmondta, megismerte a problémát és keresnek forrást a balatoni halgazdálkodás jövőjének biztosítására, de konkrét támogatási összeget nem mondott. A balatoni horgásztársadalom üdvözli az előrelépést, -ezt Rajnai Árpád a Bakony-Balaton Horgászegyesület elnöke mondta híradónknak. Szerinte, hogy jó döntés született-e és életképes lesz-e az új cég, azt ma még nem lehet egyértelműen megmondani. A gyakorlati működés közben lehet majd leszűrni az első tapasztalatokat. A nonprofit zrt. létrehozása ugyanakkor felvet egy súlyos problémát is, hiszen az átalakításból teljesen kihagyott Balatoni Halászati Zrt. egymilliárdos hitelállománnyal rendelkezik. A cég éppen ezért azokat a megmaradt tógazdaságokat privatizálná, amelyek jelenleg a balatoni halutánpótlást végzik. Suchman Tamás éppen ezért a privatizáció leállítását kérte. Mindaddig nem lehet eladni ezeket a tógazdaságokat, míg az új cég törvényes lehetőséget nem kap arra, hogy az ország más részeiből is hozhasson előnevelt halakat a Balatonba, -tette hozzá. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a napokban már a haltelepítéseket végzi, hétfőn Sajkodnál került a Balatonba 50 mázsa ponty és 15 mázsa aranykárász.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1342

Mai megtekintés: 2

Utolsó: 2024.06.20 06:42:19

KAPCSOLÓDÓ HÍREK (2)

2011.01.24. Önálló program a Balaton

2008.11.04. Válság: nincsenek veszélyben a balatoni fejlesztések

 

< Újabb 10  |  Régebbi 10 >

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT