MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Egyre többen keresik külföldön a boldogulást

2009.09.17. 10:18 • Évente a veszprém-megyei térségből kb. 150 ember dönti el, hogy a jobb életkörülmények vagy pusztán a megélhetés miatt külföldön vállal munkát. Annak ellenére elmennek ezek a főként diplomás fiatalok, hogy az EU országaiban sem egyszerű a munkába állás, igaz ha egyszer sikerül, a bér jóval magasabb mint idehaza, -ezt hallottuk azon a fórumon, amit szerdán rendeztek Balatonfüreden.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium legutóbbi adatai szerint, legalább 80 ezer magyar állampolgár dolgozik külföldön, főként Ausztriában, Angliában és Írországban. A többségük fiatal 20-35 év közötti magyar, akik hiába végeztek el több iskolát, nem boldogultak Magyarországon. Szomorú tény, de a válság kirobbanása óta ugrásszerűen megnőtt az elvándorló magyarok száma, sokan családjukkal együtt próbálnak szerencsét más országban. A Magyarországi minimálbérhez képest ötszörös fizetés van pl. Írországban, de Norvégiában még ennél is többet kereshet az, aki bevállalja. Jelenleg 700 ezer állás vár betöltésre az unió országaiban, főként Ausztria, Németország, Anglia és a skandináv országok keresnek megbízható munkaerőt. A térségből sokan érdeklődnek a külföldi munkák iránt, mondta el a Füred Tv-nek Pákozdi Szabolcs, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szakmai igazgató-helyettese. A füredi fórumon elmondták, a külföldi munkát csak legálisan érdemes bevállalni, hiszen így biztosíthatja magát a munkavállaló, hogy nem verik át, béréhez is időben hozzájut. Fontos a munkaszerződés, a kint tartózkodási engedély és legalább alapszintű nyelvtudás. A munkaügyi szakemberek azt javasolják, hogy az újságokban olvasható egysoros kecsegtető állásajánlatoknak ne "dőljenek be" az emberek, ha külföldi munka után érdeklődnek akkor keressék a több nyelven -magyarul is- elérhető eures.europa.eu honlapot. Itt 19 ezer munkáltató 700 ezer állásajánlata közül lehet válogatni, de több nyelvű önéletrajz is feltölthető. Mindez ingyenesen.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1137

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2024.04.20 14:40:18

KAPCSOLÓDÓ HÍREK (3)

2010.07.30. Változik az alkalmi munkavállalás rendszere

2010.01.18. Megszűnik a "kék könyv"

2009.03.24. Nagy érdeklődés a füredi állásbörzén

 

< Újabb 10  |  Régebbi 10 >

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT