MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Nagy nevek a gitárfesztiválon

2010.06.23. 08:12 • 19-én Eötvös József Liszt-díjas gitárművész - sokak által régóta várt - hangversenyével vette kezdetét az 5. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál. A Vaszary Villa Eszterházy terme zsúfolásig megtelt. Az óriási érdeklődést tükrözi, hogy talpalatnyi hely sem maradt a teremben, sokan már csak az ajtóban állva hallgathatták meg a koncertet.

A nagy sikerű hangverseny első felében magyar zeneszerzők - Bartók Béla, Farkas Ferenc - művei mellett Eötvös József saját szerzeményeiből is ízelítőt kapott a közönség. A szünetet követően Bach és Chopin közismert műveinek átiratait hallhattuk kitűnő előadásban. Vasárnap az olasz Paolo Pegoraro gitárművész hangversenyét élvezhette a közönség a patinás Anna Grand Hotelben. A halk szavú művész nagy érzékenységgel adta elő a barokk, a romantika és a XX. század nagy gitárműveit. A fesztivál június 26-ig tart Balatonfüreden, ahol további fantasztikus hangversenyek várják a közönséget. 23-án fellép az orosz Vladimir Gorbach, aki az oroszországi Novoszibirszkben született és 11 éves korában Jurij Kuzin professzornál kezdett gitározni. A főiskolai diploma megszerzése után a novoszibirszki Glinka Konzervatóriumba került, majd pedig a kölni Zenei Főiskolán folytatta tanulmányait. Miközben tanult, nagynevű professzorok mesterkurzusaira járt, s számos nemzetközi díjat is nyert. 24-én a brazil Fabio Zanon ad hangversenyt. Fabio Zanont az egyik legsokoldalúbb tehetségnek tartják a gitár nemzetközi világában. Hatalmas repertoárjában megtalálhatjuk a gitárra írt valamennyi jelentősebb művet, valamint több mint 30 versenyművet is. A kifejezetten az ő számára írt új darabok előadása az interpretációt egy teljesen új szintre emelte, s nagyban hozzájárult a gitár még nagyobb elismertségéhez a klasszikus zenei világban. 25-én Magdalena Kaltcheva lesz a fesztvivál vendége. Kaltcheva Bulgáriában született, kezdetben, Szófiában, később Achenben tanult. Középiskolai tanulmányait Weimarban végezte, ezt követően a Weimari Liszt Ferenc Zeneakadémiára került. Jelenleg magiszteri tanulmányait végzi a Kölni Zeneakadémián. Számos mesterkurzuson részt vett, nemzetközi versenyeken is szép sikereket ért el. 2006-ban készítette el első CD-jét Szonáták címmel. 26-án a fergeteges "Ondas de Passión" című flamenco est zárja a fesztivált, amelyen spanyol táncosok, énekesek, és gitárosok mutatják be a flamenco szenvedélyességét. A tánc ereje és dinamizmusa, az ének nyersessége és a virtuóz gitár mind megtalálható ebben a vérpezsdítő kortárs előadásban, amely folytonos izgalomban tartja a közönséget. Előadásuk felejthetetlen élményt ígér az érdeklődőknek. Az esti koncertek mellett a Városi Múzeumban a hét második felében óránként 15 perces gitárzene program várja az érdeklődőket, a Kisfaludy Színpadon és a Tagore sétányon pedig - jó idő esetén - minden nap 17.00-19.00 óra között három helyszínen kisszínpados fellépések színesítik a programot "Gitárzene a Balaton Parton" címmel. Az esti koncertekre a belépőjegy ára 1.500 forint, a Flamenco Estre 2.000 Forint. A többi program látogatása ingyenes.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1130

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2022.06.21 07:18:41

KAPCSOLÓDÓ HÍREK (2)

2012.06.20. 7. gitárfesztivál Balatonfüreden

2009.07.03. Sikeres volt a 4. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

 

< Újabb 10  |  Régebbi 10 >

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2022 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT