MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Zene felsőfokon - Haydn koncert Füreden

2009.10.26. 15:20 • Az Osztrák- Magyar Haydn Zenekar előadásában a zenetörténet egyik legnagyobb komponistájára emlékeztek Franz Joseph Haydn Esz-dúr, Üstdobpergés szimfóniájának előadásával Balatonfüreden. A Balaton Szabadidő és Konferencia Központban a kulturális és az önkormányzati minisztérium támogatásával létrejött koncerten a komponista egyik opera nyitányát és Mozart Jupiter szimfóniáját is hallhatta a közönség.

Fischer Ádám, a világhírű karmester, több mint húsz éve alapította meg az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart, amellyel az igen termékeny zeneszerző, Franz Joseph Haydn összesen 107 szimfóniáját lemezre játszotta már. A Kossuth-díjas karmester egyik szervezője a kismartoni Haydn fesztiválnak. Zenekarával fellépett szerte Európában, az Egyesült Államokban és Japánban. Most a zeneszerző halálának kétszázadik évfordulója alkalmából Balatonfüreden mutattak be Haydn műveket, köztük az 1780-ban írt A megjutalmazott hűség című opera nyitányát is. Joseph Haydnt, aki harminc éven át Kismartonban és Fertődön Esterházy Miklós herceg zeneszerzője és karnagya volt, mindig úgy emlegetik, mint a bécsi klasszicizmus mesterét, de Haydn több ennél, igazi újító és sokszínű alkotó. Fischer Ádám Füreden elmondta: "Éppen azért alapítottuk meg 22 éve a Haydn zenekart, hogy előadásaival érzékeltessük, hogy milyen drámai, sokszor vad, érdekes és színes ez a zene. Haydn azért is óriási zeneszerző, mert az előadóknak, olyan szabadságot biztosít, hogy mindenki úgy érezheti, ő maga is alkotója a műnek. Haydn zenéje rendkívül drámai és izgalmas, csodálatos humorral és mély tragikummal teli zene, ami nagy kihívás az előadóknak. Ha csak egy ártalmatlan, kedves zenének halljuk, akkor az előadók a rosszak." A nagy sikerű balatonfüredi koncerten telt ház előtt játszó zenekar Haydn híres londoni szimfóniái közül bemutatta az Esz-dúr, azaz Üstdobpergés szimfóniát is, amelyet a zeneszerző 1795-ben, második londoni útja alatt írt. A közönség vastapsa után, ráadásként eljátszották még koncert elején felcsendülő nyitány változatát, amelyet Haydn a 73.szimfóniája utolsó tételeként is jegyzett.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 977

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2022.08.11 22:50:02

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2022 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT