MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Balatonfüred, Ferencsik János Zeneiskola

Találatok száma: 33

 

2017.03.13   Könyv készülhet Ferencsik Jánosról

Csak Balatonfüreden látható az az exkluzív kiállítás, melynek anyagát Mezey Béla fotográfus ajándékozta a helyi zeneiskolának. A fotókon Ferencsik János karmester látható, 1965-től a híres főzeneigazgató haláláig. Mezey Bélának ugyanis szinte kizárólagos joga volt Ferencsiket fotózni, legalábbis az öltözőben és a magánéleti események alkalmával. A képekből könyvet szeretnének szerkeszteni, de a támogatókat még keresik ehhez.

 

2017.02.13   Zenetanárok koncertje

Komolyzenei koncert helyszíne volt hétfőn délután a Ferencsik János Zeneiskola, ahol ezúttal nem a növendékek, hanem az intézmény zenetanárai mutatkoztak be. A hagyomány több évtizedes, minden évben farsangi hangulatú hangversennyel készülnek a pedagógusok. Többen közülük úgy nyilatkoztak, hasznos ez a koncert, hiszen tanárként ismét belehelyezkedhetnek a növendékek világába.

 

1994.03.23   25 éves a FÜRED TV: Növendékhangverseny 1994-ből

Negyed évszázados archívumunkban találtuk az alábbi felvételt. A füredi zeneiskola búcsúzó és akkori növendékei adtak közös koncertet 1994. márciusában, amelyről a most 25 éves Füred TV is készített tudósítást.

 

2016.06.12   A zeneiskola udvarára került a Ferencsik szobor

Vasárnap új helyen, a füredi zeneiskola udvarán leplezték le Ferencsik János világhírű karmester szobrát. Ferenczy Béni alkotása sokáig a Tagore-sétányon állt, régóta tervben volt, hogy a karmester nevét viselő zeneiskola udvarára kerüljön. Az újraavatáson megnyílt az az állandó kiállítás is, amely 150 fotón mutatja be Ferencsik János karmesteri és civil életét. A képeket Mezey Béla fotóművész adományozta az intézménynek.

 

2015.10.22   Ferencsik-est

Ferencsik János zeneszerző 1954-ben vásárolt telket Balatonfüreden. Harminc éven át, haláláig, sok időt töltött itteni nyaralójában. 1987-ben vette fel a Kossuth-díjas karmester nevét a balatonfüredi zeneiskola. Minden évben az évfordulóhoz kötve emlékkoncertet rendeznek az intézményben, ahol többek között Ferencsik kedvenc művei is felcsendülnek. Ebben az évben két székesfehérvári művészt hívtak meg az estre.

 

2015.09.05   2015 a Gulag emlékéve hazánkban

A Szovjetunióban volt Magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) 1994-ben állított emléktáblát Balatonfüreden, a mai Ferencsik János Zeneiskola falán, a Szovjetunióba elhurcolt áldozatok emlékére. Talán kevesen tudják, hogy egykor az épület börtönnek adott helyet, ahol több ezer embert ítéltek kényszermunkára és küldték őket a Gulagra. A becslések szerint összesen 800 ezer honfitársunkat hurcolták el, akik hosszú évekig raboskodtak Szibéria legsötétebb táboraiban. Az emlékév alkalmából újrakoszorúzták az emléktáblát.

 

2015.06.02   Jó magyarnak lenni, Perlawi Andor új kötete

Több novellát is tartogat az olvasónak Perlawi Andor 9. könyve, amely a "Jó magyarnak lenni" címet viseli. A cím persze önmagában sok kérdést felvet. Ez egy kérdés, kijelentés, vagy netán felkiálltás? Itthon jó magyarnak lenni, vagy netán járva a világot? Nos, politikai tartalmat egyáltalán nem talál az olvasó, az évszázados magyar sors bemutatása azonban több történeten keresztül megelevenedik. A kötet az I. világháború magyar áldozatainak tiszteletére íródott.

 

2015.05.05   Szokoli Sándor rendőr törzszsászlós lett az év rendőre Balatonfüreden

Május 5-én tartotta a Balatonfüredi Rendőrkapitányság ünnepi állománygyűlését a Ferencsik János Zeneiskolában. Az ünnepségen több elismerést is átadtak a kapitányság dolgozóinak 2014-ben nyújtott kiemelkedő munkájukért.

 

2015.01.18   Újévi koncert, új helyszínen

Kicsinek bizonyult vasárnap este a Ferencsik János Zeneiskola, hiszen a mindig nagy érdeklődéssel kísért újévi koncertet eddig a tágasabb sportcsarnokban rendezték meg. Az esemény nem hogy teltházas volt, de sokan voltak, akik egyszerűen lemaradtak a zenei élményről, nem fértek be ugyanis a terembe. Az Ifjúsági Vonószenekar és az Ifjúsági Kamarakórus mindent megtett a sikerért, egyórás műsoruk magas felkészültségi szintről, a művészeti vezetők elhivatottságáról tanúskodott.

 

2014.10.28   14. Arany Ősz fesztivál

Várpalota és Balatonalmádi után az idén visszatért eredeti helyszínére a Renaissance iroda által szervezett Arany Ősz nemzetközi művészeti fesztivál. A Ferencsik János Zeneiskolában egész napos programot kínáltak az érdeklődőknek, a hazai fellépők mellett négy ország ifjú tehetségei mutatkoztak be. Délelőtt nemzetközi zsűri minősítette a produkciókat, este a legjobbak a gálakoncert programját színesítették.

 

2014.10.22   Ferencsik János emlékest

Csillagh Katalin zongorakoncertjével várták a közönséget október 22-én, szerdán a helyi zeneiskolába. Az apropó a hagyományos Ferencsik János Emlékest volt, ahol felcsendültek Handel, Beethoven, Mozart, Schubert, Chopin, és Csajkovszkij művei, valamint elhangzott Ferencsik János kedvenc népdalának feldolgozása is.

 

2014.06.14   Pódiumbeszélgetés Ferencsik Jánosról - Zeneiskola 2014.06.14.

A harminc éve elhunyt Ferencsik Jánosra emlékeztek a róla elnevezett zeneiskolában Balatonfüreden. Összeállításunkban az egykori tanítványok és pályatársak beszélgetnek a világhírű karmesterről.

 

2014.06.21   Gitárfesztivál világhírű zenészekkel

Mesterkurzusok, előadások és minden este koncertek várják ezen a héten a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál látogatóit. Szerb, lengyel, cseh, amerikai, japán és spanyol művészek lépnek fel az egyhetes rendezvényen. Az igényes gitármuzsika szerelmesei mellett azokra is számítanak a szervezők, akik a temperamentumos stílust kedvelik, hiszen ebben az évben is flamenco est zárja a programot.

 

2014.06.14   Ferencsik János emlékszoba nyílt a zeneiskolában

Ferencsik János zeneszerző 1954-ben vásárolt telket Balatonfüreden. Harminc éven át, haláláig, sok időt töltött itt nyaralójában. A zeneiskolát 1987-ben nevezték el róla, és most a felújítást követően emlékszobát avattak a tiszteletére.

 

2014.05.05   Simonyai József Csaba az év rendőre

Ünnepélyes állománygyűlés keretében adták át az országos, megyei és helyi szintű kitüntetéseket, előléptetéseket a Szent György-napi rendezvényen Balatonfüreden. A hétfői eseményen Regdon László városi rendőrkapitány azt mondta, a sikeres munka alapja az együttműködés, ebben pedig az élen járnak. Hári Lenke alpolgármester elismerését fejezte ki a füredi rendőrség dolgozóinak, hogy a turisztikai szempontból is fontos közbiztonságot magas szinten tudják tartani. Átadták az "Év rendőre" kitüntetést is, ezt Simonyai József Csaba r. törzszászlós vehette át.

 

2014.01.18   Ferencsik-nap a zeneiskolában

1987-ben vette fel Ferencsik János nevét a helyi zeneiskola, ahol szombaton emléknapot rendeztek a karmester tiszteletére. Medgyessy-Kovács Gyula festőművész egy Ferencsik portrét ajándékozott a város zeneiskolájának a szombati rendezvényen, majd a művész zongorához ült és saját szerzeményeit adta elő, amelyek mindegyike kötődik a füredi hangulathoz.

 

2013.10.01   "Válogatott életeim"- Balázs Árpád könyvbemutatóján

Válogatott életeim címmel jelent meg Balázs Árpád Érdemes Művész, Erkel- és Magyar Örökség-díjas zeneszerző új könyve, amely eddigi köteteivel ellentétben önéletrajzi ihletésű. A fotókkal is gazdagon illusztrált könyvet Balatonfüreden is bemutatták a Zene Világnapján, a Ferencsik János Zeneiskolában.

 

2013.05.22   Bánó Veronika és Kiss András koncertje

A Ferencsik János Zeneiskola két tanára Bánó Veronika és Kiss András adott nagysikerű, közös zongorakoncertet május 22-én az intézmény dísztermében. Az est folyamán a zenetörténet nagy klasszikusainak művei csendültek fel két és négykezes variációkban. A műsort Kertész Lajos zongoraművész, Veronika egykori tanára ajánlotta a közönség figyelmébe.

 

2013.05.07   Fodor László az "Év Rendőre"

1992-től Szent György napján ünneplik Magyarországon a rendőrség dolgozóit. Balatonfüreden hagyományosan ilyenkor adják át az "Év Rendőre" díjat. Idén Fodor László r. százados, a kapitányság kiemelt főnyomozója vehette át az elismerést a polgármestertől.

 

2013.02.04   Díszoklevelet kapott Karika Erzsébet és Bándi László

Két kitűnő helytörténeti szakember, Karika Erzsébet és Bándi László vehette át Bóka István polgármestertől a Balatonfüred Városért Közalapítvány díszoklevelét. Az indoklás szerint a két helytörténész rengeteget tett a helyi kulturális, helytörténeti és idegenforgalmi hagyományok ápolásáért.

 

2013.01.24   Könyv jelent meg Boksay Györgyről

A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában és Zatkalik András szerkesztésében új könyv jelent meg, amely Boksay György idegenforgalmi és irodalmi munkásságát mutatja be. Az 1929-ben született Boksay Györgyöt mindenki türelmes, munkájára igényes embernek tartotta. Lexikális tudása rendkívüli volt, több idegen nyelvet is kifogástalanul beszélt. Akik ismerték azoknak azért, akik most először találkoznak nevével azoknak, azoknak azért lehet érdekes az új kötet. A bemutatón vehette át dr. Bóka István polgármestertől a közalapítvány munkáját régóta segítő Karika Erzsébet és Bándi László a tevékenységet elismerő díszoklevelet.

 

2012.10.25   Arany Ősz Művészeti Fesztivál

Közel 500 fellépővel rendezték meg október végén a 12. Arany Ősz Nemzetközi Művészeti Fesztivált Balatonfüreden és Várpalotán. A megnyitó ünnepséget a Ferencsik János Zeneiskola felújított épületében tartották, ahol az intézmény növendékei is színpadra léptek. A rendezvényre Ukrajnából, Oroszországból, Szlovákiából, sőt még az Északi-sarkkör közeléből is érkeztek fiatalok.

 

2012.10.27   Nyitott műterem és jótékonysági koncert az új füredi iskola javára

Októberben Balatonfüred várta a Nyitott Műterem alkotóit, a Szent István téren zenészek, festők, fotósok, szobrászok mutatták be az érdeklődőknek az alkotás folyamatát. A rendezvény egy jótékonysági koncerttel is kiegészült. Nagy Tímea meghívására St. Martin adott hangversenyt a zeneiskolában. A befolyt összeget a szervezők a szeptembertől önállóan működő, a tanulásban akadályozott gyermekek oktatását ellátó Fekete István Általános Iskola javára ajánlották fel. Az intézményben péntekenként komplex művészeti képzéseket tartanak, a kapott pénzből ezekhez vásárolnak eszközöket.

 

2012.06.11   Versenygyőztes növendékek koncertje a zeneiskolában

A Ferencsik János Zeneiskola számos újdonsággal várja a közönséget, ezek egyike az a koncert, amelyen az év közben sikereket elért növendékek mutatták be tudásukat. A városi, megyei és országos versenyeken kiváló eredménnyel büszkélkedő gyerekek többsége, évek óta jár zenei órákra, komolyan veszik a felkészülést.

 

2012.06.05   Német-magyar közös fúvóskoncert

Fúvószenekari muzsikától volt hangos kedden délután a Ferencsik János Zeneiskola felújított kerthelyisége. A Balatonfüredi Ifjúsági Fúvószenekar látta vendégül a Konstanzi Ifjúsági Fúvószenekart, egy hosszútávú együttműködés első állomásaként. A német együttes fél évszázados múltra tekint vissza és csak úgy mint a füredi zenekar, ők is a zeneiskolai növendékekre építik működésüket.

 

2012.05.23   Tanszaki koncertek a zeneiskolában

A tanév végének közeledtével nem csak az iskolákban mérik fel a gyerekek tudását irodalomból, matematikából, történelemből, de a zeneiskolában is ilyenkor zajlanak a tanszaki koncertek. A szülők előtt bemutatkozó gyerekek az elmúlt évben tanul műveket adják elő, a legkisebbektől a középiskolás korosztályig. A Füred TV Szabó Csilla növendékeit látogatta meg, akik érthető módon nagyon izgultak első nyilvános szereplésükön.

 

2012.02.16   Bemutatták a Tempevölgy idei első számát

Megjelent a Tempevölgy című folyóirat ez évi első száma. Az idén négy esztendős helyi megjelenésű, de országosan ismert lap a tervek szerint a jövőben postai úton, előfizetéssel is rendelhető lesz. A Tempevölgy bemutatója előtt a zeneiskolában dr. Fűzfa Balázs a szombathelyi egyetem docense tartott előadást.

 

2012.01.26   Megjelent az "Oh Füred, Drága Helikon" kötet második része

A felújított zeneiskolában mutatták be Matyikó Sebestyén József: Oh Füred, Drága Helikon című, közel ötszáz oldalas kötetét, amely azokból az irodalmi alkotásokból válogat, melyek valamilyen formában említik Balatonfüredet 1701-2011 között. Nem csak hazai, de a városban megfordult külföldi szerzők műveit is megtalálja az olvasó. A verses oldalakat olyan festményekkel illusztrálta a szerző, melyek alkotói szintén a városhoz kötődnek. Kéziratban már összeállt a harmadik kötet is, ennek kiadása azonban egyelőre nem várható.

 

2011.11.15   Hambalkó Edit zongorakoncertje a Zeneiskolában

A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett zongoraművész adott koncertet a felújított Ferencsik János Zeneiskola hangversenytermében. A műsoron elsősorban kései Liszt művek szerepeltek, de Beethoven és Mozart variációk is felcsendültek.

 

2011.11.22   Megyei vonós-kamarazenei verseny Füreden

Szlovákiából is érkeztek növendékek arra a versenyre, melyet kilencedik alkalommal rendeztek meg Balatonfüreden, a Ferencsik János Zeneiskolában. A zenei képzésben részesülő tanulók számot adhattak tudásukról a szakmai zsűri előtt. A verseny után a gyerekeket városnézésre vitték, így ez egy egész napos elfoglaltságot biztosított a diákoknak és az őket kísérő szülőknek.

 

2011.10.26   Tanulmánykötet a magyar tenger poétájáról

Hiánypótlónak is nevezhető az a tanulmánykötet amely a Balatonfüred Városért Közalapítvány gondozásában jelent meg Pálóczi Horváth Ádám születésének 250. évfordulója alkalmából. A kötetben található tanulmányokból és szemelvényekből egy hiteles képet kaphat az olvasó a magyar tenger poétájáról.

 

2011.10.07   Krieg Ferenc kiállítása a Zeneiskolában

A szombathelyi festőművész Krieg Ferenc májusban ünnepelte 90. születésnapját, töretlen életkedvét, sajátos humorát azonban a 20 évesek is megirigyelhetnék. Október 6-án Balatonfüreden a felújított Zeneiskolában nyílt kiállítása. Krieg Ferenc egy geológiai expedíció térképszerkesztő munkatársaként többször járt Mongóliába, képein az ott szerzett élményei is megelevenednek.

 

2011.09.22   Kiállítás és hangverseny a felújított zeneiskolában

Hivatalosan ugyan még nem adták át a felújított zeneiskolát, első rendezvényeit azonban már megtartották a romantikus reformkor programsorozat keretében. Szeptember 22-én Liszt Ferenc életéről szóló képeslapkiállítás nyílt az intézményben, a tárlat megnyitóján pedig különleges koncertet hallhattak az érdeklődők.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT