MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

A zene mindenkié, jubileumi Kodály emlékhangverseny

2016.03.05. • Nagy várakozás övezte az 50. Kodály emlékhangversenyt Balatonfüreden. A fellépők nem okoztak csalódást, a közönség szűnni nem akaró vastapssal hálálta meg az élményt. Több generáció énekelt a kórusokban, volt aki lányával, unokájával együtt állt a színpadon. Hogy Kodály szellemisége él, nem csak múltja van Balatonfüreden a kórus-éneklésnek, bizonyította a több mint kétszáz szereplő.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 

#8 - B.GY. - 2016.03.20. - 14:38:00

Kedves F.É!
Én is lassan 40 éve külföldön élö füredi vagyok. Miután rendszeres nézem a FüredTv-t mint ahogy Ön is, így láttam a jubileumra készülödést amikor Biró Bernadett tanárnö "hivta össze" a Bem Emlékkórust.
Boldog voltam, hogy ottlehettem, nagyon szép volt. Szorongattuk a zsebkendöinket......
Soós Istvánnénak üzenem,aki egyszer Horváth Ernö tanár úr tanítványa volt az örökre az marad, kerüljön is bárhová e nagyvilágban..
Amit Ö tanított nekünk az egy életre szól, amig élünk énekelünk! Farkas Edit igazgatónö és Horváth Ernö tanár úr értünk gyerekekért tettek meg mindent. Nem készültem rá de néhány szóban volt lehetöségem megköszönni mit jelentett az amit a tanár úr tanitott nekem-nekünk és a lányának aki szintén énekelt a Bem Emlékkorusban átadni egy pici virágcsokrot.
Hazafelé azon gondolkodtam, ez most megtörtént velem vagy csak egy álom volt......

#7 - F.É. - 2016.03.19. - 17:20:07

Kedves B.GY.!
Köszönöm a tájékoztató visszajelzést tűnődésemre vonatkozóan. Elnézést, a videot nézve valahogy "átugorhattam" az arra szóló információt. Több évtizede távol élek, s ennélfogva nem lehettem jelen az élő előadáson. - Amúgy mindent sorra követtem az eseményen.
Az én időmben P. Sarolta csupán 26 éves fiatal volt. Élénken elöttem e kép.
Üdvözlettel.

#6 - B.GY. - 2016.03.18. - 19:20:44

Kedves F.É.
Kodály Zoltánné Péczely Sarolta betegsége miatt nem tudott eljönni Balatonfüredre.
A müsor kezdetén ezt hallhatta a közönség.
Ott voltam az elsö Kodály Hangversenyen. Akkor nem tudhattam, hogy egy fél évszázad múltán amit mi akkor elkezdtünk újra átélhetem.
Köszönöm

#5 - F.É. - 2016.03.14. - 02:59:16

Bocsánat az előbbi véletlen ellírásomért: Kodály második felesége nem 70, hanem immár 76 éves.

#4 - F.É. - 2016.03.14. - 02:50:28

Különös érzés volt a kórusokat külön és együtt hallgatni; továbbá Horváth Ernő (akkori becenevén [Beethoven] "Bétóven/Béci") odaadó, szenvedélyes munkájának felelevenítését a zenetanítása, karéneklés, zenetörténelem terén s nem utolsó sorban az általa alapított Kodály hangverseny[eke]t. - Megérintett.
Gratulálok e mostani jól összeműködő jubileumi hangverseny megszervezéséhez! :))
Sajnos, nem láttam Kodály második feleségét, Sárikát a feltételezett első sorban, aki meg volt híva az alkalomra. Vagy tán én nem ismertem fel mai 70 évesen? - Tűnődés merült fel bennem.

#3 - Radics Tibor - 2016.03.08. - 00:02:28

Csak aki a kényelmes nézőtéri széken ülve figyeli, az előadást hiszi azt, hogy a színpadi munkának kizárólag kellemes oldalai vannak. Milyen fantasztikus világ nyilvánul meg ott fenn! A gyönyörű zene, csupa fény és ragyogás az egész, a végén pedig ott a tapsvihar, az ünneplés! A varázslatos zenei élményre Horváth Ernő minden bizonnyal nagyon büszke lenne! Hogy ez a csoda mennyi munkának, tervezésnek, próbálkozásnak az eredménye, azt a közönség persze nem tudja pontosan. Rá a kész előadás, a végeredmény tartozik. Ez természetes is, a közönség ugyanis e csoda kedvéért jön, hiszen mindenki, akár szakmabeli, akár nem, azért ment az 50. Kodály emlékhangversenyre, hogy elvarázsolják. Szakmabelit ugyan nehezebb elvarázsolni, mint egy normál halandót, de ő is boldogan elálmélkodik, ha sikerül a csoda. E csoda előállításához olyan emberek összmunkájára volt szükség, akik valamennyien profik. Ez egyaránt vonatkozik a rendezőre, az énekesre, és a karmesterre, karnagyokra.


#2 - Soós nénak - 2016.03.07. - 19:53:46

A film kétharmadában az Ernő bácsiról beszélnek, ha az a Horváth Ernő, az a Horváth Ernő!
Tetszene jobban figyelni és azután írni!

#1 - Soós Istvánné - 2016.03.07. - 18:50:05

szép a megemlékezés, több ilyen kellene. egyetlen fájdalmam van: Horváth Ernő nevét, munkásságát nem említi senki! ennyit ér egy ember? ha Ő nem lett volna, nincs Kodály hangverseny! egy ember, aki egész életét a balatonfüredi Bem Iskolának, az énekkarnak szentelte

 

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 3588

Mai megtekintés: 3

Utolsó: 2024.07.15 16:30:24

ADATLAP

Forgatás napja: 2016.03.05

Sugárzás napja: 2016.03.09 (1285. adás)

Videó hossza: 0:23:09

Szerkesztő:

Csorba Kata

Operatőr:

Sági Tibor

Vincze Gyula

Vágó:

Sági Tibor

Forgatás helyszíne:

Balatonfüred, Anna Grand Hotel

Riportalany:

Dr. Bóka István polgármester, Balatonfüred

Tillai Aurél zeneszerző, karnagy

Balázs Árpád zeneszerző

 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT