MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Készül a trianoni emlékmű

2010.05.05. 09:56 • Június 4-én avatják fel a Kovászna-parkban azt a turulmadarat ábrázoló emlékművet, amely a trianoni békediktátum 90. évfordulójára készül. Az emlékmű felállítása a Balatonfüredi Nyugdíjas Polgári Egyesülettől származik, akik már hatodik éve rendeznek ünnepséget, a Magyarországot nagyon hátrányosan érintő Trianon kapcsán.

Az emlékműhöz fémhulladékot gyűjtött az egyesület, az így befolyt összegből készülhetett el a bronzmadár. A madártanban kerecsensólyomnak nevezett turult, Csepelen öntötték ki. A bronzmadarat tartó kőtömböket, Lugossy László szobrászművész készíti. A négy méteres talapzaton álló másfél méteres madár egy halmon emelkedik majd a magasba. Mellette jobbról és balról egy-egy kisebb halom helyezkedik el. Ez a három halom, a magyar címer hármas egységére utal. A tervek szerint az emlékmű díszkivilágítást is kap. A turul az ősi magyarság egyik legfontosabb jelképe. A néphit szerint egy turulmadár vezette Árpád népét a Kárpát-medencébe.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 935

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2020.10.26 17:25:58

KAPCSOLÓDÓ HÍREK (2)

2010.06.05. Felavatták a turulmadarat

2009.05.20. Moco a Silver Resort udvarában

 

< Újabb 10  |  Régebbi 10 >

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2020 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT