MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Balatonfüred, Arácsi Népház

Találatok száma: 80

 

2017.06.16   Füred, ahogy Grimm József látja

Grimm József festőművész 1960-ban költözött Balatonfüredre, amit az első perctől kezdve nagyon szeret. A Balaton, a füredi terek és utcák megjelenítése igazi örömfestés számára. Nem csoda, hogy legújabb kiállításának anyaga is a városhoz kötődik. Grimm József 1990-től hivatásszerűen a képzőművészettel foglalkozik, nyaranta portrékat és karikatúrákat is rajzol a parton sétáló vendégekről, az év többi részében otthonában fest. A tél termését is láthatják az érdeklődők az Arácsi Népházban.

 

2017.04.01   Hetedszer rendeztek Árpád-napot Arácson

Hét évvel ezelőtt hunyt el Kutas Árpád alpolgármester, az arácsi városrész önkormányzati képviselője, aki hivatali kötelességén túl, magánemberként is sokat tett a helyiekért. Szervezte az arácsi kulturális programokat, nevéhez fűződik a télűző karnevál, a disznóvágás és a szüreti vígadalom is. Rá is emlékeznek Árpád-napon az arácsiak, de természetesen a képviselő által létrehozott alapítvány ma is számos programot szervez erre a névnapra. Újra volt például fényképes úti beszámoló dr. Sipos Árpádtól, aki ezúttal a Don-kanyart kereste fel.

 

2017.03.10   L. Kulcsár Erzsébet kiállítása Arácson

Számomra a festészet fölfoghatatlan, örökké megújuló varázslat. A nagy elődök példája serkent a sajátos önkifejezés megvalósítására. Hittel vallom, hogy a művészet, mint örök érték elkísér hátralévő életemben, -tartja művészetéről L. Kulcsár Erzsébet, akinek pénteken nyílt kiállítása az Arácsi Népházban. Munkáit aprólékos kidolgozottság jellemzi, az elmúlt években közel háromszáz képet készített, ezeknek csak része kerül a közönség elé.

 

2017.02.28   Téli esték: a sokszínű olaszrizling

Az idei szezonra befejeződött a Téli esték sorozat Arácson. Az utolsó rendezvényen Fodor Dorina tartott előadást a sokszínű olaszrizlingről. A résztvevők a Fodor családi pincészet borait kóstolhatták.

 

2017.02.15   Nemzetközi gitárestet rendeznek Arácson

Három kiváló zenész koncertjét élvezheti a közönség hétvégén az Arácsi Népházban. Tom Lumen, Markus Schlesinger és Stano Pocaji gitárjátéka bizonyára kellemes kikapcsolódást jelent majd szombaton. A koncertre látogatók igazi, minőségi kikapcsolódásra számíthatnak, hiszen Tom Lumen bámulatos estjeit élménydús előadásmód, virtuóz gitárjáték és jókedv jellemzi. A magyar, osztrák és szlovák zenészek közös estje 17 órakor kezdődik.

 

2016.11.12   Márton-napi újbor kóstolás Arácson

Arácsi cseppek lett a neve az újbornak. A vidám poharazgatáson közösen kóstolták meg a helyiek a szüretkor összeadott szőlőből, mustból készült bort, és közösen adtak nevet az Árpád-napra palackba kerülő nedűnek. Bemutatták az új naptárat is, amelyet ezer forintért lehet megvásárolni az Arácsért Alapítvány támogatására. Az alapítvány következő rendezvénye az arácsi karácsony lesz december 18-án.

 

2016.11.08   1956-os filmpremier Arácson

Ugyan már 2008-ban elkészült, de bemutatására egészen mostanáig várni kellett annak a filmnek, amely leplezetlenül mutatja be az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlási időszakot. Az akkori rezsim koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb perében ítélték halálra Tóth Ilonát, mert állítólag a Domonkos utcai kisegítő kórházban előre megfontolt szándékkal megölt egy embert. A hatalom szerint azért, mert a férfit ávósnak vélte. A kedden Arácson is bemutatott 90 perces dokumentumfilmben, melyet Jelenczki István rendezett, dr. M. Kiss Sándor történész kutatásai eredményei alapján a Tóth Ilona-pert koncepciós pernek tekinti. Megszólaltattuk a professzort.

 

2016.10.22   Zöld nap Arácson

Második alkalommal rendezték meg Arácson a Zöld napot, a Nők a Balatonért Egyesület tudatformáló programját. Hogyan lehet minél több, helyben megtermelt élelmiszert fogyasztani és ez milyen jótékony hatással van környezetünkre, milyen egészséges és olcsó ételeket tudunk készíteni akár csalán, vagy torma felhasználásával? Ezekre adott választ az egész szombatot kitöltő rendezvény.

 

2016.10.15   Eötvös Károly a híres ügyvéd és író

A mi Eötvösünk, mondhatnánk több szempontból is a száz éve elhunyt Eötvös Károlyra, aki Pápán járt iskolába, Veszprémben alapított politikai lapot és a Balatonról írt ma is élvezetes regényt. Eötvöst Károlyt, mint a tiszaeszlári per sikeres védőügyvédjét pedig kora legtekintélyesebb, legbecsületesebb és legbátrabb férfijának tartották. Eötvös Károlyról az Arácsért Alapítvány tartott megemlékezést.

 

2016.10.11   Ismét elismerést kapott a Balatonfüredi Örökségünk Hímző Műhely

A tavaly elnyert nagydíjak mellé idén nyáron újabb szakmai elismerést szerzett magának a Szuper Miklósné népi iparművész által vezetett Balatonfüredi Örökségünk Hímző Műhely. A magas minőségű munkát számos országos versenyen díjazták már, most Balatonfüred Város Önkormányzata is segíti a kézműves hölgyeket, hogy a 2017-es versenyekre is megfelelő körülmények között tudjanak készülni.

 

2016.09.10   Indiai zene az Arácsi Népházban

Bécsből érkezett és adott lemezbemutató koncertet a One Tree nevű együttes, amely indiai témájú muzsikát játszik. A következő hetekben Belső Béke címmel 10 hetes meditációs tanfolyamot tartanak Budapesten, az arácsi koncert volt esemény nyitórendezvénye.

 

2016.06.04   Ötven éve végeztek a Bem iskolában

Évfolyam találkozót tartottak az ötven éve végzett Bem iskolások. A három nyolcadik osztály volt diákjaihoz csatlakoztak a Piros iskolába járó 8. bések is, így kilencven meghívót vitt ki személyesen Bóna Zsuzsa, amire már nem lehetett nemet mondani. Az évfolyamra járók közül élnek Olaszországban, Kanadában, és Németországban is. A jó hangulatú találkozó előkerültek a régi fotók és megelevenedtek a régi emlékek.

 

2016.05.21   A Pictura Műhely legújabb alkotásai

Új kiállítási anyaggal várja a látogatókat az Arácsi Népház, június végéig Kárpáti-Beneda Ágnes és Kárpáti Zoltán alkotásai láthatók az épületben. A művészházaspár már többször bemutatkozott a közönség előtt, kettejük közül Ágnes kezdett el korábban a képzőművészettel foglalkozni. Az olaj- és akvarellképeket bemutató kiállítás, csak egy szeletét mutatja be a páros szerteágazó és színes tevékenységének.

 

2016.04.02   Árpád-nap Arácson

2011 óta minden évben megrendezik az Árpád-napi rendezvényt Arácson. Egyrészt megemlékeznek az Arácsért Alapítvány kezdeményezőjéről, a 2010-ben elhunyt Kutas Árpád alpolgármesterről, másrészt átadják az alapítvány díját, az Arácsért díjat is.

 

2016.01.29   Alsóörsi alkotók tárlata

Ismét kiállítással várja a közönséget az Arácsi Népház. Ezúttal nem helyi, hanem alsóörsi alkotók festményeit láthatják az érdeklődők február végéig. Az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület 15 tagot számlál, vannak köztük tősgyökeres alsóörsiek és olyanok is, akik csak nyaranta töltik idejüket a Balatonnál. Egy dolog közös bennük, a mester. Horváth Lajos veszprémi festőművész irányítja a lelkes alkotókat, akik önkritikával is rendelkeznek. Elismerik, hogy ők nem művészek, az alkotás számukra hobbi és öröm egyben.

 

2016.01.08   Jelzőlámpa nem, körforgalom lehet a Germering utcában

Lakossági fórum keretében ismertették az arácsiakkal a rendezési tervben szereplő, a városrészre vonatkozó terveket. Bár ezek a területrendezési koncepciók évtizedek óta szerepelnek a szabályozási tervben, a legutóbbi közmeghallgatáson kiderült sokan nem is tudják, hol futnak majd az új utak, hol alakítanak ki sétányokat és kerékpárutakat. A fejlesztések persze nem pontosan a szabályozási terv alapján valósulnak majd meg, de a területi igényeket mindenképpen előre leköti. Messze van még, hogy minden megépüljön a terv szerint, azonban a Germering utca - 71. főút - Balaton utca kereszteződése hamarosan átalakulhat, amellyel jóval biztonságosabbá válik majd.

 

2015.11.26   Héhn Zsuzsa kiállításán

Nem főállású művész, ahogy fogalmaz mindig szerényen, de szenvedélye a festés. Sok időt és sok pénzt áldoz arra, hogy egyre jobb legyen. Vesznek tőle sokan képet is, de ahogy arácsi kiállításának a megnyitóján mondta: érzelmi veszteség, ha elviszik egy-egy művét. Az Arácsi Népházban január 23-ig láthatják Héhn Zsuzsa festményeit.

 

2015.11.14   Újbor kóstolás és naptárbemutató Arácson

Hagyományos falinaptárát mutatta be az Arácsért Alapítvány. A jó hangulatú esten a zsíros kenyér, a pogácsák és a sütemények mellett Arács és a Balogh Pincészet borát is megkóstolhatták a vendégek.

 

2015.10.28   Társadalmi egyeztetésen a vízgyűjtő-gazdálkodás

A vízgyűjtő-gazdálkodási terv szerint a Balaton állapota "jó". Ez nem jelenti azt természetesen, hogy nincs teendő, főként azért, mert a vízgyűjtőn számos veszélyforrás ismeretes. Ilyen a déli-parton jellemző iszaposodás, a klímaváltozással kapcsolatos hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. A Nők a Balatonért Egyesület alaposan megismerte a 2015-2021 közötti vízgyűjtő gazdálkodási tervet, ezt véleményezték, valamint megfogalmazták a hiányosságokat is.

 

2015.10.16   Különleges rongyképek Arácson

Ritka művészeti ág, a rongyképészet mutatkozik be az Arácsi Népházban, Keresztes Zsuzsa jóvoltából. A korábban a Magyar Televízióban és színházakban díszlet- és jelmeztervezőként is dolgozó művész ezen munkák anyagmaradékaiból 1995 óta készít "rongyképeket". Közvetlen élményei a helyszínen készült ceruza- és tollrajzok, ezek alapján készíti színes rongyképeit. Magáról így vall: szeretném megtalálni, megőrizni és képeimen megörökíteni múltunk még megmaradt emlékeit, épített örökségünket és hagyományainkat is.

 

2015.08.07   Mester Béla kiállítása Arácson

15 évvel ezelőtt Pálffy Károly festőművész ötlete alapján elindult egy sorozat, amelyben a füred végződésű települések művészei találkoztak egymással. Ennek eredményeként Balatonfüred és Kaposfüred alkotói között is kitűnő a kapcsolat. A baráti találkozókon túl, természetesen kiállításokat is szerveznek, ennek keretében szeptember 5-ig Mester Béla kaposfüredi festőművész kiállítása látható Arácson.

 

2015.04.25   Dr. Dibusz László sakk emlékverseny

32. alkalommal ültek asztalhoz a környék legnagyobb gyermek-ifjúsági és felnőtt sakk versenyén a sportág kedvelői. A rendezvény a 10 éve dr. Dibusz László nevét viseli és ez alkalommal rekordszámú 68 résztvevő várta a reggel 9 órai kezdést.

 

2015.03.28   Árpád-nap Arácson

2010-ben hunyt el Kutas Árpád, egykori alpolgármester, önkormányzati képviselő, az Arácsért Alapítvány létrehozója. Tiszteletére rendezték meg, immár ötödször az Árpád-napi programot szombaton délután. Sírjánál emlékeztek rá, majd az Arácsi Népházban Sipos Árpád tartott vetített képes előadást Burmáról és Kambodzsáról. Ugyanezen a délutánon átadták az első díjat, amit az alapítvány hozott létre.

 

2015.03.28   Zöld napot rendezett a Nők a Balatonért Egyesület

A Nők a Balatonért Egyesület Arácsi Csoportja családi zöld napot rendezett az Arácsi Népházban a tavaszi megújulás jegyében. A sok érdekes program mellett háromszáz gyerekrajz közül hatvan kisgyerek jutalmat is kapott ezen a napon.

 

2015.02.25   A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján

2000 júniusa óta február 25-e a Kommunista Diktatúrák Álodzatainak Emléknapja. 1947-ben ezen a napon hurcolták el Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, aki nyolc évet töltött szovjet fogságban, először a Gulagon, majd 1951-től Moszkva központi börtönében. A politikus letartóztatása az első lépés volt azon az úton, amely során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és felépítette az egypárti diktatúrát.

 

2015.01.31   Általános iskolások sakk versenye

A Balatonfüredi Sport Club első alkalommal rendezett egyéni és csapat sakk versenyt a körzet általános iskolásai számára, azzal a nem titkolt céllal, hogy már a legkisebb kortól sikerüljön megkedveltetni e szellemi sportot a gyerekek körében. Az Arácsi Népházban hét forduló után hirdettek győzteseket.

 

2015.01.24   20 éves a Nők a Balatonért Egyesület

Kezdetben a Balaton rossz vízminősége ellen küzdöttek, ma már felveszik a harcot akár a klímaváltozással is. Az egész balatoni térséget behálózó Nők a Balatonért Egyesület a napokban ünnepelte 20. születésnapját, amelyre sokan eljöttek az egykori alapítók közül is. A célok ma is hasonlóak mint két évtizede, a vizek és a természet védelme továbbra is fontos a szervezet számára, ugyanakkor jelenleg saját működésük pénzügyi hátterének biztosítása jelenti a legnagyobb kihívást.

 

2014.12.21   Park őrzi Kutas Árpád emlékét

A közelmúltban avatták fel az egykori képviselőnek, alpolgármesternek, Kutas Árpádnak emléket állító parkot Arácson. A város díszpolgára tiszteletére elnevezett közterület a Béke utca végén található. Az ötvenéves korában váratlanul elhunyt Kutas Árpád életútját bemutató könyv is megjelent a város közalapítványának jóvoltából.

 

2014.12.05   Aranyfonál a végtelenbe, Fritz Mónika kiállításán

Fritz Mónika 1972-ben először vendégként érkezett Magyarországra, de annyira megszerette, hogy férjével, Fritz Bélával 99-ben már házat vásároltak Balatonfüreden, 2008 óta pedig itt élnek, és aktív tagjai a Múzsa Művészeti Egyesületnek. Faliképeit Textil álmok címmel január 24-ig láthatók az Arácsi Népházban. A kiállítást Szuper Miklósné, a füredi hímzőkör vezetője nyitotta meg.

 

2014.12.04   Folyamatosan bővül a városi értéktár

2012 óta törvény teszi lehetővé Magyarországon, hogy a települések összegyűjtsék és rendszerezzék azon szellemi és tárgyi vagyonukat, amelyet helyi értéknek tartanak. Debrecen város ebben úttörő szerepet játszott. Ezt a példát követi idén januártól Balatonfüred is, ennek eredményeképpen helyi értéknek számít többek között az Anna-bál, a Bodorka, a balatoni hajózás és a Leánykökörcsin is.

 

2014.11.28   100 éves az Arácsi Népház

2010-es felújításáig hányatott sorsa volt az Arácsi Népháznak, hiszen a hosszú évtizedek alatt számos funkciót töltött be, miközben a rekonstrukciójára komolyabban sohasem költöttek. 1914-ben adták át az arácsiak közösségi terét, ahol találkozhattak, nótázhattak, ápolhatták emberi kapcsolataikat, de a háború után leépültek ezek a szoros kötelékek. Az Arácsi Seniorok és az Arácsért Alapítvány szervezésében méltó módon ünnepelték meg az épület 100. születésnapját.

 

2014.11.14   Csopakiak kiállítása Arácson

A 10-12 taggal működő Csopaki Képzőművészeti Egyesület eddig csak egyszer mutatkozott be Balatonfüreden, a most nyílt kiállítással is ezt a lemaradást szeretnék pótolni. Balatonfüred kiváló kulturális együttműködést tart fent Debrecennel, Szolnokkal, Kecskeméttel és Gyulával, de természetesen fontosak a környékbeli kistelepülések is. A Kádár Tibor vezette egyesület Csopakon minden évben kiállít, de Veszprémben is láthatták már az alkotásokat.

 

2014.11.15   Újbor mustra Arácson

"Ácsi Arácsi, Séd-cseppek, Koloska Gyöngye, Arácsi Kocsmalé, Arácsi Közösnevező" -ilyen és hasonló neveket adtak az újbor ünnepen Arácson a közösen, szinte fürtönként összeadott bornak. A jó hangulatú esten a zsűri választotta ki a közalapítvány új borának a nevét, amely rövidesen felkerül a palackok címkéjére is.

 

2014.11.09   Neves személyek végső nyughelye az arácsi temető

Három színésznő és Lóczy Lajos geológus is az arácsi temetőben nyugszik, azonban rajtuk kívül költők, művészek nyughelyéül is szolgál az arácsi temető. Itt temették el az egykori fürdőigazgatót és 48-as hősök is nyugszanak ezen a helyen. Róluk tartott előadást az Arácsért Alapítvány szervezésében Tóth Györgyi, a Városi Múzeum szakmai igazgatója.

 

2014.10.04   Új vezető a NABE arácsi csoportjában

Júliustól új vezető irányítja a Nők a Balatonért Egyesület arácsi csoportját, amely az idén 10 éves. Perger Zoltánné új lendülettel, új ötletekkel állt munkába, szem előtt tartva az egyesület alapszabályban meghatározott céljait. Szombaton a csoport zöld napot szervezett Arácson, ahol a környezetvédelemmel kapcsolatos programokkal várták az érdeklődőket. Az új vezetés szerint nyitni kell más civil szervezetek felé is.

 

2014.08.10   Bor-Kép-Tár kiállítás

Pálffy Károlyné ötlete alapján, a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület támogatásával hatodik alkalommal hirdették meg a Bor-Kép-Tár elnevezésű képzőművészeti pályázatot, ahová 35 művészt hívtak meg. Olyan alkotásokat vártak a szervezők, amelyek a szőlő- és borkultúrával kapcsolatosak. A beküldött művekből nyílt kiállítás az Arácsi Népházban, mely a füredi borhetek végéig látogatható.

 

2014.06.05   Finn vendégkórus koncertje Arácson

A telt házas Arácsi Népházban koncertezett Balatonfüred Város Vegyeskara és a finn testvérvárosból, Kouvolából érkezett Sonus kórus. Az északi ország énekes delegációja Budapesten vendégszerepelt, hazafelé azonban betértek Balatonfüredre is. Az idén 25 éves finn-magyar kapcsolat apropójából, ősszel több napos rendezvényt szerveznek Balatonfüreden.

 

2014.04.05   Kutas Árpádra emlékeztek Arácson

Az Arácsért Alapítvány elnöke, Fabacsovics Zoltán a képviselő-testületnek benyújtott indítványában azt javasolja, hogy a Béke utcai szoborparkot nevezzék el a város néhai alpolgármesteréről, Arács képviselőjéről, a 2010-ben elhunyt Kutas Árpádról- hangzott el az Árpád-napi megemlékezésen, amelyen Sipos Árpád Iránról tartott úti beszámolót az Arácsi Népházban.

 

2014.02.25   A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Magyarországon 2001. február 25-én emlékeztek meg először a kommunista diktatúra áldozatairól, miután 2000-ben az Országgyűlés erről döntött. 1947-ben ezen a napon hurcolták el a szovjetek Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Balatonfüreden koszorúzásokkal tisztelegtek az áldozatok előtt, este dr. Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója mondott beszédet, aki híradónknak is nyilatkozott.

 

2013.12.06   Arácsi Mikulás

December 6-án Arácsra is megérkezett a Mikulás. A gyerekek az Arácsi Népház előtt felállított karácsonyfánál találkozhattak az öreg, piros ruhás apóval. A kicsik verssel és dallal köszöntötték a jóságos Mikulást, aki cserébe ajándékokat osztott közöttük.

 

2013.11.09   Arácsi bornévadó

Arácsi Vödrös, Arácsi Soksoros. Eddig ezt a két nevet viselte az elmúlt két évben az arácsi újbor, melynek alapanyagát hagyományosan a helyiek adományozták a közös borhoz. Ebben az évben is nevet adtak az arácsiak saját boruknak, amelyet előtte természetesen mindenki meg is kóstolhatott. Az idei névadó pályázatot Császár Attila református lelkész nyerte, a videóból kiderül, milyen néven fut a 2013-as arácsi újbor.

 

2013.10.27   Könyv a 10 éves Arácsért Alapítványról

2002-ben László Antal alapította meg az Arácsért Közhasznú Alapítványt, amelynek kuratóriumi elnöke nyolc éven át Kutas Árpád egykori alpolgármester volt. A 2010 év végén újjászerveződött alapítvány egy évtizedes történetét dolgozza fel az az új könyv, melyet a napokban mutattak be az Arácsi Népházban. A kötet feleleveníti a kezdeteket és a máig elért eredmények sokaságát. Szól ezen kívül Arácsról, az arácsiakról, a Nők a Balatonért Egyesület arácsi csoportjáról és az Arácsi Seniorok Társaságáról is.

 

2013.09.21   Munkácsy: Krisztus-trilógia: Golgota - Előadás az Arácsi Népházban

Munkácsy Mihály életművében a Krisztus- trilógia jelenti az egyik csúcspontot. Dr. Reisinger János irodalomtörténész a három képről, három különböző estén tartott előadást az Arácsi Népházban. Legutóbb a Golgotát mutatta be vetített képek segítségével. Azt est vendége volt Pákh Imre amerikai magyar műgyűjtő, a festmény tulajdonosa.

 

2013.07.22   F. Szabó János festményei Arácson

F. Szabó János nem rég óta él Balatonfüreden, azóta azonban előszeretettel fest balatoni témájú képeket, igaz a tó megfestésével még mindig kísérletezik. Régebbi és új képeit ezúttal az Arácsi Népházban láthatja a közönség. A kiállítás megnyitóján Zemenné Horváth Orsolya játszott zongorán.

 

2013.06.21   Az erdő fényei - Kertainé Simon Aliz kiállítása

Kertainé Simon Aliz érdeklődő, nyitott ember, mindenhová magával viszi a fényképezőgépét, mindenre úgy tekint, mint egy műalkotás kiinduló pontjára. A fotózás azonban csak hobby számára, igazi "szerelme" a festészet. Első önálló kiállítása az Arácsi Népházban látható.

 

2013.05.24   Realisták Arácson: Fejes Sándor és Huszár Tamás tárlata

Fejes Sándor és Huszár Tamás közös tárlata látható június közepéig az Arácsi Népházban. A Múzsa egyesület művészeinek kiállítását dr. Bóka István polgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy az a város, ahol ennyi aktív művész él és alkot, nem is lehet más, mint a kultúra, a művészetek városa. A realista stílusú festőművészek közös vonása még, hogy mindketten állítottak már ki a világ nagyvárosaiban is, Fejes Sándor Franciaországban, Huszár Tamás Angliában ért el sikereket képeivel.

 

2013.04.24   Megújult a Lóczy-barlang

Uniós támogatást nyert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, melyből megtisztították a Káli-medence kőtengereit, felújították a tapolcai tavasbarlangot és a Csodabogyós barlangot. A Lóczy-barlangra nyolcmillió forintot költöttek, megújult a járófelület és új, ledes világítás teszi felejthetetlenné a látványt. Kőzetstabilitást végeztek és denevérbarát bejáratot is készítettek.

 

2013.04.19   "Ahonnét útnak indultam..."- Vollein Ferenc kiállítása

Vollein Ferenc gyermekművész három évvel ezelőtt a Kisfaludy Galériában mutatkozott be először a füredi közönségnek, most az Arácsi Népház ad otthont legújabb tárlatának. Az ifjú alkotó ma már olajjal fest kasírozott vászonra, főként balatoni és bibliai témájú képeket.

 

2013.04.18   Sok a balatoni program, de a minőséggel baj van

Az utóbbi hét év balatoni rendezvénynaptárát vette górcső alá az a tanulmány, melynek eredményét egy konferencián ismertették a szakemberek. Az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült kutatás egyik fontos konzekvenciája, hogy bár kellő mennyiségű programkínálat van a tó körül, ezek koordinációja, támogatása jelenleg nem megoldott.

 

2013.04.16   Holocaust emléknap

1944-ben április 16-án kezdték meg Kárpátalján a magyarországi zsidók gettókba tömörítését, majd deportálását. 2001 óta ezen a napon emlékezünk a holokauszt magyar áldozataira. Balatonfüreden ebben az évben az Arácsi Népházban tartottak megemlékezést középiskolás diákok és tanáraik közreműködésével.

 

2013.04.06   Árpád napi rendezvény Arácson

Harmadik alkalommal rendeztek Árpád napi programot az Arácsért Alapítvány szervezésében. Egyrészt megemlékeztek Kutas Árpádról, a 2010-ben elhunyt képviselőről, alpolgármesterről, másrészt tartalmas előadással várták az érdeklődőket. Az esten dr. Sipos Árpád, az alapítvány kurátora beszélt északi-koreai élményeiről. Exkluzív fotókat is láthatunk most az elszigetelt, kommunista országról.

 

2013.01.12   Klubdélután a Múzsás festőkkel

A Múzsa Művészeti Egyesület tagjai amellett, hogy folyamatosan képzik magukat és időről-időre a nagyközönség előtt is bemutatkoznak, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy tudásukat tovább adják az iskolás gyerekeknek. Ennek szellemében a téli hónapokban az Arácsi Népházban tartanak klubdélutánokat, ahol az egyes szekciók képviselői interaktív formában mutatják be az alkotás folyamatát.

 

2012.12.16   Arácsi karácsony könyvbemutatóval

Tíz évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy ilyen sikeres lesz az Arácsért Közalapítvány, ezt mondta híradónknak Fabacsovics Zoltán, aki két éve vezeti a civil szervezetet. A számtalan hagyományos rendezvény közül az Arácsi Karácsonyt rendezték meg vasárnap a Népházban, ahol ünnepi műsorral, mesedélutánnal, ételkóstolóval és könyvbemutatóval várták az érdeklődőket. Az Ízes Arács című kiadvány -melyet Tarnai Katalin szerkesztett- az alapítvány eddigi működésének kicsúcsosodása, hangzott el a rendezvényen, ahol bejelentették azt is, hogy tavasszal jön a második kötet, amely a közalapítvány tíz éves történetét dolgozza majd fel.

 

2012.12.05   Évzáró közgyűlés a Múzsánál

Eredményes év volt az idei a Múzsa Művészeti Egyesület számára, új tagokkal bővültek, számos kiállításon vannak túl. Jövőre is folytatják a munkát, lesz kiállításuk Hévízen, Székesfehérvárott és Ybbsitzben is. Az egyesület mindezt az évzáró közgyűlésén jelentette be.

 

2012.11.23   15 éves a Kék Balaton Dalkör

A balatonfüredi nyugdíjas klub tagjai 1997-ben alapították meg a Kék Balaton Dalkört, Bónyai Mária vezetésével. Azóta töretlenül fejlődnek, sorra szerzik a megyei és országos versenyek arany minősítéseit. Az átlagban hetvenöt éves életkorú hölgyek és urak kitűnő közösséget formálnak, mindannyian azt mondják, kevesebbek lennének a dalkör nélkül. A kórust 15. születésnapján köszöntötték az Arácsi Népházban.

 

2012.11.22   A Jobbik fóruma Balatonarácson

Dr. Gaudi-Nagy Tamás és Kepli Lajos országgyűlési képviselők, Ujhelyiné Károlyi Krisztina helyi elnök tartott fórumot Balatonarácson. A Jobbik által szervezett csaknem telt házas esten szinte minden aktuálpolitikai téma felmerült. Szóba került a munkajog, hazánk uniós tagsága, a magyar termőföld védelme, de a választási regisztráció is.

 

2012.11.17   Egészségnap Arácson

A Életmód Klub szervezésében egészségnapot rendeztek az Arácsi Népházban. Vércukorszintméréssel, vérnyomásméréssel és egészségügyi előadásokkal várták az érdeklődőket szombaton. A látogatók finom ételeket is kóstolhattak, valamint megtudhatták többek között azt is, hol tartunk mi magyarok a szívinfarktus megelőzésében.

 

2012.11.10   "Arácsi soksoros"-nak nevezték el a városrész új borát

Márton napjának előestéjén november 10-én tartották az Arácsi Népházban az újbormustrát, melynek alkalmával a városrész közös borát kóstolták meg. Az félszáraz nedű az "Arácsi soksoros" nevet kapta. A vidám esten bemutatkozott a Bónyai Mária irányításával nemrég alakult Arácsi dalkör, Berkes Péter káplán pedig Szent Márton élettörténetét és legendáját elevenítette fel.

 

2012.10.11   Kovásznai leánykórus vendégszereplése

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor iskolában 20 éve működik a Tiszta Szív Leánykórus. Az elmúlt hetekben Bécsben turnéztak, onnan érkeztek Balatonfüredre és két helyszínen is koncertet adtak. Az 5-12. osztályos diákokból álló kórus, Tolcsvay László: Magyar Mise című művét adta elő az Arácsi Népházban.

 

2012.09.29   Bordiplomácia: beszélgetés Gál Helgával

Igazi sikertörténet volt Magyarország uniós elnöksége során a magyar borkínálat, még a következő lengyel elnökség alatt is magyar borokat szolgáltak fel a diplomatáknak. A borkoncepció kidolgozójával, Gál Helgával az arácsi szüreten beszélgettünk.

 

2012.09.07   Sándor György estje az Arácsi Népházban

A kandi kamera és a Stand up Comedy úttörőjének is tartott Kossuth-és Jászai Mari- díjas "humoralista" Sándor György önálló estjét láthatta-hallhatta a közönség szeptember 8-án az Arácsi Népházban. A humorista mostanában Bödőcs Tibor estjein is fellép vendégként, azt mondja örül a fiatal tehetségek sikerének.

 

2012.06.28   "Színek harmóniája" - kiállítás az Arácsi Népházban

Gobelinek, szőnyegek, faliképek láthatók Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna kiállításán az Arácsi Népházban. A "Színek harmóniája" címet viselő tárlat a magyar népi iparművészet egy szeletét tárja a látogató elé.

 

2012.04.16   A holocaust áldozataira emlékeztek

Április 16-a a holocaust magyar áldozatainak emléknapja. Balatonfüreden az Arácsi Népházban tartottak megemlékezést ezen a napon. Füredről 1944-ben több mint 150 zsidó származású embert hurcoltak el, köztük nőket és gyerekeket. Olti Ferenc füredi holocaust túlélők gyermeke szerint Magyarországon ma is többféle antiszemitizmus van jelen, ezek közül a politikai antiszemitizmust tartja a legveszélyesebbnek.

 

2012.03.17   Rövidfilmek 1848 márciusáról

Kétperces videofilmeket várt a diákoktól a Kisfaludy Színház Márciusi ifjak címmel. A felsősöknek és gimnazistáknak kiírt pályázatot az Arácsi Népházban értékelték.

 

2011.12.03   Szeretetnyelv -irodalmi műsor Arácson

Az ünnep közeledtével számos programot kínálnak Arácson. Kedden délután megérkezett a Mikulás és ajándékot osztott a gyerekeknek, Kéri Kitty és Oberfrank Pál pedig irodalmi estet hozott a Népházba. Még ezzel sincs vége az idei rendezvényeknek, hamarosan megrendezik a hagyományos arácsi karácsonyt.

 

2011.11.26   Adventi készülődés Kudlik Júliával

Kudlik Júlia a magyar televíziózás történetének meghatározó alakja. Hangjának különleges orgánuma, kedvessége hamar népszerűvé tette. Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy az általa vezetett Delta című tudományos híradóból ismerték meg a technika legújabb vívmányait. November 26-án az Arácsi Népházban az adventi készülődés jegyében osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

 

2011.09.09   Wegenast Róbert festőművész kiállítása

Balatonarácson, a felújított Népházban látható Wegenast Róbert festőművész, díszlettervező kiállítása. Az emberközpontú alkotásokon a háttér kitalált, díszlettervezői vonások alakítják. A számos aktképpel tarkított tárlat október 7-ig látható.

 

2011.08.05   Kozma Imre legújabb festményei Arácson

Az elmúlt két hónap "termését" láthatja a közönség Kozma Imre füredi festőművész legújabb tárlatán az Arácsi Népházban. A zsúfolásig megtelt kiállítóteremben barátok, ismerősök és művésztársak köszöntötték, a mindig megújulni képest Kozma Imrét.

 

2011.07.06   Pálffy Károly kiállítása az Arácsi Népházban

A balatoni és az arácsi táj szépségét, jellegzetes vonásait ábrázolják ezernyi árnyalatban azok a képek, melyek Pálffy Károly festőművész legújabb kiállításának anyagát alkotják. A tárlaton láthatóak régi, ismerős alkotások is, néhány kép azonban egészen friss, kifejezetten erre a kiállításra készült.

 

2011.07.02   Lóczys diákszínészek előadása

Az Amatőr Színjátszók Nemzetközi Találkozójának keretében láthatta a közönség az Arácsi Népházban Rejtő Jenő: Lavotta úr utolsó szerelme című vígjátékát a Lóczy Gimnázium diákszínpadának előadásában. A rendező Molnár Sándor tanár úr volt, aki ezúttal a színpadon is bemutatkozott.

 

2011.06.06   A helytörténeti egyesület közgyűlésén

Június 6-án az Arácsi Népházban tartotta egyesületi napját a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület. A program keretében a tagok megtekintették a népház új kiállításait, majd az arácsi katolikus temetőben a 100 éve született dr. Leyrer Lorándnéra, vagy ahogy Füreden mindenki ismerte Buci nénire emlékeztek.

 

2011.05.25   Kor-határtalanul: kerekasztal beszélgetés Endrei Judittal

Teltházas közönség várta az Arácsi Népházban az egykori népszerű televíziós Endrei Juditot és szakértő csapatát, akik az örök fiatalság titkát igyekeztek megfejteni. A Kor-határtalanul című kerekasztal beszélgetés során az érdeklődők arra kaphattak választ miként lehet 50 felett is egészségesen, kiegyensúlyozottan élni.

 

2011.04.15   A Holokauszt áldozataira emlékeztek Balatonfüreden

1944. május 16-án a balatonfüredi vasútállomáson álló vonatra erőszakkal kényszerítették fel a városban élő zsidókat, akik a tapolcai elosztás után néhány napon belül az auschwitzi haláltáborban találták magukat. A Holokauszt Áldozatainak Emléknapját megelőző estén április 15-én Balatonfüreden is megemlékeztek a II. világháború zsidó áldozatairól.

 

2011.03.31   Emlékezés Kutas Árpádra

Balatonfüred volt alpolgármesterére, képviselőjére Kutas Árpádra emlékeztek tisztelői, barátai tragikus halálának első évfordulóján az arácsi református temetőben lévő sírjánál, majd az általa megálmodott Népházban. Kutas Árpád szíve csücske volt Arács, az itt élők az ő szellemiségében kívánják tovább építeni közösségüket.

 

2011.01.27   Civil fórum

A környékbeli civil szervezeteknek tartottak tájékoztató fórumot január 27-én az Arácsi Népházban. A tanácskozás apropóját az adta, hogy a közelmúltban jelentek meg a Nemzeti Civil Alapprogram ez évi pályázati kiírásai. A változásokról, újdonságokról dr. Leitold József, az NCA regionális tanácsának kollégiumi tagja tájékoztatta az érdeklődőket.

 

2011.01.20   A Széchényi iskola kiállítása

Tanár-diák kiállításnak ad otthon az arácsi népház február 10-ig. A Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskola diákjai a legutóbbi Múzsa tárlat után gondolták úgy, hogy ők is megrendezik saját kiállításukat bizonyítva, hogy tehetségből nálunk sincs hiány. A kollektív bemutatón az iskola 14 diákja és 5 pedagógusa mutatkozik be, a művészet minden ágát képviselve.

 

2010.11.13   Egészségnap az Arácsi Népházban

Hetedik alkalommal rendeztek egészségnapot Balatonfüreden, idén azonban új helyszínen, az Arácsi Népházban várták az egészséges életmód híveit. A főszerep most is a szűrővizsgálatoké volt, de több érdekes élőadást is hallhattak az érdeklődők a hagyományos és az alternatív gyógymódokról. Természetesen most sem hiányoztak a bio és házi élelmiszerek a kínálatból.

 

2010.11.03   15 éves a NABE

A húsz tagcsoporttal dolgozó Nők a Balatonért Egyesület szinte körülöleli a tavat. Az Alsóörsön alapított civil szervezet első elnöke és ötletgazdája Simonné Zákonyi Tünde tíz éves munkája után öt éve Szauer Rózsa áll az egyesület élén. A hagyományos tevékenységei mellett új utakat is keres a NABE, hogy fiatalokat is bevonjon a munkába.

 

2010.11.04   A Hársfa virága - H. Bodó József önéletírása

Nemzeti gyásznapunkon november 4-én mutatták be az Arácsi népházban H. Bodó József: A hársfa virága című önéletírását. A szerző saját családjának történetén keresztül mutatja be a '20 évektől kezdve az átlagos magyar sorsot, különös tekintettel az '56-os forradalom leverésére és annak következményeire.

 

2010.10.16   A Múzsa Egyesület tagjainak újabb kiállítása

A 80 tagot számláló Múzsa Művészeti Közhasznú Egyesület kollektív kiállítása látható november elejéig az Arácsi Népházban. A festőket, fotósokat, grafikusokat, keramikusokat felvonultató tárlaton 30 művész alkotásait láthatja a közönség.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT