MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Balatonfüred, Jókai Emlékház

Találatok száma: 18

 

2017.04.28   Jókai napok 2017.

Ebben az évben Győr lesz Balatonfüred kulturális partnervárosa. A Jókai-napokon már képviseltette magát a megyeszékhely. Az ünnepi műsorban fellépett a Győri Filharmonikus Zenekar Kamarazenekara, bemutatkozott a Győri Műhely folyóirat is.Győr alpolgármestere, dr. Somogyi Tivadar szerint a győriekkel sűrűn lehet találkozni egyébként is a Tagore sétányon, szívesen nyaralnak itt. Szeretnék, hogy most a fürediek közül is sokan ellátogassanak Győrbe, amelynek nem csak a kulturális élete gazdag, de harmadik az országban a műemlékek számát tekintve is. A Jókai Emlékházban a Jókai-napok keretében 17 eredeti Arany János és Jókai Mór levelet is bemutattak, amelyek egy hónapon át láthatók Balatonfüreden.

 

2004.05.08   25 éves a Füred TV: Jókai napok (2004.)

2004-ben a Jókai napok keretében emlékeztek meg, az akkor száz éve elhunyt magyar íróra. Jókai Mór ezer szállal kötődött Balatonfüredhez, nyaralójában számos mű született. A 25 éves Füred TV archívumából a 13 évvel ezelőtti Jókai napokat kerestük elő, hiszen ezen a hétvégén ismét a kiváló íróra emlékezik a város.

 

2017.01.20   Együttműködés a Petőfi Irodalmi Múzeummal

A 2010-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai vezetésével megújított füredi Jókai Emlékház igen népszerű, hiszen Jókai világa szinte megelevenedik az enteriőr típusú kiállításon. A Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM) közösen Balatonfürednek számos rendezvénye is volt már. Erről az együttműködésről most írásban is megállapodott dr. Bóka István polgármester és Prőhle Gergely főigazgató. A partnerség keretében a Jókai Emlékház alsó helyiségében időszaki kiállítást, a Kassák és az Arany János emlékév kapcsán közös rendezvényeket terveznek, ezenkívül közös kulturális pályázatokon is együtt indulhat a város és a múzeum.

 

2016.04.29   Jókai 25

Negyedszázada ünneplik május elején Balatonfüreden Jókai Mórt. Az író húsz éven át töltötte nyarait 1870-től az itt felépített villájában. A füredi Jókai-kultusz alkalom arra, hogy előtérbe kerüljön az óriási életmű. A felújított Jókai-emlékház pedig lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjünk Jókai korával.

 

2015.06.20   Múzeumok éjszakája

A pincétől a padlásig nyitott kapukkal és programokkal várták a füredi múzeumok, galériák a vendégeket a múzeumok éjszakáján. A jó hangulatú estnek lesz ismétlése is, hiszen a Kékszalag vitorlásverseny éjszakáján, július 3-án, pénteken újra múzeumtúra lesz a parton Füreden.

 

2015.05.01   Jókaira emlékeztek: 24. Jókai-napok Balatonfüreden

Jókai Mór 1904.május 5-én 79 éves korában halt meg. Május elején rá emlékzünk Balatonfüreden a többnapos Jókai-emlékünnepséggel. A négy nap során idén a közönség láthatott táncjátékot, mese-előadást, lemezbemutató koncertet, részt vehetett irodalmi előadásokon, balatoni hajókázáson, ahol Jókai Mór írásait olvasták fel. A gálaesten pedig ebben az évben Balatonfüred Komárommal, Jókai szülővárosával írt alá kulturális együttműködést.

 

2014.10.25   Töltődj fel múzeummal

Idén először csatlakozott a 2006 óta évente megrendezett Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozathoz a balatonfüredi Vaszary Villa. A fesztivál megújított tematikája lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevő múzeumok munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg. Szeptember 29. és november 9. között az ország 94 településén 168 muzeális intézmény 1773 programmal várja a fesztivál látogatóit.

 

2014.06.21   Éjszaka a múzeumokban

Hogy szívesen járnak az emberek Füreden múzeumba és kiállításra, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a június 21-i éjszaka, amikor egészen éjfélig programokkal, tárlatvezetéssel várták a látogatókat. A siker miatt, hiszen mintegy hatszázan vettek jegyet, a Kékszalag és az Anna-bál estéjén is lesz múzeumok éjszakája Balatonfüreden, ahol eltérve az országostól, nyáron hétfőnként is nyitva tart a Városi Múzeum, a Vaszary Villa és a Jókai Mór Emlékmúzeum.

 

2014.05.02   Jókai Napok, kulturális együttműködés Gyula városával

A Jókai Napok díszvendége Gyula városa volt, mert Balatonfüred ebben az évben kulturális együttműködést írt alá a dél-alföldi településsel. Gyula képviselteti magát az Anna-bálon, a nagy füredi rendezvényeken, a fürediek pedig Gyulán.

 

2014.03.15   Példa a márciusi ifjak összetartása

Sokan ünnepeltek együtt pénteken és szombaton az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulóján. A Széchenyi István szobránál megtartott ünnepi beszédében Kontrát Károly parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: a márciusi ifjak példát mutattak, miként kell, és miként lehet cselekedni a hazáért, tevékenykedjen az ember bármilyen területen is.

 

2013.05.17   Zene, irodalom, tudomány- tavaszi fesztivál Füreden

Nagy sikerrel zárult az első Füredi Tavaszi Fesztivál. Irodalmi, zenei és gyermekprogramokból kedvére válogathatott a közönség. Elsöprő erejű koncertet adott Ferenczi György és a Rackjam, valamint a Kossuth-díjas Csík Zenekar, de helyi művészeti csoportok és diákok is felléptek.

 

2013.05.03   XXII. Jókai Napok: Szolnok az új kulturális testvérváros

Ebben az évben Szolnok volt a Jókai Napok díszvendége, nem véletlenül hiszen a várossal kulturális együttműködési megállapodást kötött Balatonfüred. -Évről-évre keressük a hozzánk hasonló értékeket valló települések partnerségét- mondta az együttműködés kapcsán dr. Bóka István polgármester. Szolnokról az önkormányzati delegáció mellett színészek, művészeti egyesületek is érkeztek a Jókai Napokra.

 

2012.05.04   Jókai itt él közöttünk Füreden

Megemlékezést tartottak a Jókai Villánál pénteken, ahol a város alpolgármestere és a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem rektora mondott beszédet. Az ünnepségen hallhatott a közönség Jókai diákéveiről, valamint a reformkort megidéző versek is elhangzottak. Itt hirdették ki az önkormányzat által kiírt "Utazás a Balaton körül" című pályázat eredményét is.

 

2012.03.07   Március 15-én nyitnak a múzeumok

Március 15-től újra várja a látogatókat a Városi Múzeum, a Vaszary Villa és a Jókai Emlékház. Az állandó kiállítások mellett, már a hosszú hétvégén több új tárlat is nyilik. A kiállítások többsége kapcsolódik Abbáziához, hiszen Füred és Opatija ebben az évben kulturális partnerek.

 

2011.09.22   A művészet és az oktatás találkozása

Új programot indít négy veszprémi és egy füredi oktatási intézményben a Pannon Várszínház. Az Új Széchenyi Terv pályázatán 11,4 millió forintot nyert a teátrum, tanórákon kívüli kultúrtörténeti, történelmi foglalkozásokra. Balatonfüreden a Radnóti iskola csatlakozott a programhoz, ahol a reformkor lesz az előadások, játékos foglalkozások fő témája. Fél év alatt 3x3 órás időutazáson vehetnek részt a diákok, az elsőt már meg is tartották. "Személyesen" maga Jókai Mór látta vendégül házában a 7. és 8. osztályos tanulókat.

 

2011.05.06   Jókai napok 2011: Megnyitó ünnepség - Jókai tágabb hazája

Jókai Mór 1870-től majdnem két évtizeden át töltötte nyarait Balatonfüreden. Tágas villája dolgozószobájában írta Az arany ember című regényét. Ha a Jókai házaspár megjelent a füredi sétányon, az egész fürdőközönség tisztelettel hajolt meg előttük. Jókai kultuszát tovább ápolja a város. Tavaly adták át a felújított Emlékházat, most a 20. Jókai napokat ünnepelték Balatonfüreden.

 

2011.05.06   Kísérő programok a Jókai napokon

A Jókai napok programsorozat több kísérőrendezvénnyel várta a füredieket pénteken. A reformkori városrészben Hegedűs D. Géza színművész idézte meg Jókait, amikor az író és a több szerzőtárs írásaiból olvasott fel. A Lóczy gimnázium diákjai németül és angolul olvastak Jókai regényeket a Tagore-sétányon, a Jókai Emlékházban pedig gyermekfoglalkozásokat tartottak. Este a Vaszary Villába várták a közönséget, ahol a Budapesti Vonósok Kamaraegyüttes adott koncertet.

 

2011.03.12   Díjat kapott a Jókai Emlékházat berendező Kalla Zsuzsanna

Példaértékű a füredi Jókai Emlékház kiállítása, berendezése. Megelevenedik Jókai világa, szinte családtagok leszünk az író házában. Ezt a sikeres kiállítást ismerte el a MúzeumCafé folyóirat első ízben átadott díjával, amelyet egyhangúan Kalla Zsuzsannának, a Jókai Emlékház kiállítását berendező irodalomtörténész-muzeológusnak ítéltek oda.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT