MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Tihany, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Találatok száma: 15

 

2016.04.20   Colleen Bell amerikai nagykövet Tihanyban

Kutatási együttműködést ígért az Egyesült Államok nagykövete Tihanyban a Balatoni Limnológiai Intézetnek. Colleen Bell sorra látogatja a nemzeti parkokat, a tihanyi Levendula Ház megtekintése után a tókutató intézet vendége volt, ahol bejelentette, hogy a nagykövetség támogatásával amerikai kutató érkezik Tihanyba, hogy szorosabbra fűzzék az együttműködést a tókutatásban. A nagykövet asszonynak, aki elkötelezett természetvédő, vendéglátói rövid hajós kiránduláson mutatták meg a Tihanyi-félszigetet.

 

2016.03.23   Új kutatóhajót kapott a limnológia

Dr. Présing Mátyás, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet tavaly elhunyt munkatársa emlékére, Mátyásnak nevezték el azt az új kutatóhajót, amelyet szerdán mutattak be Tihanyban. Az intézet kétnapos tudományos konferenciát tartott, amelyet az új jármű megkeresztelése zárt. A hajó keresztanyja Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke lett, aki ugyanezen a napon Balatonkeresztúron átvehette a tó körüli önkormányzatok elismerését, a Balaton-díjat.

 

2015.01.06   Tisztújítás a Balatoni Regionális TDM Szövetségben

Újra Hoffmann Henriket választották meg a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnökének. A kb. 20 turisztikai egyesületet tömörítő szervezet vezetője szerint az elmúlt három évben ugyan nem tudták elérni, hogy megszülessen a turizmustörvény és csökkentsék az idegenforgalmat sújtó adókat, de két balatoni programot, egy őszit és egy tavaszit már meg tudtak szervezni. Arról is döntöttek Tihanyban, hogy idén május 1-11. között lesz a Nyitott Balaton.

 

2014.04.29   A Balaton köszöni jól van

Egésznapos konferenciát rendeztek a Balaton Fejlesztési Tanács szervezésében a tihanyi limnológián, ahol a víz- és halgazdálkodás volt a téma. Az előadásokból kiderült, hogy jelenleg a Balaton kiváló állapotban van, mind a vízminőséget, mind a vízállást tekintve. A szakemberek egyetértettek abban, hogy mostantól magas szinten kell tartani a tó vízszintjét, hogy véletlenül se fordulhasson elő, a 2003-ashoz hasonló vízhiány.

 

2013.11.07   A Magyar Tudomány Ünnepe Tihanyban

Egész napos előadássorozattal várták a civil érdeklődőket a Magyar Tudomány Napján, a Magyar Tudományos Akadémia hagyományos novemberi rendezvényén. Az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében tizenöt eladót hallgathatott meg a közönség. A téma természetesen a Balaton volt.

 

2013.10.04   55. Hidrobiológus Napok Tihanyban

A vizek és a szárazföldek találkozási pontjainál kialakult élőhelyek vizsgálata volt az idei három napos Hidrobiológus Napok központi témája. A konferencián elhangzott, hogy az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően kiváló a Balaton vízminősége, mely a növény és állatvilágra is kedvezően hat.

 

2007.09.02   A tihanyi limnológia története - a Füred TV saját gyártású dokumentumfilmje

A Balatoni Limnológiai Intézet történetét mutatja be a Füred TV 2007-ben, az intézmény fennállásának 80. évfordulójára készült kisfilmje. Kutatásaik fő profilja a hidrobiológia és a gerinctelen neurobiológia valamint ezek gyakorlati és gazdasági hatásai.

 

2013.06.20   Átalakult a limnológia

Új néven, Balatoni Limnológiai Intézetként működik tovább a tihanyi tókutató központ. Mindez egy jelentős átalakítás után történik, amely újabb feladatokat ad a félszigeten működő évtizedes kutatómunkának. Több egység is beolvadt a tihanyi intézetbe, amely sok új kollégát is jelent. Számukra tartottak ökológiai napokat a múlt héten, amely egyben az ismerkedést is szolgálta.

 

2012.07.06   Nyílt nap a limnológián

Több százan látogattak el a MTA Balatoni Limnológiai Intézetének nyílt napjára, július 6-án. Nemcsak szakmabeliek, sok laikus kíváncsi volt a Balaton-kutatás legújabb eredményeire és a tó élővilágát bemutató kísérletekre, előadásokra. Szó esett többek között az árvaszúnyogokról és az idegen állatfajok inváziójáról is.

 

2012.03.12   Intézet napok a tihanyi limnológián

Január 1-től az MTA egyik bázisintézete lett a tihanyi limnológia. Kutatásaik fő profilja továbbra is a hidrobiológia és a gerinctelen neurobiológia valamint ezek gyakorlati és gazdasági hatásai. A közelmúltban kétnapos évértékelő konferenciát tartottak az intézetben, melynek keretében megvitatták a 2011-es kutatási eredményeket.

 

2011.12.15   A tó, ami nem alszik - Balaton kutatás télen

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézetében télen sem pihennek a kutatók, hiszen a Balaton a hideg évszakban is élettel teli, az algáktól egészen a halakig rengeteg élő forma ad a tudósoknak munkát. Kisfilmünk a téli Balaton kutatását mutatja be.

 

2011.07.08   Nyílt nap a tihanyi limnológián

A Tihanyi Limnológai Kutatóintézet pályázati pénzt nyert arra korábban, hogy a kutatási eredményekről, a limnológián végzett munkáról folyamatosan és lehetőleg széles körben adjanak tájékoztatást. Ez nem csak a médiamegjelenések számát növeli, de lehetőség van nyílt napok szervezésére is, amikor bárki betekinthet az itt folyó munkába. Ezúttal két előadással és látványos szemléltetéssel várták az érdeklődőket.

 

2010.10.07   Hidrobiológus Napok

Október 6. és 8. között a Tihanyban tartották az 52. Hidrobiológus Napokat. A szakemberek ezúttal a kutatások gyakorlati eredményeit és lehetőségeit vizsgálták.

 

2010.06.30   Nyílt nap a Limnológiai Kutatóintézetben

Nyílt napot tartottak június 30.-án Tihanyban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben. A rendezvény elsődleges célja, hogy a tudományos kutatások eredményeit ne csak az egyetemi oktatásba vezessék be, hanem minél szélesebb körben megismertessék az érdeklődőkkel.

 

2008.10.01   Hidrobiológusok konferenciája

50. alkalommal szerveztek hidrobiológus napokat a Tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben. A 3 napos rendezvényen áttekintették a hazai vízkutatás fél évszázados történetét, de szó esett a hazai folyó-és állóvizek állapotáról, a vízgazdálkodásról és a különféle hal-és rovarfajták szerepéről is.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT