MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

A görög DESIRO vonatok egy része végleg a Balatonhoz kerül

2009.06.29. 13:20 • Amint végeznek a Görög Vasúttól beszerzett 8 db DESIRO motorvonat műszaki vizsgáztatásával, egy részük végleg itt marad az északi parton a téli menetrendi idényben is, -ezt Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója mondta a 29-es vasútvonal centenáriumi ünnepségén.

A Magyar Államvasutak 1909. július 1-jén indította meg a vasúti forgalmat a Balaton északi partján, a 100. éves évforduló alkalmából a vasúttársaság ünnepségsorozatot szervezett, ahol a résztvevők a 29. vasútvonal jelentősebb állomásain megtekinthették a híres 424-es gőzmozdonyt is. Az ünnepi rendezvényt június 27-én, szombaton tartották a MÁV állomásain, ahol a helyi közreműködők zenés köszöntővel és műsorral fogadták a nosztalgiavonatot, Balatonarácson emléktáblát is avattak. A füredi ünnepségen dr. Bóka István országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, a vasút jobb működéséhez nemzeti program szükséges, az északi vasútvonalat minél előbb villamosítani kell. A pálya rossz minősége, a hosszú menetidő leszoktatta az embereket a vasútról -fogalmazott a füredi polgármester. Ha a MÁV jó menetrendet és korszerű vonatokat közlekedtet, az utasok is meg fognak jelenni, ez nemzetközi tapasztalat -tette hozzá. Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a hamarosan induló felújítási programban a Budapest-Székesfehérvár vonalat úgy építik át, hogy 2011-ben akár 160 km/h sebességgel is mehetnek majd a vonatok. Válaszában kifejtette: a Balaton északi partján húzódó vasútvonal villamosítása csak pénz kérdése, hiszen a MÁV és a kivitelezők is készen állnak a feladatra. Hogy pontosan mikor jut forrás a pálya villamosítására, ezt senki sem tudta megmondani.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 

#3 - szab - 2009.07.10. - 23:44:13

Kedves utasbarát! A vasút azért van, hogy az emberek utazhassanak, és nem azért, hogy egyesek üres vonatokkal játszanak terepasztalosat. Ahhoz drága mulatság. A normális utasbarát menetrendben pedig igenis vannak olyan vonatok, melyek átszállás nélkül biztosítanak eljutást A-ból B-be még a nehezebb napokon is. Egy faluban élő vagy nyaraló ember hadd ne tartsa irreális dolognak, hogy esetleg délután is el tudjon utazni egy kiemelt turisztikai övezetben található kistelepülésről a fővárosba. Érdekes módon a Balaton túlpartján ez a dolog megoldható. Mielőtt hülyeségeket ír, látogasson el egy olyan településre, ahol szintén emberek élnek, csak éppen nem állnak meg a gyorsvonatok. Kérdezze meg az ott élőket, hogy mi a véleményük az új menetrendről? Pozitív választ nem fog kapni. Látott már kétkocsis zsúfolt BZ-re 30 fős gyerekcsoportot felszállni? Én már látttam és nem irigyeltem őket. Az utasok első lépésként normális menetrendet szeretnének, ami egyáltalán nem irreális dolog. Utána jöhetnek a 160-nal száguldozó vonatok. Egy másik elgondolkodtató dolog: 100 vasutat igénybevevő emberből jó ha 17 vesz teljesárú jegyet...

#2 - Utasbarát - 2009.07.04. - 22:49:57

A normális utasbarát menetrendben ezek szerint olyan vonatok vannak, amelyek minden kistelepülésen megállnak, nem kell átszállni,és olyan gyorsak, mint a villám. Esetlég még lehetne ingyen is. Sok jót nem lehet a mostani vasútról mondani, de azért nem kellene irreális dolgokat számonkérni rajtuk. Egyébként a "negyvenfős, sok csomaggal rendelkező diákcsoport" nyugodtan bérelhetne autóbusz különjáratot, kedvezményes tarifával, az7 sem kerülne többe, és arról még átszállni sem kell.

#1 - szab - 2009.07.04. - 10:30:14

Én még azt is megkérdeztem volna Heinczinger István vezérigazgató úrtól, hogy mit szól az új nyári menetrendhez, nem érzi-e a kistelepülések lakói számára hátrányosnak azt, hogy míg a balatonparti nagyobb településekről kétóránként lehet a fővárosba vonattal közlekedni, addig egy kistelepülésről gyakorlatilag átszállás nélkül lehetetlen eljutni Székesfehérváron túlra. Nem tartja furcsának azt, hogy a Záhony-Tapolca viszonylatban közlekedő vonat lefele csak bizonyos állomásokon áll meg, és csak visszafelé áll meg Székesfehérvárig minden állomáson és megállóhelyen. A nagyobb táborok általában kistelepüléseken vannak, és az odautazók életét nagymértékben megnehezíti az átszállás, főleg ha például egy negyvenfős, sok csomaggal rendelkező diákcsoportról van szó. Ezen kéne elgondolkodni először és nem a 160 km/h-val közlekedő vonatokról kéne álmokat szövögetni, mert ha nem tudnak egy normális, utasbarát menetrendet összebarkácsolni, akkor hiába mennek a vonatok 160-nal, azok is üresek lesznek, az utas meg megy kocsival, vagy busszal.

 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 2376

Mai megtekintés: 4

Utolsó: 2024.07.13 12:28:49

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT