MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Pannonhalmi bencések érdeklődnek a Széchényi iskola iránt

2011.10.27. 18:14 • Elkezdődtek az egyeztetések a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskola jövőbeli üzemeltetéséről. A Pannonhalmi Bencés Rend esetleg átvenné az intézmény működtetését, de csak abban az esetben, ha ezt a tanárok döntő többsége támogatná. Az ügyben majd a képviselő testületnek kell döntenie.

A csütörtöki testületi ülésen dr. Szalai Gábor képviselő tette fel kérdésként, hogy mi lesz a sorsa a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskolának, hiszen a városban számtalan találgatás kering. A város polgármestere válaszában elmondta: az iskola jövőbeni fenntartása érdekében elkezdődtek az egyeztetések a bencés renddel, amely több hazai oktatási intézményt is működtet már. Egyelőre semmilyen döntés nincs még az ügyben. - A közoktatás változás előtt áll. Ha az állam venné át az iskolát, akkor nagy valószínűséggel nem finanszírozná tovább az intézményben zajló valamennyi szakot, lennének változások, ezért keressük a megfelelő megoldást. Az intézmény egyházi fenntartása egy lehetőség, amiről még csak most kezdődtek el a tárgyalások. Az iskola pedagógusait tájékoztatta a rend a szándékairól, a tantestületnek kell elsősorban döntenie, hogy azokat támogathatónak tartják-e. Csak abban az esetben lesz ennek folytatása, ha a Széchényi iskola tanárai, a szülőkkel egyeztetve, döntő többségében támogatják az új működtetési formát - mondta válaszában dr. Bóka István. - A város azt szeretné, hogy ne szűnjön meg egyetlen szakirány sem az iskolában, maradjon meg a rendészeti képzés, maradjon meg a tanárok állása és minden jelenlegi diák tovább járhasson az intézménybe. Úgy tudom a bencés rendnek is ilyen szándékai vannak. Az iskola épületének végleges tulajdonosa is az önkormányzat lesz. Hangsúlyozom: a képviselő testületnek kell majd dönteni az iskola további működtetésének formájáról a már említett szempontok szerint. De egyelőre erről még korai beszélni, hiszen az egyeztetések elején járunk - fogalmazott a város polgármestere. A Füred Stúdió megkeresésére az iskola igazgatója elmondta: a hét elején rendkívüli tantestületi értekezletet hívott össze az ügyben, e hét szerdán pedig a bencés rend képviselői tartottak tájékoztatást a tanároknak. - Az iskola kereste meg a bencés rendet, hiszen vélhetően az állami működtetés nem kedvezne a tanintézményünknek. Nem egyházi iskolává válásról van szó, csupán egyházi fenntartású intézménnyé lennénk, azaz megmaradna minden eddigi szak, javulnának a tanítási feltételek, sőt hosszútávon több lehetőségünk nyílna a szakok bővítésére. A pedagógusok döntő többsége kedvezően fogadta a bencés rend tájékoztatását. Abban maradtunk, hogy az őszi szünet után az iskolában működő valamennyi diák, szülői és pedagógus szervezettel még egyeztetünk, kikérjük a véleményüket, és ennek tudatában hozunk majd döntést, amit aztán majd a képviselő testület megvitat - nyilatkozta Szigethi Csaba igazgató. A szakképző iskola működési formájáról egyébként jövő májusig kell döntést hozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 

#2 - Réz Ádám - 2011.11.02. - 17:36:39

A Pannonhalmi Bencés Rend által működtetett intézmények világhírüek lettek, és a magyar oktatás elit színvonalát jelentik.
Balatonfüred is a maga egyediségével megérdemelné, hogy ezt a patinás intézményének fénye még fényesebben ragyogjon az egyetemes Kertészeti kultúrák egén!
Csak köszönettel tartozunk , ha ez valaha megvalósul.

#1 - Miszter - 2011.10.28. - 15:26:51

Egy iskola, ahova 450 diák jár, biztos, hogy nem szűnik meg. Az meg, hogy ki a fenntartó a diákság számára lényegtelen. A tanárok is csak abból veszik észre a dolgot, hogy egy másik 'nagyfőnök' látogatja gyakrabban az iskolát.

Nincs jó megoldás, de az biztos: Ha nem veszi át az iskolát valaki más, bezárják vagy összevonják másikkal, akár a megye másik felével. A nagypolitika és a kétharmad ügye ez.

Az egyház -ha átveszi az iskolát- a vatikáni egyezmény szerint talán még jobbá is teheti azt.

Ne tessék ezen háborogni. Ha Bóka úr ezt az utat látja járhatónak, fideszes képviselő létére (!) akkor ő a mintapolitikus iskolapéldája, aki a saját városa érdekeit a PÁRT érdekei elé helyezi.

Ugyan ez történik most a tihanyi általános iskolában is. Mindenki látja, hogy ez a járható út.

Az meg, hogy a "másik ál-hírportál" miről cikkez, ne legyen beszédtéma.

***
Tisztelt Admin!
Ez a komment senkit nem sért, nem becsmérel, nem mond őrületes nagy titkokat: egyszerű magánvéleményt fogalmaz meg. Kérem engedélyezze, hogy kikerülhessen a kommentek közé, mintegy vitaindító írás.

Köszönettel: Miszter

 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1183

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2019.10.17 07:01:08

KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Nincs kapcsolódó hír.

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2019 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT