MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Fabacsovics Zoltán kuratóriumi elnök, Arácsért alapítvány

Találatok száma: 22

 

2017.02.19   Elűzték a telet Arácson

Az Arácsért Alapítvány 15 éves fennállása óta a leglátogatottabb rendezvény a télűző farsang, azonban az idén minden rekord megdőlt, ami a résztvevők és beöltözők számát illeti. Közel százan húztak jelmezt szombaton és együtt vonultak fel a településrész központjában. Minden maskarába öltözött résztvevő tombolajegyet kapott, amivel értékes nyereményekhez juthattak. Hogy sikerült-e a télűzés, az a következő napokban, hetekben kiderül.

 

2016.11.12   Márton-napi újbor kóstolás Arácson

Arácsi cseppek lett a neve az újbornak. A vidám poharazgatáson közösen kóstolták meg a helyiek a szüretkor összeadott szőlőből, mustból készült bort, és közösen adtak nevet az Árpád-napra palackba kerülő nedűnek. Bemutatták az új naptárat is, amelyet ezer forintért lehet megvásárolni az Arácsért Alapítvány támogatására. Az alapítvány következő rendezvénye az arácsi karácsony lesz december 18-án.

 

2016.10.01   Közös a szőlő, közös a bor

A hétvégén ismét megrendezték az Arácsi Szüreti Fesztviált, ahol kicsik és nagyok részt vettek az idei termés összegyűjtésében, ledarálásában és préselésében. Finom must készült a jég verte szőlőből, úgy tűnik az idén finom bort kóstolhatnak majd az arácsiak november közepén. A szombati programon a helyi óvodások is felléptek.

 

2016.02.27   Télűzés Arácson

Másfél évtizedes múltra tekint vissza Arácson a télűző fesztivál, amelyre az idén minden eddiginél többen jöttek el. Bár az időjárás borongós volt, a tél még nyomokban sem volt jelen. Biztos, ami biztos az arácsiak most is elégették a telet szimbolizáló bábot, amitől azt várják, hogy a hűvös évszakot messze űzték és végre megérkezik a tavasz. Hogy ez sikerült-e az csak a következő hetekben derül ki, mindenesetre a jelmezes vigadalom sokaknak jelentett kikapcsolódást szombaton. A főszervezők sok támogatót tudhatnak maguk mögött, így díjazhatták is a legjobb jelmezeket.

 

2016.01.30   Kolbász, hurka, pecsenye készült az arácsi disznóból

Több éves hagyomány folytatódott szombaton Arácson, ahol ismét megrendezték az arácsi disznóvágást. Több, mint kétszázan látogattak ki a Vad Vadász Étterembe, ahová hajnalban megérkezett a 160 kg-os disznó. A délutáni kóstolót este tepertőparty zárta.

 

2015.12.20   Arácsi karácsony

A 2002-ben megalapított Arácsért Alapítvány minden évben bensőséges ünnepség keretében rendezi meg az Arácsi Karácsony elnevezésű, szeretetvendégséggel egybekötött programját. Advent negyedik vasárnapján a népházba várták a helyieket, hogy együtt készüljenek a szeretet ünnepére. Ezen az estén adták át az Arácsért-díjat is, amelyet Zettwitz Sándor és felesége részére ítélt oda az alapítvány kuratóriuma. Az Arácsról kiindult családi vállalkozás, ma már egy nagy cég és folyamatosan támogatja az arácsi kezdeményezéseket. Zettwitz Sándor nevéhez fűződik pl. a helyi templom kivilágítása és egy alapítványi könyv kiadása is.

 

2015.11.14   Újbor kóstolás és naptárbemutató Arácson

Hagyományos falinaptárát mutatta be az Arácsért Alapítvány. A jó hangulatú esten a zsíros kenyér, a pogácsák és a sütemények mellett Arács és a Balogh Pincészet borát is megkóstolhatták a vendégek.

 

2015.09.27   Szüreti mulatság Arácson

Arácson újra folyt a must, mégpedig az arácsiak felajánlásának köszönhetően. A hagyományos szüreti mulatságon vödrökben hozták a szőlőt a helyiek, hogy novemberben együtt kóstolhassák majd meg ugyanilyen vidám hangulatban az Arácsiak Borát.

 

2015.06.27   Szent Iván éjszakája Arácson

Szent Iván éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik hazánkban. A történészek a legpogányabb ünnepnek tartják, pedig Keresztelő Szent János egyházi napjához és Szent Iván névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik. Ez az este a régiek hiedelme szerint egy varázslatos éjszaka, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. Arácson ötödik alkalommal rendeztek zenés, táncos parádét.

 

2015.02.14   Telet űztek az arácsiak

A telet jelképező figurát égették el máglyán az arácsiak a szombaton megrendezett hagyományos farsangi mulatságon. A színes felvonulás után egyesével mutatkozhattak be mindazok, akik jelmezbe öltöztek, majd a legjobbakat a zsűri ajándékkal jutalmazta. Volt arácsi lakodalmas és cirkuszi társulat is a résztvevők között. Aki kilátogatott az eseményre sok vidám pillanat részese lehetett és nem kellett se éheznie, se szomjaznia.

 

2014.11.28   100 éves az Arácsi Népház

2010-es felújításáig hányatott sorsa volt az Arácsi Népháznak, hiszen a hosszú évtizedek alatt számos funkciót töltött be, miközben a rekonstrukciójára komolyabban sohasem költöttek. 1914-ben adták át az arácsiak közösségi terét, ahol találkozhattak, nótázhattak, ápolhatták emberi kapcsolataikat, de a háború után leépültek ezek a szoros kötelékek. Az Arácsi Seniorok és az Arácsért Alapítvány szervezésében méltó módon ünnepelték meg az épület 100. születésnapját.

 

2014.11.15   Újbor mustra Arácson

"Ácsi Arácsi, Séd-cseppek, Koloska Gyöngye, Arácsi Kocsmalé, Arácsi Közösnevező" -ilyen és hasonló neveket adtak az újbor ünnepen Arácson a közösen, szinte fürtönként összeadott bornak. A jó hangulatú esten a zsűri választotta ki a közalapítvány új borának a nevét, amely rövidesen felkerül a palackok címkéjére is.

 

2013.10.27   Könyv a 10 éves Arácsért Alapítványról

2002-ben László Antal alapította meg az Arácsért Közhasznú Alapítványt, amelynek kuratóriumi elnöke nyolc éven át Kutas Árpád egykori alpolgármester volt. A 2010 év végén újjászerveződött alapítvány egy évtizedes történetét dolgozza fel az az új könyv, melyet a napokban mutattak be az Arácsi Népházban. A kötet feleleveníti a kezdeteket és a máig elért eredmények sokaságát. Szól ezen kívül Arácsról, az arácsiakról, a Nők a Balatonért Egyesület arácsi csoportjáról és az Arácsi Seniorok Társaságáról is.

 

2013.09.29   Arácsi Szüret

A tíz éves Arácsért Alapítvány idén 5. alkalommal rendezte meg az Arácsi Szüretet, melynek szlogenje: "Hozzon egy fürt szőlőt a közösbe!" Persze nemcsak egy fürtöt hoztak, hiszen több mint egy mázsa szőlő gyűlt össze. A mustot bárki megkóstolhatta, az új borra novemberig kell várni. A nedű névadó ceremóniáját Szent Márton napján tartják majd.

 

2013.06.22   Szent Iván éjszakája Arácson

Az év legrövidebb éjszakáján a nyári napfordulót ünnepeljük. Június 21-e a régiek hiedelme szerint egy varázslatos éjszaka, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően világszerte örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak. Arácson harmadik alkalommal rendeztek Szent Iván éjjelén parádét.

 

2012.12.16   Arácsi karácsony könyvbemutatóval

Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy ilyen sikeres lesz az Arácsért Közalapítvány, ezt mondta híradónknak Fabacsovics Zoltán, aki két éve vezeti a civil szervezetet. A számtalan hagyományos rendezvény közül az Arácsi Karácsonyt rendezték meg vasárnap a Népházban, ahol ünnepi műsorral, mesedélutánnal, ételkóstolóval és könyvbemutatóval várták az érdeklődőket. Az Ízes Arács című kiadvány -melyet Tarnai Katalin szerkesztett- az alapítvány eddigi működésének kicsúcsosodása, hangzott el a rendezvényen, ahol bejelentették azt is, hogy tavasszal jön a második kötet, amely a közalapítvány tíz éves történetét dolgozza majd fel.

 

2012.11.10   "Arácsi soksoros"-nak nevezték el a városrész új borát

Márton napjának előestéjén november 10-én tartották az Arácsi Népházban az újbormustrát, melynek alkalmával a városrész közös borát kóstolták meg. Az félszáraz nedű az "Arácsi soksoros" nevet kapta. A vidám esten bemutatkozott a Bónyai Mária irányításával nemrég alakult Arácsi dalkör, Berkes Péter káplán pedig Szent Márton élettörténetét és legendáját elevenítette fel.

 

2012.09.29   Arácsi szüret

Gyönyörű őszi napsütésben, igazi szüretelő időben rendezték meg szeptember 29-én a Hősök terén a hagyományos arácsi szüretet, melynek lényege, hogy a városrész lakói a saját termésükből hoznak egy-egy fürtöt és így készítik el saját borukat. Az idén biztos nem lesz panasz a mennyiségre, hiszen több mint 100-an hoztak több- kevesebb szőlőt. Az új bort legkorábban november elején Márton napján lehet majd megkóstolni, akkor tartják majd a nedű névadó ceremóniáját is.

 

2011.11.05   Arácsi vödrösnek nevezték el a városrész új borát

Márton napja előtt nem szabad a hordókat csapra verni, így tartja a mondás. A szürettől ugyanis legalább öt hetet kell várni, hogy a must letisztuljon és borrá érjen. Az arácsiak október elején préselték ki saját szőlőjükből az értékes nedűt, november 5-én pedig megkóstolták az új bort, melyet "Arácsi vödrösnek" neveztek el.

 

2011.10.01   Arácsi szüret

Az arácsiak ebben az évben is elkészítik saját borukat. Szombaton tartották a hagyományos arácsi szüretet a Hősök terén, ahol a résztvevők közösen dolgozták fel a saját termésükből hozott szőlőt. A must a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképzőiskola hordóiba került, ahol várhatóan decemberre finom borrá érik.

 

2011.03.31   Emlékezés Kutas Árpádra

Balatonfüred volt alpolgármesterére, képviselőjére Kutas Árpádra emlékeztek tisztelői, barátai tragikus halálának első évfordulóján az arácsi református temetőben lévő sírjánál, majd az általa megálmodott Népházban. Kutas Árpád szíve csücske volt Arács, az itt élők az ő szellemiségében kívánják tovább építeni közösségüket.

 

2011.02.26   Farsangi bál Arácson

A nyolc éves Arácsért Alapítvány támogatására farsangi bált rendeztek szombaton a szakiskola éttermében. A bálon közel százan jelentek meg, a fővédnökséget pedig Pozsgay Imre vállalta el, aki maga is Arácson lakik. A bál bevételét, az alapítvány kapja.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT