MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett szövegrész: zsinagóga

Találatok száma: 3

 

2017.03.17 00:00:00   Együttműködési megállapodás az önkormányzat és a zsidó kulturális egyesület között

Nagyban folyik az építkezés a balatonfüredi régi zsinagóga épületénél. A norvég alap támogatásával megújul a régi épület és a keleti oldalához egy új modern kiállító tér készül. Nem csak az új épület lesz 21. századi, de a benne látható kiállítás is, hiszen Einsteintől napjainkig nagyjából száz tudós, feltaláló életművével ismerkedhetünk meg a virtuális tárlaton. A kiállítást a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület állítja össze, erről állapodott meg dr. Bóka István polgármester és Kirschner Péter elnök, dr. Olti Ferenc, az egyesület elnökségi tagja jelenlétében.

 

2017.01.16 00:00:00   Emberi csontokat találtak a zsinagóga felújításánál

Folyik az építkezés a régi zsinagógánál, az önkormányzat az EGT Alapok támogatásával egy modern kiállítóhelyet alakít ki a közösségi térként is használható felújított épületnél. Mivel a mai falak alatt egy középkori templom volt, régészeti felügyelet mellett folyik a munka. Bár még antropológusok nem vizsgálták, a templom melletti középkori sírokban feltételezhetően egy tíz év körüli lány csontjait is megtalálták a Laczkó Dezső Múzeum régészei.

 

2016.11.21 00:00:00   Modern kiállítás lesz a megújuló zsinagógában

Már 1267-ben említi egy oklevél a Szent Margit-kápolnát a tihanyi bencések tulajdonaként. A török pusztítás után nincs nyoma az írásos emlékekben, de 1726-ban a helyi reformátusok újítják fel, és használják templomként. Amikor elkészül a nagy Fehér templom, feleslegessé válik az épület, és 1855-ben eladják az izraelita egyháznak, amely 1945-ig működteti. A II. világháború után az elhurcolt zsidók közül kevesen térnek vissza, a még megmaradt hitközség a hajógyárnak adja el az épületet, amely garázsnak használta azt. 1991-től az épületben egy ideig középkori étterem működött, majd Balatonfüred Város Önkormányzata vásárolta meg.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT