MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Mindenhol élnek magyarok

2013.11.14. • 1956 után elsősorban politikai okokból, jelen korunkban főleg anyagi okokból hagyják el egyre többen Magyarországot. Sokan nehéz szívvel teszik ezt, vannak azonban olyanok is, akik megtalálva számításukat messze hazájuktól, még a magyar nyelvet is elfelejtenék. Minderről Gazda József kovásznai író könyvében olvashatunk, aki ötvennégy országban, több mint ezer interjút készített külföldön élő magyarokkal.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 

#1 - enekes - 2013.11.24. - 17:42:39

Igazi erdekes Ötlet es egy tartalmas mü lehet kedves Gazda Ur, mint adodik majd megveszem otthon a könyvet.

Miert mennek el az emberek? Ahany eset oly különbözöek es erdekesek!
Belem igy "vagtak akkor a nagykest" a 70-es evkben; csak par mondatban:

Pontosan amikor a Közepiskolam utan a kepzömüveszeti föiskolara valo bejutasommal küszködtem, besoroztak volna. Politkai- de elsösorban vallasi es erzelmi meggyözödesböl, nem alltam szolgalatba, hanem vallaltam a föld alatt 6,5 evet az uranbanyaban, hogy ne kelljen eszetlen katonasdit jatszani amikor szaz szamra meredeztek a hirosimainal 1000 erösebb az atomraketak keltröl- nyugatra es persze forditva is. Egy kirobbant haboru eseten senki nem maradt volna eletben (1962/1983Berlin Krizisek)
/Ha valakit erdekelne megrazo elettörtenetem; müvem " JackieMA " J. Enekes, az Amazon-nal megveheti-sajnos egyelöre csak nemetül.../
Nos, a letöltött idöm utan a kedves Elvtarsak, megiscsak besoroztak katonanak (1980) - "az erösebb kutya....b..... elven. Amikor ezzel vegeztem, elhataroztam, hogy elmegyek! Azt mondtam akkor; soha többe nem terek vissza.
De lasd , a szivem megis magyar maradt. Magyarfölddel nem volt soha semmi bajom--de benne az emberekkel ...annal inkabb.
Azt hogy segitenem kell honfitarsaimnak, viszont nem tagadtam meg. Nagyon sok magyar embernek segitettem, igy vagy ugy...ma is elö falusi- es nem falubeli tarsaimnak , ismeretlennek....
Bizony sok idö multan is...., mivel nem gyermekkent kerültem külföldre ...magyar maradtam, es vissza is költözünk, de az nagyon faj, hogy most betegkent- eppen az Uranbanya miatt- soha nem került szoba a rehabilitasom lehetösege vagy elve.

 

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 2039

Mai megtekintés: 4

Utolsó: 2024.04.20 07:24:35

ADATLAP

Forgatás napja: 2013.11.14

Sugárzás napja: 2013.11.20 (1165. adás)

Videó hossza: 0:04:47

Szerkesztő:

Bán László

Operatőr:

Sági Tibor

Vágó:

Sági Tibor

Forgatás helyszíne:

Balatonfüred, Városi Könyvtár

Riportalany:

Gazda József író, szociográfus

 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT