MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

A világörökség része lehet a Balaton nyugati medencéje

2009.02.19. 10:17 • A sokféle értékkel rendelkező balatoni térség méltó arra, hogy a világörökség részévé váljon, hangzott el azon a keszthelyi fórumon, amelyen egyeztetés kezdődött arról, hogy milyen feladatokkal, előnyökkel és hátrányokkal járhat a rangos cím elnyerése.

A fórumot -amelyre az érintett települések polgármestereit is meghívták- dr. Suchman Tamás kezdeményezésére rendezték. A BFT elnöke szerint a balatoni térség speciális és egységes abban, hogy települései megélhetésében szerepet játszik a természeti értékek generálta turizmus. Ezért fontos lenne, hogy a régió a következő 3-4 évben a világörökségi cím elnyeréséhez méltó tervekkel készüljön az unió 2013-tól kezdődő fejlesztési ciklusára. Ehhez azonban szükség van az üdülőkörzet 178 településének összefogására. Mezős Tamás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke arról tartott előadást, miként lehet megszerezni és mivel jár a világörökségi cím elnyerése. Mohácsi József a BFT Világörökségi Munkabizottságának elnöke arról szólt, hogy pár évvel ezelőtt már elkészült egy komoly tanulmány a BFT kezdeményezésére több Balaton környéki tájegység világörökségre jelöléséhez, így ezt már csak le kell porolni és bevonni a mostani munkafolyamatba. A cím elnyerése a jelenlegi általános fejlesztői szándéktól eltérő fejlődési pályát jelölhet ki az érintettek számára. Ezzel csak látszólag és legfeljebb rövid távon esnek el a települések bizonyos előnyöktől, ami hosszú távon megtérül számukra. Vollmuth Péter Badacsonytördemic és Sall Csaba Badacsonytomaj polgármestere jelezte, településeiknek már annyi nehézséget okozott a természetvédelmi és az örökségvédelmi hatóságok megkötéseinek betartása, hogy nem kérnek az újabbakból. dr. Suchman Tamás a felvetésekre reagálva elmondta, reméli, hogy az egyeztető fórumokon keresztül sikerül e két települést is meggyőzni arról, hogy a cím elnyerése több előnyt jelent majd, mint hátrányt.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 2111

Mai megtekintés: 2

Utolsó: 2024.05.28 01:55:56

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT