MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Napsütéses, teltházas ünnep Balatonfüreden

2012.03.15. 20:16 • Hömpölygő tömeg mindenhol, zsúfolt sétányok és parkolók az első igazi tavaszi hétvégén, sokan ünnepeltek Füreden. Több százan kísérték figyelemmel a tábori színpad eseményeit, tele volt a Vaszary Villa gyerekekkel, megnyíltak a tárlatok, és sokan csatlakoztak a Szendrey Júlia vezette rendhagyó parti sétához illetve az esti, fáklyás felvonuláshoz is. Az Anna Grand Hotel díszterme is megtelt délután, ahol a Petőfi Színház művészei emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra.

- Március 15-e az örökségünk, nem ideologikus ünnep, hanem igazodási minta. Mi tettük ünneppé. A szabadság ünnepe, amikor a bátrak előtt rójuk le tiszteletünket. A bátrakat ünnepeljük, akik szemben az elvárásokkal mertek a szabadságért lázadni és kiállni a magyarok saját ügyéért. Tabukat döntöttek. A bátrakat arról lehet felismerni, hogy cselekszenek akkor is, ha ezért bírálat éri őket, ha drága a szabadság ára. Új hazát akartak építeni, olyat, ami szebb a réginél, újjáépíteni apró üvegcserepekből. Mi vagyunk az üvegcserepek, mi magyarok fogalmazott este ünnepi beszédében Halász János államtitkár. A Széchenyi szobornál tartott ünnepségen az államtitkár hangsúlyozta: Március 15-e nem egy kihűlt metafora, megtanított minket arra, hogy a szabadságnak nem csak színei, de formái is vannak. Az egész napos ünnepséget még délelőtt a Kisfaludy Színpadon Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében hangsúlyozta: tengernyi ember meglepő és megható áldozata volt az alig másfél évig tartó szabadságharc, amelyről már a kortársak is tudták, hogy európai jelentőséggel bír. - A magyar nemzetet teremtették meg e rövid idő alatt. A márciusi ifjak tudtak hinni, hittek saját szabad akaratukban és hitték: akaratukkal megváltoztathatják a világot - fogalmazott Lasztovicza Jenő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1848

Mai megtekintés: 2

Utolsó: 2024.04.21 13:47:10

KAPCSOLÓDÓ HÍREK (5)

2010.03.16. Béke, szabadság és egyetértés

2010.03.13. A szabad sajtó napján

2009.10.07. Október 6.: emlékezés és névadó Balatonfüreden

2009.03.16. Megelevenedett a forradalom

2008.10.07. Emlékezés az aradi vértanúkra

 

< Újabb 10  |  Régebbi 10 >

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT