MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Szauer Rózsa elnök, Nők a Balatonért Egyesület

Találatok száma: 14

 

2017.03.26   Palackos helyett, füredi csapvizet!

Sokat tehetünk környezetünk és egészségünk védelméért, ha nem a hetekig, hónapokig a műanyag palackban álló ásványvizeket, hanem a kiváló minőségű füredi csapvízet, vagy helyi forrásvizeket fogyasztjuk, mondta a Nők a Balatonért Egyesület elnöke, a szervezet által megrendezett programon. Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

 

2016.03.23   Új kutatóhajót kapott a limnológia

Dr. Présing Mátyás, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet tavaly elhunyt munkatársa emlékére, Mátyásnak nevezték el azt az új kutatóhajót, amelyet szerdán mutattak be Tihanyban. Az intézet kétnapos tudományos konferenciát tartott, amelyet az új jármű megkeresztelése zárt. A hajó keresztanyja Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke lett, aki ugyanezen a napon Balatonkeresztúron átvehette a tó körüli önkormányzatok elismerését, a Balaton-díjat.

 

2015.10.28   Társadalmi egyeztetésen a vízgyűjtő-gazdálkodás

A vízgyűjtő-gazdálkodási terv szerint a Balaton állapota "jó". Ez nem jelenti azt természetesen, hogy nincs teendő, főként azért, mert a vízgyűjtőn számos veszélyforrás ismeretes. Ilyen a déli-parton jellemző iszaposodás, a klímaváltozással kapcsolatos hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. A Nők a Balatonért Egyesület alaposan megismerte a 2015-2021 közötti vízgyűjtő gazdálkodási tervet, ezt véleményezték, valamint megfogalmazták a hiányosságokat is.

 

2015.01.24   20 éves a Nők a Balatonért Egyesület

Kezdetben a Balaton rossz vízminősége ellen küzdöttek, ma már felveszik a harcot akár a klímaváltozással is. Az egész balatoni térséget behálózó Nők a Balatonért Egyesület a napokban ünnepelte 20. születésnapját, amelyre sokan eljöttek az egykori alapítók közül is. A célok ma is hasonlóak mint két évtizede, a vizek és a természet védelme továbbra is fontos a szervezet számára, ugyanakkor jelenleg saját működésük pénzügyi hátterének biztosítása jelenti a legnagyobb kihívást.

 

2014.10.04   Új vezető a NABE arácsi csoportjában

Júliustól új vezető irányítja a Nők a Balatonért Egyesület arácsi csoportját, amely az idén 10 éves. Perger Zoltánné új lendülettel, új ötletekkel állt munkába, szem előtt tartva az egyesület alapszabályban meghatározott céljait. Szombaton a csoport zöld napot szervezett Arácson, ahol a környezetvédelemmel kapcsolatos programokkal várták az érdeklődőket. Az új vezetés szerint nyitni kell más civil szervezetek felé is.

 

2014.02.13   Új csoportvezető a Nők a Balatonért Egyesületben

A Nők a Balatonért egyesület balatonfüredi csoportját ezentúl Mikulka Katalin vezeti, a korábbi vezető dr. Lázár Jánosné továbbra is segíti a szervezet munkáját. A tisztújításon kívül egy interaktív előadással is várták az érdeklődőket a Városi Könyvtárban megtartott programon. Egy kutatás eredményét ismerhették meg a jelenlévők, amely különböző országok élelmiszer fogyasztási szokásait vizsgálta.

 

2012.11.17   Évzáró a Nők a Balatonért Egyesületnél

Balatonarácson tartotta meg év végi küldöttgyűlését a Nők a Balatonért Egyesület. A tó körül húsz településen működő civil szervezet sok sikeres programon van túl, legutóbb a régió iskoláiban folyt környezetvédelmi Balaton-szakkör a NABE szervezésében. A következő évre is vannak elképzeléseik, azonban nagy problémát okoz, hogy a működési költségek finanszírozása pályázatok híján jelenleg nem megoldott.

 

2011.11.12   Füredi sikerek a régiós népdalversenyen

Két első helyezéssel és két különdíjjal tértek haza a fürediek az "Őrizzük a Balaton Népdalait" elnevezésű régiós népdalversenyről Zamárdiból. A megmérettetésre tíz Balatonhoz kötődő énekkel kellett készülniük a versenyzőknek melyek közül aztán kettőt adtak elő a neves zsűri előtt.

 

2011.05.21   Búvárok tisztították a Balaton medrét

Április elején indult útjára az Önkéntesen a Tiszta Magyarországért vagyis a "TeSzedd" akció. A program keretében május 21-én nagyszabású hulladékgyűjtési napot szerveztek, melyhez országszerte százhatvanezren csatlakoztak. Balatonfüreden nemcsak a közterületeket, hanem a Balaton medrét is megtisztították a Veszprém Megyei Búvárklub tagjainak jóvoltából.

 

2011.01.27   Civil fórum

A környékbeli civil szervezeteknek tartottak tájékoztató fórumot január 27-én az Arácsi Népházban. A tanácskozás apropóját az adta, hogy a közelmúltban jelentek meg a Nemzeti Civil Alapprogram ez évi pályázati kiírásai. A változásokról, újdonságokról dr. Leitold József, az NCA regionális tanácsának kollégiumi tagja tájékoztatta az érdeklődőket.

 

2010.11.03   15 éves a NABE

A húsz tagcsoporttal dolgozó Nők a Balatonért Egyesület szinte körülöleli a tavat. Az Alsóörsön alapított civil szervezet első elnöke és ötletgazdája Simonné Zákonyi Tünde tíz éves munkája után öt éve Szauer Rózsa áll az egyesület élén. A hagyományos tevékenységei mellett új utakat is keres a NABE, hogy fiatalokat is bevonjon a munkába.

 

2010.01.22   15 éves a Nők a Balatonért Egyesület

Tizenöt éves a Nők a Balatonért Egyesület. A mára országos hírűvé vált szervezetnek jelenleg húsz csoportja és több, mint hétszáz tagja van. A Balatonért dolgozó hölgyek úttörő szerepet játszottak többek között a parlagfűmentesítési akciókban, a Tó körüli tanösvények kialakításában, különböző ismeretterjesztő könyvek és társasjátékok kiadásában. A Balatonfüreden tartott jubileumi ünnepségen legfontosabb célként azt határozták meg, hogy továbbra is harcoljanak a Balaton régió egységesítéséért.

 

2009.01.20   Merre tovább Civil Szövetség

Balatonfüreden két évvel ezelőtt a Játékszín Alapítvány kezdeményezésére alakult meg a Civil Kerekasztal. Akkor 12 szervezet csatlakozott a hálóhoz és a tagok Soós Zoltánt választották elnökké. Most azonban úgy tűnik nem működik megfelelően a civilek összefogása, ezért Szauer Rózsa a NABE elnöke kezdeményezésére újjászervezik a munkát.

 

2008.12.15   Vigyázz rám! - a balatoni társasjáték feléledése

A Nők a Balatonért Egyesület több mint tíz év után az idei karácsonyra újra kiadja a ?Vigyázz Rám? című környezetvédelmi társasjátékot. A játék segítségével a gyermekek felismerhetik, hogy a környezet védelme rajtuk is múlik. A kérdéseket szakértő pedagógusok állították össze, a nemzeti park szakmai tanácsainak figyelembevételével.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2023 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT