MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Balatonfüred, Anna Grand Hotel

Találatok száma: 247

 

2017.06.02   Kitüntetések a pedagógusnapon

Ebben az évben is köszöntötték Balatonfüreden a város pedagógusait, a hagyományoknak megfelelően az Anna Grand Hotelben. Idén hárman vehették át a "Balatonfüred közoktatásáért" kitüntetést. Mayerné Héder Christa, Mitev Ivánné és Petneházi Lászlóné részére ítélte oda a testület a városi szintű elismerést. Többen kaptak díszoklevelet azért, mert 20, 25, illetve ennél is több ideje vannak a pályán.

 

2017.05.05   Bernarda Alba háza, rendező: Kéri Kitty

Lorca 1936. június 9-én fejezte be a Bernarda Alba háza című drámáját, két hónapra rá meggyilkolták. Enélkül az életrajzi tény nélkül is óriási a feszültség a műben, és így óriási lehet a színpadon is. Kéri Kitty rendezésében a Kaposvári Egyetem harmadéves színészhallgatói vizsgaelőadása nagy sikert aratott a kecskeméti Szín-Tár Fesztiválon, a kaposvári közönség előtt, és most Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel színpadán is.

 

2017.04.28   Jókai napok 2017.

Ebben az évben Győr lesz Balatonfüred kulturális partnervárosa. A Jókai-napokon már képviseltette magát a megyeszékhely. Az ünnepi műsorban fellépett a Győri Filharmonikus Zenekar Kamarazenekara, bemutatkozott a Győri Műhely folyóirat is.Győr alpolgármestere, dr. Somogyi Tivadar szerint a győriekkel sűrűn lehet találkozni egyébként is a Tagore sétányon, szívesen nyaralnak itt. Szeretnék, hogy most a fürediek közül is sokan ellátogassanak Győrbe, amelynek nem csak a kulturális élete gazdag, de harmadik az országban a műemlékek számát tekintve is. A Jókai Emlékházban a Jókai-napok keretében 17 eredeti Arany János és Jókai Mór levelet is bemutattak, amelyek egy hónapon át láthatók Balatonfüreden.

 

2017.03.18   Füreden koncertezett az Esszencia együttes

A Füredi Tavaszi Fesztivál részeként nagy sikerű koncertet adott az Anna Grand Hotelben az Esszencia együttes. A formáció tagjait a népzene, a jazz, illetve a klasszikus zene világában önállóan is kiemelkedő teljesítményt nyújtó, jeles előadó- és zeneművészek alkotják. Az együttes a három különböző zenei stílus ötvözetét egy újszerű hangzásvilágban megalkotva szeretné a közönsége elé tárni.

 

2017.03.04   Kodály Emlékhangverseny

Ismét különleges zenei élménnyel örvendeztették meg a közönséget a város kórusai, a hagyományos Kodály Emlékhangversenyen. Az Anna Grand Hotelben előző este a könnyűzenéé volt a főszerep, szombaton pedig a kórusmuzsika csendült fel. Felléptek a város iskoláinak kórusai, de Balatonfüred Város Vegyeskara is, amely idén év elején elveszítette karnagyát, Pileczky Erzsébetet. A hangversenyt az elismert karnagy emlékének ajánlották.

 

2017.03.03   Nagysikerű Füred Dixieland Band koncert

Állva tapsolt a közönség a Füred Dixieland Band koncertjén. Az Anna Grand Hotelben tartott premier koncerten nagy sikert arattak az örökzöld dallamok, a virtuóz improvizálás. Dervalics Róbert és együttese "ötcsillagos" élményt nyújtott a hallgatóságnak.

 

2017.02.17   A kommunizmus áldozatainak napján

Meg kell nevezni az áldozatokat, számon kell tartanunk őket. A sok tagadás és hallgatás miatt kiszorult a közbeszédből a kommunizmus áldozatairól való emlékezés. Míg a polgári demokráciák elutasították a nemzeti szocializmust, addig a kommunizmust évtizedeken át partnerként, realitásként kezelték - mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a kommunizmus áldozatainak napján Balatonfüreden.

 

1995.09.23   25 éves a FÜRED TV: Salvatore Quasimodo Költőverseny 1995-ből

1993-ban indították el Balatonfüreden a Salvatore Quasimodo Költőversenyt, amelyet az idén 25. alkalommal rendeznek meg, a pályázati felhívást épp ezen a héten teszik közzé, egy budapesti sajtótájékoztatóval egybekötve. A jubileum alkalmából, a Füred TV archívumából az 1995-ös versenyt kerestük ki.

 

2017.02.13   Premier koncertet ad a Füred Dixieland Band

Március 3-án fergeteges koncerttel mutatkozik be a Füred Dixieland Band. A sztárvendégek között Malek Andrea és Szolnoki Péter. Az együttes alapítóját, Dervalics Róbertet, a jótékonysági premier koncert helyszínén, az Anna Grand Hotelben kérdeztük.

 

2017.01.28   A 2017-es borokat is érinti a tavalyi jégverés

17. alkalommal rendezték meg az Anna Grand Hotel dísztermében a Vince-napi Borünnepet. Balatonfüred Város Önkormányzata, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület közösen szervezte meg a szakmai napot, ahol délelőtt előadásokkal, délután bor- és sajtbemutatóval várták az érdeklődőket. Bár fontos, a borászatot érintő témák kerültek napirendre, a rendezvény látogatottsága a megszokottól elmaradt, főleg a fiatal borászokat hiányolták többen.

 

2017.01.21   Városi színtű kitüntetést kapott Tarnai Katalin

A kultúra közösséget teremt és őriz, de segít megőrizni önmagunkat és a nemzeti közösségünket is, fogalmazott a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett gálaesten Korzenszky Richárd tihanyi perjel. Az ünnepségen adták át a "Balatonfüred Kultúrájáért" kitüntetést, amelyet Tarnai Katalin vehetett át. Az egykori televíziós több mint tíz éve Arácson él és aktív tagja, szervezője a helyi kulturális életnek. A Magyar Kultúra Napja alkalmából megemlékezést tartottak Kölcsey Ferenc szobránál is.

 

1994.01.15   25 éves a Füred TV: Újévi koncert 1994-ből

1992. nyarán indult el a Füred TV, amely azóta heti rendszerességgel sugározza műsorait. A negyed évszázados jubileum alkalmából új sorozatot indítunk, amelyben hetente felidézünk egy-egy korábbi tudósítást, beszámolót. A bőséges archívumból elsőként, egy 1994-es felvételt választottunk ki, amelyen a zeneiskola újévi koncertje látható.

 

2017.01.15   Újévi koncert teltházzal

Ezúttal sem okoztak csalódást a Ferencsik János Zeneiskola művészeti csoportjai, az Ifjúsági Vonószenekar, a Balatonfüredi Ifjúsági Fúvószenekar és az Ifjúsági Kamarakórus. Vasárnap rendezték meg az Anna Grand Hotel dísztermében a hagyományos újévi koncertet, amelyre mindhárom zenei együttes ősz óta készült, sőt a siker érdekében még külön zenetáborban is részt vettek a gyerekek. A repertoárban elsőként komolyabb művek szerepeltek, majd levezetésként könnyedebb egyveleget és filmzenéket is hallhatott a közönség.

 

2016.11.26   "A taps és a csönd az én egyetlen kapcsolatom a közönséggel." - Érdi Tamás

A komolyzenei esték keretében szombat este Érdi Tamás zongoraművész látogatott el Balatonfüredre, az Anna Grand Hotel dísztermébe. Koncertjein olyan energiák tapasztalhatók, amelyektől a nézőtéren egy pillanatra megáll az idő. Ahogy Kovács Sándor fogalmazott.: "Így csak az elhivatottak muzsikálhatnak, azok, akiknek anyanyelvük a zene, Mozart zenéje." Balatonfüredi szólóestjén négy kiváló zeneszerző műveiből adott elő.

 

2016.10.23   Csöndben, de mosolyogva ünnepeljünk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek vasárnap országszerte, Balatonfüreden két napot is szenteltek a történelmi esemény 60. évfordulójának. Az Anna Grand Hotel dísztermében megtartott megemlékezésen Kovács István, József Attila-díjas költő, történész mondott beszédet, aki kiemelte, ez volt a legtisztább forradalom. 1956. októberében a mosolyok országa volt hazánk, majd pár nap leforgása alatt Budapest terei szinte temetőkké váltak, ma pedig a csönd a leghitelesebb emlékezés, tette hozzá a szónok.

 

2016.10.01   Bartók-feldolgozások a Mini koncertjén

Ha élne Bartók, ő is progresszív rockot hallgatna - vallja Török Ádám a Mini együttes alapítója, frontembere. Az együttes már a hetvenes években játszotta Bartók Este a székelyeknél című művét Papp Gyula a Mini billentyűse hangszerelésében, és most, hogy lejártak a Bartók jogok, szabad lett az út. A Mini természetesen saját dalait, legendás balladáit is játszotta Balatonfüreden kiegészülve a Kézdy Luca vezette vonósokkal.

 

2016.09.03   Marno Jánosé a Quasimodo-emlékdíj

A kortárs versírás ünnepe a balatonfüredi költőverseny, ami azért is dicsérendő, mert a költészet küszködve éli túl a fogyasztói társadalmat. Az olasz és a magyar költészet között ilyen értelemben nincs különbség. A vers a muzikalitás őre, és a hétköznapiság meghaladásának eszköze, ezért nyelvében él a nemzet, mondta az Olasz Kultúrintézet új igazgatója, Gian Luca Borghese Balatonfüreden.

 

2016.08.04   Íme Miss Balaton

Látványos show keretében választották meg Füreden az idei Miss Balaton nyertesét a szabadidőközpontban. A legszebb 16 lány hetek óta készült a végső megmérettetésre, stábunk az Anna Grand Hotelben is forgatott a felkészülésről, csak a Füred Tv-nek nyilatkozott mind a 16 esélyes. Szombaton este kiderült, hogy a budapesti Nagypál Krisztina lett az idei Miss Balaton.

 

2016.07.23   Rékával az Anna-bálon

Sok fiatal lánynak örök élmény a 191. balatonfüredi Anna-bál. Különleges és izgalmas már a készülődés is, utána a bevonulás a Blaha utcán a nézők előtt, majd a bál, ami egyszeri és megismételhetetlen. Stábunk a füredi Holczer Réka báli pillanatait rögzítette.

 

2016.07.23   A 191. Anna-bálon

Gyöngyházfényű porcelán szívek a hölgyek nyakában, könnyed nyári este, fények és nagyestélyik a 191. füredi Anna-bálon. Ebben az évben egy a modell karriert is próbálgató 17 éves szegedi diáklány lett az Anna-bál szépe, két udvarhölgye pedig egy balatonfüredi és egy szigetvári 18 éves lány. A bál szépeit a vendégek által megszavazott 15 lány közül egy szakmai zsűri választotta ki.

 

2016.07.27   Borkiválóságok könyvbemutatója

Az Anna-Grand dísztermében Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa, országok roadshow keretében mutatta be a 2016.évi Borkiválóságok fehér-és rozéborok bemutató kötetét.

 

2016.07.22   Brazíliába utazó vitorlázókat köszöntöttek Balatonfüreden

Egy nappal az Anna-bál előtt az Anna Grand Hotel dísztermében búcsúztatták a riói olimpiára készülő vitorlázókat. Az idei ötkarikás játékokon három magyar versenyző Berecz Zsombor, Éri Mária és Vadnai Benjamin képviseli majd a sportágat, közülük ketten Veszprém megyei sportolók.

 

2016.07.15   Modern és tradicionális az Anna-bál vacsorája

A 191. Anna-bálon is négyfogásos gálavacsorával várják a vendégeket, akiknek harminc szakács készíti majd el az ételeket. Nyárias és színes főétel, a megszokott húsleves helyett pedig pikáns vadragulevest szolgálnak majd fel, valamint kétféle desszerből is lehet majd választani. Az Anna Grand Hotelben ezekben a napokban már lázas munka folyik, az előkészületeket megkezdték.

 

2016.07.07   Újdonságok az idei Anna-bálon

Még kaphatók sétálójegyek a július 23-i balatonfüredi Anna-bálra. Mivel idén a belépők már márciusban elfogytak, ebben az évben száz sétálójegyet is elérhetővé tettek a rendezők a közönségnek. Az idei arculat középpontjában a főszereplő, az elsőbálozó fiatal lány alakja jelenik meg Zoób Kati divattervező elképzelései alapján, hallottuk a 191. Anna-bál sajtótájékoztatóján.

 

2016.06.19   India Balatonfüreden

Egy teljes napon át indiai programokkal vendégeskedett a távol-keleti ország Balatonfüreden. A Nemzetközi Jóga Nap és Gangesz-Duna Indiai Kulturális Fesztivál programjában világszínvonalú produkciókat láthatott a közönség. Harc- és táncbemutatókkal, jógadélelőttel várták a közönséget. Füred mellett még nyolc hazai városban rendeztek hasonló programot, India magyarországi nagykövete azonban Balatonfüredre látogatott el és exkluzív riportot adott a Füred TV híradójának.

 

2016.06.10   Füredi borászok nemzetközi zsűri előtt

17. alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a VinAgora Nemzetközi Borversenyt, ahol az európai, valamint brazil, ausztrál, izraeli és uruguayi borok mellett régiónk borászatai is bemutatkozhattak. A térségből huszonöt borász be is nevezte különlegesen magas minőségű borait, így azokat a nemzetközi szakemberekből álló zsűri mustrálta. A borverseny szervezője szerint a Balatonfüred-Csopaki Borvidék hatalmas fejlődésen esett át az elmúlt években.

 

2016.06.06   Kitüntetések a pedagógus napon

A füredi iskolák teljesítményére mindannyian büszkék vagyunk, fogalmazott dr. Bóka István polgármester a hétfőn megtartott pedagógusnapi ünnepségen, aki a július 1-től várható változásokról is beszélt. A város iskoláinak diákjai műsorral köszöntötték a pedagógusokat, majd átadták a kitüntetéseket. Négyen vehették át a "Balatonfüred közoktatásáért" kitüntetést, de elismerték a kerek jubileumot ünneplő tanárok munkáját is, valamint elköszöntek a nyugdíjba vonuló kollégáktól is.

 

2016.05.08   Háry, a nagyotmondó

A Füredi Játékszín Alapítvány szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Együttműködési Alap és a füredi önkormányzat támogatásával mutatták be május 8-án Kodály Zoltán: Háry János című dalművét. A darab különlegessége volt, hogy a szerepeket a Ferencsik zeneiskola egykori és mostani növendékei játszották.

 

2016.04.29   Jókai 25

Negyedszázada ünneplik május elején Balatonfüreden Jókai Mórt. Az író húsz éven át töltötte nyarait 1870-től az itt felépített villájában. A füredi Jókai-kultusz alkalom arra, hogy előtérbe kerüljön az óriási életmű. A felújított Jókai-emlékház pedig lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjünk Jókai korával.

 

2016.04.18   A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek

2001 óta minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk. 1944-ben e napon kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. Az ezt követő hónapok során több mint 400 ezer zsidót zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Magyarországról Auschwitz-Birkenauba. Balatonfüreden 153 zsidót, a helyi közélet ismert és elismert polgárait tették fel arra a vonatra, amely a tapolcai gyűjtőtáborba vitte őket. Mindössze 15-en élték túl a deportálást. A városban több rendezvény is kapcsolódott az emléknaphoz.

 

2016.04.08   60 éves a Lóczy gimnázium

Ünnepélyes zászlófelvonással, koszorúzásokkal, rendhagyó tanórákkal, öregdiák találkozóval, gálával és bállal ünnepelte meg 60. születésnapján a Lóczy Lajos gimnázium. Az intézmény az 1955/56-os tanévben nyitotta meg kapuit, akkor még nem a jelenlegi épületben. Az egykori tanárok és diákok is ellátogattak a jubileumi rendezvényekre, amelyek egy egész héten át tartottak az iskolában.

 

2016.03.18   Hamvas perzsául is

A 16. Hamvas-napokon a perzsa kultúra volt a vendég. Irán magyarországi nagykövete is megtisztelte a rendezvényt és ebben az évben is átadták a Sava BabiĆ műfordítói díjat, amelyet a belgrádi Ivana Ristovnak adott át Balatonfüred polgármestere.

 

2016.03.12   Koncertekkel nyitott a kulturális szezon

Sebestyén Márta reformkori műsorával, valamint a Mendelssohn Kamarazenekar és a debreceni Kodály Kórus hangversenyével indult a 4. Füredi Tavaszi Fesztivál a hosszú hétvégén. A 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó ötnapos programsorozat, változatos kikapcsolódási lehetőséget jelentett az érdeklődők számára. A két koncert kellően megalapozta az ünnepi hangulatot.

 

2016.03.05   A zene mindenkié, jubileumi Kodály emlékhangverseny

Nagy várakozás övezte az 50. Kodály emlékhangversenyt Balatonfüreden. A fellépők nem okoztak csalódást, a közönség szűnni nem akaró vastapssal hálálta meg az élményt. Több generáció énekelt a kórusokban, volt aki lányával, unokájával együtt állt a színpadon. Hogy Kodály szellemisége él, nem csak múltja van Balatonfüreden a kórus-éneklésnek, bizonyította a több mint kétszáz szereplő.

 

2016.03.04   Muzsikusportrék Géczy Olgától

Megszerették a fürediek Géczy Olgát, hiszen a művésznő már másodszor állította ki festményeit a városban. A karmesternek tanult Géczy Olga ezúttal KÉP-ZENE-SZÓ című tárlatát az 50. Kodály-hangverseny tiszteletére hozta el Balatonfüredre, az Anna Grand Hotelbe.

 

2016.01.20   A Magyar Kultúra Napja Balatonfüreden

A magyarságnak a 19. századig nem volt nemzeti himnusza. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc 1823 januárjában írta költészetének legnagyobb remekét, a Hymnust. A kézirat tanúsága szerint Kölcsey január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től e napon ünnepeljük A Magyar Kultúra Napját. Balatonfüreden már 20-án megkezdődtek a rendezvények, ahol együttműködési megállapodást kötött a város és a Balassi Intézet.

 

2016.01.23   XVI. Vince napi borünnep

A 2015-ös szőlőtermés kiváló adottságokkal rendelkezett, így szinte mindegyik borászatnak lehetősége van arra, hogy újdonságokkal is kilépjen a borfogyasztó közönség elé, hallottuk a 16. alkalommal megrendezett Vince napi borünnepen. Az Anna Grand Hotelben sajt- és borkóstoló, szakmai előadások és kulturális műsor várta az érdeklődőket. Kiderült az is, hogy ebben az évben jóval szélesebb körben, jóval több pénzre pályázhatnak a borászok.

 

2016.01.17   Újév köszöntő muzsikaszó

A Ferencsik János Zeneiskola művészeti csoportjai adtak koncertet január 17-én az Anna Grand Hotelben. A hagyományos újév köszöntő hangversenyen három csoport is bemutatkozott a közönség előtt. Elsőként az Ifjúsági Vonószenekar, majd az Ütő Kamaracsoport, zárásként az Ifjúsági Fúvószenekar játszott. A klasszikus művek mellett, könnyedebb világslágerek, filmzenék színesítették a repertoárt.

 

2015.12.17   Komolyzenei koncertek 2016-ban is

A nagy sikerre építve 2016-ban is folytatódik az idén elindított koncertsorozat, amelynek keretében jövőre is a legjobb előadók lépnek fel Balatonfüreden. Lesz "Klassz a parton" fesztivál és indul a "Balatonfüredi Komolyzenei Esték" is. 2016 Mozart év lesz, így rögtön az első újévi koncerten az Izaki Maszahiro japán karmester dirigálta Szolnoki Szimfonikus Zenekar is többek között a zeneszerzőtől játszik majd darabot, májusban pedig Tokody Ilona, és Muskát András operaénekesek adnak Mozart estet. A bérletek már kaphatók.

 

2015.11.14   Beszélgetős Haydn-est Vásáry Tamással

Vásáry Tamás igazi csodagyerek volt, 14 évesen megnyerte a Zeneakadémia Liszt-díját, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán tanította. Édesapja kisgazda politikusként, Nagy Imre földművelődésügyi államtitkára lett, amiért börtönbe került. A fiatal Vásáry éppen Belgiumban koncertezett, kérésére a belga királynő hozatta ki a börtönből édesapját, majd az egész család Svájcba költözött. Vásáry Tamás életrajzának első része, amely első felesége, az antropológus, anyai ágon pécselyi származású Ildikó 1994-ben bekövetkezett haláláig szól, Üzenet címen jelent meg. Vásáry Tamás mint zongoraművész bejárta az egész világot, alig van olyan ország, ahol ne koncertezett volna. Több mint száz zenekart vezényelt. Mostanában amolyan "beszélgetős" koncerteket tart, amelyeken többször fellép balettáncos felesége, Tunyogi Henriett is. Életregényének következő része áprilisban jelenik meg a könyvhéten. Balatonfüreden a Mendelssohn Kamarazenekarral adott közös koncertet, amelyen többek között fellépett a 12 éves Boros Misi is.

 

2015.11.05   Infótér6: 2018-ra mindenhol szélessávú internet

Három napra digitális fővárossá vált Balatonfüred, hiszen a városban rendezték meg a hatodik Infótér konferenciát, az Informatika a Társadalomért Egyesület szervezésében. Az Anna Grand Hotelben nem csak a szakma, de a politika is képviselte magát, így a szakemberek a kormányzati intézkedésekről és tervekről is aktuális képet kaphattak. A legfontosabb bejelentés is itt hangzott el, miszerint 2018-ra minden magyar háztartásban elérhető lesz a szélessávú internet.

 

2015.10.26   Thai masszázs szalon az Anna Grandban

Az ősi thai masszázsnak, amely elterjedt az egész világon, többezer éves hagyománya van. Oldja az energetikai blokkokat, csillapítja a fájdalmat, méregtelenít, aktivizálja a keringést és a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Mellékhatásai nincsenek, jótékony eredménye azonnal tapasztalható. A thai masszázs mostantól nemcsak távoli egzotikum, négy fiatal thai masszőr megkezdte gyógyító tevékenységét Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben is.

 

2015.10.18   MarimBach

Nagysikerű koncertet adott a marimbán játszó Figula János az Anna Grand Hotelben. A grazi zeneakadémián végzett zenész a klasszikusoktól egészen a kortárs zeneszerzők műveiig játszott. Az egész estés koncerten Figula Jánost zongorán Kiss András, ütőhangszereken Tóth Péter kísérte.

 

2015.10.09   Elnöki ügy(ek) Balatonfüreden

Két napon keresztül Balatonfüreden tanácskoztak a visegrádi országok (V4) államfői és Horvátország elnöke. A cseh, szlovák, lengyel, magyar és horvát elnök három témát tűzött napirendre, de a legfontosabb a bevándorlás kérdése volt. Abban mind a négy államfő egyetértett, hogy meg kell erősíteni az unió külső határait, jogszerűvé és ellenőrizhetővé kell tenni a migránsok beáramlását. Aki pedig nem jogosult védelemre, azt meg kell állítani. Közösen gondolják úgy, hogy segítséget kell nyújtani Törökországnak, Jordániának, Libanonnak a "méltó körülményeket biztosító" menekülttáborok építéséhez, valamint hot spotokat kell felállítani a török-görög határon.

 

2015.09.19   Jubiláló fesztivál: Romantikus Reformkor

Minden évben megújul a Romantikus Reformkor fesztivál programja. Idén Mága Zoltán és zenekarának koncertjével nyitott a rendezvény és főúri magyar családok, a Batthyány és Teleki család leszármazottjai voltak a vendégek. Megrendezték a reformkori főzőversenyt is, ahol a különdíjat a hortobágyi húsos palacsinta nyerte el.

 

2015.09.05   Átadták a Quasimodo-díjat

Kétszázhuszonkilenc költő küldött verset idén a balatonfüredi költőversenyre, amelyet Salvatore Quasimodo-ról neveztek el. A kétnapos rendezvény nem csak a vers ünnepe, de irodalmi találkozó is, amelyen egymást érték a könyv- és folyóirat bemutatók. A fődíjat ebben az évben Lanczkor Gábor Caravaggio című versével nyerte el.

 

2015.08.30   Emlékkoncert Csincsi Ferenc tiszteletére

Igazi zenei élmény volt a tavaly elhunyt Csincsi Ferenc emlékére rendezett koncert az Anna Grand Hotelben. Az ötvenéves korában elhunyt karnagy és zeneiskola igazgató halálának egyéves évfordulójára gyermekei, a fuvola szakon jövőre diplomázó Csincsi Mariann, és bátyja, a bécsi filharmonikusok ütőse, Csincsi Ferenc szervezett emlékkoncertet kitűnő zenészek részvételével.

 

2015.07.25   Lányok a bálon, a 190. Anna-bál

A 190. Anna-bálon Boór Bettina 18 éves balatonfüredi diáklány lett a bál szépe. Első udvarhölgye a 16 éves balatonfüredi Barna Dorina, második udvarhölgye pedi a komáromi Szép Csenge lett. A lányok, köztük az általunk megkérdezett 19, jól érezte magát, annak ellenére, hogy a a látványos felvonulást alaposan elmosta a nyári zápor. A város díját, a Kiss Ernő-díjat idén Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vehette át.

 

2015.07.22   Bálkirálynők mondták

Sok fiatal lány álma, hogy eljusson a füredi Anna-bálba. A Füred Televízió minden évben rögzítette a bál legfontosabb eseményeit, így a bálkirálynő választást. Összeállításunkban az utóbbi tíz év legszebb bálozói, a báli közönség által megválasztott legszebbek beszélnek az élményről.

 

2015.07.06   Brokátkék szívek a 190. Anna-bálon

Idén a Balaton szíve néven kék színű porcelán szíveket kapnak a hölgyek a füredi Anna-bálon, amelyre már áprilisban elfogytak az 55, 60 és 70 ezer forintba kerülő jegyek. Aki lemarad a bálról, a MTV rövid híradós bejelentkezéseiből és a másnapi összefoglalóból értesülhet a legfontosabbakról. A Balatonfüredre érkező vendégek és a fürediek a keddtől vasárnapig tartó fesztiválon tölthetik kellemesen a hetet a városban. Az Anna-fesztiválon a programok ingyenesek, hallottuk a báli sajtótájékoztatón.

 

2015.06.30   Ismét keresik Miss Balatont

Csinos hölgyek vették birtokba kedden az Anna Grand Hotel kertjét, mind az ötvenen a Miss Balaton Szépségverseny második válogatójára jöttek, az ország minden részéből. A verseny célja, hogy bemutassa a nyár legszebb hölgyeit és kiválassza közülük a "Magyar tenger" királynőjét, aki egy évig méltón képviselheti a Balatont közéleti eseményeken, egész évben népszerűsítve azt. A lányokat olyanok segítik a felkészülésben, mint Epres Panni szupermodell, vagy Iszak Eszter közismert műsorvezető.

 

2015.06.01   64 éve ünneplik hazánkban a pedagógusokat

Június 1-jén az Anna Grand Hotel dísztermében köszöntötték a város tanárait, tanárnőit, óvónőit a pedagógusnapon. Az ünnepségen műsort adtak a helyi óvodások és általános iskolások, külön köszöntötték a kiemelt teljesítményt nyújtó pedagógusokat, majd átadták a Balatonfüred Közoktatásáért kitüntetéseket.

 

2015.05.06   Magyar Kardiológusok Társaságának tudományos kongresszusa Balatonfüreden

A Magyar Kardiológusok Társasága május 6-án nyitotta meg háromnapos tudományos kongresszusát, amelyet hagyományosan minden évben Balatonfüreden rendeznek. A rendezvényen soha nem látott aktivitásra került sor. Nemzetközi és hazai kardiológusok szakmai szűrővizsgálatokon vettek részt, ezzel is példát mutatva a lakosságnak. Emellett, aki közvetlenül szeretett volna bizonyosságot nyerni az egészségi állapotáról részt vehetett a társaság által szervezett bicikli- és futóversenyen is, valamint tesztelhette újraélesztési technikáját.

 

2015.05.01   Jókaira emlékeztek: 24. Jókai-napok Balatonfüreden

Jókai Mór 1904.május 5-én 79 éves korában halt meg. Május elején rá emlékzünk Balatonfüreden a többnapos Jókai-emlékünnepséggel. A négy nap során idén a közönség láthatott táncjátékot, mese-előadást, lemezbemutató koncertet, részt vehetett irodalmi előadásokon, balatoni hajókázáson, ahol Jókai Mór írásait olvasták fel. A gálaesten pedig ebben az évben Balatonfüred Komárommal, Jókai szülővárosával írt alá kulturális együttműködést.

 

2015.04.14   Gálaműsort rendezett a Lóczy gimnázium

A helyi gimnáziumban a tanulás mellett fontosnak tartják, hogy a diákok a sportban és a művészeti tevékenységekben is meg tudják mutatni tehetségüket. Ennek kiváló teret biztosít az évről-évre megrendezett Lóczy-gála, ahol zenében, énekben és prózában mutatkozhatnak be a fiatalok. A keddi gálán a legkülönfélébb műfajok között csemegézhetett a közönség. Egyúttal gyűjtést is szerveztek az iskola alapítványa számára.

 

2015.03.24   Kosztolányi Dezső emléktábla avatás

Március 29-én lesz 130 éve, hogy megszületett a huszadik századi magyar irodalom egyik legendás alakja, Kosztolányi Dezső, akinek balatonfüredi látogatásának emlékére Balatonfüred Város Önkormányzata emléktáblát állított a Pantheonban.

 

2015.03.15   A magyarok nem vesztes nép, hanem egy győztes nemzet

Március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulóján emlékeztek a hősökre Balatonfüreden. A városi ünnepségen Császár Attila esperes mondott beszédet, melyben hangsúlyozta: a magyarok nem egy vesztes nép, hanem győztes nemzet, amely ura és irányítója a sorsának, március 15-e példáját értve merjük és akarjuk elhinni, hogy újra győztes nép lehetünk. Délután közös szavalással, színházi előadásokkal, filmvetítéssel, verbunkos koncerttel várták az érdeklődőket.

 

2015.03.13   Komolyzenei koncertek Balatonfüreden

Hagyományteremtő szándékkal négy koncertből álló hangversenysorozatot indít Balatonfüred, melyre bérletet lehet váltani. A koncerteken fellép majd Tokody Ilona operaénekes, Hegedűs Endre és Vásáry Tamás zongoraművészek, valamint Figula János és a Mendelssohn Kamarazenekar.

 

2015.03.14   Tavaszi Fesztivál, az ünnep előestéjén, március 14-én

Március 14-én már hagyománya van Balatonfüreden a reformkori időutazásnak. Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Kéri Kitty színművész a reformkori sétán feleleveníti a korabeli Füred történéseit, szereplőit. Idén képzeletben Szendrey Júlia volt Jókai vendége Füreden, akivel - és még jó pár kísérővel - sétálva a parton, a kor nagyjairól és persze Petőfi Sándorról folyt a beszélgetés. A délután folyamán Berecz András és barátai telt ház előtt csuvas és magyar énekeket adtak elő az Anna Grand Hotelben, de volt francia meseelőadás tánccal a gyerekeknek, az estét pedig a hagyományos fáklyás felvonulás zárta.

 

2015.03.05   A szép hagyomány folytatódik

49. alkalommal rendezték még a Kodály emlékhangversenyt Balatonfüreden, a helyszín az Anna Grand Hotel díszterme volt. Hat kórus mutatkozott be a közönség előtt, mindegyikük három-négy műsorszámmal lépett fel a szerda esti rendezvényen. Jövőre a jubileumi alkalomra különleges repertoárt és különleges fellépőket terveznek, visszatérnének az egykori diákok is.

 

2015.01.22   Átadták a Balatonfüred Kultúrájáért díjakat

A Balatonfüred kultúrájáért kitüntetést, amelyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából adnak át minden évben Balatonfüreden, idén Gaál Ágnes festőművész vehette át az Anna Grand Hotelben tartott gálaesten. Kenyeres Gábor díszoklevelet kapott eddigi kulturális tevékenységéért.

 

2015.01.24   Vince-napi borünnep: kiválóak a 2014-es borok

Ha megcsordul Vince, megtelik a pince, azaz, ha enyhe az idő január végén, akkor bő termésre számíthatunk ebben az évben, tartja a néphagyomány. Bár az idei termést illetően nem bocsátkoztak egyelőre jóslásba a szőlőtermelők, kiváló Olaszrizlingeket kóstoltak a Vince-napi borünnepen Balatonfüreden.

 

2014.11.06   Internetet mindenkinek

2018-ra minden háztartásban elérhető lesz a 30 megabites sávszélességű internet, jelentette be dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Balatonfüreden megrendezett Infotér konferencián. Ugyancsak itt tartott sajtótájékoztatót Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő is aki azt mondta, hogy a következő években nem lesz internetadó Magyarországon.

 

2014.09.26   Örökségvédelmi konferencia

Húsz éves a Nemzeti Kulturális Alap, amely egy évtizede kezeli Magyarországon az örökségvédelemmel kapcsolatos feladatokat. A szervezet számos esetben adott kezdő támogatást egy-egy felújításra szoruló épület, vár rekonstrukciójára, amely számos alkalommal egyéb forrásokat is megnyitott. Ma az örökségvédelemmel foglalkozó szakemberek új irányokat határoznának meg a szakmapolitikának, a célokhoz persze több pénz is kellene. A jelen helyzetet vitatták meg egy konferenciasorozaton.

 

2014.09.19   FÜRED TV EXTRA : Agykutatók Balatonfüreden

Dr.Freund Tamás 2013 májusában ültetett fát a füredi Tagore sétányon. Akkor sem dr.Somogyi Péter, sem dr.Buzsáki György, akikkel közösen 2011-ben az agykutatás Nobel-díját, a The Brain Prise-ot elnyerte nem tudott eljönni Balatonfüredre. Most az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete konferenciáján Freund Tamáson kívül részt vett az Egyesült Államokban élő dr. Buzsáki György is. A két világhírű agykutatóval a fánál beszélgettünk.

 

2014.09.19   Kormány támogatás a városi uszodának

Az egymilliárd forintba kerülő városi uszoda költségének hetven százalékát a Magyar Vízilabda Szövetségtől kapta Balatonfüred az úgynevezett látványsportágaknak járó társasági adó (tao)támogatásból. A város önrészét, 350 millió forintot most a kormány biztosítja rendkívüli támogatás formájában. A város ezzel is már a 2021-es vízi világbajnokságra készül.

 

2014.09.07   Orbán János Dénes kapta a Quasimodo-díjat

Több könyvbemutatót is tartottak a balatonfüredi Quasimodo költőversenyen és költőtalálkozón, amelyen természetesen a versek voltak a főszereplők. A kétnapos irodalmi találkozó az olasz-magyar kulturális párbeszéd terepe is.

 

2014.09.07   Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny A díjazott költők és verseik

Balatonfüred joggal pályázik az UNESCO kreatív irodalmi városa címre, hiszen kevés város ösztönzi a költőket a vers írásra, Füreden pedig már 22. éve adják át a nemzetközi költőverseny díjait. Idén, ahogy Szőcs Géza, a Magyar Pen Club elnöke fogalmazott, az új magyar líra erőteljes hangú fenegyerekeként ismert Orbán János Dénes kapta a Quasimodo-díjat.

 

2014.08.16   Zoób Kati divatbemutatóján

Zoób Kati divattervező Balatonfüreden mutatta be új kollekcióját. A szabadtéri divatbemutató különlegességét az adta, hogy ezzel ünnepelte a jól ismert tervező pályafutása húszéves évfordulóját. Nagy volt a várakozás, mert Zoób Kati hat éve nem tartott divatbemutatót,de a város inspirációja és a több éves alkotó munka meghozta gyümölcsét. A nagy sikerű divatbemutatón a kifutón 124 öltözetet mutattak be a modellek. A divatshow pillanatait a Füred Tv-nek Ladányi János kamerája rögzítette.

 

2014.07.25   Fáy Andrásra emlékeztek

A Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület tagjai megemlékeztek Fáy Andrásról, az író füredi emléktáblájánál. Az egykori országgyűlési képviselő, nemzetgazda sokat tett a Lánchíd megépítése érdekében, a reformkorban Széchenyi István nézeteit támogatta, nevéhez fűződik az első hazai takarékszövetkezet létrehozása is.

 

2014.07.26   A füredi Sulák Martina a 189. Anna-bál szépe

Szombaton este rendezték meg Balatonfüreden a 189. Anna-bált. Idén is először a bál vendégei szavaztak a legszebb hölgyekre, majd a voksok összesítése alapján a tizenöt lány közül a zsűri választotta ki bálkirálynőt és két udvarhölgyét. A 189. Anna-bál szépe, a 18 éves füredi Sulák Martina lett. Az első udvarhölgynek a szintén füredi kötődésű, de Nyíregyházán élő Lukács Rékát választották, a második udvarhölgy a budapesti Szóráth Sarah. A több tízezer forintba kerülő jegyek már hetekkel ezelőtt elkeltek. Mintegy nyolcvan terített asztal várta a bálozókat, a vendégek elé 3500 darabos, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített szerviz került.

 

2014.07.28   II. Balatoni Csillagösvény körút

Böjte Csaba vezetésével második alkalommal indult el az az adománygyűjtő körút amely a szovátai Tündérkert Mariánum központért, az erdélyi kultúráért, a gyerekekért, a közösségért, Erdély jövőjéért jött létre. A szerzetes a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, melynek célja az Erdélyben sanyarú körülmények között élő gyermekek felkarolása. Július 26. és augusztus 3. között több balatoni helyszínen celebrál szentmisét a ferences szerzetes. Hétfőn a füredi Piros templomban találkozhattak vele az érdeklődök, akik a helyszínen további 670 ezer forintot adományoztak a nemes célra, így összesen 1.200.000 Ft támogatást nyújtottak át a helyiek.

 

2014.07.22   Anna-bál mindenkinek

Rengeteg kísérőprogram kötődik ebben az évben a füredi Anna-bálhoz. Lesz prímásverseny, lampionos szívhalászat, operagála illetve kóruskoncert a Gyógy téren és mediterrán hangulat a Bor utcában. Mindenki talál látnivalót a következő napokban.

 

2014.07.14   Balaton színű szívek az idei Anna-bálon

Idén pont Anna-napra, július 26-ára esik a Füredi Anna-bál, amelyet megelőzően egész héten a bálhoz kötődő rendezvények lesznek a városban. Kedden, szerdán népzenei prímásverseny lesz, csütörtökön és pénteken Operagála és a hagyományos hajós szívhalászat egy kevésbé hagyományos lampionos szívhalászattal. A legszebb 15 hölgyet majd a bálkirálynőt és udvarhölgyeit pedig a báli közönség választja ki a 189. Anna-bálon.

 

2014.06.18   A legszebb lányok Füreden

Nyolc év kihagyás után ismét megrendezik a Miss Balaton szépségversenyt. A helyszín ezúttal Balatonfüred lesz, ahol már a második válogatót tartották meg. Jelenleg 32 lány van versenyben, de a szigorú zsűri még ezt a létszámot is megfelezi, így az augusztus 9-i döntőbe 16-an kerülhetnek. Itt nem elég csak szépnek lenni, fontos a belső is. Kemény felkészítő munka vár a legjobbakra, hogy a döntőben minden tökéletes legyen.

 

2014.06.20   Müller Péter a szeretetről

Müller Péterrel találkozva egy kicsit megáll az idő, lényegi dolgokról esik szó, közvetlenül, mintha a közönség és a jól ismert szerző régóta ismerné egymást. Hogy minek tartja magát, írónak, gondolkodónak, tanítónak? Író vagyok -mondja-, akit olvasnak.

 

2014.06.03   Évzáró a bronzérmes kézilabda csapatnál

Fennállásának legsikeresebb évét zárta a BKSE füredi kézilabda csapata. Az egyesület harmadik bronzérmével büszkélkedhet és játékosok közül 14-en kaptak meghívást a korosztályos válogatottakba.

 

2014.05.30   Kitüntetések a pedagógusnapon

Az elmúlt időszak sokszor nem volt könnyű, az oktatási rendszer átalakítása azonban lassan lezárul, a változásokat lassan mindenki napi rutinként éli meg az iskolákban, hangzott el a pedagógusnapi ünnepségen. Dr. Bóka István polgármester azt mondta: sikeres és eredményes munkát végeztek a város pedagógusai ebben a tanévben is. Átadták a "Balatonfüred közoktatásáért" kitüntetéseket és oklevéllel, virággal köszöntötték a nyugdíjba vonuló pedagógusokat is.

 

2014.05.16   Füreden tanácskoztak a kardiológusok

Háromnapos orvoskongresszus helyszíne volt Balatonfüred, ahol a Magyar Kardiológusok Társasága tartotta éves konferenciáját. A legújabb szívsebészeti eljárások mellett, új gyógyszeres kezelési formákkal ismerkedhettek meg a szakemberek.

 

2014.05.16   Meseautó az Anna Grand Hotelben

Telegdi Kamilla, Keresztesi László és Molnár Ervin főszereplésével Balatonfüreden mutatkozott be a Pannon Várszínház Meseautó című eladása, amely a nagy sikerű 30-as évekbeli film színpadi változata. A bohózati fordulatok és kedvelt slágerek könnyed szórakozást ígértek a közönségnek.

 

2014.05.02   Jókai Napok, kulturális együttműködés Gyula városával

A Jókai Napok díszvendége Gyula városa volt, mert Balatonfüred ebben az évben kulturális együttműködést írt alá a dél-alföldi településsel. Gyula képviselteti magát az Anna-bálon, a nagy füredi rendezvényeken, a fürediek pedig Gyulán.

 

2014.04.27   Szent György napi gála

1992 óta a Magyar Rendőrség védőszentje Szent György, aki a rend, a jogszerűség meggyőződéses védelmezője, a démonok uralmának megszüntetője, szimbolikusan pedig a gonosz, a bűn minden alakjának üldözője és legyőzője. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében egy gálaműsor keretében köszöntötték a rendőröket.

 

2014.04.16   A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek

Hazánkban 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitzba deportálták. A magyar vidék zsidóságára a birkenaui lágerben azonnali pusztulás várt. Balatonfüredről 153 zsidót, köztük 26, tizennégy év alatti gyermeket hurcoltak el 1944 májusában, közülük csak 15-en élték túl a deportálást.

 

2014.04.09   Lóczy-gála

Már 24 éve rendezi meg a város gimnáziuma a Lóczy-gálát, ahol a tehetséges diákok bemutatkozására adnak lehetőséget. A színes, egész estés gálán szinte minden művészeti ág bemutatkozott, ének, tánc, próza is része volt a kínálatnak. A gimnázium vezetése mindig is törekedett arra, hogy az iskola diákjai össze tudják egyeztetni a tanulást és a művészeti tevékenységet.

 

2014.03.27   Politikai reklám

A FIDESZ-KDNP politikai reklámja.

 

2014.03.22   A Balatonvin Borlovagrend jubileumán

1984 márciusában egy baráti társaság, alig nyolcan alapították meg a Balatonvin Borlovagrendet. Mára az ország legnagyobb tagságú ilyen egyesülete, amelynek több mint ezer nagykövete, azaz pártaló tagja is van. A szőlészettel, borászattal foglalkozók mellett a tagok között művészek, politikusok, közéleti emberek is vannak, akik hírét viszik e táj kitűnő borainak.

 

2014.03.15   Példa a márciusi ifjak összetartása

Sokan ünnepeltek együtt pénteken és szombaton az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulóján. A Széchenyi István szobránál megtartott ünnepi beszédében Kontrát Károly parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: a márciusi ifjak példát mutattak, miként kell, és miként lehet cselekedni a hazáért, tevékenykedjen az ember bármilyen területen is.

 

2014.03.09   48. Kodály Emlékhangverseny

Telt ház előtt énekeltek a város kórusai vasárnap, a hagyományos Kodály Emlékhangversenyen. A műsorban felléptek a helyi általános iskolák és a helyi gimnázium diákjai, őket pedig Balatonfüred Város Vegyeskara követte. Az 1967-ben első ízben megrendezett emlékhangversenyt Horváth Ernő karnagy indította el, azóta minden évben színpadra álltak a lelkes kórusok. Pileczky Erzsébet Pro Urbe-díjas karnagy köszöntötte a jelenlévőket, aki szerint országos szinten is ritka, hogy ilyen hosszú ideig fennmaradjon egy zenei hagyomány, köszönhetően a kórustagoknak és a karnagyoknak.

 

2014.01.22   Gálaest a Magyar Kultúra Napján

A Balatonfüred kultúrájáért kitüntetést, amelyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából adnak át minden évben Balatonfüreden, idén dr. Hutás Mihályné zongoratanárnő, a zeneiskola volt igazgatója vehette át az Anna Grand Hotelben tartott gálaesten.

 

2014.01.25   Vince-napi borünnep

Hamarosan megjelenik a magyar borkiválóságokat bemutató sorozat második része, amelyben a vörösborokat zsűrizték a borszakértők -mondta a füredi szőlész-borász találkozón dr. Kiss Eliza miniszteri biztos. A fehérborokat bemutató Borkiválóságok könyvében a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről a Figula, Koczor, Tamás Pince egy-egy bora szerepel négycsillagosként 11 háromcsillagos mellett.

 

2013.11.16   Pesti álom Füreden

Kálloy Molnár Péter és Hrutka Róbert koncertezett az Exkluzív Színházi Estek rendezvénysorozat keretében az Anna Grand Hotelben. A koncert ötvözte a zenei és színházi élményeket, Kálloy mesélt, provokált, anekdotázott a dalok között, ami a manapság oly népszerű stand-up comedy világát idézte fel Balatonfüreden. Önéletrajzi ihletésű dalait kíváncsian várta a közönség.

 

2013.11.14   Száz éves a füredi szívkórház

Hajdú Tibor tihanyi bencés főapát másfél millió koronát szerzett 1912-ben, hogy a bencések tulajdonában lévő füredi gyógyfürdőt felújítsa. 1913-ra el is készült a mai főépület és a szénsavas, később róla elnevezett Tibor-fürdő. A centenáriumi ünnepségen sokan méltatták a ma már országosan híres szívkórházban folyó munkát. A kórházat 16 éve vezető Veress Gábor professzort pedig, az ünnepség másnapján Veszprémben a közönség szavazatok alapján a Magyar Tudomány kategóriában megyei Príma díjjal tüntették ki.

 

2013.11.07   Az informatika jelentheti a rendszerváltás lezárását

Negyedszer adott otthont Balatonfüred az Infotér Konferenciának, az ország egyik legjelentősebb informatikai fórumának, amelyen ezúttal kiemelt figyelmet kaptak az információs társadalom kiépítésének aktuális kérdései és lehetőségei, illetve a területet érintő jelentős fejlesztések.

 

2013.10.15   Füredi cukrászok sikere a Culinary Expo-n

Aranyérmet nyertek az Anna Kávézó cukrászai egy budapesti versenyen. Varga Zsuzsanna és Szita Tibor Balatonfüredet és az Anna Grand Hotelt képviselte a megmérettetésen. Ahogy korábban, most is artisztika kategóriában indultak, ahol nem az ízeket, hanem a látványt pontozta a zsűri. Különleges formák születtek, elkészítésükhöz 150-200 munkaóra kellett. Megtudtuk azt is, hogy minél keményebb a csokoládé, annál könnyebb vele dolgozni.

 

2013.10.05   Porcelán - elindult az exkluzív színház Füreden

A 2013/2014-es évadban összesen hat előadást kínál a színházat szerető közönségnek a Pannon Várszínház exkluzív bérletsorozata Balatonfüreden. A sort egy zenés táncjáték nyitotta, melyben a főszerepet Ladányi Andrea és Krámer György játssza. A darab az emberi kapcsolatok törékenységére utal, egy házasságot mutat be belülről.

 

2013.09.19   Az őszi-téli szezonban is sok vendéget vár az Anna Grand Hotel

A csaknem teltházas főszezon után az őszi-téli időszakra is sok előfoglalás érkezett az Anna Grand Hotelbe. Az egyéni vendégek helyett ilyenkor már inkább a csoportok vannak többségben. A fürediek továbbra is 20%-os kedvezménnyel használhatják a szálloda wellnes részlegét. A Vivamus borüzlet, a Borharapó borospince pedig kóstolókkal és bemutatókkal várja a vendégeket.

 

2013.09.19   Újra exkluzív színházi sorozat az Anna Grand Hotelben

A füredi közönség már megszokhatta, hogy az őszi-téli szezonban is színvonalas színházi produkciókat láthat a városban a Pannon Várszínház és az Anna Grand Hotel közös színházi sorozatának köszönhetően. Az idei évad október elején indul, tavaszig összesen hat előadással várják a nézőket. Lesz táncjáték, prózai és zenés darabok, a várszínház saját színészei mellett neves vendégművészek is színpadra állnak.

 

2013.09.07   Irodalmi hétvége, Quasimodo Költőverseny

Balatonfüred városa más támogatókkal együtt ebben az évben is meghirdette a Salvatore Quasimodo olasz költőről elnevezett versíró versenyt, amelynek díjkiosztóját szeptember 7-én rendezték meg Füreden. A költőverseny mellett több könyvbemutatót is tartottak, Offenbach zenés daljátékát is bemutatták és olasz-magyar kiállítás is látható a Vaszary Villában.

 

2013.07.20   Darvalics Virág az Anna-bál szépe, összefoglaló a bálról

Ötszáz fős báli közönség mulatott idén a füredi Anna-bálon. Sok volt a szép lány, a helyieken kívül Kecskemétről, Debrecenből és Szolnokról, Balatonfüred kulturális testvérvárosaiból is érkeztek 18 éves elsőbálozók, hogy részesei lehessenek a nagyhagyományú társasági eseménynek. Elegánsak voltak a ruhák, és szépen szólt a zeneszó a kétszáz éves falak között.

 

2013.07.11   Ismét Mediterrán Színház Füreden

Az idei nyár felejthetetlen élménye lehet, ha helyi lakosként vagy turistaként jegyet váltunk a Pannon Várszínház valamelyik nyári előadására. Az Anna Grand Hotel belső udvarában ismét áll a színpad, a teátrum hat darabot mutat be a városban július 3. és augusztus 15. között. Exkluzív nyári kikapcsolódás, ezt kínálja a Mediterrán Színház.

 

2013.07.11   Újdonságok a 188. Anna-bálon

Több változás is lesz ebben az évben a 188. Anna-bálon az előző bálokhoz képest. A jegyek már két hónapja elfogytak, de a július 20-i bál előtti héten igazi fesztiválhangulat várja a füredieket és a vendégeket. A hagyományos báli kísérőrendezvények mellett szinte minden este lesz előadás a Gyógy téren felállított nagyszínpadon. Az Operaház kórusa és énekesei mellett itt adnak gálaműsort az első füredi prímásverseny hegedűsei is.

 

2013.06.03   Borok az Anna-bálra

Nincs hiány Magyarországon jó borokból, és úgy tűnik nem lesz az idei Anna-bálon sem. A hotel borai, a Vivámus borászat kínálata mellett külön borlapra kerülnek a decemberben bemutatott Borbála-napi borok közül a legjobbak is. Hogy melyek lesznek azok, erről szakmai zsűri döntött az Anna Grand Hotelben megtartott borkóstoláson.

 

2013.06.02   Városi pedagógusnap

A gyermeknap után egy héttel országszerte a pedagógusokat ünnepelték. Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben köszöntötték a város tanárait, tanítóit, óvónőit, nevelőit. A "Balatonfüred közoktatásáért" elismerést idén Ágostonné Titz Magdolna, Varga Józsefné és Csáki László vehette át a polgármestertől.

 

2013.05.17   Füreden ülésezett a Balaton Fejlesztési Tanács

Még nem készült el a szakma által nagyon várt Turizmus-Vendéglátó Törvény, de kész tavaly ősz óta a nemzeti turisztikai koncepció. Horváth Viktória, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára erről a koncepcióról és a balatoni lehetőségekről tartott tájékoztatót a Balaton Fejlesztési Tanács füredi ülésén.

 

2013.05.17   Új hitel júniustól, indul a Növekedési Hitel Program

A vállalkozók élnének a hitel lehetőségével, ha lenne olcsó hitel, állítják a cégek, a bankok szerint pedig nem kell a vállalkozóknak a pénz. Hogy a vita eldőljön, a Magyar Nemzeti Bank 250 milliárd forintot biztosít a csatlakozó bankoknak két és fél százalékos kamatú hitel kihelyezésére. A hitelt kis-és középvállalkozóknak szánják beruházásra, forgóeszközre, uniós pályázat önrészéhez és vállalati devizahitel kiváltására.

 

2013.05.17   Zene, irodalom, tudomány- tavaszi fesztivál Füreden

Nagy sikerrel zárult az első Füredi Tavaszi Fesztivál. Irodalmi, zenei és gyermekprogramokból kedvére válogathatott a közönség. Elsöprő erejű koncertet adott Ferenczi György és a Rackjam, valamint a Kossuth-díjas Csík Zenekar, de helyi művészeti csoportok és diákok is felléptek.

 

2013.05.08   Újra Füreden tanácskoztak a kardiológusok

A kardiológia területén végzett fejlesztéseknek és gazdasági beruházásoknak köszönhetően a magyar társadalom több életévet nyert, ezt mondta Szócska Mikós egészségügyi államtitkár Balatonfüreden a Magyar Kardiológusok Társaságának éves konferenciáján. A tanácskozáson több száz előadás hangzott el a legújabb kutatási eredményekről, a prevencióról és az életmódváltás jelentőségéről.

 

2013.03.26   Az Anna Grand Hotel az év wellness szállodája

Az Intercontinental Budapest báltermében hatszáz vendég jelenlétében adták át a Best of Budapest & Hungary díjakat. A balatonfüredi Anna Grand Hotel tulajdonosai Lengyel Ernő és felesége nem először vehette át itt Az év wellness szállodája díjat. Stábunknak a hotel új igazgatója a cukrászat országos sikereiről is beszélt.

 

2013.03.15   Március 15. Balatonfüreden

Az ünnepi programok nagy részét elfújta a szél március 15-én, a Balatonfüredi Tavaszi Fesztivál programjait teljesen lemondták a szervezők. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepséget megtartották, de a szónok szintén a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudott megjelenni. Üzenetét, beszédét végül a Kisfaludy Színház művészeti vezetője olvasta fel. Az ünneplők megkoszorúzták pénteken Széchenyi István szobrát.

 

2013.03.10   47. Kodály Emlékhangverseny

Egy-egy Kodály szerzeménnyel is készültek a város iskoláinak kórusai, a vasárnap este megrendezett Kodály Emlékhangversenyre. A hagyományos zenei programot 47. alkalommal rendezték meg, a szervező továbbra is az egykori Bem, mai nevén Református Általános Iskola. Összeállításunkban valamennyi kórus előadásába belepillanthatnak.

 

2013.02.23   Két zseniális színész játéka Füreden

Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter előadásában láthatta a füredi közönség Marie Jones: Kövek a zsebben című darabját. A történet egy írországi filmforgatáson zajlik, a mintegy 15 karaktert a két színész játssza. A Beugró című műsorból is ismert improvizáció a darabban is nagy hangsúlyt kap, sőt a közönséget is bevonják a játékba. Díszlet alig van, de nincs is rá szükség, hiszen Rudolf és Kálloy játéka teljesen kitölti a száz perces előadás minden pillanatát.

 

2013.02.06   Ismét borásztanfolyam

A szőlész-borász szakma elismert képviselői tartanak előadásokat Balatonfüreden a 34. országos továbbképző tanfolyamon.A minisztériumok, szakhatóságok mintegy húsz előadása kapcsán naprakész információkat kapnak a résztvevők, de lehetőség nyílik a kerekasztal-beszélgetéseken arra is, hogy a törvényalkotók megismerjék a szakma véleményét például a hegyközségi törvényről vagy a formálódó kamarai törvényről. A két nap során több borkóstolót, borbemutatót tartanak,a tanfolyam kitűnő lehetőség a szakmai találkozókra is.

 

2013.01.26   Vince-napi borünnep

Ebben az évben is Balatonfüreden tartották a szőlész-borász szakma első nagy éves találkozóját, melyre nem csak a balatonfüred-csopaki borvidékről, hanem az egész régióból érkeztek érdeklődők. A 2013-as év számos jogszabályváltozást hoz a borászoknak, többek között ezekről és az éghajlatváltozás szőlőtermelésre gyakorolt hatásairól is szó esett.

 

2013.01.22   A Magyar Kultúra Napja Balatonfüreden

1989 óta ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat. Balatonfüreden Sárköziné Sárovits Hajnalka, a Város Könyvtár igazgatója és Balatonfüred Város Vegyeskara vehetett át kitüntetést, az Anna Grand Hotelben megrendezett gálán.

 

2013.01.12   "Mégis szép" - Udvaros Dorottya estje

Az Anna Grand Hotel és a Pannon Várszínház közös exkluzív bérletsorozatában Udvaros Dorottya első önálló estjét láthatta-hallhatta a közönség január 12-én a hotel dísztermében. A "Mégis szép" címet viselő előadásban elsősorban új szerzemények: prózák, versek, dalok és levelezés részletek szerepelnek, melyek kortárs magyar szerzők tollaiból valók.

 

2012.12.21   Gyógyközpontot alakítanak ki az Anna Grand Hotelben

Új, hazánkban egyedülálló orvosdiagnosztikai- és gyógyászati központot alakítanak ki az Anna Grand Hotelben. A tervek szerint tavasszal nyitó központ elsősorban a gyógyturizmusra épít, de a helyi lakosok is igénybe vehetik a szolgáltatásokat, kedvezményes árakon. A vizsgálatokra nem lesz várólista, a rendelőkbe a legmodernebb diagnosztikai eszközök kerülnek.

 

2012.12.08   "Egy csók és más semmi"- zenés komédia a Pannon Várszínház előadásában

A Pannon Várszínház és az Anna Grand Hotel immár negyedik éve kínálja exkluzív bérletsorozatát a színházkedvelő közönségnek. A műsoron saját és vendégprodukciók egyaránt szerepelnek. A nézők az előadások után a Hotel borozójának vendégei egy pohár borra, melyet mindig a darab hangulatához választanak. Legutóbb az "Egy csók és más semmi" című népszerű zenés komédiát tűzték műsorra.

 

2012.12.01   Népszerű a Borbála-napi Borbál

A első borbálhoz képest az idén megduplázódott a vendégek száma, az Anna Grand Hotel által szervezett bálon, melynek fővédnökségét Fellegi Tamás miniszter vállalta. A nyolcezer forintos belépőért cserébe kitűnő újborok és öt fogásos, herendi porcelánban felszolgált vacsora várta a vendégeket az Anna-bálok helyszínén, ahol hajnali fél háromig tartott a mulatság a Búgócsiga együttessel. A borászok elmondták, a 2011-es évjárat után az idei is kiváló lett, bár kétségtelenül a csúcsév a tavalyi volt.

 

2012.11.25   40 éves Balatonfüred Város Vegyeskara

Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját Balatonfüred Város Vegyeskara. Az Anna Grand Hotel zsúfolásig megtelt dísztermében vendégkórusok is köszöntötték a a füredi énekkart. Színpadra lépett a Rijekai Orvosok Kórusa, a Paloznaki Kórus és a Siófoki Férfi Dalkör Egylet.

 

2012.11.08   Infotér konferencia

"Uniós forrásokból információs társadalom" - ezzel az alcímmel rendezték meg a balatonfüredi Anna Grand Hotelben november 8-án és 9-én a 3. Infotér konferenciát. A tanácskozás központi témája az átalakulóban lévő közigazgatási rendszer és az informatika kapcsolata volt. A szakemberek szerint soha nem volt ilyen aktuális ez a kérdés, hiszen a közigazgatás kettős nyomás alatt van: egyik oldalról a kormányzat, másik oldalról az egyre rosszabb helyzetben lévő piaci szereplők sürgetik a változásokat.

 

2012.10.22   Koncert Ferencsik János emlékére

Ferencsik János karmester, korrepetitor, az Operaház és a Magyar Állami Hangversenyzenekar főzeneigazgatója, a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarának elnök-karnagya, a Nemzeti Zenede tanára, főiskolai tanár szorosan kötődött Balatonfüredhez. Itteni házában töltődött fel és eldöntötte, hogy a városban zeneiskolát alapít. Rá emlékeznek minden évben az intézmény tanárai egy közös koncerttel.

 

2012.09.28   Támogatókat keres a Kisfaludy Színház

A kőszínházi évad most kezdődik el, de Balatonfüreden természetesen a közönségnek nyáron kell fesztiválokat, bemutatókat szervezni. Így volt ez Kisfaludy Sándor kőszínháza idején is, és így van ez ma is. Nem változott az sem, hogy a színház, ahogy 180 éve, ma is rászorul a "honfiúi közadakozásra".

 

2012.09.08   Tatár Sándor kapta a Quasimodo-díjat

"Ha él, talán olvas is. Magyarul"- idézte egyik versét Gömöri György, az első Quasimodo költőverseny emlékdíjas költője a balatonfüredi Fordítóház kertjében. Magyarul és olaszul, tehetnénk hozzá, hiszen a legjobb 10-15 verset minden évben lefordítják olasz nyelvre is az idén már jubiláló, huszadik alkalommal megrendezett költőversenyen. A rendezvény nem csak a vers és a verset olvasó ember ünnepe, hanem kultúrdiplomáciai esemény is, hiszen az alkotók mellett itt volt az olasz nagykövet asszony, az olasz kultúrintézet igazgatója, az UNESCO közgyűlésének elnöke és a kultúráért felelős magyar államtitkár is.

 

2012.07.28   187. Anna-bál, ahogy mi láttuk

Egy bálról mint eseményről még sokáig beszélnek az emberek. Ki volt ott, milyen ruhákat hordtak, és mennyire voltak szépek a szépek. A 187. füredi Anna-bál is lassan részévé válik majd a helytörténetnek, felértékelődnek a porcelánszívek, és történetté szelidülnek a báli események.

 

2012.07.12   Ismerje meg az Anna-báli menüt!

Lengyel Ernőné Anna-báli próbavacsorára várta a vendégeit és stábunkat az Anna Grand Hotelbe. A menüsor jól sikerült, minden elfogyott, és megtudtuk, hogy egy bálon a jóllakottság és nem a teltség érzése a fontos.

 

2012.07.19   Zsidó zene és orosz kocsmadalok

Különleges koncert helyszíne volt az Anna Grand Hotel csütörtökön este. A Budapest Klezmer Band és Tompos Kátya színésznő közös estjét láthatta, hallhatta a közönség. A 22 éve alakult és ma már világszerte ismert zenekar megszólaltatta a tradicionális zsidó muzsikát és felcsendültek a távoli Szibéria kocsmadalai is.

 

2012.07.11   187. Anna-bál július 28-án

A hagyományoknak megfelelően rendezik meg ebben az évben is a füredi Anna-bált. A város meghívta a 18 éves helyi lányokat, akik közül tizenhárman éltek is a lehetőséggel. Lesznek tehát szép lányok a bálon és lesz élő televíziós közvetítés is, bár kicsit másképp, mint eddig. A szintén hagyományos kísérőrendezvények közül pedig az Operagála ebben az évben ingyenes lesz pénteken este a Gyógy téren. A programok már 26-án,csütörtökön divattörténeti kiállítással, a szerelemről szóló irodalmi összeállítással elkezdődnek, de lesz hagyományos szívhalászat, és fellépnek Opatija művészei is az Anna-báli hétvégén.

 

2012.07.09   Horgas Eszter lemezbemutató koncertje Balatonfüreden

Horgas Eszter fuvolaművész koncertjével hétfőn véget ért a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál. A művész decemberben megjelent "Szeretni bolondulásig" című CD-jéről szólaltak meg örökzöld slágerek, a ClassJazz Band közreműködésével. Horgas Eszter egyik kedvenc városa Balatonfüred, a dalok témája bele illett a nyári, szerelmes hangulatba.

 

2012.06.29   Mr. és Mrs. - Verebes Lindával és Pindroch Csabával

Egy házaspár, két színész és öt fergeteges jelenet, röviden így foglalható össze a Mr és Mrs című előadás, melyet Verebes Linda és Pindroch Csaba álmodott meg Peter Quilter Duets című komédiája alapján. A színész házaspár eleinte kicsit tartott a közös munkától, attól, hogy a szakmai konfliktusokat hazaviszik, ma már azonban úgy látják, hogy sokat tanultak a darab készítése közben és a kapcsolatuk is egy magasabb szintre lépett.

 

2012.06.05   Anna-báli bormustra

A balatoni fehér borok közül hét féle száraz nedü került fel a 2012-es Anna-báli itallapra. A decemberi Borbála-napi előválogatás után június 5-én az Anna Grand Hotelben a legjobb nyolc bort értékelte a szakértő zsűri. Egy kivételével végül valamennyi bor megfelelt a szigorú kritériumoknak.

 

2012.05.30   Évzáró a BKSE-nél

Fennállásának legszebb eredményét ünnepelték a balatonfüredi kézilabdázók.Az évzáró banketten külön elismerésben részesültek a bajnoki bronz illetve az aranyérmes csapat tagjai.

 

2012.06.01   Pedagógusnap

Négy pedagógus vehette át pénteken a "Balatonfüred Közoktatásáért" kitüntetést, az Anna Grand Hotelben megtartott városi pedagógusnapon. Az ünnepségen sokan kaptak elismerést azért, mert nyugdíjba vonulnak, illetve azokat is jutalmazták akik 25, 30, 40 éve vannak a pályán.

 

2012.06.02   Tíz kisgyermek életét mentették meg a Rotary programjában

Tíz, a szomszédos országokban élő kisgyermeken végeztek el életmentő szívműtétet az Országos Kardiológiai Intézetben, a Rotary Alapítvány Gift of Life - Ajándékozzunk Életet programjában. A rotaristák a hétvégén Balatonfüreden tartották konferenciájukat, ahol Karsai Gábor a New York, Queenst, Brooklyn körzetet magába foglaló 7250-es rotary körzet kormányzója, ajándékot adott át annak a kislánynak, aki második lehetett a megműtött kisgyermekek között. A nagyváradi Budai Zsófika ma már teljes életet élhet. Erdélyben még 300 gyermek vár hasonló beavatkozásra.

 

2012.05.20   Pünkösdi Ének tizedszer

Jubileumot ünnepelt Balatonfüred nemzetközi gyermekkórus fesztiválja, a Pünkösdi Ének. A három napon át tartó programsorozatra a vendéglátó Bem iskola kórusa mellett 11 vendégkórus érkezett. Ebben az évben Szlovákiából és Finnországból is jöttek kórusok, akik a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban neves szakmai zsűri előtt mutatták be énektudásukat.

 

2012.04.23   Anyák napja az Anna Grandban

Május 6-án anyák napi svédasztalos ebédre, úgynevezett sunday brunch-ra várja az Anna Grand Hotel a helyi családokat. A gyerekeknek és az édesanyáknak kedvezmények, a kicsiknek programok, a nagyoknak élőzene és természetesen ingyenes parkolás az anyák napi ebéden.

 

2012.04.11   A Magyar Költészet Napján

1964 óta ünnep április 11-e, József Attila születésnapja, a Magyar Költészet Napja. Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben a Lóczy gimnázium diákjai szavaltak verseket, az ünnepi műsorban neves színművészek előadásában irodalmi összeállítást láthatott a közönség.

 

2012.03.30   Sass Sylvia áriaestje

Sass Sylvia az ország egyik legtehetségesebb szoprán énekesnője a világ leghíresebb opera színpadain lépett fel, számos főszerepet énekelt. Az 1980-as évek végétől betegsége miatt visszavonult és Franciaországban telepedett le. Koncerteken, gálaelőadásokon azonban ma is fellép és mesterkurzusokat is tart. A művészet más ágaiban is jeleskedik, festményeiből több kiállítás nyílt és most jelent meg harmadik könyve. Március 30.-án a füredi közönség is hallhatta gyönyörű, szoprán hangját.

 

2012.03.15   Teltházas nemzeti ünnep Balatonfüreden

Három napon át tartó színes programsorozat várta az érdeklődőket Balatonfüreden a hosszú hétvégén. Március 15-én több helyszínen emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra. Délelőtt a város a megye közös ünnepi műsorát láthatta a közönség, napközben a tábori színpadon tánc, zene várta az érdeklődőket. Este a Széchenyi szobornál koszorúzási ünnepséget tartottak. Sokan töltötték a négynapos hétvégét a városban.

 

2012.03.10   46. Kodály hangverseny

A Kodály emlékhangverseny Balatonfüred egyik legtradicionálisabb kulturális rendezvénye, 46 éve indult útjára. Azóta minden esztendőben ilyenkor márciusban mutatják be a város és az iskolák kórusai énektudásukat. Idén sem volt ez másként, az Anna Grand Hotel dísztermében telt házas közönség várta a hangversenyt.

 

2012.03.13   Hobo monodrámája Balatonfüreden

Vidnyánszky Attila rendezésében láthatja a füredi közönség szombaton este, Földes László, azaz Hobó monodrámáját. A Csavargók tízparancsolata címet viselő est az örökös úton létről, folytonos utazásról szól. Természetesen ismert Hobó dalok is felcsendülnek.

 

2012.02.02   Országos szőlész-borász tanfolyam

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a házigazda Pelsovin Trade közös szervezésében január 30. és február 2. között ismét Balatonfüreden tartották a szőlészek-borászok téli országos továbbképző tanfolyamát. A szakmai előadások mellett volt kiállítás, termékbemutatók, borverseny és a tanfolyam zárasaként egy ausztriai tanulmányút.

 

2012.01.27   Borvacsora az Anna Grand Hotelben

A villányi borvidék egyik leghíresebb borászdinasztiája a kilenc generáció óta szőlőműveléssel foglalkozó Tiffán család borait ismerhették meg az Anna Grand Hotel első borvacsorájának vendégei. A borokkal harmonizáló menüsort Szíjártó Balázs mesterszakács és csapata készítette. A borvacsorát hagyományteremtő szándékkal hívták életre és szeretnék ha a környékbeli borászok is bemutatkoznának.

 

2012.01.20   Átadták a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést

A Magyar Kultúra Napján adják át a Városban a Balatonfüred kultúrájáért kitüntetést. Ebben az évben Cserép Lászlónak ítélte oda az önkormányzat ezt az elismerést. Cserép László ma már főosztályvezető a minisztériumban, korábban húsz évig dolgozott Füreden a város kulturális életének megteremtésén.

 

2012.01.21   Bowling verseny az Anna Grand Hotelben

Egyre népszerűbb Balatonfüreden a bowling és szerencsések a helyiek hiszen négy kitűnő pálya várja a sportág szerelmeseit az Anna Grand Hotelben. Szombaton hét csapat mérte össze tudását az Ágnes napi versenyen.

 

2012.01.21   Körzetekre osztották a Balatonfüred-Csopaki Borvidéket

Jogszabályi változások miatt jelentősen átalakul a termékleírás a Balaton Borrégióban is, - ezt jelentették be a XII. Vince napi Borünnepen szombaton. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mostantól a kisebb településeken termelt borok címkéjére is rákerülhet a Balaton Régió felirat. Ezzel pl. egy vászolyi rizling könnyebben és egyértelműbben köthető majd a Balaton Borrégióhoz még azoknak is, akik nem szakavatott hozzáértői a témának. Ez akár a piaci szereplésüket is előnyösen befolyásolhatja. A szakmai tanácskozáson természetesen téma volt a 2011-es évjárat is.

 

2012.01.20   Opatija és Füred kulturális együttműködése

Ebben az évben Füred nagyrendezvényein képviselteti magát a horvátországi Opatija, ugyanakkor Balatonfüred is rendszeresen bemutatkozik az adriai fürdővárosban - szól az a megállapodás, amelyet a Magyar Kultúra Napján írt alá a két város polgármestere Balatonfüreden.

 

2011.12.20   Anna Grand wellness füredieknek is

Bár nagy az év végi hajtás az Anna Grand Hotelben, Lengyel Ernő tulajdonos a jövő évet tervezi. A hotel változatlanul nyitva áll a fürediek előtt, a bowling mellett, a wellness fürdők is várják a vendégeket. Igazi újdonság a borterápia, amelyet januártól a többi szolgáltatással együtt a fürediek kedvezményes bérlettel vehetnek igénybe.

 

2011.12.04   Borbála-napi Borbál másodszor

Második alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Borbáli-napi Borbált, melynek ötletét az Anna Grand Hotel tulajdonosa Lengyel Ernő vetette fel. A tavalyi sikeren felbuzdulva december 3-án ismét megtelt a díszterem vendégekkel, akik elsősorban a 2011-es újborokat kóstolhatták. Természetesen a vacsora közben a korábbi évjáratok is asztalra kerültek. A vendégek mustrálták is az italokat, ennek eredményeképpen első lett az aszófői Fodorvin Pincészet juhfarkja, második lett a badacsonyi borvidékről az Istvándy Pincészet, míg a harmadik helyen egy dél-balatoni sauvingnon blanc végzett, ezt az italt a Balaton Borgaléria hozta el a bálra.

 

2011.11.19   Eszenyi Enikő színházi estje a nőről, erotikáról

A Pannon Várszínház bérletesei különleges esten vehettek részt szombaton az Anna Grand Hotel dísztermében. Eszenyi Enikő előadásában és összeállításában "A gyönyörben nincs középút" című színházi estet mutatták be. Az est lényege az erotika, a testiség, a produkció középpontjában a nő áll, holdudvarában a férfival. A nő pedig beszél és énekel a férfiról. A műsorban kortárs női írók munkáiból válogatott Eszenyi.

 

2011.11.22   INFOTÉR - Informatika a társadalomért

Közel ezer szakember részvételével ismét Balatonfüreden rendezték meg az INFOTÉR - Informatika a társadalomért konferenciát. A tanácskozáson több száz közigazgatási és informatikai dolgozó és valamennyi minisztérium képviselői jelen voltak.

 

2011.11.14   Ferencsik János emlékkoncert - egy sorozat kezdete

Hétfőn este rendezték meg Balatonfüreden a helyi zeneiskola névadójáról elnevezett emlékkoncertet. A műsorban az intézmény tanárai léptek színpadra, akik kilenc szerzeményt adtak elő. Különleges év ez a Ferencsik János Zeneiskolában, hiszen megújult a zenei központ épülete és ünnepelhetik a fennállás 30. évfordulóját is. Programsorozat veszi kezdetét "30 év - 30 koncert" címmel.

 

2011.11.04   Vita az új önkormányzati törvényről

Konferenciát rendeztek Balatonfüreden a két legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szövetség, a MÖSZ és a TÖOSZ szakmai támogatásával. A vitafórum az utolsó egyeztetési lehetőséget kínálta a törvény elfogadása előtt, így a konferencia éles hangoktól sem volt mentes. Jelenleg úgy tűnik, hogy az óvodai ellátás, az egészségügyi alapellátás, vagyis a háziorvosi rendszer, az okmányiroda működtetése marad az önkormányzatok feladatkörében. Többen aggályukat fejezték ki a kétezer lakos alatti településeken megszűnő önálló hivatalok és az oktatási intézmények állami kézbe kerülése kapcsán.

 

2011.10.20   Exkluzív Színházi estek Balatonfüreden

Haumann Péter vendégjátékával 29-én szombaton este kezdődik az Anna Grand Hotel és a Pannon Várszínház közös exkluzív bérlete. A színházi esteken a Hotel jóvoltából borkóstolóval is várják a közönséget.

 

2011.09.10   XIX. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny

Mit mentettünk meg a verseinkkel az elmúlt száz évben? A költészet kimenekítette e az embert a pénz és a hatalom rabságából, hogy a jót és a maradandót lássuk meg az életben? Nehéz erre megnyugtató, tiszta válaszokat adni- mondta az írószövetség elnöke Quasimodo füredi fájánál. Az viszont tény, hogy háromszázan több mint hatszáz verset küldtek be a költőversenyre.

 

2011.08.24   Vendégváró vízpartjaink - főépítész konferencia Füreden

Balatonfüreden rendezték meg augusztus végén az építész szakma legrangosabb éves találkozóját melyen több mint kétszáz szakember vett részt. A tanácskozáson elsősorban a vízparti települések értékmegőrző, arányos fejlesztésének lehetőségeiről esett szó. A konferenciát megelőzően itt adták át az "Építészi Életmű-díjat" és az "Év Főépítésze" elismerést.

 

2011.07.30   50 éves a tihanyi Rege Cukrászda

Fél évszázaddal ezelőtt 1961-ben, az akkori Balatoni Idegenforgalmi Bizottság közreműködésével nyitotta meg kapuit, a csodálatos panorámájú Rege Cukrászda Tihanyban. Azóta többször átépítették, a bútorokat lecserélték, a különleges atmoszféra azonban megmaradt. Akkor is és most is kedvelt találkozóhely. A cukrászda múltját bemutató kiállítás nyílt Füreden az Anna Cukrászdában.

 

2011.07.23   186. Anna-bál: Frei Nikolett a bál szépe

A sok szép meghívott füredi lány közül egy, Csida Fanni bekerült az Anna-bál legszebb három hölgye közé. A füredi lányokat hagyományosan a város hívja meg 18 éves korukban. A 186. füredi Anna-bál változatlanul elegánsan zajlott.

 

2011.07.07   Jön a 186. Anna-bál

A világ most is kíváncsi a füredi Anna-bálra, minden jegy elkelt időben, és idén is közvetíti a Duna Televízió. Július 23-án Kecskemét lesz a díszvendége a bálnak, de a nagyközönség is kipróbálhatja a kecskeméti hungarikumokat és megcsodálhatja az ott gyártott mercedeseket a füredi parton a bál hétvégéjén, amikor újra lesz szívhalászat, utcabál és opera-gála.

 

2011.07.28   Milyen lesz az idei Anna-báli menü?

Javában folynak az Anna-báli előkészületek. A vacsora menűsorát az Anna Grand Hotelben mutatta be Szijártó Balázs mesterszakács, a hotel séfje. Nem könnyű az Anna-báli menűt összeállítani, mert finomnak, látványosnak és különlegesnek is kell lennie. A próbaebéden a meghívottak elmondták véleményüket a négyfogásos herendin tálalt különlegességekről, amelyet július 23-án fogyaszt el az Anna-báli közönség.

 

2011.05.11   Kardiológus konferencia

Több mint kétezer kardiológus és háziorvos tanácskozott a Magyar Kardiológusok Társaságának szokásos tavaszi balatonfüredi konferenciáján. A négynapos rendezvény előadásain az orvosok megismerkedhettek a kardiológia legújabb kutatási eredményeivel és több szakmai díjat és elismerést is átadtak.

 

2011.04.08   800 éves Füred: bélyegek a kettős jubileumra

1919-ben tartották meg Budapesten az első bélyegnapot. A másodikon, 1934-ben, erre az alkalomra már bélyeget is kiadtak, amely Liszt Ferencet ábrázolta. A 84. országos bélyegnapon Balatonfüreden új füredi emlékbélyeget jelentettek meg, és igazi kultúrkincsekből nyílt kiállítás az Anna Grand Hotelben.

 

2011.04.02   Herendi porcelánok az Anna Grand Hotelben

Két hónapig látható az Anna Grand Hotel színháztermében az a kiállítás, amely bemutatja a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. termékeit, az Európai Kulturális Örökség jegyében, kapcsolódva az uniós elnökség füredi rendezvénysorozatához. A porcelánokat előzetes bejelentkezés alapján iskolai csoportok is megnézhetik.

 

2011.03.15   Bowling verseny az Anna Grand hotelben

Második alkalommal rendeztek nyílt bowling versenyt a balatonfüredi Anna Grand hotelben. A rendezvény nem titkolt célja a sportág népszerűsítése és a versenyzési lehetőség biztosítása.

 

2011.03.14   Emléktábla avatás Zlinszky Imre emlékére

Zlinszky Imre a magyar magánjog és polgári perjog kiemelkedő alakjának tiszteletére avattak emléktáblát március 14-én a füredi Panteonban. Az ünnepségen jelen volt Paczolay Péter az alkotmánybíróság elnöke. Az emlékező beszédet dr. Zlinszky János volt alkotmánybíró mondta.

 

2011.03.15   Március 15-i ünnepségsorozat Balatonfüreden

Balatonfüreden már hagyomány, hogy "nem hagyományosan" ünneplik március 15-ét. A Pannon Várszínház kezdeményezésének köszönhetően immár negyedik alkalommal elevenedett meg a történelem a város utcáin nemzeti ünnepünkön, több száz iskolás részvételével. A korhű ruhákba öltözött szereplők eljátszották a forradalmi eseményeket, úgy ahogy azok 163 évvel ezelőtt történtek. Az ünnepségsorozat végén este a Széchenyi szobornál Alexa Károly irodalomtörténész mondott beszédet.

 

2011.03.05   45. Kodály Emlékhangverseny

Március 5-én tartották az Anna Grand Hotel dísztermében a 45. Kodály Emlékhangversenyt Balatonfüred Város Önkormányzata és a Bem József Általános Iskola szervezésében. A rendezvényen jelen volt Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, aki Kodály városának nevében köszöntötte a résztvevőket.

 

2011.02.01   Borkonferencia 2011.

Optimista a szőlész-borász szakma a jövőt illetően.Remélik, hogy az évek óta hangoztatott felvetéseiket meghallgatja a kormány. Nem is lehet más útja a gazdaság élénkítésének, mint a vidékfejlesztés, foglalhatjuk össze az egyhetes füredi szőlész-borász tanfolyam és konferencia első napját.

 

2011.01.22   Kitüntették Molnár Sándort

Molnár Sándor tanár urat ovációval fogadta a közönség a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetése kapcsán. Az Anna Grand Hotelben tartott ünnepségen 15 éves diákszínház vezetői munkáját ismerte le a város.

 

2011.01.22   Vince-napi borünnep

Január 22-én rendezték meg Balatonfüreden a hagyományos Vince-napi borünnepet az Anna Grand Hotelben. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő rendezvénynek kettős célja van: egyrészt fontos a népszokások tiszteletben tartása, másrészt a borünnep a borászok egyik kiemelkedő szakmai tanácskozása is egyben.

 

2010.12.04   I. Borbála-napi borbál

Először rendeztek Balatonfüreden Borbála-napi borbált, ez a kezdeményezés azonban nem a várostól és nem a Balatonvin Borlovagrendtől indult. Az Anna Grand Hotel tulajdonosa és öt környékbeli borász gondolta úgy, hogy egy ötfogásos vacsora keretében, bemutatja a közönségnek a 2010-es évjáratú borokat. Az első bálon 130-an vásároltak belépőt.

 

2010.11.22   Akik levezényelték a rendszerváltást

A kortársak, mivel átélték, a fiataloknak pedig, mivel történelem,lehet érdekes a húsz évvel ezelőtti rendszerváltás. Úgy tűnik van róla mit beszélnünk, különösen akkor, ha lehetőség van olyanokkal találkozni, akik a korszak meghatározó politikusai voltak. Balatonfüreden Németh Miklós és Pozsgay Imre volt a Hamvas Asztaltársaság vendége. Interjúnk velük készült még a beszélgetés előtt. A Kádárról és más korabeli politikusokról is sok új részletet eláruló beszélgetés nagy részét vágatlanul a Füred Tv Extrában láthatják.

 

2010.11.22   Borbála-napi bor bál

Borbála napján december 4-én bor bált rendeznek az Anna Grand Hotelben, melynek keretében bemutatják a 2010-es borokat is. A nedűket ezúttal a bál vendégei bírálják, a legjobbnak ítélt borok pedig meghívást kapnak a jövő évi, szakmai zsűri által bírált borválogatásra.

 

2010.11.07   Bob herceg az Anna Grand Hotelben

A Füredi Játékszín Alapítvány támogatást nyert az Európai Bizottság Kultúra Programjától arra,hogy a városban létrehozzon egy színjátszó csoportot, amely meg is alakult Füredi Dalszínház néven. Első bemutatójukat augusztusban tartották, most vasárnap pedig Huszka Jenő: Bob herceg című operettjét láthatta tőlük a közönség két felvonásban. Az amatőr színjátszókat Zsár Éva énektanár,a Brillante Éneklő Egyesület vezetője készítette fel a bemutatóra, rá bízták a darab rendezését is amellett, hogy ő maga Rézit, a csaposlányt alakítja az operettben.

 

2010.10.21   Exkluzív színház az Anna Grand Hotelben

Színházba járni nemcsak művelődés és szórakozás, hanem társasági esemény is. Ennek jegyében hirdeti meg ebben az évadban is a Pannon Várszínház exkluzív bérletsorozatát Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben. November 20-án egy igazi színházi csemegével, Mácsai Pál Örkény estjével indul az exkluzív színház, amely a tavalyi évadhoz képest több előadást, változatosabb műfajokat és sok-sok meglepetést kínál.

 

2010.10.22   Ferencsik János Emlékhangverseny

Hári Lenke alpolgármester nyitotta meg a már hagyományosnak nevezhető Ferencsik János Emlékhangversenyt. Az esemény különlegessége volt, hogy az iszapkatasztrófában megsérült Devecser zeneiskolájának gyűjtöttek pénzadományt a koncerten. A nagy sikerű koncerten a füredi zeneiskola tanárai, a 16-20. század közötti zenekultúrából adtak színvonalas ízelítőt.

 

2010.10.17   Páratlan páros- premier Füreden

Sajtótájékoztatóval egybekötött rendhagyó próbán mutatkozott be a Veszprémi Petőfi Színház Balatonfüreden. A meghívottak Ray Cooney: Páratlan páros című komédiájából láthatnak részleteket. A darab bemutatója október 24-én este hat órakor lesz az Anna Grand Hotel dísztermében.

 

2010.10.15   Virágos Magyarországért

Nem véletlenül rendezték éppen Füreden a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny díjátadó ünnepségét, hiszen a 351 település közül a városok kategóriájában Balatonfüred, a falvakéban Paloznak lett az első. A két település képviseli majd az országot a jövő évi nemzetközi versenyen.

 

2010.09.26   Mága Zoltán koncertjén

Vasárnap délután az Anna Grand Hotelben adott elsöprő sikerű koncertet a híres hegedűművész Mága Zoltán. A többszörös arany- és platinalemezes hegedűst a közönség nem akarta leengedni a színpadról.

 

2010.09.25   Reformkori bál

A reformkori bálok hangulatát idéztek meg szombaton este az Anna Grand Hotelben, az 5. Romantikus Reformkor rendezvényei sorában. A vendégeket elegánsan megterített asztalok és báli menü fogadta, az est folyamán több zenei formáció is fellépett. A bálon ott volt Fellegi Tamás nemzetgazdasági miniszter is, aki elismerően szólt a füredi rendezvényről.

 

2010.09.24   Szentpéteri Csilla és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje

A Romantikus Reformkor elnevezésű programsorozat egyik kiemelkedő eseményére pénteken este került sor, amikor is a népszerű zongoraművész Szentpéteri Csilla és az ugyancsak világhírű 100 Tagú Cigányzenekar kamarazenekara adott közös koncertet. A cigányzenekar számára újdonságot jelent az a zenei stílus, amelyet megszólaltatnak egy-egy közös koncerten. Szentpéteri Csillával azonban a sokadig fellépés után, kitűnően megtalálták az összhangot, a siker Balatonfüreden sem maradt el.

 

2010.09.04   Quasimodo eredményhírdetés

Az úgymond nagykorúvá lett Quasimodo Költőverseny elmúlt 18 évében közel tíz ezer vers született ebből az alkalomból.Persze a versszövegek nem mindegyike költészet, de Balatonfüredre, ahogy számtalan olasz-magyar, ma már olasz-magyar-német nyelvű antológia bizonyítja, visszaköltöztek a múzsák. Összefoglalónk a költőverseny szombati napját mutatja be.

 

2010.07.24   A 185. Anna-bál összefoglalója

Sokan voltak kíváncsiak Balatonfüreden a 185.Anna-bálra. Kétségtelenül a nyár egyik legfontosabb eseményének tartott bál bevonulását sokan nézték az utcán, és több mint ötszáz vendégre terítettek a bál helyszínén, az elegáns Anna Grand Hotelben. A vendégek között az első bálozó lányokon kívül több híresség, közéleti emberek, politikusok, és eljött a bálra India nagykövete, Gauri Shankar Gupta úr is.

 

2010.07.22   Anna-báli emléksarok

Az Anna-bálok legfontosabb szereplői a bálkirálynők, akik közül többen úgy gondolták, hogy nem hagyják elfejteni életük egyik legfontosabb eseményét, a füredi Anna-bált. Megkeresték a bál örökös főrendezőjét, Glatz Lászlót, hogy egy báli múzeumot hozzanak létre.

 

2010.07.24   Az Anna-bál szépei

Kocsis Korinna 19 éves jákfai kozmetikus tanulót választották a 185. füredi Anna-bál bálkirálynőjévé, a Duna Televízió nézői közül 11.699-en szavaztak a fiatal lányra.

 

2010.06.19   5. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Szombaton indult és 26-áig tart Balatonfüreden az 5. Nemzetközi Gitárfesztivál. A nyitókoncerten olyan sokan voltak, hogy alig fértek el a helyszínen. A gitárművészek - akik az idén Olaszországból, Brazíliából, Oroszországból és Bulgáriából érkeznek - minden este 8 órakor várják a zene kedvelőit az Anna Grand Hotelben. Szombaton este nagyszabású flamenco esttel zárul majd a program.

 

2010.06.04   A pedagógusokat ünnepelték

Pénteken az Anna Grand Hotel dísztermében köszöntötték a város oktatási intézményeinek dolgozóit. A pedagógusnapon oklevelet kaptak a 20, 25, 30, 35, 40 éve a pályán lévő tanárok, tanítók és óvónők. Valamint átadták a "Balatonfüred Város Közoktatásáért" díjakat is.

 

2010.06.07   Pünkösdi ének

9 kórus részvételével rendezték meg a IX. Pünkösdi Ének Gyermekkórus Fesztivált Balatonfüreden június 6.-án és 7.-én. Újdonság volt idén, hogy a kórusok mellett a Mendelssohn kamarazenekar is fellépett. A rendezvényt ezúttal is megtisztelte a Liszt-díjas karnagy, zeneszerző Tillai Aurél.

 

1996.10.09   FTV RETRO: Határ Győző Balatonfüreden, 1996, 2003

Határ Győző háromszor járt Balatonfüreden. Egyszer a 30-as években egy villa miatt mint építszhallgató, majd 1996-ban, a Quasimoso költőversenyen, amelynek fődíját vette át és 2003-ban egyik könyvének bemutatóján. Az utóbbi két alkalommal a Füred TV rövid interjút is készített Határ Győzővel.

 

2010.04.16   Holokauszt emléknap

Április 16. a Holokauszt emléknapja. 1944-ben 440 ezer embert, köztük csaknem 200 füredi lakost hurcoltak koncentrációs táborokba Magyarországról. Balatonfüreden az Anna Grand Hotel dísztermében emlékeztek a huszadik század történelmének egyik legnagyobb tragédiájára.

 

2010.04.16   Költészet napi megemlékezés

Az angliai emigrációban élő Határ Győző harminc év után, 1989-ben jött haza először Magyarországra. A Londonban, Wimbledonban élő író, műfordító csak magyarul írt, felesége fordította verseit angolra. Télkék című kötetét amelyben időskori műveit gyűjtötték össze, Mezey Katalin kiadó mutatta be Balatonfüreden a Költészet napja alklmából.

 

2010.03.20   10 éves a Hamvas Béla Asztaltársaság

Kevesen tudják, hogy Hamvas Béla egy Koloska-völgyi hársfáról is írt Fák című esszéjében. A 10 éve működő Hamvas Asztaltársaság tagjai az íróra emlékezve fel is keresték a füredi fát.

 

2010.03.20   Edith Piaf dalai - Vári Éva önálló estje az exkluzív színházban

A Pannon Várszínház exkluzív Anna-Grand bérletsorozatának méltó zárásaként szombaton este láthatta a füredi közönség Vári Éva önálló Edith Piaf estjét. A Kossuth-díjas színésznő korábban a Pécsi Nemzeti Színház tagjaként már játszotta a francia sanzonénekesnő szerepét, az önálló estet pedig pályája egyik csúcsának nevezete.

 

2010.03.11   Lóczy Gála az Anna Grandban

A Lóczy Gimnáziumban folyó nyelvoktatás után most arról, hogy a diákok között sokan vannak olyanok, akik a művészetek területén is kiemelkedően teljesítenek. A naponta végig ült 8-9 óra után többen még különböző szakkörökre, ének és zenei órákra járnak. A hétvégén megrendezett Lóczy Gálán közel 100 diák mutatkozhatott be ezen a területen is.

 

2010.03.15   Március 15-i programok Balatonfüreden

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kapcsán, változatos programokat kínált Balatonfüred a helyieknek és azoknak, akik itt töltötték az ünnepet. Itt volt a városban a népszerű Csík Zenekar és Debrecenből a Filharmonikus zenekar, valamint a Kodály kórus. Most nézzék meg a négynapos programsorozat összefoglalóját.

 

2010.03.06   44. Kodály Emlékhangverseny

44. alkalommal rendezték meg szombaton a Kodály emlékhangversenyt, füredi kórusok részvételével az Anna Grand Hotelben. A Bem iskola és a Művelődési Központ szervezésében kétórás műsort hallgathattak végig az érdeklődők, telt ház volt.

 

2010.02.20   Botrány az operában - a Pannon Várszínház előadásában

Folytatódik az Anna Grand Hotel és a Pannon Várszínház exkluzív bérletsorozata. Február 20-án a Botrány az Operában, avagy a két tenor című bohózatot láthatta a közönség Vándorfi László rendezésében. Ebben az évadban még egy előadás lesz az Anna Grand Hotelben, március 20-án, akkor a Vasárnapi hölgyek című darabot mutatják be parádés szereposztásban.

 

2010.02.02   Bortanfolyam

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a PelsovinTrade Bt. ebben az évben is közösen szervezik meg a szőlészek és borászok téli továbbképző tanfolyamát. A február 1-5 között zajló tanácskozásnak immár második alkalommal ad otthont az Anna Grand Hotel. A négy nap alatt több mint húsz előadó elemzi a nemzetgazdaság és a szőlő bor ágazat legfontosabb kérdéseit.

 

2010.01.30   Polgári bál 2010.

Kitűnő zenészek, előadók várták a Polgári bál közönségét Balatonfüreden. Fellépett Szarvas József színész és Nikola Parov, aki Herczku Ágnessel együtt legújabb Megéred még című lemezükről adott elő dalokat. A hetedik alkalommal megrendezett esten a rossz idő miatt többen nem érkeztek meg, de így is százfős közönség vett részt az év első bálján az Anna Grand Hotelben.

 

2010.01.26   Tisztújítás a Balatonfüredi Turisztikai Egyesületben

Új lendületet nyert a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület a működéshez. Egyrészt új elnökséget alakítottak ki, másrészt 52 millió Ft-ot nyertek az úgynevezett turisztikai desztinációs menedzsment pályázaton. Rövidítve a TDM-nek, azaz desztinációs menedzsmentnek a turisztikában érdekeltek összefogása és együttműködése a feladata. A desztináció szó utazási célterületet jelent.

 

2010.01.23   Vince-napi borünnep

?Ha fénylik a Vince tele lesz a pince.?- tartja a régi mondás. Balatonfüreden január 23-án tizedszer rendezték meg a a Vince-napi borünnepet. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is érdekes előadásokat hallhatott a közönség a Pannon Egyetem Badacsonyi Borászati Kutatóintézetének eredményeiről, például arról, hogyan segíthet a fehérbor a H1N1 vírus megelőzésében.

 

2010.01.16   Mário és a varázsló az exkluziv színházban

A Pannon Várszínház csaknem telt ház előtt mutatta be a füredi exkluzív színházban Thomas Mann: Mario és a varázsló című előadását. Az Anna Grand Hotellel közösen szervezett színház most is vacsorával zárult, a februári előadásra még lehet jegyeket vásárolni.

 

2010.01.05   Ünnepi vendégforgalom a füredi szállodákban

Élénk volt a belföldi idegenforgalom az ünnepek alatt. Karácsonykor ugyan kevesebben utaztak, két ünnep között és szilveszterkor azonban a statisztikák szerint 70-80%-os kihasználtsággal üzemeltek a közkedvelt hotelek. Mi annak jártunk utána, hogy a Balatonfüreden télen is nyitva tartó szállodák milyen vendégforgalmat bonyolítottak az ünnepek alatt.

 

2009.12.04   Szalagavató a Lóczyban

Pénteken rendezték meg a Lóczy Lajos Gimnázium és Idegenforgalmi Szakközépiskola szalagavató bálját az Anna Grand Hotel impozáns dísztermében. A diákok már nem csak a karácsonyra, de lassan-lassan az érettségire is készülnek, hiszen a gimnáziumi évek végét jelentő kék szalagot már mindannyian viselik. Összefoglalónk következik, melyben minden végzős diák látható.

 

2009.11.21   Elindult az exkluziv színház

Nagy sikert aratott a Pannon Várszínház és az Anna Grand Hotel közös vállalkozása, a négy előadásból álló exkluzív színház első előadása szombaton. A Szomorú vasárnap című musicallel nyitott az évad, amelyet több mint 200-an láttak a díszteremben. A színház különlegessége, hogy az előadás után közös vacsorára hívták a közönséget és a színészeket.

 

2009.11.15   5 éves a Brillante

Ötödik születésnapját ünnepelte az elmúlt hétvégén a Brillante Éneklő Egyesület. Az Anna Grand Hotel díszterme zsúfolásig megtelt a jubileumi koncerten, melyen vendégművészek is színpadra léptek. A műsoron az elmúlt öt év legtöbbet énekelt dalai csendültek fel, a klasszikusok éppúgy, mint a modern dallamok.

 

2009.11.07   Emlékfa Cseh Tamásnak

Cseh Tamás tiszteletére ültettek emlékfát a Tagore sétányon. A kocsányos tölgyet a nyáron elhunyt zenész szerzőtársa Bereményi Géza ültette el, aki 39 éven keresztül dolgozott együtt az énekessel. A faültetés után irodalmi délutánt rendeztek az Anna Grand Hotelben.

 

2009.10.16   Exkuzív színház indul

Különleges színházat indít Balatonfüreden a Pannon Várszínház. A négy előadást az Anna Grand Hotelben láthatja a közönség, ahol -és ettől különleges a színház- minden második előadás után vacsorával kedveskednek a közönségnek.

 

2009.10.14   Környezetvédelmi konferencia Füreden

A napokban kezdődött konferencia Fokvárosban a klímaváltozásról. A tudományos összejövetelen több mint 500 tudós vesz részt, a világ különböző országaiból. Abban a hazai szakemberek is egyet értenek, ha az emberiség nem változtat sürgősen eddigi életmódján a Földi élet nagy bajba kerülhet. A témáról Füreden is konferencián rendeztek.

 

2009.09.26   Romantikus reformkor

Nyári forgatag a Balaton-parton. Így lehetne jellemezni szeptember utolsó hétvégéjét, amikor a Romantikus Reformkor című rendezvény zajlott. A három napos fesztivál rengeteg kulturális programot kínált az érdeklődőknek, amikből nem is volt hiány. Bővebb összefoglalónk következik, jöjjenek velünk egy sétára a századok közt.

 

2009.09.19   Könyv Theresia Trummetről

23 éve járnak szervezetten a bajorországi Germeringből Balatonfüredre. A családias testvérvárosi kapcsolat igazi motorja, mindenese a magyarul kitűnően beszélő Theresia Trummet. Róla szóló könyvvel kedveskedtek most a fürediek neki.

 

2009.09.05   Tőzsér Árpádé lett a Quasimodo Emlékdíj

Az elmúlt 17 év során egyre ismertebb a Quasimodo költőverseny és az ehhez kapcsolódó kulturális rendezvénysorozat. Ma már képzőművészeti kiállítás, filmbemutató, prózaíró verseny is része a költészet mellett a Quasimodo napoknak. Sőt Füred több európai világvárosban, Bécsben, Moszkvában és a szicíliai Messinában is megjelenik ennek kapcsán.

 

2009.09.07   Új bowlingpálya a városban

Balatonfüreden is megjelent a bowling. A külföldön annyira népszerű sportnak helyet adó Anna Grand Hotelben remélik, hogy egyre többen ismerik majd meg a társasági szórakozást nyújtó lehetőséget.

 

2009.08.29   Az új opatijai polgármester Füreden

Balatonfüreden járt az új opatijai polgármester az elmúlt héten. Horvátországban májusban tartották a helyhatósági választásokat, amelyeken a polgárok első ízben választották közvetlenül a községek, városok és megyék legmagasabb rangú vezetőit. Opatijában Ivo Bujmic nyert, akit a horvát turizmusról és a testvérvárosi kapcsolat folytatásáról kérdeztünk.

 

2009.08.20   Átadták az Anna Grand Hotelt

Éppen egy éve annak, hogy meghívást kaptunk az Anna Grand Hotel átadására. Akkor bizonyos épületrészek még nem készültek el, ilyen volt pl. a wellness részleg. Most augusztus 20-ára ismét hivatalosak voltunk a hotelbe, de ezúttal a végleges, teljes átadási ünnepségre. A hotel mostantól teljes kapacitással várja a vendégeket, sőt hamarosan elkészül a komplexumhoz szorosan kötődő Ipoly-szálló is.

 

2009.07.25   A 184. Anna-bál

 

2009.07.12   Befejeződött a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál

Befejeződött a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál. Az utolsó napokban a Rajkó zenekar, Takács Szilvia és Tony Lakatos lépett színpadra. Mi minden estén ott voltunk.

 

2009.07.04   Balatonfüredi Művészeti Fesztivál: Szakcsi Quartet, Gáspár Laci

Július másodikán kezdődött és tizenkettedikéig tart a hetedik Balatonfüredi művészeti fesztivál. A programok között a zenéé a főszerep, de színdarabokat és kiállításokat is láthat a közönség. A tíznapos rendezvénysorozat Füred egyik legnépszerűbb programja, annak idején Szőcs Géza kezdeményezésére rendezték meg az első fesztivált.

 

2009.06.24   4. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Negyedik alakommal hívták életre a szervezők a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált. De ez kicsit más volt mint az eddigiek. Sajnos a válság hatásai a kultúra területén is megjelentek, kevesebb a támogató, nehezebb pénzt szerezni. Annak ellenére, hogy jelentősen megcsappant a költségvetés, a nívó semmit sem változott. Az igényes gitárzene szerelmesei ezúttal is megtalálták számításukat.

 

2009.06.17   A Magyar Kézilabda Szövetség ülése

Balatonfüreden mutatkozott be a kézilabdaszövetség új elnöke. A leköszönő Kiss Istvánt az eddigi főtitkár Sinka László váltotta a szövetség élén.

 

2009.05.30   Pedagógusnap

Hagyományosan június első vasárnapján tartják a pedagógusnapot. Balatonfüreden múlt héten pénteken az Anna Grand Hotel dísztermében köszöntötték a város pedagógusait. Ezen a napon adták át a Balatonfüred Közoktatásáért díjakat és köszöntötték a jubiláló pedagógusokat is.

 

2009.05.12   Oberfrank Pál estjén

A Balaton7 rendezvénysorozat keretén belül, a Polgári Szalon Egyesület meghívására érkezett Balatonfüredre Oberfrank Pál színművész. A színész számos sikerfilmben és tévésorozatban szerepelt már, sokáig a Vígszínház tagja volt. A füredi közönségnek legújabb önálló estjét mutatta be. A műsorban a magyar irodalom legnagyobb költőinek versei hangzottak el zenés kísérettel.

 

2009.05.15   Zenei koncertek a Balaton 7-en

Komolyzenei koncerteket is rendeztek Balatonfüreden a Balaton7 programsorozaton belül. Az Anna Grand Hotel és Kisfaludy Galéria is házigazdája volt egy-egy zenei eseménynek. Szerdán ?Úton? címmel rendeztek koncertet, pénteken Haydn estre várták a füredi közönséget.

 

2009.04.17   Együttműködési megállapodás

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Duna Televízió és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tavaly januárban a kultúra napján kötött együttműködési megállapodást, melyben a közös kulturális missziót és a nemzeti értékek átörökítését vállalták. A felek az együttműködést 2009-ben is folytatni kívánják, a költészet napi ünnepség keretében megújították a megállapodást.

 

2009.04.18   Holokauszt emléknap

Április 16. a holokauszt emléknapja. Balatonfüreden az Anna Grand Hotel dísztermében tartottak megemlékezést, melynek keretében bemutatták Zoltainé Karkovány Judit Hiányjel című kötetét, mely a füredi zsidóság történetét mutatja be. A rendezvényen jelen volt Glatz Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.

 

2009.03.04   Dr. Glatz Ferenc a válságról

Dr. Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke tartott előadást a válságról. A Széchenyi-díjas történész szerint Magyarországon radikális változásokra van szükség ahhoz, hogy elkerüljük az államcsődöt. Szerinte az embereknek, de elsősorban a politikai elitnek kell rádöbbenie arra, hogy így nem lehet tovább élni. Előadásában hangsúlyozta, az a politikus aki ma Kánaánt ígér, becsapja az embereket.

 

2009.03.07   Kodály hangverseny

Balatonfüred Város Önkormányzata és a Bem József Általános Iskola szervezésében március 7-én tartották a 43. Kodály emlékhangversenyt az Anna Grand Hotel dísztermében. A műsorban az általános iskolák kórusai mellett a város vegyeskara is énekelt. A Bem iskola nagykórusát Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara kísérte.

 

2009.03.04   Negyedszázad a Balatonvin Bolrlovagrendnél

1984. március 4-én alakult meg a Balatonvin Borlovagrend. A negyed évszázadot most egy új könyv is összefoglalja és a jubileum kapcsán Balatonfüreden ülésezett a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége. Az ünnepségen Balatonfüred város Pro Vino Hungarico-díjat kapott.

 

2009.02.25   Emlékezés a kommunista diktatúra áldozataira

Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Balatonfüreden az Anna Grand Hotel dísztermében Schmidt Mária tartott előadást. A Terror Háza igazgatója az emlékező beszéd mellett aktuális politikai kérdésekről is szólt.

 

2009.02.25   Kihirdették a turisztikai pályázatok eredményét

Szerdán az Anna Grand Hotelben tartották azt a sajtótájékoztatót, amelyen kihirdették a Közép-dunántúli Operatív Program keretében elnyerhető, a szálláshelyek korszerűsítésére irányuló pályázatok eredményeit. Balatonfüreden az Ipoly Szálló és a Hotel Annagora nyert.

 

2009.02.14   Polgári bál

Ebben az évben a tombola bevételét 200 ezer forintot ajánlottak fel a polgári bál szervezői adományként a Küngösön épülő Szent Kinga templomnak. A hagyományokat ebben is folytatták a rendezők, akik tavaly pl. a dévai gyermekotthont támogatták.

 

2009.01.22   Kultúra napi gálaest

A kulturális turizmus évében Debrecen mutatkozik be Balatonfüreden, majd jövőre Balatonfüred vendégeskedik a civis városban. A magyar kultúra napján, Haydn halálának kétszázadik évfordulója alkalmából több híres előadó mellett fellépett a ma már Európában is ismert, közel hatvan éve működő Debreceni Kodály Kórus.

 

2009.01.27   Szőlész-borász tanfolyam

Január 26-a és 30-a között az Anna Grand Hotelben rendezik idén a szőlész-borász szakma téli továbbképzőjét Balatonfüreden. A háromnapos tanfolyamon mintegy 30 előadó elemzi a nemzetgazdaság és a szőlő-bor szektor legaktuálisabb kérdéseit.

 

2009.01.24   Vince napi borünnep

Vince a szőlészék, favágók és a halászok védőszentje. A néphagyomány szerint, ha január 22-én enyhe az időjárás, akkor bőséges szőlőtermés várható. Balatonfüreden múlt szombaton nyolcadszor rendezték meg a Vince-napi borünnepet.

 

2009.01.13   Jubileumi országos bortanfolyam

Jubileumi szőlész-borász továbbképző tanfolyamot rendeznek január 26. és 30. között az Anna Grand Hotelben. A város Önkormányzata, a Balatonfüredi-Csopaki borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Pelsovin Trade Bt. közösen rendezik a tanfolyamot.

 

2008.11.22   Érdi Tamás koncertjén

Harmadik alkalommal adott koncertet Érdi Tamás nívó-díjas zongoraművész Balatonfüreden. A gyermekkorában orvosi műhiba miatt megvakult fiatalember, már bejárta a világot, mindenhol óriási sikert aratva játékával. Külföldön tanul, tehetségét még a legnagyobb muzsikusok is csodálják.

 

2008.11.17   Szezonzáró konferencia

2008-ban is növekedett a vendégforgalom a Balatonnál, tovább emelkedett a hazai turisták száma-hangzott el a hétfőn megtartott szezonzáró konferencián Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben. A turisztikai szakemberek szerint a gazdasági válság nem fogja jelentős mértékben csökkenteni a nyaralási kedvet, de a Magyar Turizmus Zrt. a 2009-es szezonra új marketingstratégiával készül.

 

2008.11.12   Megyei szociális nap

Szerdán Balatonfüreden rendezték meg a megyei szociális napot. Az Anna Grand Hotel dísztermébe több mint 300 szakembert hívtak az ünnepre, a megye minden szociális intézményéből. Ebben az évben is átadták a kitüntetéseket, a Balatonfüredi Szociális Munkájáért díjat Szíjártó Ágnes vehette át.

 

2008.10.22   Ferencsik János emlékhangverseny

Hagyományosan az október 23-ai megemlékezések kísérőrendezvénye a Ferencsik János Emlékhangverseny, amelyet idén is az Anna Grand Hotel dísztermében tartottak. A koncerten a Zeneiskola tanárai mutatták be tudásukat a növendékeknek és az érdeklődő füredieknek.

 

2008.10.28   Különdíjas Balatonfüred

Országos Környezetvédelmi Konferenciát és Szakkiállítást tartottak Balatonfüreden október 28-án és 29-én. Az előadások előtt Katona Kálmán, a Magyar Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke átadta dr. Bóka István polgármesternek azt a különdíjat, amelyet Füred a Virágos Magyarországért 2008 elnevezésű környezetszépítő versenyen nyert el.

 

2008.09.23   Újra "Romantikus reformkor"

Romantikus reformkor-séta a századok között címmel immár harmadik alkalommal rendeznek reformkori hétvégét Balatonfüreden szeptember 26 és 28 között. A rendezvény a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, az Önkormányzat a Reformkori Hagyományőrzők Társasága, valamint számos civil szervezet és vállalkozó összefogásával valósul meg tudtuk meg az Anna Grand Hotelben tartott sajtótájékoztatón.

 

2008.09.06   Összefoglaló a Quasimodo Költőversenyről 2. rész

16. alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Salvatore Quasimodo nemzetközi költőversenyt. A kétnapos rendezvénysorozat alatt könyvbemutatók, kiállítások, irodalmi kerekasztalbeszélgetések várták az érdeklődőket. A főszerep azonban természetesen a pályázó verseké volt. Idén az emlékdíjat Tóth Krisztina, a különdíjat pedig Barna T. Attila kapta. Most közel 20 percben megnézhetik, hogy milyen programok várták az érdeklődőket a 2 napos Quasimodo Költőversenyen.

 

2008.09.01   Befejezés előtt az Anna Grand Hotel

A valamikori Nagyvendéglőn, Gyönyördén, és az úgynevezett Kúrszalonon ma már csak az utolsó simításokat kell elvégezni hogy új életre keljen. Lengyel Ernő nem kevés áldozatot vállalva négy év alatt újította fel az egykori épületeket, hogy ez év szeptemberében a négycsillagos Anna Grand Hotel megnyithassa kapuját.

 

2008.07.10   III. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Június 21-étől 30-áig rendezték meg a városban a III. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált. A fesztiválon állították fel a világ leghosszabb koncertjének Guinness rekordját, a zenészek 216 órán keresztül játszottak a Kisfaludy színpadon. Mindeközben az Anna Grand Hotelben estéről estére világhírű muzsikusok szórakoztatták a közönséget. A Füred TV minden nap forgatott a rendezvényen, most kérem nézzék meg a fesztiválról készült 20 perces filmünket.

 

2008.08.06   Beszélgetés Csizmadia Aliz bálkirálynővel

A film további két részét még mai adásunkban láthatják majd. De mindenek előtt kanyarodjunk vissza kicsit az időben, egészen a július 26-ai Anna-bálhoz. Múlt heti adásunkban megígértük Önöknek,hogy egy hosszabb interjút láthatnak a bálkirálynővel. Következik most Csizmadia Aliz, ezúttal smink nélkül egyszerű ruhában.

 

2008.07.26   183. Anna-bál

Ebben az évben nem lehetett panasz az Anna-bálra. Kellemes környezetben, elegáns nyáresti bálon vehettek részt a vendégek. Az Anna-bál szépe pedig az egybehangzó vélemények szerint, megérdemelten lett a füredi Csizmadia Aliz, akivel jövő héten láthatnak majd egy hosszabb interjút.

 

2008.07.27   183. Anna-bál: Sétakocsikázás

Aki nem jutott be az Anna-bálra és az élő közvetítést sem tudta nyomon követni a Duna Televízióban vagy a helyszínen a kivetítőn, másnap megcsodálhatta a bálkirálynőt és két udvarhölgyét, akiket szokás szerint lovashintón vittek körbe a városban.

 

2004.04.03   Mazsorettek jubileuma

Április 3-án rendezték meg a 10 éves jubileumi mazsorett és modern tánc bemutatót az Árkád Hotel dísztermében. A két részes egész estés előadást telt ház fogadta.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT