MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Balatonfüreden járt az UNESCO főigazgatója

2009.11.12. 11:32 • November 4-7 között harmadik alkalommal rendezett a Magyar Tudományos Akadémia Tudományos Világfórumot, melyen az UNESCO főigazgatója is részt vett. Koichiro Matsuura Balatonfüredre is ellátogatott és emlékfát ültetett a Tagore sétányon.

Az UNESCO főigazgatója kíséretével november 6-án egynapos látogatást tett Tihanyban és Balatonfüreden, azzal a céllal, hogy megismerkedjen a balatoni térség világörökségi és geoparki terveivel. Egy 2002-ben benyújtott pályázat eredményeként 2003 januárjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Magyar Nemzeti Bizottsága felvette a Hévízi-tavat, a Tapolcai-medence tanúhegyeivel és a Tihanyi félsziget természeti jelenségeivel az úgynevezett új magyar várományosi listára. Az Koichiro Matsuura kérdésünkre elmondta: a világörökségi listára történő felvétel hosszú, rengeteg kitartást és anyagi ráfordítást igénylő rögös út. Olyan kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értékeket képviselő kulturális és természeti örökségi helyszínek kerülhetnek fel rá, amelyek nemcsak egy adott ország, hanem az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak. A Balaton régió egyes részei megfelelnek ezeknek a kritériumoknak akár a természeti, akár a kulturális világörökség kategóriában. 1972. november 16-án született meg az UNESCO Világörökség Egyezménye, amely globális felelősségvállalást tesz lehetővé a világ kulturális és természeti értékeinek megóvásáért. Azóta a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb szervezetévé nőtte ki magát. 180 állam, -köztük Magyarország- csatlakozott hozzá, többen, mint az UNESCO bármely más akciójához. Koichiro Matsuuara és a delegáció tagjai tihanyi és balatonfüredi látogatásuk zárásaként érkeztek a Tagore sétányra. Dr. Bóka István polgármester köszöntő beszédében elmondta: Balatonfüred büszke rá, hogy ezen a sétányon a tudomány és a kultúra számos jeles képviselője ültetett már fát. Füred büszke hagyományaira, őrizni kívánja értékeit. Tárgyalások folynak arról, hogy a Balaton-felvidék egyes részei és Balatonfüred egyes részei miként válhatnának a világörökség részévé. Az UNESCO főigazgatója egy japán díszcseresznyefát ültetett emlékül a Tagore sétányon és ígéretet tett arra, hogy visszatér a városba.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 693

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2020.12.02 21:49:49

KAPCSOLÓDÓ HÍREK (1)

2008.09.11. 1 millió forintot ajándékozott Balatonfürednek az Indiai Köztársaság külügyi államminisztere

 

< Újabb 10  |  Régebbi 10 >

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2020 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT