MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Változik az alkalmi munkavállalás rendszere

2010.07.30. 12:33 • Még az alkalmi munkavállalói kis könyv is jobb volt, mint a jelenlegi rendszer, ezért volt sürgős dolgunk a változtatás, -mondta az alkalmi munkavállalásról Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára egy pénteki, balatonfüredi sajtótájékoztatón. Augusztus 1-jétől megszűnnek a jelenléti ívek és lényegesen csökken a bejelentendő adatok száma, nem beszélve arról, hogy az alkalmi munkavállaló után egységesen kell majd fizetni a közterheket, melynek összegszerűsége is mérséklődik.

Lényeges, hogy a munkavállalónak a bér után nem kell semmilyen közterhet sem fizetnie, a munkáltató által fizetendő közteher pedig egységesen, a munkabértől és napi munkaidőtől függetlenül, napi 500 Ft lesz dolgozóként. Ez az összeg az igény- és mezőgazdasági munkákra vonatkozik, a hagyományos alkalmi munkáknál a közteher mértéke 1000 Ft lesz naponta. Ezeket az összegeket a tárgyhónapot hónap 12-ig kell megfizetni. Az egyszerűsített foglalkoztatásban, (EF) az idénymunkánál nincs felső határ az alkalmi munkavállalók számát illetően, ugyanakkor ilyen státuszban maximum 120 napig lehet foglalkoztatni valakit. A idénymunkában ráadásul ez megszakítások nélkül ledolgozható lesz, az alkalmi munkánál viszont legfeljebb 5 egymást követő napon lehet dolgoztatni, egy hónapban legfeljebb 15 napot, egy évben legfeljebb 90-et. A munkavállalók akár naponta is bejelenthetik, hogy adott napon éppen hány alkalmi illetve idénymunkást alkalmaznak, ezt mostantól az ügyfélkapun keresztül, vagy a 185-ös telefonszámon tehetik meg. December 1-től pedig, akár sms-ben is be lehet majd jelenteni a munkavállalókat. A bejelentés után az adatok azonnal az APEH rendszerébe is bekerülnek. A munkáltatók válláról leveszik a hatalmas adminisztratív terhet is, hiszen az eddigi gyakorlat szerint 18 különböző adatot kellett megadni egy-egy bejelentés kapcsán, ez most négyre csökken. Fontos változás, hogy az új szabályozás szerint az ilyen jellegű munkáknál csak akkor kell külön munkaszerződést kötni, ha azt a dolgozó kéri. Az a munkáltató pedig nem lesz jogosult az egyszerűsített foglalkoztatásra, akinek a havi köztartozása eléri a 300 ezer forintot. Külföldiek is foglalkoztathatók az EF-ban, az uniós országok állampolgárai ugyanazon szabályok szerint mint a magyar munkavállalók, a harmadik országbeliek csak mezőgazdasági idénymunkára alkalmazhatók. Rádóczy Andrea, a sajtótájékoztatónak helyet adó Hotel Silver Resort tulajdonosa elmondta, korábban mindig foglalkoztattak alkalmi munkavállalókat, hiszen ez fontos része volt az üzemeltetésnek akkor, amikor pl. egy novemberi hétvégén megrendezett konferencia miatt, jelentős többlet munkaerőre volt szükség. Ugyanakkor a téli hétköznapokon elegendő az állandó létszám. A szállodaigazgató kifejtette, a most leváltott rossz szabályozás miatt az utóbbi hónapokban és jelenleg sem tartanak alkalmi munkavállalót, de a mostani pozitív változást a munkáltatók üdvözlik. Czomba Sándor államtitkár a Füred Tv-nek elmondta, a mostani intézkedés a munkaerőpiac kifehérítését is szolgálja, hiszen az a cél, hogy a kormány által megígért egymillió új munkahely is a fehér legyen, mindenki legálisan tudjon dolgozni. Magyarországon egyébként évente kb. 400 ezer embert foglalkoztatnak az alkalmi munkavállalás szabályai szerint, legtöbbjüket a turizmusban és a mezőgazdaságban. Bővebben információt az augusztus 1-től életbelépő változásokról a helyi munkaügyi központok adnak, de minden információ megtalálható a www.ngm.gov.hu honlapon is.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 

#1 - NGM - 2010.08.03. - 14:26:12

Köszönjük a korrekt tájékoztatást! Ez az egyik legjobb és legérthetőbb hír a témában. Nemzetgazdasági Minisztérium

 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1077

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2023.03.26 11:15:01

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2023 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT