MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Balatonfüred, Városi Könyvtár

Találatok száma: 133

 

2017.05.23   Új könyvek Lichtneckert Andrástól

Lichtneckert András történész három közelmúltban megjelent könyvét ismerhették meg az érdeklődők, a könyvtárban megtartott bemutatón. Az egyik kötet segítségével Balatonfüred és vidéke történetében indulhatunk felfedezőútra, könnyedebb stílusban, a másik könyv Orzovenyszky Károly balatonfüredi fürdőorvos tevékenységével ismerteti meg az olvasókat. A harmadik kiadvány egészen friss, a bemutató előtt került ki a nyomdából és benne Écs László fürdőigazgatóról tudhatunk meg eddig ismeretlen információkat.

 

2017.05.16   Megjelent a Füredi História legújabb száma

Tizenhét éve jelenik meg a város helytörténeti folyóirata, a Füredi História. Az igényes, keményborítós kiadvány idei első számában is számos érdekességet kínál az olvasónak. A tartalomról a felelős szerkesztőt, Rácz Jánost kérdeztük.

 

2017.04.25   Füred, ahogy a gyerekek látják

Nem volna rossz városmarketing egyszer a negyedik osztályosokkal megmutatni Balatonfüredet, milyennek is látjuk mi itt élők, főként a gyerekek. A városi könyvtárban most azokból az albumokból nyílt egy kamara-kiállítás, amit a Radnóti általános iskola 4.b osztályos diákjai készítettek. Nem véletlen az időzítés sem, hiszen 46 éve pont ezen a napon, a kiállítás megnyitóján, április 25-én nyilvánították várossá Balatonfüredet.

 

2017.04.25   Opatija képekben, kiállítás a könyvtárban

Füred testvérvárosai közül most az Adria-parti Opatijából érkeznek vendégek látogatóba. Mivel sok füredi járt már a horvátországi városban, a helyi fotósok egy az Adria gyöngyszeméről készített fotókiállítással köszöntik a vendégeket. A felvételek a városi könyvtárban láthatók.

 

2017.03.08   Magyar nők a világ körül

Kubassek János nemzetközi geográfus előadását hallgathatták meg az érdeklődők a Lipták Gábor Városi Könyvtárban. Az előadáson elfeledett vagy éppen világhírűvé vált magyar női utazók pl. Sass Flóra, Brunner Erzsébet, Molnár Mária, Farkas Edit, Amrita Sher-Gil, G.Hajnóczy Rózsa, Saáry Éva, vagy éppen Eötvös Loránd lányai életútját ismerhették meg az érdeklődők. Európában, Afrikában, Ázsiában, Óceániában és az Antarktiszon is járt magyar felfedezőnő. Akad köztük tudós felfedező, festőművész, misszionárius, hegymászó, kőolajkutató, meteorológus és író.

 

2017.02.07   Képírás Somogyi Rékától selyemre, ruhára, könyvbe

Somogyi Réka húsz éve valójában naplót fest, és mint az élet, ezek a képek is kiléptek a keretükből, és ma már rávetülnek ruhákra, kendőkre, és megjelennek könyvekben. Az új ruhákkal együtt harmadik könyvét hozta most el Füredre a szerző, akivel a könyvtárban Gaál Antal beszélgetett. A Piroska nem tér le az útról című könyv gyónással felérő fényzuhany írta róla egy kritikusa.

 

2017.01.27   Feltárul a Zsolnay család titka

Tavaly ősszel jelent meg Tolvaly Ferenc új családregénye, amely a legendás Zsolnay család életét és a világhírű porcelángyár történetét tárja az olvasók elé. A kötet minden olyan embernek érdekes lehet, aki érdeklődik a Zsolnay-porcelánok és a gyár iránt. Egy közel négyezer oldalas családi kézirat adta a könyv alapját, mely a Zsolnay-kód címet kapta. A könyvet Füreden is megismerhették az érdeklődők.

 

2017.01.11   Ismét naptárkiállítás a könyvtárban

A hónap végig látható a hagyományos év eleji naptár kiállítás a Lipták Gábor Városi Könyvtárban, ahol ezúttal nem Takács Miklós ötletgazda lett a fő kiállító, hiszen a tematikus kalendáriumok jelentős részét hajózási szakemberek hozták el a tárlatra. Nem véletlenül, hiszen a balatoni hajózás 170. évfordulójához kötődve az idei kiállítás a hajózásról, a vitorlázásról szól. Az interaktív tárlaton bárki bele is lapozhat a régebbi és újabb falinaptárakba.

 

2017.01.09   Szórakoztató helytörténet a Füredi Históriában

Hogy az izgalmas életű Wesselényi báró mikor és hogyan úszott először a Balatonban füredi tartózkodása idején, leginkább a naplójából derül ki, amelyet Tóth Bencze Tamás tanulmányozott. Írása és sok más helyi történelmi érdekesség derül ki a Füredi História legújabb számából.

 

2016.12.01   Megjelent Kellei György újabb krimije

Kellei György klasszikus krimit ír. Izgalmas a történet, sok a mellékszál, és a végén mindenképpen lelepleződik a gyilkos. Ráadásul a bűnügyi történetei napjainkban és itt a Balaton-partján játszódnak. Ha nem vigyázunk, bármelyikünk szereplője lehet egy Kellei-kriminek, legalábbis az ihlet szintjén, hallottuk a Lipták Gábor Könyvtárban, ahol a Végzetes keringő című legújabb regényről folyt a beszélgetés.

 

2016.11.22   A karácsonyról Schäffer Erzsébettel

"Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk" - tanít minden írásával Simon Weil-t idézve Schäffer Erzsébet. Csodálatos, hogy mi, akik olvassuk, hallgatjuk, elhisszük neki. A könyvtárban, ahol sokan vártak rá, a karácsonyról kérdeztük, hogyan kellene végre okosan ünnepelnünk.

 

2016.11.08   Könyv a balatoni túraútvonalakról

Lóczy István legújabb könyvében a balatoni túraútvonalakról ír, de nem a hagyományos formában. A turisztikai látnivalók mellett, fontos információkat tartalmaz a kötet a mozgáskorlátozott és látássérült emberek számára is. Lóczy  István, a Lóczy  Lajos Egyesület képviselője a keddi könyvbemutatón elmondta, hogy piktogramokkal jelölték a mozgáskorlátozottak által bejárható útvonalakat és azok nehézségi fokát, csakúgy, mint például a tapintható sziklákat rejtő szakaszokat. A cél, hogy  kudarcok helyett, élményekben legyen részük a fogyatékkal élőknek.

 

2016.10.27   Húsz éves a Balatonfüred Városért Közalapítvány

Gyorsan pereg a számláló az alapítványnál, ha az elmúlt húsz év könyvkiadását nézzük, hiszen már a 78.helytörténeti kiadványnál járnak. Teszik mindezt magánszemélyek, cégek támogatásával és a pályázatok segítségével társadalmi munkában. A Balatonfüred Városért Közalapítvány albumai, könyvei iránt ma már országos az érdeklődés. Emellett emléktáblákat, szobrokat avattak és kiadói a Tempevölgy című folyóiratnak is. A huszadik születésnapon közösen ünnepeltek az alapítvány vezetői, a kuratóriumi tagok, a könyvek szerzői és több támogató is.

 

2016.10.04   Szügyi Éva szőtteseiből nyílt kiállítás

A 14 éve Balatonfüreden élő Szügyi Éva csupán saját maga és a családja örömére kezdett fonállal dolgozni. A kezdeti években csak hobbi szinten érdekelte ez a szövés, később a természetes anyagok iránti szeretete és a szakma iránti elkötelezettsége tovább mélyítette a népművészet iránti vonzalmát. Számos egyéni kiállításon csodálhatta meg a közönség munkáit, Füreden másodszorra mutatkozik be.

 

2016.09.08   Ismét fürediek segítenének kárpátaljai diákokon

Magyar nyelvű irodalmi kiadványokkal, ruhákkal és pénzadományokkal segítene ismét a Kárpátalja Barátainak Egyesülete, a nehéz körülmények között tanuló kaszonyi diákoknak. Körutazás keretében juttatnák el a segítséget a rászorulóknak, ehhez autóbuszos kirándulást szerveznek október egyik hétvégéjére. Ehhez bárki csatlakozhat, hiszen csak akkor valósulhat meg a terv, ha a 45 személyes autóbuszt teljesen fel tudják tölteni. Az egyesület még várja a pénzügyi adományokat.

 

2016.09.05   Megjelent a Füredi História

Újabb 50 oldalon ismerkedhet meg az olvasó Balatonfüred helytörténelmével, a Füredi História most megjelent legújabb számában. A folyóirat bemutatóján bejelentették, hogy a helytörténeti egyesület a tavaly nagy sikert aratott, 80 év feletti hajógyárosok találkozója után, október 5-én az Annabella Hotelben megrendezik a 80 év feletti vendéglátósok beszélgetős találkozóját is.

 

2016.05.28   Lipták Gábor nevét vette fel a városi könyvtár

Ünnepélyes névadón emlékeztek a Lipták házaspárra a balatonfüredi városi könyvtárban, abból az alkalomból, hogy a könyvtár felvette Lipták Gábor nevét. A névadó alkalmából a könyvtár megjelentette Lipták mondagyűjteményét, az Aranyhíd kötetet is, amelynek ez a negyedik kiadása. Az ünnepségen leszármazottak, barátok emlékeztek a Lipták-ház irodalmi szalonjára, amely az 1950-es évektől Lipták Gábor haláláig, 1985-ig működött.

 

2016.05.02   Izgalmas újdonságok a Füredi Históriában

Ha valaki azt állítja, hogy a helytörténet nem izgalmas, akkor vegye kezébe a Füredi História legújabb számát, amiben újabb érdekes kutatási eredményekről olvashat, akár az Anna-bál, akár helyneveink kapcsán.

 

2016.02.01   A Füredi História tartalmából

Decemberben jelent meg a Füredi História című helytörténeti folyóirat XV. évfolyamának 43. száma. A 34 oldalas kiadványban többek között Kiss Ernő altábornagyról, Rómer Flóris régész, természettudósról, a füredi polgári dalegyletről találhat az olvasó hasznos, eddig nem publikált információkat. A számot a napokban mutatták be az érdeklődőknek.

 

2016.01.19   Gárdonyi Géza dédunokája Balatonfüreden

A köztudatban Gárdonyi neve az Egri csillagokkal fonódik össze, pedig ő számos történelmi regényt, drámát, verset írt, újságírással is foglalkozott, valamint jeles műfordító volt. Huszonkét településhez köthető a tevékenysége, Eger mellett nem mellesleg Balatonfüredhez is, hiszen három regényében is megemlíti a várost, az egyik az Anna-bálon játszódik. Keller Péter az író dédunokája járt Balatonfüreden, hogy bemutassa a dédapáról írt kötetét. A könyvbemutatón elhangzott, hogy Gárdonyi Istenhitének mélysége és tisztasága szinte egyedülálló a magyar irodalomban, ez visszatükröződik verseiben is.

 

2016.01.08   Ha új év, akkor naptárkiállítás

Hagyomány már Balatonfüreden, hogy az új esztendőt naptárkiállítás nyitja meg a Lipták Gábor Városi Könyvtárban. Kontinensünk szinte valamennyi országából, sőt még Kínából is láthatók különleges kalendáriumok a január 8-án megnyílt tárlaton. A naptárak Takács Miklós gyűjteményéből valók, aki már másfél évtizede gyűjti az érdekes és szép kalendáriumokat.

 

2016.01.04   75 éve végzett a füredi polgári iskola osztálya

Tavaly előkerült egy különleges fotó, amelyen a Balatonfüredi Darányi Ignác Polgári Fiú- és Leányiskolában 1940-ben végzett 36 tanuló és tanáraik láthatók. A csoportképet Brandl Rudolf füredi fényképészmester készítette. Ez a fotó adta az ötletet a Helytörténeti Egyesületnek, hogy felkutassák a még élő osztálytársakat. Kiderült, csak három egykori diákot lehetett a fotó alapján beazonosítani és megkeresni, közülük Hilbert Ernő tudott részt venni azon a rendezvényen, melyet hétfőn tartottak meg könyvtárban és amelyre meghívták a városban élő idős pedagógusokat is.

 

2015.12.01   Bűnügyek és rejtélyek a Balaton körül

Ötvös Csöpi óta tudjuk, hogy a Balaton körül játszódó bűnügyi történetek igen kedveltek a közönség körében. A filmek után sem kell lemondanunk a szaftos és izgalmas krimikről, erről Kellei György író, újságíró gondoskodik, aki legutóbb megjelent három könyvét ajánlotta az olvasók figyelmébe. A Városi Könyvtárban bemutatott könyvek gyilkosságokról, egy siófoki villa rejtelmeiről és füredi nyomozásokról szólnak, a kitalált főhős is itt él közöttünk.

 

2015.10.16   Megjelent a Füredi História

A napokban már kezébe veheti az olvasó a város helytörténeti folyóiratának legújabb, ezévi 3. számát. Írásokat olvashatunk Baán Beáta tollából a Balaton-Füredi Polgári dalegyletről, Küronya Jenő édesapjára a 110 éve született id. Küronya Jenő pedagógusra emlékezik. Kellei György: Üzenetek odaátról sorozata is folytatódik, Tóth-Bencze Tamás összefoglalta a 2015-ös év harmadik negyedévének kiemelt évfordulóit. Érdemes belelapozni a legújabb kiadványba is.

 

2015.09.22   Irodalomóra zenével, verssel

A Lóczy gimnázium és a Szent Benedek iskola diákjai hallgathatták meg nagy költőink verseit megzenésített formában, a Garabonciás együttes közreműködésével. A Városi Könyvtár rendezvénye Faludy György Kossuth-díjas magyar költő születésnapjához kötődött, de a koncerten nem hangsúlyosan csak az ő műveit adták elő. Az együttes országjáró koncertsorozatával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a mai fiatalokhoz közelebb viszik az irodalmat, a verseket.

 

2015.09.15   Mi lett a híres Piroschka turizmussal?

1955-ben mutatták be Kurt Hartmann Golden Globe-díjas rendező Gyakran gondolok Piroschkára című filmjét, amely Hugo Hartung azonos című regényéből készült Liselotti Pulver és Gunnar Müller főszereplésével. A romantikus filmet Magyarországon forgatták, többek között a Balatonnál is és a történet Németországban elindított egyfajta Piroschka turizmust, sokan keresték fel a magyar pusztát, a cselekmény fő helyszínét is. A film most hatvan éves, ebből az apropóból mutattak be egy könyvet, amely a sztori hátterét, utóéletét kutatja, bejárva a forgatás egykori helyszíneit.

 

2015.06.29   Megjelent Füredi História legújabb, 41. száma

A helytörténeti folyóirat legfrissebb kiadását hétfő délután a Városi Könyvtárban Dr. Rácz János felelős szerkesztő mutatta be az érdeklődőknek, a Helytörténeti Egyesület ülésén. A folyóirat ismét érdekes írásokkal szolgál az olvasóknak Balatonfüred múltjáról.

 

2015.05.19   70 éve semmisült meg a Puma repülőezred

Éppen hetven éve semmisült meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő utolsó harcoló alakulata, a Puma ezred. Az egység gépeit az utolsó állomáshelyükön felgyújtották, majd az alakulat megadta magát az amerikai zászlóalj parancsnokának. Az évfordulóhoz kapcsolódva Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagy tartott előadást a Városi Könyvtárban.

 

2015.04.14   Megjelent a Füredi História legújabb száma

A Helytörténeti Egyesület ülésén érdekes előadást hallhattak a tagok a méltatlanul elfelejtett kiváló tudós Rómer Flóris Bakony-kutatásáról Szabó Béla előadásában, aki maga is végigjárta a Bakonyt hasonlóan az 1859-es utazáshoz, és amelyről ugyanúgy ahogy 155 éve Rómer Szabó Béla is könyvet készített. Az egyesületi ülésen a Füredi História új számát dr. Rácz János, a kiadvány szerkesztője mutatta be.

 

2015.04.08   Széchenyi Istvánra emlékeztek

Széchenyi István halálának 155. évfordulóján több programot is rendeztek Balatonfüreden. A Városi Könyvárban kamarakiállítás nyílt olyan tárgyakból, melyek valamilyen formában köthetők a legnagyobb magyarhoz. Megemlékezést tartottak a Tagore sétányon lévő Széchenyi-szobornál is.

 

2014.03.31   Bűnmegelőzés, közlekedés, gasztronómia, turisztika

Két könyvben, három témát gyúrt össze Orsós Károly rendőr őrnagy, a megyei főkapitányság megelőzési előadója, hiszen bűnmegelőzésről, közlekedésbiztonságról, balatoni ételekről és turizmusról is szó van. A könyvben a szerző külön fejezetet szentel a régi korok rendőreinek, pandúrjainak és a 19. század bűncselekményeinek, majd megyei barangolásra hívja az olvasót. A kiadványokat a napokban bemutatták Balatonfüreden is.

 

2015.01.08   Újévi naptárkiállítás a könyvtárban

Takács Miklós közel ezer naptárat gyűjtött össze az elmúlt években, a legkülönfélébb tematikából, több országból. Most megnyílt kiállításán a szőlő és a bor jelenik meg, kalendáriumok formájában. Füred környéki pincesorokat épp úgy láthat a látogató, mint a gyümölcs növekedését, évszakonként "arcát", vagy épp a szőlőművelő embereket.

 

2014.12.09   Gaál Antal új könyve

A hülyeség hétköznapjai címmel jelent meg a Balatonfüreden élő Gaál Antal szerző legújabb könyve. Olvashatunk mindarról ami bosszantja a költőt, ami bár apróság és javítható lenne, mégis együtt élünk vele. Egyfajta görbe tükör ez az embereknek, hiszen talán kevesen gondolkodnak el a mindennapok hülyeségein, illetve azon, hogy ezeken miként lehetne változtatni.

 

2014.11.13   Nógrádi György az orosz-ukrán konfliktusról

Ne legyünk naivak, Ukrajnában nem a jó és a rossz harca folyik, hanem két nagyhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország konfliktusa. És, hogy hogyan érinti ez Magyarországot? Egyet tehetünk, a német külpolitika mögé kell felsorakoznunk, mondta Nógrádi György Balatonfüreden.

 

2014.11.11   Kiállítás a csehszlovák mesefiguráról, a Kisvakondról

A balatonfüredi Városi Könyvtár Kisvakond című csehszlovák televíziós rajzfilmsorozatról készített vándorkiállításnak ad otthont. A 40 tabló megtekinthető december 13-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

2014.05.05   Zsidó emlékek és értékek Balatonfüreden

A zsidó kultúráról és a zsidó vallásról tartott előadást Olti Ferenc a Városi Könyvtárban. Az érdekes, füredi helytörténeti különlegességeket is bemutató rendezvényre sokan voltak kíváncsiak.

 

2014.04.23   Az életemet festem - találkozás Somogyi Rékával

Somogyi Réka lassan húsz éve festi selyemre az életét. Kezdetben igazi mesevilág jelent meg a képein, ma már jelen vannak a hétköznapjaink darabjai is, de csak a részletekben. A kép egésze izgalmas utazásra hívja a nézőket.

 

2014.04.07   Megjelent a Füredi História

A városi helytörténeti folyóirat ez évi első számát tarthatja a kezében az olvasó, miután hétfőn bemutatták a Füredi História legújabb darabját. A 36. számban többek között a Kisfaludy gőzhajó építésének hiteles, levéltári leírása olvasható, de egy hosszabb, II. világháborús füredi visszaemlékezést is megtalálhatunk benne.

 

2014.03.03   Új elnökség a helytörténeti egyesület élén

Új elnökséget választott tisztújító közgyűlésén a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület. A több éves sikeres munka után leköszönt Szenfnerné Varga Anikót Budáné Bocsor Ágnes váltja az egyesület élén.

 

2014.02.13   Új csoportvezető a Nők a Balatonért Egyesületben

A Nők a Balatonért egyesület balatonfüredi csoportját ezentúl Mikulka Katalin vezeti, a korábbi vezető dr. Lázár Jánosné továbbra is segíti a szervezet munkáját. A tisztújításon kívül egy interaktív előadással is várták az érdeklődőket a Városi Könyvtárban megtartott programon. Egy kutatás eredményét ismerhették meg a jelenlévők, amely különböző országok élelmiszer fogyasztási szokásait vizsgálta.

 

2014.02.10   Régi térképek kiállítása a könyvtárban

Négy évvel ezelőtt különleges térképekkel gazdagodott a város dr. Cserny Tibor adományából. Már akkor felmerült, hogyan lehetne tovább bővíteni a Városi Könyvtár térképgyűjteményét. Elérkezett a pillanat, most újabb értékes balatoni térképek kerülhettek az intézményhez, szintén az egyetemi tanár jóvoltából. A most megnyílt kiállításon a Seuso-kincstől, Lóczy Lajos térképein át, napjainkig lehetünk szemtanúi a kartográfia fejlődésének. Sok-sok érdekesség felfedezhető, többek között olyan ábrázolással is találkozhat a látogató, ahol Tihany a déli-parton van.

 

2014.02.06   Zatkalik András új könyve: Tollas próbák

Ezúttal nem másokról, hanem saját munkájáról jelentetett meg könyvet Zatkalik András. A több mint négy évtizedes újságírói pályája alatt megannyi érdekes riport, tudósítás készült, de számos apró novella, karcolat is bekerült a szerző 13. kötetébe. Zatkalik András a kötettel azt is bizonyítani szeretné, hogy az újságíró is ember, a témák ugyanúgy megérintik mint magát az olvasót.

 

2014.01.29   Könyv Lázár Vilmos ezredesről

Lázár Vilmos 1834-ben kezdte meg katonai szolgálatát, Ferdinánd császár 1. huszárezredében hadnagyi kinevezést nyert, azonban 1844-ben elhagyta a katonai pályát. Az 1848-as események hatására ismét egyeruhát húzott és belépett a magyar honvédseregbe. Noha csak ezredesi rendfokozatot viselt, a szabadságharc tábornokaival együtt állították az aradi hadbíróság elé. Golyó általi halálra ítélték. Róla szól Perlawi Andor új drámai kötete.

 

2014.01.07   A téli erdő - naptárkiállítás a könyvtárban

Évek óta gyűjti a különböző naptárakat Takács Miklós önkormányzati képviselő, aki negyedik éve állítja ki legérdekesebb szerzeményeit a könyvtárban. Az új évet immár hagyományosan ezzel a tárlattal indítja az intézmény, a gyűjtemény maga pedig évről-évre tovább gyarapodik. Mostantól tematikus lesz a kiállítás, elsőként a téli erdő jelenik meg a naptárakon.

 

2013.11.26   Gaál Antal új könyve

Különösen aktuális a decemberi sietésben Gaál Antal verseskötete. Nem mással próbálkozik ugyanis, mint hogy rávegyen minket arra, hogy ne pocsékoljuk el a jelen gyönyörűségét, ne a múltban vagy a jövőben éljünk örök elégedetlenségben, hanem vegyük észre a mindennapokat, éljük meg azokat a legnagyobb teljességben.

 

2013.11.21   Németh Anna képeskönyve

Két művészet, a költészet és a festészet találkozik egymással abban az új könyvben, amelyet Németh Anna festőművész és Németh István Péter neve fémjelez. Arra volt már példa, hogy költők festményekhez írtak verseket, ez a kísérlet most annyiban új, hogy a képek és a versek között lelki kötődést is felfedezhet az olvasó. Csupa Balaton, csupa csendélet.

 

2013.11.14   Mindenhol élnek magyarok

1956 után elsősorban politikai okokból, jelen korunkban főleg anyagi okokból hagyják el egyre többen Magyarországot. Sokan nehéz szívvel teszik ezt, vannak azonban olyanok is, akik megtalálva számításukat messze hazájuktól, még a magyar nyelvet is elfelejtenék. Minderről Gazda József kovásznai író könyvében olvashatunk, aki ötvennégy országban, több mint ezer interjút készített külföldön élő magyarokkal.

 

2013.10.11   150 éve született Gárdonyi Géza

Gárdonyi Gézára emlékeztek Balatonfüreden a Pantheonban és a Városi Könyvtárban. A 150 éve született író életéről, munkásságáról Praznovszky Mihály irodalomtörténész tartott előadást az érdeklődőknek.

 

2013.10.11   Világjárók sorozat: Takács Miklós és Kiszely Pál

A Városi Könyvtár évekkel ezelőtt indította útjára a Világjárók sorozatát, ahol ismert füredi emberek számolnak be különleges utazásaikról, az ott szerzett élményekről. Legutóbb dr. Kiszely Pál tanácsnok és Takács Miklós képviselő kapott meghívást, hogy beszéljenek a számukra kedves tájakról. A közönség ezúttal Opatija és két északi ország Norvégia és Finnország érdekességeivel ismerkedhetett meg.

 

2013.10.07   Megjelent a Füredi História új száma

A Városi Könyvtárban, az Őszi Könyvtári Napok keretében mutatták be a Füredi História legújabb számát. A lap érdekes írásokat tartalmaz többek között a balatonfüredi teniszezés történetéről, a 90 éves balatoni repülésről és folytatódik Kellei György sorozata is, melyben író barátaitól kapott dedikált könyveit mutatja be, kiegészítve személyes emlékeivel.

 

2013.06.05   Olvasónaplókból nyílt kiállítás

A Radnóti Miklós Általános Iskola diákjai által készített olvasónaplókból nyílt kiállítás a Városi Könyvtárban. A Gárdonyi évfordulóhoz kapcsolódva az Egri Csillagok című regényt dolgozzák fel ezek az alkotások. Az olvasónaplók tartalmilag előre meghatározott kérdésekre épülnek, formailag azonban szabad kezet kaptak a gyerekek.

 

2013.05.02   Megjelent a Füredi História

Ezentúl ismét rendszeresen, évente négyszer jelenik meg a város helytörténeti folyóirata, a Füredi História. A felelős szerkesztő Elek Miklós a 32. szám bemutatóján elmondta, hogy ezentúl minden alkalommal, kamarakiállítást is rendeznek a megjelenéshez igazodva.

 

2013.04.11   Andersen meseíró pályázat

Hagyomány már a Városi Könyvtárban, hogy minden évben meseíró pályázatot hirdetnek alsó tagozatos diákok számára, így emlékeznek a nagy mesélő, Andersen születésnapjára. Idén több, mint 70-en jelentkeztek, az ünnepélyes eredményhirdetést csütörtökön tartották.

 

2013.03.19   Köztünk élnek- Vers József természetvédelmi szakmérnök

Egy költő és egy hidrobiológus után most egy természetvédelmi szakember, Vers József volt a vendége a Városi Könyvtár "Köztünk élnek..." című sorozatának. Az eredetileg erdész végzettségű Vers József 1991-től dolgozik a természetvédelem területén, 1995-től a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Tihanyi Tájegységének vezetője. Beszélgetőpartnere dr. Kiszely Pál tanácsnok, biológus volt.

 

2013.03.01   Könyvtárfejlesztés uniós támogatással

Közel 40 millió Ft-os uniós támogatást nyert közösen a füredi, az almádi és a zirci könyvtár. Az összeg legnagyobb részét 18,5 millió Ft-ot a füredi intézmény használhatja fel. A 15 hónapos projekt keretében kifejezetten szakmai programokat kívánnak megvalósítani.

 

2013.02.20   Rábaközi Ilona kiállításán

Első önálló kiállítását tartja Balatonfüreden Rábaközi Ilona, a Veszprémért Művész Kör tagja. Elsősorban színes üvegekből készült alkotásait, az úgynevezett tiffanykat láthatja a közönség, de néhány festményét is elhozta a Városi Könyvtárba, ezzel a művészeti ággal alig egy éve foglalkozik.

 

2013.02.12   Olvasásfejlesztő program uniós támogatással

Három füredi általános iskola vesz részt abban az olvasásfejlesztő programban, amely a Városi Könyvtár újabb nyertes pályázatának köszönhetően valósul meg. A másfél éves projekt keretében a lassabban haladó gyerekeknek lehetőségük lesz a tanórákon kívül, délutáni foglalkozások keretében felzárkózni. A fejlesztéshez szükséges munkafüzeteket a pedagógusok maguk állították össze.

 

2013.02.04   Díszoklevelet kapott Karika Erzsébet és Bándi László

Két kitűnő helytörténeti szakember, Karika Erzsébet és Bándi László vehette át Bóka István polgármestertől a Balatonfüred Városért Közalapítvány díszoklevelét. Az indoklás szerint a két helytörténész rengeteget tett a helyi kulturális, helytörténeti és idegenforgalmi hagyományok ápolásáért.

 

2013.02.04   Helytörténeti könyvek füredi szállal

Több mint tíz éve foglalkozik memoárok, visszaemlékezések szerkesztésével dr. Hudi József történész. Számos könyve jelent már meg Balatonfüred vonatkozásában is. A napokban két kötetet mutatott be az olvasóknak, melyekben olyan emberek életével ismerteti meg a közönséget, akik szintén kötődtek Füredhez, bár eddig erről szinte semmit sem tudtunk. Kacz Lajos és Voyta Adolf a reformkor előtt születtek és mindketten az 1920-as években haltak meg.

 

2013.01.17   Köztünk élnek sorozat: dr. Vörös Lajos

A Városi Könyvtár tavaly ősszel új sorozatot indított, ahol bemutatkozhatnak azok a közéleti személyiségek, akik életpályájukkal elismerést vívtak ki maguknak. Legutóbb a tihanyi limnológia tudományos tanácsadója, dr. Vörös Lajos volt a vendég, akivel Molnár Judit önkormányzati képviselő beszélgetett. Barátságuk több évtizedre vezethető vissza, de a beszélgetésből az is kiderült, hogy a Balaton vízszintje kezd helyreállni.

 

2013.01.08   Újév köszöntő naptárkiállítás a könyvtárban

Ebben az évben is Takács Miklós képviselő naptárgyűjteménye nyitotta a kiállítások sorát a Városi Könyvtárban. A tárlat, amely január végéig tekinthető meg idő közben is változik, hiszen mindig kerül egy-egy különleges darab a gyűjteménybe.

 

2012.12.07   Lipták olvasópályázat a könyvtárban

A 100 éve született Lipták Gábor tiszteletére olvasópályázatot írt ki a Városi Könyvtár általános iskolások részére. A gyerekeknek feladatlapokat kellett kitölteniük, melyekben számot kellett adniuk arról mennyire ismerik az író életrajzát és műveit. A pályázatra összesen 67 diák jelentkezett, az ünnepélyes díjkiosztót december 7-én tartották a könyvtárban.

 

2012.11.22   Fritz Béla új könyve

Fritz Béla fotós munkáit sokan ismerik Balatonfüreden. Képeiből számos kiállítás nyílt már, a temetői témák is megjelentek a közelmúltban. Most ezeket, a síremlékeket ábrázoló fotókat egy könyvben helyezte el, mindegyik képhez tartozik egy rövid írás is, Gaál Antal költő tollából. A Mulandóság nyomai című könyvet a napokban mutatták be.

 

2012.11.12   10 éves a Füredi Játékszín Alapítvány

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte nemrég a Füredi Játékszín Alapítvány. Ebből az alkalomból november 12-én ünnepi közgyűlést tartottak a Városi Könyvtárban. A kuratóriumi elnöktől, Benke Györgynétől megtudtuk, hogy jövőre a Kisfaludy Színházzal közösen szeretnének színházi sorozatot rendezni "Európa színház Balatonfüreden" címmel.

 

2012.11.15   Köztünk élnek - új sorozat a könyvtárban

Tóbiás Krisztián költő, folyóirat szerkesztő néhány éve él Balatonfüreden, tíz éve még a Vajdaságban élt. A fiatal költő volt az első vendége a Városi Könyvtár legújabb sorozatának, ahol a városban élő és a helyi közéletet színesítő emberek mutatkoznak be.

 

2012.10.01   Őszi Könyvtári Hét

Október 1-7. között tartják országszerte az Őszi Könyvtári Hetet, mely ebben az évben elsősorban a nyugdíjasokat kívánja megszólítani, de nagy hangsúlyt fektet a nemzedékek közötti párbeszédre is. A füredi könyvtár is számos programot szervez ezen a héten, kapcsolódva az országos rendezvénysorozathoz. Hétfőn a gyerekeké volt a főszerep, ekkor tartották az "Az én könyvtáram" című előzetesen meghirdetett rajz, fotó és fogalmazáspályázat eredményhirdetését.

 

2012.09.18   Kell-e nekünk az atomenergia?

A legújabb prognózis szerint 2070-re kifogynak a Föld kőolaj és földgáz készletei, 2150 körül pedig már kőszén sem lesz. Az emberiség számára nagy kihívás, hogy olyan új energiaforrást találjon, ami egyrészt biztosítja a Föld lakosainak villamosenergia szükségletét, másrészt biztonságos is legyen. Gyermekcipőben jár még a napenergia hasznosítása, az atomenergia előállítása azonban egyre biztonságosabbá válik. Kérdés, hogy milyen veszélyeket rejt magában ez a technológia, pl. az elhasznált fűtőanyag tárolása. Ezekről tartott előadást Vastagh György, nyugalmaozott fizikatanár.

 

2012.04.24   "A vadászpilóta magánya" - Kositzky Attila előadása

Kositzky Attila nyugalmazott repülő-altábornagy, a Légierő egykori vezérkari főnöke családjával együtt több mint tíz éve Balatonfüreden él. Négy évtizedes pályafutása alatt neve egybeforrt a legendás MIG-21-es vadászgépekkel. Nem mindennapi életpályájáról a Városi Könyvtárban tartott előadást "A vadászpilóta magánya" címmel.

 

2012.04.12   Megjelent Gaál Antal újabb verseskötete

Nyolcadik kötetét mutatta be Gaál Antal a füredi könyvtárban. A Minden ugyanaz című könyvben 99 vers, ahogy értő bevezetőjében Kellei György írja:"alkotói csiszoltságukkal, nyelvi és gondolati tisztaságukkal" nyerték el tetszésüket. A költő, ahogy Kellei írja,"köntörfalazást kerülő indulattal" az élet alapkérdéseire keresi a választ, mi az élet és mi a halál.

 

2012.04.06   Mi lesz a helytörténeti gyűjtemény sorsa?

Erre a kérdésre ma még nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen az Arany János utcai épület jelenleg nem a város tulajdona. Az állami kezelésében lévő épületben 1993 óta működött a helytörténeti gyűjtemény, azonban a rossz állapotú ház ma erre már nem alkalmas. Most a gyűjteményt költöztetik ideiglenes helyére a Közösségi Házba, a város pedig kezdeményezi az államnál, hogy a családi ház önkormányzati tulajdonba kerüljön, ezután jöhet szóba egy esetleges felújítás.

 

2012.03.20   Húsvéti kiállítás és vásár a könyvtárban

Húsvéti ajándéktárgyakból nyílt kiállítással egybekötött vásár a Városi Könyvtárban. Az alkotásokat a Múzsa Művészeti Egyesület kézművesei készítették. A tárlat húsvétig tekinthető meg, szombatonként pedig vásárlási lehetőség várja az érdeklődőket.

 

2012.03.07   Civil Egyetem indult Balatonfüreden

Európai uniós támogatással, a Külügyminisztérium segítségével Civil Egyetem indult Balatonfüreden, melynek lebonyolítását a Városi Könyvtár végzi. Az öt előadásból álló sorozatban szó lesz az unió tér- és időstratégiájáról, valamint a közösség társadalmi viszonyairól is. Dr. Garaczi Imre filozófus nyitotta meg a sorozatot, aki arról beszélt, hogy vajon milyen érdekek állhatnak az elmúlt időszakban Magyarországot ért külső támadások mögött. Véleménye szerint megfontolt, tudatos támadások ezek, melyek például hazánk kitűnő geopolitikai adottságaira pályáznak.

 

2012.02.21   "Kedvenc könyvem, mesém.." - Molnár Judit előadása

Molnár Judit pedagógus, képviselő, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke mutatta be legkedvesebb ifjúsági regényét a Városi Könyvtár "Kedvenc könyvem, mesém..." című sorozatának legutóbbi rendezvényén. A vetítéssel egybekötött előadás témája Fekete István: Tüskevár című regénye volt, nem véletlenül, hiszen Molnár Judit kislányként rajongott az író könyveiért és még levelezett is Fekete Istvánnal.

 

2012.02.20   Protivinszky Ferenc nyomában...

A Budapesten élő Zoltainé Karkovány Judit régóta tagja a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesületnek, lelkes kutatója a füredi művészettörténetnek. Most a nézők segítségét kéri,hogy két régóta keresett Protivinszky kép és két szobor nyomára bukkanjon.

 

2012.02.14   "Régi új elnök" a Múzsa élén

Tisztújító közgyűlést tartott február 14-én a Múzsa Művészeti Egyesület. A tagok egybehangzóan az eddigi elnököt Héhn Zsuzsát választották meg újabb három évre. A gazdasági vezető Nagy Sándor, a titkár pedig Tarnai Katalin maradt. Az egyesület 2012-ben is számos rendezvényt szervez a városban, de igyekeznek megyei és országos szinten is megmérettetni magukat. A tagok közül páran már bekapcsolódtak a veszprémi Nyitott Műterembe és a megyei művészcéhbe is.

 

2012.02.07   Újra mesemaraton

A balatonfüredi könyvtár idén is csatlakozik a mesemaratonhoz. Február 15-én 9-19 óra között várják az egyéni felolvasókat a könyvtárban, de az óvodák, iskolák csoportosan is csatlakozhatnak. Idén Arany János művei lesznek terítéken, valamennyi résztvevő névre szóló ajándékot kap a mesemaraton hazájából, Erdélyből.

 

2012.01.11   Naptárkiállítás a könyvtárban

Európa szinte valamennyi országából, sőt még Észak-Amerikából is láthatók különleges kalendáriumok azon a kiállításon amely a Városi Könyvtárban látható. A naptárak Takács Miklós gyűjteményéből valók. A képviselő több mint tíz éve gyűjti a kalendáriumokat.

 

2011.12.05   Kellei György új könyve

"Bejárat a pokolba" címmel jelent meg Kellei György új könyve. A krimi izgalmas, több szálon futó cselekménye napjainkban a Balaton körül játszódik, de Gellért püspök koráig nyúlik vissza.

 

2011.11.17   Makovecz Imrére emlékeztek a könyvtárban

Makovecz Imre szellemi öröksége is témája volt annak a programnak, amelyen a magyar organikus építészet mesterére emlékeztek. A KDNP balatonfüredi szervezetének kezdeményezésére és a Barankovics Alapítvány támogatásával megtartott előadáson, a szakma nevében Turi Attila építész emlékezett Makoveczre, ő 25 éven keresztül dolgozott a "mester" keze alatt.

 

2011.11.09   Nem könnyű ma kortárs költőnek lenni

Babiczky Tibor 31 évesen már sikeres költőnek vallhatja magát, hiszen három országos díj, több kötet is mögötte van. Publicisztikái megjelentek a Holmiban, az Élet és Irodalomban, a Beszélőben, korábban pedig a Magyar Narancs kritikai rovatába is írt. A Városi Könyvtárban Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélgetett vele.

 

2011.10.18   200 éve született Liszt Ferenc

Liszt Ferenc 1811. október 22-én, Doborján látta meg a napvilágot. A 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzőjére, minden idők egyik legnagyobb zongoraművészére emlékeztek az évfordulón a Városi Könyvtárban. A zenés, irodalmi délután házigazdája Praznovszky Mihály volt.

 

2011.10.06   Identitás és stratégia - Garaczi Imre új könyve

Identitás és stratégia címmel a közelmúltban jelent meg a Pannon Egyetem docensének, Garaczi Imrének új könyve. A kötetet elsőként a füredi könyvtárban mutatták be. A szerzővel Varga Csaba szociológus, a Stratégia Kutató Intézet igazgatója és Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélgetett.

 

2011.10.04   Világjárók: Tombor Balázs Szíriában

Egy fiatal építész életében nagy lehetőséget és kihívást jelent, ha távoli országok építészeti, régészeti sajátosságait tanulmányozhatja. Tombor Balázs a szíriai Margat várának feltárásában vett részt. A Városi Könyvtár Világjárók sorozatában mesélt élményeiről.

 

2011.10.04   Füredi szerelmek: pódiumjáték Kiss Ernő életéről

Kiss Ernő vértanú tábornok életének legfontosabb epizódjait mutatja be Perlawi Andor drámája, amely a szerző "Füredi szerelmek" című kötetében jelent meg. A történet Balatonfüreden az első Anna-bál idején kezdődik, a csaták helyszínén folytatódik és Aradon fejeződik be 1849-ben. A könyv füredi bemutatóján a Lóczy gimnázium diákszínpadának tagjai is közreműködtek.

 

2011.09.14   Cigányok Indiában?! - előadás a könyvtárban

Lakatos Dóra kultúrantropológus tartott előadást kutatásainak eredményeiről a füredi könyvtárban. A "Világjárók" című sorozat részeként megtartott vetítettképes előadásban arra a kérdésre keresték a választ, hogy valóban Indiából származik-e az európai cigányság. A szakember indiába utazott, hogy megvizsgálja a népcsoportok kultúráját, viselkedését, nyelvét és így kutassa a lehetséges közös vonásokat.

 

2011.06.02   Mediterrán Világ - folyóiratbemutató a könyvtárban

Nem szokványos folyóirat nem szokványos bemutatójával várták az érdeklődőket a Városi Könyvtárban az Ünnepi Könyvhét egyik délutánján. A negyedévente megjelenő Mediterrán Világ című kulturális folyóirat tudományos elmék által írt, de közérthető olvasmány. A lap az ország különböző szellemi műhelyeiben folyó mediterráneum kutatások eredményeit kívánja összefogni.

 

2011.06.02   Zugor Zoltán illusztrációi

Zugor Zoltán eredeti szakmáját tekintve is nyomda közelében dolgozott, néhány éve azonban gondolt egyet és önálló illusztrátori tevékenységbe kezdett. Azóta számtalan nagy kiadó keresi őt, hiszen nem csak mesekönyvekhez, de iskola könyvekhez is rajzolt már kitűnő illusztrációkat. Munkájáról, az elkészült könyvekről beszélt a legkisebbeknek a könyvtárban.

 

2011.04.20   Művészcsaládok: Horváth Zoltán és családja

Horváth Zoltán zenetanár-karnagy és népes családja mutatkozott be a közelmúltban a Városi Könyvtár "Művészcsaládok Füreden" című sorozatában. Horváth Zoltán évtizedekig volt a városi ifjúsági fúvószenekar karnagya. Felesége és három gyermeke is zenetanárként tevékenykedik. Kilenc unokája közül a nyolc éves Anna szeptemberben kezdett hegedülni.

 

2011.04.07   800 éves Füred: Füred - köszöntő

Ebben az évben középiskolások részvételével rendezték meg a Füred-köszöntő területi vers-és prózamondó versenyt a Városi Könyvtárban. A verseny témája "Magyar táj magyar ecsettel" volt. A diákoknak magyar és egy idegen nyelven is elő kellett adni a műveket.

 

2011.03.10   Dínók a Bakonyban

65 millió évvel ezelőtt, vélhetően egy aszteroida becsapodás miatt kipusztultak a dinoszauruszok. A Föld urai jelen korunkban is izgalomba hozzák az emberek fantáziáját, Hollywood is sokat köszönhetik nekik. A tudománynak hála ma már nagyon sokat tudunk ezen lények életéről, viselkedéséről. Hazánk területén is számos lelet őrzi emléküket, a bakonyi dínókról tartott előadást Ősi Attila paleontológus a Városi Könyvtárban.

 

2011.02.10   A Kárpátalja Barátainak Közhasznú Egyesülete közgyűlésén

Február 10-én tartotta éves közgyűlését a Kárpátalja Barátainak Közhasznú Egyesülete. A közel negyven tagot számláló egyesület sok segítséget nyújt a határon túli magyaroknak, elsősorban Rát község lakóinak. Időről-időre gyűjtéseket szerveznek és persze nem maradnak el a kirándulások, a személyes találkozások sem.

 

2011.02.05   Mesemaraton a könyvtárban

Mesemaratont rendeztek a Városi Könyvtár szervezésében kedden. Az akcióhoz csatlakozott a Bem és Eötvös iskola, valamint a pécselyi általános iskola is. Az oktatási intézményekben közel 400-an olvastak fel irodalmi alkotásokból. Reggel 9-től este 7 óráig bárki, még a felnőttek is bekapcsolódhattak a felolvasásba, amelyet az idén Jókai Mór emlékére hirdettek meg.

 

2011.02.08   Művészcsaládok a könyvtárban: Litkeyék

Litkey Zsolt és családja volt a vendége a Művészcsaládok a Városi Könyvtárban című sorozat legutóbbi rendezvényének. A család a természet és a vizek szerelmese, na és persze a vitorlázásé hiszen a név kötelez. Ezúttal azonban mint tehetséges, sokoldalú művészek mutatkoztak be.

 

2011.01.26   Balatonfüred-Kovászna Testvérvárosi Egyesület közgyűlése

Szokásos éves közgyűlését tartotta január 26-án a Balatonfüred-Kovászna Testvérvárosi Egyesület. A megbeszélésen az elmúlt év beszámolója mellett a 2011-es tervekről is szó esett.

 

2011.01.27   Füredi hegymászók az Alpokban

Az Alpok-hegység Monte Rosa csúcsára szervezett túrát két füredi hegymászó. Somogyi Balázs és Bank Frigyes a túra során, a több mint 4000 méter magas csúcsot hódította meg. Útjukon sok fotót is készítettek, ezek segítségével tartottak élménybeszámolót a füredi könyvtárban.

 

2011.02.01   Macikiállítás a könyvtárban

Cserfai Viola kézműves régóta gyűjti a különböző anyagokból készült játékmacikat. Gyűjteményének legértékesebb darabjait február hónapban a gyermekkönyvtárban is láthatják az érdeklődők, akik találkozhatnak többek között a híres moszkvai Misa macival és a Kanadából származó Maci Lacival is.

 

2011.01.17   Palisca Mária kiállítása

Palisca Mária keramikus munkáiból látható minikiállítás február 5-ig a Városi Könyvtárban. Az alkotások mindegyike kézzel készített egyedi darab, agyagból korongozott alapra készül.

 

2010.01.10   Naptárkiállítás a könyvtárban

Az óév végén és az új esztendő elején a szokásosnál több figyelmet szentelünk a különböző naptáraknak. A Városi Könyvtár idei első kiállítása is a kalendáriumokról szól. Takács Miklós képviselő falinaptár gyűjteményének legérdekesebb darabjait februárig láthatják az érdeklődők.

 

2010.11.26   Diplomaták és kémek Konstantinápolyban

A kémkedés kora újkori történetét dolgozza fel Kerekes Dóra, az ELTE Középkori és Kora Újkori Egyetemes Történeti Tanszék megbízott előadója új könyvében. Az olvasmányos kötetet a balatonfüredi könyvtárban mutatta be a szerző, aki tíz éve kutatja a témát. A könyvben ugyan nem olvashatunk a 007-es ügynökről, ellenben részletesen megismerhetjük a XVI-XVII. századi hírszerzés működését és feladatát.

 

2010.11.18   Újabb kiadványok Székelyföldről

Megjelent Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál Székelyföld című fotóalbum sorozatának jubileumi 30. kiadványa, amely az Alsó-Nyárád vidékére kalauzolja az olvasót. A kötetet három másik új kiadvánnyal együtt a szerzőpáros a közelmúltban mutatta be a Városi Könyvtárban.

 

2010.11.15   Tanácskozott a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Ma Magyarországon bárki percek alatt hozzájuthat különböző drogokhoz, tágabb értelemben ugyanis nemcsak a kokain, a marihuana vagy az amfetamin származékok tartoznak ebbe a kategóriába, hanem az alkohol, egyes gyógyszerek vagy éppen a különböző oldó- és növényvédő szerek. A kábítószerügyi szakemberek éppen ezért a megoldást csakis a prevencióban, a felvilágosító munkában látják. Ezen dolgozik többek között a Balatonfüred és Kistérsége Kábítószerügyi Egyeztető Fórum is.

 

2010.11.09   Mikszáthra emlékeztek Füreden

1910-ben hunyt el Mikszáth Kálmán, az íróra emlékeztek kedden Balatonfüreden. A Városi Könyvtár zsúfolásig megtelt tanácskozótermében dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész tartott előadást a ma is népszerű és írásai alapján nagyon is aktuális íróról.

 

2010.10.06   "nem vagyok több mint egy gondolat" - Gaál Antal új kötete

Tao-versek, ez az alcíme Gaál Antal nemrég megjelent kötetének. A versek hűen tükrözik a költő gondolkodásmódjának megváltozását, a keleti filozófiák felé fordulást. Gaál Antal azt mondta, ezek a versek valahol belül már réges-régen megíródtak, most csupán formába öntötte őket.

 

2010.10.02   Őszi Könyvtári Napok

Az országos programsorozathoz kapcsolódva Balatonfüreden is megrendezik az Őszi Könyvtári Napokat. Az október 14-éig tartó rendezvény középpontjában ezúttal a család áll.

 

2010.09.02   Börzsöny László természetfotós kiállítása

Börzsöny László természetfotós képeiből nyílt kiállítás a Városi Könyvtárban a Magyar Fotográfia Napja alkalmából. A főként madarakat és szitakötőket ábrázoló tárlatot a fotós elsősorban a gyermekeknek ajánlja.

 

2010.06.09   Rendhagyó történelemóra

A 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok vendége volt Balatonfüreden Kiss Attila vallástörténész, kutató aki rendhagyó történelemóra keretében mutatta be őseink történetét az általános iskolásoknak.

 

2010.06.02   A japán selyemfonás titka

A Fritz házaspárt már jól ismerik a fürediek, hiszen munkáikkal évek óta színesítik a város művészeti életét. Számos kiállításuk volt már. Ezúttal Fritz Mónika különleges japán selyemből készült alkotásai láthatók a Városi Könyvtárban.

 

2010.06.03   Skultéty Csaba író előadásán

Skultéty Csaba író, a Szabad Európa Rádió egykori külpolitikai szerkesztője tartott előadást a Városi Könyvtárban az ünnepi könyvhét keretében.

 

2010.04.15   Halimbai füveskönyv - könyvbemutató

Takács Ferenc kertészmérnök, gyógynövényszakértőnek köszönhetően újra megjelent dr. Szalai Miklós esperes híres Halimbai füveskönyve, amely közel ezer féle betegségre kínál természetes gyógymódot. A gyógynövény, gyógytea és gyógybor kóstolással egybekötött könyvbemutatót a Városi Könyvtárban tartották.

 

2010.03.18   Uniós támogatást nyert a Könyvtár

7,7 millió forintot nyert három városi könyvtár, a füredi bibliotéka gesztorságával. A pénzből új szolgáltatásokat indítanak, korszerűsítik a számítógépes parkot és nyáron lesz strandkönyvtár is. A nyertes pályázatról tartottak sajtótájékoztatót.

 

2010.02.23   Évértékelés a Helytörténeti Egyesületnél

15 éve működik a füredi helytörténeti egyesület. Legutóbbi taggyűlésükön értékelték az évet és megbeszélték a 2010-es terveket. A tagok többsége persze nemcsak lelkes helytörténész, hanem elkötelezett városvédő is.

 

2010.01.20   Fekete Istvánra emlékeztek a könyvtárban

Fekete István regényei bizonyára sok mai felnőttben ébresztenek kellemes emlékeket, elég ha a leghíresebb szerzeményeket, a Vukkot, a Lutrát, vagy a Tüskevárt említem. A gyermekkor talán legizgalmasabb, legtanulságosabb történetei ezek, amelyek jó lenne ha a mai gyerekekhez is eljutnának. Így gondolja ezt Molnár Judit tanárnő is, aki az elmúlt héten előadást tartott az íróról.

 

2009.11.19   Véget ér a Haydn év

Ebben az évben Haydn halálának kétszázadik évfordulóján mindenütt megemlékeztek a korszak meghatározó zeneszerzőjéről. Nemcsak a művek csendültek fel a koncerttermekben, de sok szó esett az életműről és a korszakról is. Balatonfüreden a városi könyvtárban tartottak vetélkedőt az iskolásoknak.

 

2009.11.10   Elismerés Kárpátaljáról

Díjat kapott a füredi Kárpátalja Barátai Közhasznú Egyesület, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ráti alapszervezetétől. A fürediek négy éve segítik a ráti iskolát, gyűjtöttek már könyvet és gyerekeket láttak vendégül itt a Balatonnál. Az ?Év emberei? díjat azok vehetik át, akik a kinti -egyre fogyó- magyarság fennmaradásáért sokat tettek.

 

2009.10.08   Bemutatták az új Benedek Elek emlékkönyvet

Október 8-án az őszi könyvtári napok keretében mutatták be Balatonfüreden Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla legújabb kötetét. A szerzőpáros ezúttal a nagy székely mesemondó, Benedek Elek tiszteletére állított össze egy gyönyörű képekkel illusztrált albumot. A könyv előszavát Sylvester Lajos sepsiszentgyörgyi író, újságíró írta, aki saját riportköteteit is elhozta Balatonfüredre.

 

2009.10.08   Népművészeti kiállítás a könyvtárban

Október 6. és 10. között rendezték országszerte az őszi nagyi könyvtári napokat. A programsorozat célja az volt, hogy az idősebb korosztálynak is megmutassák mennyi tanulási, szórakozási lehetőséget kínál napjainkban egy könyvtár. Füreden is számos kiállítás, könyvbemutató, vetélkedő várta a szépkorúakat. Az ?alkotó nagyik? címet viselő program keretében Szuperné Bohus Judit népi iparművész mutatta be saját készítésű, zsűrizett munkáit, emellett a csipkeverést és varrást, sőt a mézeskalács készítést is megtanulhatták az érdeklődők.

 

2009.10.06   Új könyv az 1848-49-es szabadságharcról

Újabb kötet jelent meg Eötvös Károly írásaiból: ?A nagy év apró emlékei címmel. A könyv az 1848/49-es szabadságharc idejére kalauzolja az olvasót. A kötetet október 6-án mutatták be Balatonfüreden.

 

2009.07.30   Protivinszky Ferenc festőművészre emlékeztek

125 éve született Protivinszky Ferenc Balatonfüred Festője. Ebből az alkalomból a helytörténeti gyűjtemény szervezésében Zoltainé Karkovány Judit tartott előadást a városi könyvtárban a festőről, akiről méltatlanul keveset tudunk.

 

2009.07.28   Felújítás alatt a Városi Könyvtár

A nyári szünet ideje alatt felújítási munkákat végeznek a füredi könyvtárban. A napokban három hétre a társintézmény, vagyis a helytörténeti gyűjtemény is bezár. A könyvtárban festettek és kicserélték a padlószőnyeget is.

 

2009.05.05   Bemutatkozott a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

A városi könyvtárban kedden délután két, a gyermekeket érintő témáról tartottak előadást a város pedagógusai és nevelési szakemberei számára. Hallhattak a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványról és megismerhettek egy új nevelési módszert, amivel biztosítható a tanórák nyugalma. Hogy miről is van szó, kiderül a következő riportból.

 

2009.04.08   Az atomenergia jövője

A Jókai Közéleti és Közművelődési Fórum vendégeként Radnóti István fizikus, a Paksi Atomerőmű biztonsági igazgatója tartott előadást a Városi Könyvtárban az atomenergia jövőjéről. A szakember arról is beszámolt, hogy a közeljövőben megkezdődhet a paksi erőmű kapacitásbővítésének előkészítése.

 

2009.04.03   Gaál Antal új kötete

Megjelent Gaál Antal legújabb 77 verset tartalmazó kötete. A Városi Könyvtárban Kellei György író, újságíró mutatta be a könyvet. Gaál Antal legújabb könyvében a 3. emeletről küldi költői postáit olvasóinak.

 

2009.03.06   Zarándoklat Mátraverebélytől - Mariazellig

Az új edzővel megerősített füredi vívószakosztályról mai sporthíreinkben láthatnak tudósítást. A Gyöngyök útja, avagy a magyar Camino címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást a Városi Könyvtárban a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium két fiatal tanárnője, akik az ökumenikus zarándoklat ismertetésén és bemutatásán túl, személyes élményeiket is megosztották a közönséggel.

 

2009.02.26   Akkor most ki a bunkó?

Kellei György a megyei napló kulturális rovatvezetője könyvben jelentette meg az elmúlt tíz évben írt tv jegyzeteit. Vezette ebben a maradandóság utáni vágy, és az a szándék, hogy a tévé műsorokon át bemutassa az elmúlt tíz év társadalmi lenyomatát. A 100 kritikát tartalmazó kötetet Praznovszky Mihállyal mutatták be a füredi könyvtárban.

 

2009.03.03   Civilek a kistérségben

Körülbelül egy hónapja már beszámoltunk arról, hogy Balatonfüreden és a kistérségben a civil szervezetek újjá kívánják szervezni együttműködésüket: új elvek alapján, új koncepció szerint szeretnének tovább dolgozni. Ebből a célkitűzésből kiindulva március 3-án megalakult a Balatonfüred és Kistérsége Civil Hálózat, amely a civil társadalom erősítését és aktív segítését kívánja szolgálni.

 

2009.02.09   Helytörténeti évértékelés

15 éve működik a füredi helytörténeti egyesület. Hatvan tagja között kutató szakemberek és Füred múltja után érdeklődő helyiek. Akik még hiányoznak a tagságból, azok a helyi fiatalok, hallottuk évértékelő közgyűlésükön

 

2009.02.06   Nyakkendőkiállítás a Városi Könyvtárban

Várayné Goróczi Éva nyakkendőgyűjteményéből nyílt kiállítás a Városi Könyvtárban. Az óvónő elsősorban fiának, bolhapiacokon szerezte be a különböző mintájú és formájú nyakbavalókat, ezekből több mint 60 darab látható március közepéig a könyvtárban.

 

2009.01.28   60 vers -Széki Patka László kötete

60 vers címmel Széki Patka László hátrahagyott verseiből jelent meg a közelmúltban posztumusz válogatás. A kötetet múlt héten a füredi könyvtárban is bemutatták barátai és művésztársai.

 

2009.01.20   Merre tovább Civil Szövetség

Balatonfüreden két évvel ezelőtt a Játékszín Alapítvány kezdeményezésére alakult meg a Civil Kerekasztal. Akkor 12 szervezet csatlakozott a hálóhoz és a tagok Soós Zoltánt választották elnökké. Most azonban úgy tűnik nem működik megfelelően a civilek összefogása, ezért Szauer Rózsa a NABE elnöke kezdeményezésére újjászervezik a munkát.

 

2008.12.03   Gyermekkönyvhét

December 2. és 7. között rendezték Balatonfüreden a Gyermekkönyvhetet. A rendezvényre a szokásosnál jóval több gyermek látogatott el. A színes programban szerepelt író-olvasó találkozó, több érdekes előadás és kiállítások is.

 

2008.11.14   Két újabb könyv Erdélyről

Két újabb képeskönyvvel gazdagodott Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla Erdély szépségeit bemutató sorozata. A köteteket, a városi könyvtárban mutatták be pénteken. A könyvekről Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélt a Füred Tv-nek.

 

2008.10.20   17. Krúdy kötet

Hétfőn délután mutatták be a Városi Könyvtárban a Prospektus Nyomda Krúdy-kiskönyvtárának 17. kötetét. A Blaha Lujza mosolya című kiskönyvnek is számos füredi vonatkozása van. Három publicisztikát tartalmaz a nemzet csalogányáról, aki gyógyulni, pihenni, kikapcsolódni járt Balatonfüredre.

 

2008.10.07   Babakiállítás a könyvtárban

Véletlen egybeesés, hogy Balatonfüreden két babakiállítás is várja a közönséget. Porcelánbabák gyűjteménye a Kisfaludy Galériában és keddtől játékbabák láthatók a Városi Könyvtárban.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT