MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Tihany, MTA Limnológiai Kutatóintézet

Találatok száma: 12

 

2017.05.02   Ívtak a keszegek

Különleges látványosság, hogy ennyi halat, pontosabban keszeget lehetett látni egy-két napig a Balaton parton. Stábunk a tihanyi limnológia szakemberét kérdezte az ívási időszakról.

 

2016.10.05   Hidrobiológusok tanácsozása Tihanyban

Hosszú távú hidrobiológiai kutatások a Kárpát-medencében címmel rendezték meg 58. alkalommal a Hidrobiológus Napokat Tihanyban. A Magyar Hidrológiai Társaság Limnológiai Szakosztálya és az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézete közösen szervezte meg a szakmai konferenciát, ahol ezúttal újdonság volt, hogy a Kárpát-medence egész területéről érkeztek előadók, akik a helyi tavak és folyók változó élővilágáról számoltak be. A klímaváltozásra vannak különösen érzékeny vidékek, a Balatonnál most a vízszint esetleges felemelésével védekeznének.

 

2011.12.15   A tó, ami nem alszik - Balaton kutatás télen

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetében télen sem pihennek a kutatók, hiszen a Balaton a hideg évszakban is élettel teli, az algáktól egészen a halakig rengeteg élő forma ad a tudósoknak munkát. 2011-ben készült kisfilmünk a téli Balaton kutatását mutatja be.

 

2014.07.18   Nyílt nap a limnológián

Ismét kinyitotta kapuit az érdeklődők előtt a Balatoni Limnológiai Intézet. A hagyományos nyílt napon reggeltől délutánig várták a látogatókat, akik mélyebb betekintést is nyerhettek az intézménybe folyó kutatómunkáról. A limnológia szerint a publikációk mellett fontos, hogy rendszeresen találkozzanak a civilekkel.

 

2014.01.16   Lezárult a balatoni Be-Natur program

Véget ért a Be-Natur program, a záró konferenciát a Tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben rendezték. A nemzetközi együttműködés a Natura 2000 területek hatékonyabb kezeléséről és a környezet sokszínűségének megőrzéséről szólt. A Balatoni Integrációs Nonprofit Kft. bonyolította le a pályázatot, a finanszírozásban a Magyar Állam és a Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program vett részt.

 

2007.09.02   A tihanyi limnológia története - a Füred TV saját gyártású dokumentumfilmje

A Balatoni Limnológiai Intézet történetét mutatja be a Füred TV 2007-ben, az intézmény fennállásának 80. évfordulójára készült kisfilmje. Kutatásaik fő profilja a hidrobiológia és a gerinctelen neurobiológia valamint ezek gyakorlati és gazdasági hatásai.

 

2012.10.04   "Vizeink sokfélesége kiemelt érték"- hidrobiológus napok Tihanyban

Ebben az évben is október elején rendezték meg Tihanyban a hidrobiológusok éves nagy szakmai tanácskozását, melynek kiemelt témája volt hazánk álló és folyóvizeinek állapota. A Balaton jelenlegi alacsony vízszintjének kapcsán a kutatók elmondták: nem kell a rémhírekkel foglalkozni, mert ez egy természetes, átmeneti állapot, a csapadékosabb hónapok után újra magasabb lesz majd a víz állása. A "magyar tenger" nem fog kiszáradni.

 

2012.07.03   Fogyóban a Balaton - az évszázad végén már nem folyik ki víz a Sión

Az idei szezon végére a vízszint a jelenlegi 69 cm-ről 50 centiméter körüli értékre süllyed, de ez még korántsem okoz olyan kellemetlen helyzetet, mint amilyen a 2003-ban tapasztalt vízszintcsökkenés volt. Ugyanakkor klímamodellek azt vetítik előre, hogy a század közepétől fokozatos és jelentős vízbáziscsökkenés várható, aminek az lehet a következménye, hogy 2070-2100 között már lefolyástalanná válhat a Balaton. Ez azt jelenti, hogy már nem lesz olyan befolyó vízmennyiség, amely a vízszintszabályozást biztosíthatná, a Sión sem lehet majd egyetlen cseppet sem leereszteni. A szakemberek szerint ez egy merőben új helyzet lesz, amihez alkalmazkodni kell a -jelenleg főként üdülőtóként funkcionáló- magyar tengernél élőknek és nyaralóknak.

 

2011.01.18   Tisza-kutató osztály indult a limnológián

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutató Intézetben, Tisza-kutató osztály indult. A program beindításához hat új munkatársat vettek fel, őket köszöntötték Tihanyban. A Tisza kutatása több évtizedes hiányt pótol, később azt tervezik, hogy intézményi formában, önálló gységként dolgozhatnak majd. A Duna-kutató csoport létrehozását a közeljövőben tervezik.

 

2009.12.10   Széles körben publikálja eredményeit a tihanyi limnológia

Közel 50 millió forintot nyert a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a kutatási eredmények publikálására. A tihanyi intézet eredményeiről a jövőben többet hallhatnak majd a sajtóban, illetve számos konferenciát is rendeznek azok számára, akik munkájuk vagy tevékenységük során kapcsolatba kerülnek a témával.

 

2009.03.13   Haltelepítés Tihanyban

A természetes vízi haltelepítések elmélete és gyakorlata címmel konferenciát tartottak a Tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben. A szakemberek elsősorban arra keresték a választ, hogy hová tűnik a ponty a Balatonból, hiszen a telepítések ellenére évről-évre csökken a kifogott mennyiség.

 

2008.07.23   Prof. Moshe Gophen izraeli tókutató Tihanyban

Most a bor után víz, mégpedig folytassuk a Balaton vizével. A tihanyi limnológiai kutatóintézet vendége volt Mosen Gofé izraeli tudós, aki többek között arról tartott előadást, milyen negatív hatási lesznek a klímaváltozásnak. A professzor több mint 40 éve kutatja a tavak élővilágát, mostani látogatásának célja, hogy erősítse a két intézet közötti tudományos kapcsolatot.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT