MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Katona Csaba történész, levéltáros

Találatok száma: 5

 

2016.03.31   Füred aranykora az 1860-as évektől, Katona Csaba új könyve

Katona Csaba történész újabb könyve lényegesen árnyalja azt a képet, amit a felületes szemlélő alakított ki a város 19. századi történelméről. Ahogy fogalmaz "a reformkor szórt fényű romantikája helyett" Füred az 1860-as évektől az 1880-as évekig élte fénykorát, amibe beletartozott a társadalmi elkülönülés, a krakélerek, koldusok és kéjnők világa is. A Balatonfüred Városért Közalapítvány sorozatában megjelent egy fotóalbum is, amely az ötvenes években itt élt , fiatalon elhunyt fotóművész, Talabér Gyula munkásságának állít emléket. Ha párhuzamot szeretnénk vonni, mindkét kötet nagy erénye, hogy mikrotörténetek sorozata rajzolja meg Füred múltját. Ahogy Talabér Gyula fotóin az ötvenes évek mindennapjai jelennek meg, úgy Katona Csaba az itt nyaralók összetételéből, viselkedéséből von le következtetéseket a 19. század második felének fürdői életéről.

 

2014.11.26   Arcok és történetek Balatonfüred múltjából

A Vaszary Galéria Széchenyi termében szerdán mutatták be Katona Csaba Professionatus spielerek című új kötetét. Olvasmányos formában megismerhetjük a reformkori Balatonfüred hétköznapi hőseinek nem feltétlenül hétköznapi életét.

 

2014.09.20   Romantikus Reformkor fesztivál

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Romantikus Refomkor fesztivált Füreden. Az ősz leglátványosabb turisztikai rendezvényére sokan voltak kiváncsiak, és sok volt a résztvevő is, aki a 19.század viseletében vonult fel a kellemes őszi napsütésben a városban. A szép ruhákba öltözött hölgyekkel és urakkal három napon át lehetett fényképezkedni a parton.

 

2011.06.18   Múzeumok éjszakája

"Megérkezett Br.Zay (báró Bizay), kezdődhet a nyár-írta a füredi újság az 1860-as években.A 19.század pezsgő fürdőélete elevenedett meg a Múzeumok Éjszakáján a városban.A Jókai és a Városi Múzeumban tárt ajtókkal, színes ismeretterjesztő programokkal várta a közönséget. Többek között Kubik Anna a Jókai Emlékházban, Katona Csaba a Városi Múzeumban tartott előadást a korról.

 

2009.12.08   A fürdőigazgató és a soproni úrilány naplója, Katona Csaba újabb helytörténeti könyvei

A bencés rend gondosan megőrizte a hivatalos iratokat. A Zala és Veszprém megyei és pannonhalmi levéltár anyaga kimeríthetetlen forrása a kutatóknak. Écsy László, a 19. századi fürdőigazgató naplójának 1950-es évekbeli feljegyzéseit most Katona Csaba kutató adta közre és különlegességként egy húsz éves itt nyaraló úri kisasszony Slachta Etelka naplóját 1841-ből.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT