MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Megcsúszott a löszfal: vonatpótló buszok az észak-balatoni vasútvonalon

2010.03.08. 12:46 • Hétfő reggeltől ideiglenesen vonatpótló buszok szállítják az utasokat, a Balaton északi partján húzódó vasútvonalon Balatonkenese és Csajág között, mert az akarattyai löszfal újra megcsúszott, ezúttal a vonatok közlekedését is fel kellett függeszteni. Amikor az akarattyai alagútból elbújik a vonat, az ország egyik legszebb panorámája tárul az utasok elé, az élmény azonban most veszélyes lenne, a pálya alatt lévő löszfal 5 cm-es mélységben lecsúszott a síneket rögzítő betonaljak alól.

Balatonkenese polgármestere a sajtónak elmondta, tavaly az önkormányzat a MÁV-val közösen pályázatot adott be a löszfal megerősítése érdekében - 230 millió forintnyi támogatásra pályáztak a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnál -, de egyelőre még nem döntöttek a kérelmükről. A partfalerősítés végleges megoldására több variációt is kidolgoztak a szakemberek, a 400 millió forintos beruházási költség a legminimálisabb összeg, ennél csak több pénzbe kerülhetnek a munkálatok. Van egy másik igaz drágább, de végleges megoldás is, ami bár egyértelmű lenne, most sem került a lehetséges variációk közé. Ezzel gyakorlatilag az érintett vasútvonal megszűnne (térkép a Galériában) és a Tapolca-Székesfehérvár-Budapest vonatok egy új pályán, Balatonfűzfő és Hajmáskér érintésével érnék el Fejér megye székhelyét. Úgy tudjuk, a szóban forgó vonal megépítése a hosszútávú koncepció része, a megvalósulást talán a mostani helyzet is felgyorsítja. A löszfalon egyébként mintegy 6-7 méter hosszúságú függőleges repedések jelentek meg és legalább 80-100 méter hosszú a kritikus szakasz, azonban lakóházak nincsenek veszélyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 2449

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2024.04.13 16:38:04

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT