MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Több vendég- kevesebb fogyasztás: körkép a füredi borhetekről

2010.08.23. 10:38 • Augusztus 29-ig várják a boros gazdák a minőségi nedűk kedvelőit a balatonfüredi Tagore sétányon felállított borsátraknál. Huszadika után az elmúlt évek tapasztalatai szerint megszűnik a tömeg, kellemes környezetben kóstolhatják az érdeklődők a Balatonfüred-Csopaki Borvidék 300 fajta borát.

A füredi borheteken mindig az augusztus 7-20. közötti időszak a meghatározó, hiszen a 20-i nagy roham után megcsappan a forgalom. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy legalább annyian látogattak el a borfesztiválra és kísérő rendezvényeire, mint az előző években, viszont kevesebbet fogyasztanak. Az emberek többsége órákig is elbeszélget egy pohár bor mellett, nézelődnek, sétálgatnak, kevesebbet kóstolnak, tudtuk meg Koczor Kálmántól a Balatonvin Borlovagrend elnök nagymesterétől, aki szerint a rendezvény végén 100-150 ezer fős látogatottságról fognak számot adni. A gazdák többségénél 20-30%-os forgalomcsökkenés tapasztalható, a vendégek pénztárcáján meglátszik, hogy a gazdasági válság a fogyasztók körében ebben az évben csúcsosodott ki. Akad azonban olyan borász is aki éppen az ellenkezőjét tapasztalja és több bort ad el, mint eddig bármikor. Találkoztunk olyan - az Alföldről érkezett- fiatalokkal is, akik kifejezetten a füredi borhetek idejére vették ki szabadságukat, mint mondták addig nem mennek haza, amíg meg nem kóstolják mind a 25 gazda borát. A füredi borfesztiválon egyre inkább a palackozott borok értékesítése kerül előtérbe, ez alapvető biztosítéka a jó minőségnek. Az ide év slágere a környék jellegzetessége, a reneszánszát élő olaszrizling. A kezdő borkóstolók pedig a könnyen felismerhető fajtákat keresik. Népszerűek az úgynevezett illatos borok és még mindig sokan keresik a félédes és az édes nedűket is. A jó borok mellé persze finom falatokat is kínálnak: idén 26 féle zsíros kenyér kapható. Mindenki máshol szerzi be az alapanyagokat és a zöldségeket. Olyan különlegességgel is találkozhatnak a vendégek, mint például az eredeti recept alapján készült konyakos libamájas kenyér, ami igazi gasztronómiai kuriózumnak számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 582

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2024.05.02 09:34:01

KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Nincs kapcsolódó hír.

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT