MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

I. Verbunkos Zenei Fesztivál

2012.10.21. • A Veszprémi Ünnepi Játékok Kft. és a Verbunk Veszprém Alapítvány támogatásával rendezték meg első alkalommal a Verbunkos Zenei Fesztivált, a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskolában. A jó hangulatú zenei hétvégén füredi fellépők is voltak. Radics Tibor tárogatóművész a Lóczy gimnázium diákjai is közreműködtek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 

#2 - Radics Tibor - 2012.12.30. - 20:26:15

A verbunkos a magyar nóta a maga korában az ország zenei köznyelve volt, s mint ilyen a nemzeti függetlenségért folyó reformkori mozgalom egyik jelentős pillére. A műfaj elemei az ún. ?ugarizmusok? szinte minden korbeli nyugat ? európai szerzők zenéjében nyomot hagytak, s a XX.. Században is tovább éltek Kodály, Bartók és követőik munkáiban.Minden, aminek identitásformáló ereje, hatása lehet az EU-n belüli társadalmi kohéziót erősíti, és ebben nekünk jelentős szerepünk lehet, mert a magyar kultúra sajátosságainál fogva befogadó és közvetítő kultúra. Ehhez a célhoz illeszkedhet a verbunkos fesztivál, a közös európai tudatban a magyarságnak is markánsan meg kell jelennie, amibe a mi programunk is erősíti a kultúra súlyának növelését.

BUÉK a füred tv vezetőjének és munkatársainak.
#1 - Radics Tibor - 2012.10.26. - 22:08:03

Napjainkban az igényes zene helyét és szerepét kezdi átvenni az értéktelen ?mulatós? zene,
amellyel az a legnagyobb baj, hogy a közönség jelentős része egyenlőségjelet tesz ezek közé.
A verbunkos szórakoztató zene által felvállalt program ezt a torzult ízlésvilágot próbálja meg-változtatni azzal, hogy tartalmas igényes szórakozási lehetőséget kínálj fel a közönségnek.
A reformkori verbunkos hagyományteremtő verbunkos fesztivál,nem csak a felnőtt generációnak, hanem az ifjúságnak is szól, hiszen tartalma kapcsolódik a nemzeti tanterv ének- zene, valamint hon ? és népismeret tantárgyaihoz: a meghallgatott zeneművek, nyújtotta élmények, fejlesztik az ifjúság, történelmi tudatát, zeneszerető képességét.
Mivel a mai rohanó világban a kultúra országosan egyre kisebb helyet foglal el az emberek szívében, egyre távolodunk egymástól, így igen fontosnak tartjuk, hogy a tevékenységünk hozzá járulhat a kultúra ismételt fellendüléséhez, valamint a családok összetartozásához.
E tevékenységével a zenei rendezvény pozitívan meghatározó szerepet tölthet be a városi zenei közművelődésébe

 

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1975

Mai megtekintés: 6

Utolsó: 2024.05.18 13:59:21

ADATLAP

Forgatás napja: 2012.10.21

Sugárzás napja: 2012.10.24 (1109. adás)

Videó hossza: 0:02:33

Szerkesztő:

Bán László

Operatőr:

Vincze Gyula

Vágó:

Vincze Gyula

Riportalany:

Radics Tibor tárogatóművész

 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT