MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Balatonfüred, Tagore sétány

Találatok száma: 149

 

2017.06.19   Épülnek a vizes világbajnokság ideiglenes létesítményei

A Vitorlás tér és a Bodorka Látogatóközpont között már csak a kerékpárút és a mellette lévő kavicsos terület használható sétálásra, hiszen megkezdődött a vizes világbajnoksághoz tartozó kiszolgáló létesítmények telepítése. A járókelőket egy kerítés választja el a konténerektől, illetve az építési területtől, ami egyébként megegyezik a versenyhelyszínnel, tehát a kerítés augusztus végéig a helyén marad, később díszítést kap. Mire számíthatnak a parton korzózó vendégek, erről kérdeztük a helyi projektkoordinátort.

 

2017.07.02   Balatoni Hal- és Borünnep

Igazi gasztronómiai ünnep a Hal és Borünnep Füreden és a környékbeli településeken. A pünkösdi hétvégén sokan fordultak meg itt, hogy részesei legyenek ennek. A színpadon kiváló zenészekkel találkozott a közönség, persze amíg a hétvégi vihar közbe nem szólt.

 

2017.06.05   IV. Szent Orbán-napi borverseny

Pünkösdhétfőn rendezték meg a Szent Orbán-napi borünnepet Balatonfüreden, ahol kihirdették az ahhoz kapcsolódó hegyközségi borverseny eredményeit is. A zsűri szakmai véleménye szerint a kisebb termelőknek sem kell szégyenkezniük a boraik minősége miatt, sok aranyérem született a versenyen.

 

1994.05.14   25 éves a Füred TV: vitorlabontó (1994.)

Ezen a hétvégén indul el hivatalosan a balatoni vitorlásszezon. Az idei vitorlabontó ünnepségről jövő heti adásunkban számolunk be. 25 éves visszaemlékezésünkben most felidézzük az 1994-es vitorlabontót.

 

2017.05.07   Elegáns autók 1925-től, Concours d'Elegance 2017.

Negyedik alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Concours d'Elegance autó szépségversenyt. A közönségnek, aki szavazhatott is, nehéz dolga volt, hiszen alig lehetett választani a különlegesnél különlegesebb autók közül, amelyek 1925-től egészen 2015-ig képviselték az autóipart. A fődíjat idén az 1934-es gyártású Chrysler Airflow nyerte el. Balatonfüred város díját egy elegáns BMW Roadster kapta. A Concours d'Elegance fővédnöke ebben az évben is Zoób Kati volt, az ötletgazda pedig Valker Viktor.

 

2016.04.23   Tavaszi maraton futóverseny Balatonfüreden

Idén is megrendezték a Generáli Word Run elnevezésű maraton futóversenyt Balatonfüreden, melyen az előző évekhez képest rekordszámú nevező állt rajthoz. Vasárnap délelőtt négy táv várt a futókra, a legrövidebb 6,5 kilométer, míg a leghosszabb és egyben a leg emberpróbálóbb a 42 kilométeres maratoni táv volt.

 

2017.04.07   Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek

A legnagyobb magyar vándornak nevezik Kőrösi Csoma Sándort, a híres kelet-kutatót, akire az elmúlt héten emlékeztek Füreden. Kőrösi Csoma Sándor először Bukarestben élt, onnan Szófiába ment. Később Ciprus, Bejrút és Tripoli érintésével gyalog folytatta útját. Bagdad, Teherán, Kabul mind-mind egy-egy állomás a nyelvész utazásainak. Végső célja Tibetben az volt, hogy bebizonyítsa a magyarok nem a finnekkel rokonok, hanem hogy a magyarság igenis Attila népe.

 

2017.03.26   Palackos helyett, füredi csapvizet!

Sokat tehetünk környezetünk és egészségünk védelméért, ha nem a hetekig, hónapokig a műanyag palackban álló ásványvizeket, hanem a kiváló minőségű füredi csapvízet, vagy helyi forrásvizeket fogyasztjuk, mondta a Nők a Balatonért Egyesület elnöke, a szervezet által megrendezett programon. Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

 

2000.03.22   25 éves a Füred TV: faültetés Hamvas emlékére 2000-ben

Az idén 25 éves Füred TV videós archívumából ezúttal egy olyan tudósítást választottunk, amivel a balatonfüredi Hamvas-kultusz megteremtésére emlékezünk. Az akkor alakult Hamvas Béla Asztaltársaság szervezésében a város fát ültetett az író, filozófus előtt tisztelegve 2000 márciusában.

 

2017.03.17   Emlékezés Hamvas Bélára

17 éve alakult meg a Hamvas Béla Asztaltársaság, amely fát is ültetett Balatonfüreden a sokáig agyonhallgatott író, gondolkodó emlékére. A hamvasi életmű hagy elemezni valót eleget, újszerű megfogalmazásai és a nem kisebb cél, mint eljutni a létezés végső kérdéseihez, sokakat foglalkoztat. Ebben az évben a kétnapos megemlékezésen egy új életrajzi filmet is bemutattak. Katona Zsuzsa filmje több emberhez szeretné közelebb vinni Hamvas Béla munkásságát.

 

2017.03.10   175 éve született Eötvös Károly

175 évvel ezelőtt, 1842. március 11-én született Eötvös Károly, aki Pápán járt iskolába, Veszprémben alapított politikai lapot és a Balatonról is írt regényt. Eötvöst valójában tíz évvel ezelőtt fedezte fel újra a mai olvasóközönség, amikor hosszú szünet után megjelent két híres műve, az Utazás a Balaton körül és A balatoni utazás vége. Az Eötvös-emlékévhez kapcsolódó program részeként koszorúzási ünnepséget tartottak Balatonfüreden is.

 

2017.03.15   Ki szoktunk állni az igazunkért, '48 példája is erre tanít bennünket

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei és történései előtt tisztelegtek a balatonfürediek március 15-én. Istentisztelettel kezdődött a nap, majd lent a parton folytatódtak az események, ahol az ünnepi szónok dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára volt. A Széchenyi-szobornál megtartott ünnepségen a politikus párhuzamot vont a migránsáradat, az uniós politika és a szabadságharc eszméje közt. Úgy fogalmazott, ma újra szükség van a magyarok vérmérsékletére ahhoz, hogy megvédjünk az országot. Délután néptánccal folytatódott, este pedig fáklyás felvonulással zárult az ünnep.

 

1995.09.23   25 éves a FÜRED TV: Salvatore Quasimodo Költőverseny 1995-ből

1993-ban indították el Balatonfüreden a Salvatore Quasimodo Költőversenyt, amelyet az idén 25. alkalommal rendeznek meg, a pályázati felhívást épp ezen a héten teszik közzé, egy budapesti sajtótájékoztatóval egybekötve. A jubileum alkalmából, a Füred TV archívumából az 1995-ös versenyt kerestük ki.

 

2017.02.14   Sportos Valentin-nap

Különleges futóversenyt rendeztek Balatonfüreden február 14-én. A Valentin-naphoz kapcsolódva kizárólag szerelmespárok jelentkezését várták, a kétszer hat kilométeres váltófutásra. Először a párok férfi tagjai álltak rajthoz, majd őket szerelmük váltotta. A legtöbb pár rendszeresen sportol, így nem csak Valentin-napon fontos számukra a mozgás. A szerelmesek napja így tehát csak egy ürügy volt, hogy kihasználva a jó időt, együtt sportolhassanak. A fődíjat, egy füredi wellness hétvégét Kovács "Kokó" István és kedvese Garami Kata nyerte meg.

 

2016.10.22   Tisztelgés Bibó István emléke előtt

A politikai elitben egyre kevesebben vannak, akik megütik azt a színvonalat, amelyet Bibó István eszmeisége képvisel. A demokráciáról szóló társadalomtudományi írásait a közéletben résztvevőknek ma is olvasniuk kellene. Bibó István 1956-ban is tudta, hogy a magyarok lehetnek bár ellentétes nézetűek, de nem ellentétes érdekűek. Tisztességes kompromisszumot kereső vitastílusa ma nem követendő, ma a másik szidalmazása folyik, és az emberek ezért egyre inkább elfordulnak a politikától- mondta Bibó István fia a kiváló társadalomkutatóról, politikusról folytatott beszélgetésen Balatonfüreden.

 

2016.10.16   Fát ültetett Füreden India alelnöke

Magasrangú vendége volt vasárnap Balatonfürednek, India alelnöke Mohammad Hamid Ansari érkezett a városba, hogy fát ültessen a Tagore sétányon. Hivatalos magyarországi útján az alelnök sokoldalúnak és barátinak nevezte a magyar-indiai kapcsolatokat, mint mondta, mindkét ország demokrácia, dinamikusan fejlődő gazdasággal. Az együttműködési területek között a védelmi ipart, a tudományt és a filmipart említette. Füredi látogatása nagy örömmel töltötte el, ezt beszédében is hangsúlyozta.

 

2016.10.13   Fut a Füred a Tagore sétányon

Az is lehetne a szlogen, hogy ha október akkor Fut a Füred. 26. alkalommal rendezték meg a Tagore sétányon a hagyományos őszi futóversenyt amelyen az óvodásoktól a felnőttekig bárki indulhatott.

 

2016.10.08   Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor füred!

Az idei Füredi Szüret október második hétvégéjén került megrendezésre. Az ide ellátogatók, a közkedvelt felvonulását követően, Balatonfüred és környékének ízletes borait kóstolhatták a Tagore sétányon kialakított borfaluban. A három napos rendezvényen, számtalan program várta az érdeklődőket.

 

2016.09.21   Széchenyi Istvánra emlékeztek

A Széchenyiek olyan nagyszerűek voltak, hogy alig hisszük el, annyit áldoztak a nép és a nemzet javára, amennyit csak lehetett, fogalmazott a legnagyobb magyar születésének 225. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen a szónok. Látványosan, újszerűen kezdődött az idei ünnepség Széchenyi István szobránál, három balatoni hajó felvonulása indította a rendezvényt.

 

2016.09.03   Marno Jánosé a Quasimodo-emlékdíj

A kortárs versírás ünnepe a balatonfüredi költőverseny, ami azért is dicsérendő, mert a költészet küszködve éli túl a fogyasztói társadalmat. Az olasz és a magyar költészet között ilyen értelemben nincs különbség. A vers a muzikalitás őre, és a hétköznapiság meghaladásának eszköze, ezért nyelvében él a nemzet, mondta az Olasz Kultúrintézet új igazgatója, Gian Luca Borghese Balatonfüreden.

 

2016.08.31   Borheti tanulságok Koczor Kálmánnal

Sok bor fogyott a három hét alatt Balatonfüreden. Közel 150 ezren vettek részt a számítások szerint az ország leghíresebb borheti rendezvényén. Hogy mit lehetne másképpen, és mi jó úgy, ahogy van, kérdeztük az augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett szakembert, a helyi borrend nagymesterét, az országos borrendek elnökét, Koczor Kálmánt.

 

2016.08.16   Borheti körkép az idei választékról

Augusztus 28-ig még érdemes ellátogatni a füredi borhetekre, hiszen a környék 25 borosgazdája 300 fajta borral várja a minőségi nedűk kedvelőit a Tagore sétányon. Hogy hol milyen borokat kínálnak a termelők, ennek jártunk utána.

 

2016.08.06   Megnyitották a borheteket, 40 milliárd jut az ágazat fejlesztésére

Aranyérmes borok, közel háromszáz féle szőlőnedű, köztük a hűsítő rozék, gyöngyöző borok, a megunhatatlan rizlingek. Szombaton megkezdődtek a borhetek Balatonfüreden a Tagore sétányon, egészen augusztus 28-ig várják a környékbeli gazdák a vendégeket. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megnyitóbeszédében elmondta, a balatonfüredi térséget is érintő tavaszi fagykár, valamint a közelmúltban bekövetkezett jégverés kapcsán a mezőgazdasági termelők számíthatnak az agrár-kárenyhítési rendszer által nyújtott kárenyhítő juttatásra.

 

2016.07.01   Éjszakai futóverseny Balatonfüreden

Negyedik alkalommal rendezték meg az I Love Balaton éjszakai futó versenyt Füreden. A kezdeti ötszázas létszám mára már elérte a kétezret, az indulók nyolc kategóriában és két távon 10 valamint 20 kilométeren versenyeztek.

 

2016.07.02   Nem egyszerű nyáron színházat csinálni

Hullámzó volt a Kisfaludy Színházi Fesztivál látogatottsága, de a szervezők is tudták, hogy a 36 fokos kánikulával és az EB mérkőzésekkel nem egyszerű konkurálni. De Kisfaludy Sándor nyomdokait követve ebben az évben is igényes előadásokkal, koncertekkel várták a közönséget. Jövőre azt remélik még nagyobb támogatottsággal és szélesebb közönség előtt rendezhetik meg a színházi fesztivált Balatonfüreden.

 

2016.06.25   Gitár főszerepben

Ki ne szeretett volna gitáron tanulni, de főként gitáron játszani fiatal korában? Most újra beleshetünk a kulisszák mögé, hogyan zenélnek a legnagyobbak ezen a hangszeren, és hogyan tanítják mindezt a következő nemzedéknek. A vízparti színpadon dél-amerikai, német, cseh, belorusz gitárművészek adnak esténként koncertet a Tagore sétányon. A nyitó esten egy harmonikaszerű, az argentín tangózenekarokban igen népszerű hangszert, a bandoneónt is hallhattuk a gitár mellett.

 

2016.06.25   Hal és bor a parton

Ma már a gasztronómia ünnepe a Hal és Borünnep, amelyet 14. alkalommal rendeztek meg a füredi sétányon. A borászok közül a helyieken kívül Szekszárd volt a vendég, és lehetett keszeget és süllőt is enni a parton.

 

2013.06.23   Vendégek Opatijából

A kétévtizedes testvérvárosi barátság alkalmából, élén Opatija polgármesterével, küldöttség érkezett Balatonfüredre. Ivo Dujmic a Füred Tévének elmondta, a rendszeres kulturális kapcsolattartás, a városlátogatás mellett a fiatalokat is be szeretné vonni az együttműködésbe.

 

2016.05.15   Concours d' Elegance Balatonfüred

Egy 1938-as Talbot típusú autó lett az autós szépségverseny fődíjasa a pünkösdi hétvégén rendezett Concours d'Elegance-on. Az autók között a legrégebbi egy 1911-es Opel volt, de láttunk fecskefarkú Mercédeszt és 82 éves versenyautót is. A muzeális autókat egyenként mutatták be a közönségnek, az immár UNESCO által is patronált rendezvényen.

 

2015.05.17   Elegáns autók és nők a Tagore sétányon, III. Concours d'Elegance

Pünkösd hétvégéjén a Concours d'Elegance-on több mint ötven oldtimer műremeket csodálhat meg a közönség Balatonfüreden a sétányon. Először egy 1956-os Jaguárt, tavaly egy 1922-es Hispano Suiza-t választott a zsűri a legszebbnek, vajon milyen autó nyeri idén a szépségversenyt? A közönség mindenképpen nyer, hiszen olyan autókat láthat, amelyek rendkívül ritkák, rendkívül értékesek és nem utolsó sorban, rendkívül szépek.

 

2016.04.30   Maratoni futók a Tagore sétányon

Lassan megszokottá válik, hogy a Maratonman versenysorozat első nagy országos rendezvényét Balatonfüreden tartják. A Runner's World Run elnevezésű versenyen a közel 2000 résztvevő négy táv közül választhatott, így mindenki a saját erejéhez és tempójához igazíthatta a futó mennyiséget.

 

2016.04.06   A legnagyobb székely utazóra emlékeztek

A tibeti-angol szótár megalkotójára, Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek Balatonfüreden, a Tagore-sétányon lévő szobránál. A Balatonfüred-Kovászna Testvérvárosi Egyesület nevében Pálffy Károlyné köszöntötte a rendezvény résztvevőit, majd Kiszely Pál önkormányzati képviselő, tanácsnok mondott beszédet. A jelenlévők megkoszorúzták a tibetológus szobrát.

 

2016.03.18   Hamvas perzsául is

A 16. Hamvas-napokon a perzsa kultúra volt a vendég. Irán magyarországi nagykövete is megtisztelte a rendezvényt és ebben az évben is átadták a Sava BabiĆ műfordítói díjat, amelyet a belgrádi Ivana Ristovnak adott át Balatonfüred polgármestere.

 

2016.03.20   Programok a Víz Világnapján

Egy felmérés szerint a világon ma hat emberből egynek nem jut tiszta ivóvíz. A Föld vízkészleteinek csupán 2%-a iható, öntözhető édesvíz, ezért különösen fontos annak védelme. Március 22-e a Víz Világnapja. A világnaphoz minden évben programokkal kapcsolódik a Nők a Balatonért Egyesület, idén előadásokkal, a vizirendőrök bemutatójával és interaktív játékokkal várták az érdeklődőket. Nem maradt el a Balaton megkoszorúzása sem.

 

2016.03.14   Reformkori séta, pörköltészet, fáklyás felvonulás az ünnep előtt

Már hétfőn könnyedén ráhangolódhatott bárki a forradalom és szabadságharc ünneplésére, hiszen számos reformkori program várta az érdeklődőket városszerte. Délelőtt irodalmi séta, délben ízletes ebéd 1848 Ft-ért, este meghitt, fáklyás felvonulás színesítette a kulturális kínálatot.

 

2015.10.10   Jó a termés, volt mit ünnepelni a Füredi Szüreten

Borosgazdákból, borrendekből, lovas kocsikból, gólyalábasokból és zenészekből álló szüreti menet indult szombaton a városi fúvószenekar vezetésével a Szent István térről. Végig vonultak a városon, egészen a Balaton partig, ahol borfalu, kézműves vásár és kulturális programok várták az érdeklődőket. A megújult és új nevet viselő Füredi Szüret, a város szándékai szerint egy új, gasztronómiai, kulturális, turisztikai rendezvény lesz a jövőben.

 

2015.10.05   Fut a Füred a Tagore sétányon

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik de az évek során már a 23. alkalommal vágtak neki a Fut a Füred résztvevői a kijelölt távoknak. Az általános és a középiskolás győztesek számára a versengés a megyei döntőkben még tovább folytatódik.

 

2015.09.19   Jubiláló fesztivál: Romantikus Reformkor

Minden évben megújul a Romantikus Reformkor fesztivál programja. Idén Mága Zoltán és zenekarának koncertjével nyitott a rendezvény és főúri magyar családok, a Batthyány és Teleki család leszármazottjai voltak a vendégek. Megrendezték a reformkori főzőversenyt is, ahol a különdíjat a hortobágyi húsos palacsinta nyerte el.

 

2015.09.05   Átadták a Quasimodo-díjat

Kétszázhuszonkilenc költő küldött verset idén a balatonfüredi költőversenyre, amelyet Salvatore Quasimodo-ról neveztek el. A kétnapos rendezvény nem csak a vers ünnepe, de irodalmi találkozó is, amelyen egymást érték a könyv- és folyóirat bemutatók. A fődíjat ebben az évben Lanczkor Gábor Caravaggio című versével nyerte el.

 

2015.08.19   Hol, mit érdemes kóstolni? -borheti körkép

Augusztus 8-án nyitották meg a Balatonfüredi Borheteket, az elmúlt két hétben máris több tízezer látogatója volt a rendezvénynek. Borheti körképünkben annak jártunk utána, hogy melyek az idei slágerborok és melyik pavilonnál, mit érdemes kóstolni.

 

2015.08.08   Borozgatunk, lazulunk, nyaralunk...

Augusztus 8-án kezdődtek és 30-ig tartanak idén a Balatonfüredi Borhetek. 25 borász kínálja a Tagore sétányon a kizárólag palackozott borokat, a minőséget szigorú kontroll biztosítja. Borászatonként 6-10 féle bort lehet kóstolni, így a sétányon egyszerre közel 250 féle bor közül lehet választani. Árat nem emeltek a gazdák, minden a tavalyi árakon kapható.

 

2015.07.21   Egyre többen nyaralnak Füreden

A korábbi évek jelentős fejlesztéseinek köszönhetően egyre több turista dönt úgy, hogy Balatonfüreden tölti a vakációt és a szabadságot. A nyár közepén járunk és már most látszik a számokból, hogy ismét emelkedett a vendégek száma a tavalyihoz képest. Hétvégente olyan mértékben telik meg a város, hogy akár az állandó lakosság három, négyszerese is megjelenik, ez a közlekedésben már érezhetően fennakadásokat is okoz, főleg a bevásárlóközpontok környékén. Szeretik Balatonfüredet, mert szép, tiszta és nem utolsósorban biztonságos üdülőhely is.

 

2015.07.10   Balatonfüred ismét pályázik a legvirágosabb város címre

A Virágos Magyarországért mozgalom 1994-ben indult és gyorsan ismertté vált. Célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása, bemutatása, népszerűsítése. A mozgalom részeként évente 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során megválasztják az öt legvirágosabb várost, falut és Budapesti kerületet. Balatonfüred is pályázik idén a címre, a város mindent megtett a sikeres szereplésért.

 

2015.06.26   Hal-és Borünnep és a Nagy koccintás

Helyi borászok és helyi gasztronómusok kínálták négy napon át a kiváló borokat és a balatoni halakat a füredi parton. A 13.Hal- és Borünnepre, mint nyári gasztronómiai fesztiválra, sokan voltak kíváncsiak a felújított Tagore sétányon. A megnyitón részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, a fürediek pedig rekordkísérletre, Nagy koccintásra hívták a vendégeket.

 

2015.06.27   Megkezdődött a gitárfesztivál

Az idén 10. évfordulóját ünneplő Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál számtalan hazai és külföldi fellépővel várja a közönséget. Aki változatos, igényes muzsikára vágyik a napi kirándulás és strandolás után, négy helyszínen élvezheti a virtuóz, vagy éppen romantikus, élő gitárzenét. A fesztivál szombatig tart.

 

2015.06.28   Szobrot kapott a Magyar Nemzet alapító főszerkesztője

Pethő Sándor először történelem- és földrajztanárként, majd újságíróként és irodalmárként dolgozott, korának jelentős publicistája volt. 1938-ban lett alapítója és főszerkesztője a Magyar Nemzetnek. A lap hasábjain többször is felszólalt a hitleri nemzetiszocialista és a magyar szélsőjobboldali mozgalmak ellen. Nyomásukra 1940 júliusában lemondott főszerkesztői állásáról. Ezután gyógyászati célból Balatonfüredre utazott, ahol nem sokkal később autóbalesetben vesztette életét.

 

2015.05.17   Autócsodák a parton II. Balatonfüred Concours d'Elegance

Charles Bronson valamikori autója, egy 93 éves Hispano Suiza nyerte el a fődíjat és Balatonfüred város díjat a klasszikus autók szépségversenyén. A II. Balatonfüred Concours d'Elegance-on két napon át csodálatos veterán autókat láthatott a közönség. Az 50-90 éves műtárgyak ma is üzemképesek, ahogyan a felvonuláson láthattuk.

 

2015.04.15   Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek

A tibeti-angol szótár megalkotójára, Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek Balatonfüreden, a Tagore-sétányon lévő szobránál. A szervező Balatonfüred-Kovászna Testvérvárosi Egyesület nevében Pálffy Károlyné elnök köszöntötte a rendezvény résztvevőit, majd Tóth Attila elnökségi tag mondott ünnepi beszédet. Az ünnepségen a Schola Kamarakórus énekelt, majd a jelenlévők megkoszorúzták a tibetológus szobrát.

 

2015.03.18   Április végére megújul a füredi sétány

Balatonfüred leglátogatottabb része a Tagore sétány, amelynek felújítását tavaly ősszel kezdeték meg a szakemberek. Jelentős változásokat tapasztalhatnak majd azok, akik régen jártak a parton, hiszen új ösvények, pihenőrészek, két új látványstég is várja májustól a sétálókat. Teljesen új burkolatot kap a járdaszakasz és az eredeti tervekkel ellentétben, mégis megújul a kerékpárút.

 

2015.03.14   Tavaszi Fesztivál, az ünnep előestéjén, március 14-én

Március 14-én már hagyománya van Balatonfüreden a reformkori időutazásnak. Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Kéri Kitty színművész a reformkori sétán feleleveníti a korabeli Füred történéseit, szereplőit. Idén képzeletben Szendrey Júlia volt Jókai vendége Füreden, akivel - és még jó pár kísérővel - sétálva a parton, a kor nagyjairól és persze Petőfi Sándorról folyt a beszélgetés. A délután folyamán Berecz András és barátai telt ház előtt csuvas és magyar énekeket adtak elő az Anna Grand Hotelben, de volt francia meseelőadás tánccal a gyerekeknek, az estét pedig a hagyományos fáklyás felvonulás zárta.

 

2014.11.07   Új arculat a Tagore-sétányon

Véglegesen eltűnt a jellegzetes lánckorlát a Tagore-sétányról, megkezdődött a terület rehabilitációja. A sétány burkolata megújul, a Zákonyi-sétányon is látható süttői mészkő kerül a betonkockakő helyére, számos új sétaút létesül, pihenőkkel, olvasókerttel. Ezzel egy időben a Kagyló köz is megújul, a kivitelező április 30-ig végez a munkálatokkal.

 

2014.10.02   Fut a Füred

Kissé ráijesztett az időjárás csütörtök délután a 22. Fut a Füred résztvevőire. A néhol szemerkélő eső ellenére több mint 600 lelkes futó vágott neki a különböző távoknak a Tagore sétányon.

 

2014.09.27   Szüreti fesztivál: jó lesz a 2014-es évjárat

Optimisták a borászok az idei termést illetően, bár az időjárás nem kedvezett a szőlőnek. A sok csapadék és a kevés napsütés rányomja bélyegét a mennyiségre, a minőséggel azonban nem lesz gond. Mindezt a hagyományos szüreti fesztiválon hallottuk, amelyet ezúttal az "Itthon vagy - Magyarország szeretlek!" elnevezésű országos program keretében rendeztek meg Balatonfüreden.

 

2014.09.19   FÜRED TV EXTRA : Agykutatók Balatonfüreden

Dr.Freund Tamás 2013 májusában ültetett fát a füredi Tagore sétányon. Akkor sem dr.Somogyi Péter, sem dr.Buzsáki György, akikkel közösen 2011-ben az agykutatás Nobel-díját, a The Brain Prise-ot elnyerte nem tudott eljönni Balatonfüredre. Most az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete konferenciáján Freund Tamáson kívül részt vett az Egyesült Államokban élő dr. Buzsáki György is. A két világhírű agykutatóval a fánál beszélgettünk.

 

2014.09.09   Az időjárás kedvezett a borheteknek

Sikeresnek ítélik a gazdák az augusztus 9. és 31. között megrendezett Balatonfüredi Borhetek rendezvénysorozatot. Nem volt éppen strandidő, ezért a vendégek már kora délután a borsátrak kínálatát választották és csupán egyszer mosta el vihar a rendezvényt. A sok eső azonban nem kedvez az idei termésnek, mennyiségre kevés szőlő lesz, a minőséggel azonban úgy tűnik nem lesz gond.

 

2014.09.07   Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny A díjazott költők és verseik

Balatonfüred joggal pályázik az UNESCO kreatív irodalmi városa címre, hiszen kevés város ösztönzi a költőket a vers írásra, Füreden pedig már 22. éve adják át a nemzetközi költőverseny díjait. Idén, ahogy Szőcs Géza, a Magyar Pen Club elnöke fogalmazott, az új magyar líra erőteljes hangú fenegyerekeként ismert Orbán János Dénes kapta a Quasimodo-díjat.

 

2014.08.17   Hol és mit érdemes kóstolni? - borheti körkép

Lassan félidejéhez érkezik a balatonfüredi Borheteket rendezvénysorozat. Az augusztus 31-ig tartó borheteken 25 helyi borász kínálja a borokat, közel 300 fajtát. Hogy melyik gazdánál mit érdemes kóstolni és melyek az idei slágerborok, ennek jártunk utána.

 

2014.08.09   Megkezdődtek a Borhetek

Szombaton ünnepélyes keretek között nyitották meg a balatonfüredi Borheteket. Az augusztus 31-ig tartó rendezvénysorozaton 25 helyi borász kínálja a borokat, közel 300 fajtát. Esténként zenés programokkal várják a közönséget a Kisfaludy színpadon. Itt a lazulás és kikapcsolódás ideje, a Tagore-sétány hűvös fái alatt.

 

2014.08.05   Szombattól Borhetek

Az idén is három hétig tartanak Balatonfüreden a hagyományos Borhetek. Minden eddiginél több program és mintegy 250 féle bor várja az érdeklődőket a Tagore sétányon. A Bodorka Látogatóközpont átadásával a huszonöt borpavilon pár méterrel nyugatabbra kerül, az első helyet az év bortermelője díj birtokosa, a Söptei Pince nyerte el. Lesz pecsenyesütő, kézművessátor, cukrászda és minden este koncert a Kisfaludy színpadon.

 

2014.07.19   Éjszakai futóverseny Balatonfüreden

Szombat este kilenc órakor rajtoltak az éjszakai futóverseny résztvevői. A résztvevők három táv közül választhattak, félmaraton mellett 14 és 7 kilométert kellett teljesíteniük.

 

2014.07.17   Ünnepélyesen is átadták a Bodorka látogatóközpontot

450 millió forintos uniós támogatással valósult meg Balatonfüred újabb látványossága, a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont és a Széchenyi és az Aranyhíd sétány felújítása.Balatonfüreden most már több kilométert lehet úgy végigsétálni, hogy folyamatosan látványosság várja a vendégeket. A Bodorka akvárium központ, amelyet július 17-én adtak át ünnepélyesen a Tagore sétányon, igazi hiánypótló vállalkozás, hiszen a tó halfaunáját, 36 halfajt felvonultató bemutatót sehol máshol nem lehet látni a Balatonnál.

 

2014.07.11   VinCE Balaton Borfesztivál, a Kékszalag kísérőrendezvénye

Utcazene, hűsítő borok, nyári, balatoni forgatag és kristálytiszta víz. Ez jellemezte a hétvégét a mólón, ahol a 46. Kékszalag vitorlásverseny mellett az érdeklődők megismerkedhettek a Balatonra jellemző gasztronómiai felhozatallal és a válogatott, minőségi borokkal. A fesztivál a parton nyújtott kulináris élvezetek mellett koncertekkel, gyermekeknek szóló játékokkal és családi programokkal várta a tömeget.

 

2014.07.05   A horvát hindu egyház vezetője Füreden

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Paloznakon a hagyományos jógahétvégét. A Jóga a mindennapi életben rendszer kitalálója Swami Maheshwarananda indiai mester, aki erre a rendezvényre elküldte európai megbízottját. Pár napos itt tartózkodása alatt Balatonfüredre is ellátogatott, ahol megkoszorúzta Rabindranath Tagore szobrát.

 

2014.06.20   Balatoni Hal- és Borünnep

Négy településen, balatonfüredi központtal rendezték meg június 19-22. között a Balatoni Hal- és Borünnepet, ahol a gasztronómiai élmények mellett, könyvbemutatókkal, közönségtalálkozókkal, koncertekkel várták az érdeklődőket. A Tagore sétányon borászok, a közelben felállított színpadon igényes zenei együttesek csábították a közönséget.

 

2014.06.21   Gitárfesztivál világhírű zenészekkel

Mesterkurzusok, előadások és minden este koncertek várják ezen a héten a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál látogatóit. Szerb, lengyel, cseh, amerikai, japán és spanyol művészek lépnek fel az egyhetes rendezvényen. Az igényes gitármuzsika szerelmesei mellett azokra is számítanak a szervezők, akik a temperamentumos stílust kedvelik, hiszen ebben az évben is flamenco est zárja a programot.

 

2014.06.24   Megújul a Tagore sétány

A város tervei szerint hamarosan megújulhat Balatonfüred egyik legfrekventáltabb része, a híres Tagore sétány. A környékbeli parkok és sétányok korábban már új arculatot kaptak, megújult a Vitorlás tér és most is folyik az Aranyhíd sétány rekonstrukciója. A tervek szerint, melyeket június 27-én egy lakossági fórumon is egyeztetnek, nem lenne nagy léptékű a beruházás, ráncfelvarrásról van szó. Új burkolatot kapna a gyalogos járda, eltűnne a parti láncos korlát és egységes arculatot kapnának a meglévő üzletek is, hiszen jelenleg az ő kitelepülésük nem homogén.

 

2014.06.14   Balatonman Triatlon Fesztivál 2014

Balatonfüreden évek óta szerveznek különböző triatlon versenyeket. Ezúttal harmadik alkalommal tartották meg a Balatonman Triatlon Fesztivált, ahol három, komoly kitartást igénylő távon mérhették meg magukat a jelentkezők.

 

2014.05.25   Horgászverseny fiataloknak

Negyedszer rendeztek horgászversenyt a Tagore sétányon.A balatonfüredi fiatalok mellett sokan jöttek az ország más vidékeiről is.

 

2014.06.07   VI. Korok fesztiválja a hagyományápolás jegyében

Több mint háromszáz felvonuló, három napon át tartó folyamatos történelmi időutazás, kirakodóvásár, divatbemutatók várták az érdeklődőket a VI. Korok fesztiválján, ahová ezúttal Izlandról is érkeztek fellépők. A Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága egy év kihagyás után rendezte meg a népszerű programot a pünkösdi hétvégén, az önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásával. A kánikula ellenére a délutáni programokon megtelt a nézőtér, a Kisfaludy színpadon a különböző történelmi korokat képviselő csoportok, táncosok mutatkoztak be.

 

2014.05.17   Concours d'Elegance - veterán autók szépségversenye

A Concours d'Elegance-t szép helyeken tartják a világban, hiszen a veterán luxus és sportautókhoz nem akármilyen kulissza dukál. Valker Viktornak és híres divattervező feleségének, Zoób Katinak megtetszett Balatonfüred, így a vitorlabontó hétvégén, itt rendezték meg az első veterán autós szépségversenyt, a Concours d'Elegance-t.

 

2014.04.14   Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek

Kőrösi Csoma négy láda könyvet, egy főzőedényt és egy öltönyt hagyott maga után 58 évesen bekövetkezett halála után. Ezt halmozta fel életében. Szerencsénkre azonban ránk maradt máig felbecsülhetetlen tibeti-angol szótára, nyelvtana és a buddhizmusról szóló művei. Ő volt az első európai, akit Japánban buddhista szentnek nyilvánítottak, de ázsiai útjain mindvégig egy cél vezette, a magyarok őseit kereste.

 

2014.03.21   Emlékezés Hamvas Béla emlékfájánál

A balatonfüredi Hamvas Béla Asztaltársaság ma már több mint egy Hamvas írásokat olvasó szűk baráti kör. A hasonló eszmeiségű és kíváncsiságú gondolkodók, művészek kapcsolódási pontja. Ebben az évben igazi különlegesség volt az a koncert, amelyen John Cage zenéje szólalt meg a Kisfaludy Galériában egy preparált zongorán.

 

2014.03.23   Koszorúk a Balatonban

A Nők a Balatonért Egyesület immár hetedik éve tart megemlékezést a Víz Világnapja alkalmából. Az évről-évre bővülő eseményt az idén a Tagore-sétányon rendezték meg, ahol a kedvezőtlen időjárás miatt végül csökkenteni kellett az előre meghirdetett programon. A hagyományos tókoszorúzás azonban nem maradt el.

 

2014.03.15   Példa a márciusi ifjak összetartása

Sokan ünnepeltek együtt pénteken és szombaton az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulóján. A Széchenyi István szobránál megtartott ünnepi beszédében Kontrát Károly parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: a márciusi ifjak példát mutattak, miként kell, és miként lehet cselekedni a hazáért, tevékenykedjen az ember bármilyen területen is.

 

2013.11.06   Nyárra készül el a látogatóközpont

Nettó 250 millió forintba kerül az az ökoturisztikai látogatóközpont, melyet már építenek a Tagore-sétányon. A helyi kivitelező közel 30 betoncölöpre építi meg a kétszintes, 300 négyzetméteres létesítményt, ahol jövő nyártól a Balaton állat- és növényvilágát bemutató kiállítást láthat a közönség.

 

2013.10.15   Fut a Füred

Nyolc korcsoportban több mint 500 vágtak neki a 1000,1200,1600 és 2400 méteres távnak a Fut a Füred versenyen. Akárcsak az elmúlt években a dobogósok éremmel térhettek haza,de minden célbaért résztvevő emblémázott pólót kapott.

 

2013.10.09   A klímaváltozás lelassítható

A Városi Múzeumban az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) magyar kutatói, akik munkájukért Nobel-békadíjat kaptak, tartottak előadást a klímaváltozásról. Ma már nem az a kérdés, hogy létezik-e ez a jelenség, hanem, hogy miként lehet a folyamatot úgy lelassítani, hogy a bolygó élhető maradjon. A ma döntései határozzák meg ugyanis az emberiség jövőjét, -hallottuk a fórumon. Nem csak a nagy energetikai cégek javíthatnak a tevékenységükön, de a családban, sőt egyénileg is sokat tehetünk a klímaváltozás ellen.

 

2013.09.14   Szüreti fesztivál másképp

Új helyszínen, három napon át tartott Balatonfüreden a szüreti fesztivál. A programokat ebben az évben a Balaton parton, a Kisfaludy színpad környékén rendezték meg, így nem csak a helyiek, de a városba látogató turisták is részesei lehettek a színes kavalkádnak. A hagyományos szüreti felvonulás is irányt váltott, a felső városrészből indult a menet. Koncertek, vetélkedők, előadások és folyamatos borkóstolás, ez a hétvége mérlege.

 

2013.09.07   Irodalmi hétvége, Quasimodo Költőverseny

Balatonfüred városa más támogatókkal együtt ebben az évben is meghirdette a Salvatore Quasimodo olasz költőről elnevezett versíró versenyt, amelynek díjkiosztóját szeptember 7-én rendezték meg Füreden. A költőverseny mellett több könyvbemutatót is tartottak, Offenbach zenés daljátékát is bemutatták és olasz-magyar kiállítás is látható a Vaszary Villában.

 

2013.09.03   Vége a borheteknek, indul a szüret

Elégedettek a környékbeli gazdák az idei borhetek forgalmával, amely kis mértékben még a tavalyi eredményt is túlszárnyalta. Ismét népszerű volt az olaszrizling, azonban sokan keresték a különleges borokat is. A pavilonok mára eltűntek a sétányról, a napokban a szüret indul a Balaton-felvidéken. A borászok óvatosak a becsléseket illetően, úgy tűnik, hogy a múlt heti jelentős csapadék megmentette a termést. Így a mennyiséggel és a minőséggel sem lesz probléma.

 

2013.08.13   Borheti körkép: mit kínálnak a gazdák?

Sikeresnek ítélik a gazdák az idei borheteket, legalábbis az eddig eltelt időszak alapján. Alig egy hét van vissza a Tagore sétányon lévő Borhetekből, jól fogy az olaszrizling és a rosé is sláger. Utánajártuk, hogy hol, milyen bort kóstolhatnak a vendégek.

 

2013.08.03   Megkezdődtek a Borhetek

A borvidék legjobb nedűi, mintegy harminc fajtából származó, közel 200 féle bor, köztük a slágernek számító rozé és a testesebb vörösök is kóstolhatók az augusztus 3-án elkezdődött füredi borheteken. Sajátos hangulat a Tagore sétány platánjai alatt és balatoni panoráma, ezen kívül minden este kulturális program a Kisfaludy színpadon. Ez várja az érdeklődőket három héten át Balatonfüreden.

 

2013.08.05   Továbbra is kiemelt ágazat a borászat

A Fidesz kormány az elmúlt három évben kiemelt ágazatként kezelte a borászatot. Kedvezően változtak a jogszabályok, egyszerűsödött a bürokrácia. Ősztől pedig újabb uniós források nyílnak meg a szakma előtt. Évi 8,5 milliárd forint jut majd borászati beruházásokra, marketingre, szerkezet átalakításra és lepárlásra.

 

2013.07.16   Segítő vásár fogytékkal élők termékeiből

Különleges vásár helyszíne volt kedden a Tagore sétány. Olyan cégek, vállalkozások kínálták termékeiket amelyek fogyatékkal élő, vagy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak úgynevezett védett munkahelyeken. A vásár megnyitása előtt Soltész Mikós szociális és családügyért felelős államtitkár tartott sajtótájékoztatót, aki elmondta, hogy a közelmúltban átalakított támogatási rendszernek köszönhetően egyre több helyre jutnak el a védett munkahelyeken előállított termékek.

 

2013.07.15   Újabb kötelék India és Füred között

Nagyapja emlékére és példáját követve fát ültetett a Tagore sétányon az Indiai Köztársaság külügyminisztere, Salman Khursid, majd részt vett a 100 éve született magyar-indiai festőművész Amrita Sher-Gil kiállításának megnyitóján a Vaszary Villában. "Nemcsak a két ország kapcsolatában, hanem az én életemben is különleges alkalom ez a kiállítás, remélem, hogy a centenárium után is ápolják majd Amrita emlékét" - mondta a külügyminiszter a megnyitón.

 

2013.07.03   A Füredi Magyar Játékszínre emlékeztek

Tordy Géza Jászai- és Kossuth díjas, Érdemes és Kiváló művész mondott beszédet ebben az évben a Füredi Magyar Játékszín megnyitásának évfordulóján. A színművész hangsúlyozta, hogy csakúgy, mint 182 évvel ezelőtt ma is nagy szükség van a művészetpártoló lokálpatriótákra, a nemzeti áldozatkészségre.

 

2013.06.22   Ingyenes jogsegély szolgálat a Balatonnál

Felkészült ügyvédek várják az ügyfeleket jövő májusig, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult Közép-Dunántúli Jogpont+ programban. A térség 16 településén adott lehetőség azoknak, akiknek segítségre van szükségük a jog útvesztőiben és nem engedhetik meg maguknak az ügyvédi díjakat.

 

2013.06.21   Gasztronómia, kultúra, sport: Balatoni hal- és borünnep

A Kristóf Attila ötlete nyomán született Balatoni hal- és borünnep ma már elmaradhatatlan része a nyári programoknak. Füreden és a szomszédos településeken ilyenkor a helyi értékekre, a kis családi pincékre, a balatoni halakra kívánják felhívni a figyelmet. Az évek során persze a rendezvény kinőtte magát, a gasztronómia mellett számos program csalogatja a vendégeket.

 

2013.06.25   Gitárfesztivál Füreden

Koncertek, előadások, mesterkurzusok, kotta- és hangszerkiállítás várja a gitármuzsika kedvelőit június 29-ig Balatonfüreden. Az esti koncerteken világhírű művészek lépnek fel, az Anna Grand Hotelbe várják az érdeklődőket. Az idén újra itt van Celso Machado és Poetrio Brasilis is.

 

2013.06.22   Magyar Úszás Napja Balatonfüreden

Balatonfüred kimelt szerepet kapott a Magyar Úszás Napja alkalmából. A tíz kilométeres Nyilt Vízi Európa-Kupa sorozat mellett a különböző úszó távokat több mint 3000-en teljesítették a szombati rendezvényen.

 

2013.06.08   Horgássz és védd a természetet!

A Kerekedi Öböl Balatoni Horgászegyesület a hétvégén rendezte meg a "Horgássz és védd a természetet!" elnevezésű gyermekeknek szánt horgászversenyt. A helyszín ezúttal is a Tagore sétány volt, ahol huszonöt diák várta a nagy fogást.

 

2013.05.19   Fát ültetett a Nobel-díjasok ligetében dr. Freund Tamás

Az agykutatók Nobel-díjával a The Brain Prize elismeréssel kitüntetett Freund Tamás ültetett emlékfát a Tagore-sétányon. Freund Tamás Buzsáki Györggyel és Somogyi Péterrel együtt 2011-ben a világon elsőként vehette át az "Agy-díjat". A tudós szerint a következő években prioritásként kell kezelni az agy működésének kutatását, hiszen a különböző neurológiai és pszichiátriai betegségek kezelése anyagilag és pszichésen is rengeteg terhet jelent a társadalmaknak.

 

2013.05.17   Zene, irodalom, tudomány- tavaszi fesztivál Füreden

Nagy sikerrel zárult az első Füredi Tavaszi Fesztivál. Irodalmi, zenei és gyermekprogramokból kedvére válogathatott a közönség. Elsöprő erejű koncertet adott Ferenczi György és a Rackjam, valamint a Kossuth-díjas Csík Zenekar, de helyi művészeti csoportok és diákok is felléptek.

 

2013.04.19   Több ponton módosult a Balaton Törvény

Szigorodott a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben beépíthető zöldterület nagyságát meghatározó szabály, ugyanakkor lazultak a magáncsónak tárolására vonatkozó rendelkezések, elsősorban a horgásztársadalom kedvéért. Dr. Bóka István országgyűlési képviselő arról is beszélt a füredi sajtótájékoztatón, hogy alapos felmérés készül a tó körüli illegális feltöltésekről.

 

2013.04.14   Maratonman futó fesztivál

Több százan húztak futócipőt vasárnap délelőtt Balatonfüreden. Az első Maratonman versenyen a résztvevők három táv közül választhattak,és akár egyéniben akár csapatban is teljesíthették a 6.5 a félmaratoni és a maratoni távot.

 

2013.04.04   Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek

A nyelvtudós, tibetológus Kőrösi Csoma Sándor munkássága máig szinte utánozhatatlan, pótolhatatlan érték. Az erdélyi születésű utazó elszánta kereste a magyarság gyökereit, közben megírta az első angol-tibeti szótárt is. Egykori indiai lakhelye már majdnem az enyészeté lett, de szerencsére egy fiatal magyar csapat idejében közbelépett. Ma is tart a Csoma szoba felújítása, erről is hallhattak az érdeklődők a füredi ünnepségen.

 

2013.03.22   Hamvas napok

A hagyományoknak megfelelően idén is Hamvas Béla születésnapján, március 23-án és előestéjén emlékeztek Balatonfüreden az író-filozófusra, az önkormányzat és a Hamvas Béla Asztaltársaság szervezésében. A 13. Hamvas napok programjai kiemelt figyelmet szenteltek a tavaly elhunyt Sava Babic szerb író, műfordító emlékének, hiszen az ő kezdeményezésére alakult ki Füreden a Hamvas kultusz.

 

2000.03.19   Sava Babic fát ültetett Hamvas Béla emlékére

2000 márciusában Sava Babic (ejtsd: Bábity) kezdeményezésére Hamvas Béla özvegye, Kemény Katalin jelenlétében hársfát ültettek Hamvas Béla tiszteletére a füredi Tagore sétányon. Az akkor alakult Hamvas Béla Asztaltársaság azóta minden évben irodalmi est keretében megemlékezést tart a városban, és a Hamvas-hársnál magyarul és mindig más idegen nyelven elhangzik az író Fák című esszéjéből is egy részlet. A fát Sava Babic (1934-2012) ültette el, Pálfy Sándor polgármester és Kálóczi Kálmán, Badacsonytomaj polgármestere társaságában.

 

2011.03.26   Sava Babic: A magyar civilizáció

2011 márciusában mutatták be Balatonfüreden Sava Babic (ejtsd: Bábity) író, műfordító A magyar civilizáció című könyvét, amit a szerző tankönyvnek is szánt a magyar irodalmat tanuló szerb diákoknak. Sava Babic 1993-ban hozta létre a belgrádi egyetem Magyar Nyelv és Irodalom tanszékét - saját könyvtárát is felajánlva-, amelynek nyugdíjazásáig a vezetője is volt. 2012 novemberében bekövetkezett haláláig több mint száz magyar művet fordított szerbre. Sava Babic sokszor járt Balatonfüreden a Fordítóház vendégeként, sok irodalmi esten vett részt és kezdeményezője a füredi Hamvas Béla-kultusznak. Televíziónk utolsó vele készített interjújában könyvéről, kultúránk helyéről beszél.

 

2012.10.18   Fut a Füred

Jubileumi futóversenyt rendeztek a Tagore-sétányon nyolc korcsoportban. A huszadik alkalommal elstartolt Fut a Füred versenyen az óvodásoktól a felnőttekig bárki indulhatott. Az idei verseny különlegessége volt, hogy a Balatonman fesztivál szervezője szponzorként volt jelen a programon. Zelcsényi Miklós már a jövő sportembereit kereste az induló gyerekek között.

 

2012.09.08   Tatár Sándor kapta a Quasimodo-díjat

"Ha él, talán olvas is. Magyarul"- idézte egyik versét Gömöri György, az első Quasimodo költőverseny emlékdíjas költője a balatonfüredi Fordítóház kertjében. Magyarul és olaszul, tehetnénk hozzá, hiszen a legjobb 10-15 verset minden évben lefordítják olasz nyelvre is az idén már jubiláló, huszadik alkalommal megrendezett költőversenyen. A rendezvény nem csak a vers és a verset olvasó ember ünnepe, hanem kultúrdiplomáciai esemény is, hiszen az alkotók mellett itt volt az olasz nagykövet asszony, az olasz kultúrintézet igazgatója, az UNESCO közgyűlésének elnöke és a kultúráért felelős magyar államtitkár is.

 

2012.08.28   Csökkenő forgalom a Borheteken

Bár csaknem negyedével esett vissza a borfogyasztás a Borheteken, a gazdák így sem panaszkodnak és ezzel az eredménnyel elégedettek lennének jövőre is, - mondta a Füred Tv-nek Mészáros József borász, a háromhetes rendezvény után. Minden rendben zajlott, minőségi probléma nem fordult elő a borsátraknál. A pavilonok mára már eltűntek a Tagore sétányról, a gazdák pedig már a szüretre koncentrálnak, hiszen azt a meleg, száraz időjárás miatt hetekkel előbb meg kellett kezdeni. Az idén van olyan olaszrizling, amelynél 20-as cukorfokot mértek.

 

2012.08.28   Nyárutó a füredi parton- zenés klip

A nyár lassan a végéhez közeledik, a meteorológusok azonban erre a hétre még 30 fok körüli hőmérsékletet ígérnek. Az emberek többsége, ha teheti, ki is használja ezt, következő klippünk kedden a délelőtti órákban készült a mólón és környékén.

 

2012.08.04   Mit kínálnak a gazdák? - borheti körkép a Tagore-sétányon

A korábbi években megszokott és kedvelt borokkal, de számos újdonsággal is találkozhat a közönség a Balatonfüredi Borheteken. A huszonnégy balatonfüredi és illetve Füred környéki borász mindent megtett annak érdekében, hogy csak kiváló minőségű italok kerüljenek a fogyasztók asztalára. Népszerű a rosé fröccs, az idősebbek azonban az olaszrizlinget kedvelik. Borheti körképünkben maguk a borászok ajánlják a különböző fajtájú és évjáratú italokat. Mit és hol érdemes megkóstolni? Nézze meg videónkat!

 

2012.08.04   A Balatonfüredi Borhetek megnyitó ünnepsége

Augusztus 4-én szombaton hivatalosan megnyitották az idei Borheteket Balatonfüreden. A Tagore-sétányon huszonnégy borosgazda és több pecsenyés is várja a vendégeket. A megnyitóünnepségen Budai Gyula államtitkár azt mondta, a kormány a borászok mellett van és az utóbbi időszakban több kedvező törvénymódosítást is végrehajtottak a gazdák érdekében.

 

2012.06.22   Jubileumi Balatoni Hal-és Borünnep

Kristóf Attila újságíró kezdeményezésére 2003- ban Csopakon rendezték meg első ízben a Balatoni Hal-és Borünnepet, azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a helyi gasztronómia és borászat értékeire. Akkoriban még a meghívott híres emberek maguk készítették él kedvenc ételeiket a vendégeknek, ma már inkább csak a receptjeiket adják oda a vendéglősöknek. A 10. jubileumi ünnep programjait Füred mellett, Csopakon, Paloznakon, és Tihanyban tartották.

 

2012.06.23   Újra Gitárfesztivál

Június 23-a és 30-a között ismét világhírű gitárművészekkel találkozhatunk Balatonfüreden. A hetedik Nemzetközi Gitárfesztivál programjai között sok újdonságot is találunk, a rendezvénysorozat első estjén a brazil Filo Machado alapozta meg egy hétre az igazi latinos hangulatot.

 

2012.06.10   Ének és tánc Tagore emlékére

Indiából érkezett kérés az önkormányzat felé, hogy énekkel és tánccal emlékeznének a Balatonfüreden gyógyult Rabindranath Tagore költőre. A róla elnevezett sétányon, a költő szobránál, a triatlon verseny szünetében tartották meg a bemutatót.

 

2012.06.10   Triatlon OB Füreden

Több mint 200 fő állt rajthoz vasárnap az Országos Triatlon Tour Körversenyen. Az indulók többsége 1,5 km úszást követően 37 km-t tett meg kerékpáron majd 10 km futást követően ért célba.

 

2012.05.17   "Vissza Európába"- Füreden járt a Demokratikus Koalíció elnöksége

Magyarországot vissza kell állítani az uniós pályára és ez csak egy demokratikus, nyitott, progresszív kormányzás által lehetséges. -Ezt mondta Kolber István a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője a minap Balatonfüreden. Kolber azért látogatott el a városba, hogy segítse a párt helyi szervezetének megalakulását és ismertesse a Demokratikus Koalíció programját.

 

2012.05.19   Horgászverseny a Tagore sétányon

25 pecás próbálkozott szombat délelőtt a Tagore sétányon, hogy minél több halat fogjon a "Horgássz és védd a természetet!" elnevezésű versenyen. A Kerekedi Öböl Balatoni Horgász Egyesület ezúttal is számított a fiatalokra.

 

2012.04.28   Emlékezés Hamvas Bélára

Hamvas nem egy szakrális objektum, hanem egy gondolkodó, tehát vitatkozni is lehet róla.- ezt mondta Végh Attila költő, az idei Hamvas napok meghívott előadója, aki az író, filozófus görögségképét elemezte. Az előadás előtt a hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon lévő Hamvas-hársnál tartottak megemlékezést a 115 éve született gondolkodó előtt tisztelegve.

 

2012.04.20   Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek Füreden

A tibeti-angol szótár megalkotójára, Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek Balatonfüreden, a Tagore-sétányon lévő szobránál. A Balatonfüred-Kovászna Testvérvárosi Egyesület nevében Pálffy Károlyné köszöntötte a rendezvény résztvevőit, majd Perlawi Andor író mondott beszédet. Az ünnepségen az Eötvös iskola diákjai verseket mondtak, majd a jelenlévők megkoszorúzták a tibetológus szobrát.

 

2012.03.26   Emlékfát ültetett Füreden a Rotary világelnöke

Fát ültetett hétfőn Balatonfüreden, a Tagore sétányon Gauri Shankár Gupta, India nagykövete és Kalyan Banerjee, a Rotary International elnöke, aki háromnapos látogatásra érkezett hazánkba. A Rotary 200 országban 34 ezer klubot működtet, több mint egymillió rotarista végez bennük önkéntes munkát. Küzdenek a gyermekbénulás és az analfabetizmus ellen, valamint sokat tesznek azért, hogy mindenki számára elérhető legyen az egészségügyi ellátás és a tiszta ivóvíz. Magyarország 2007-ben csatlakozott a szervezethez, az önkéntesek építették többek között a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területen a Rotary házat, így segítve a rászorulókat.

 

2012.03.25   Jubileumi Víz napi Balcsi-party

Immár 5. alkalommal rendezte meg a NABE a Víz napi Balcsi-partyt, melynek keretében 22 település lakóit várták vidám családi programmal a helyi szervezetek azonos időpontban. Vasárnap délután 3-kor a füredi parton is sokan gyűltek össze. Volt balatoni óriás társasjáték, vízfelismerő verseny és bárki megmérhette öko-lábnyomát is.

 

2012.03.15   Teltházas nemzeti ünnep Balatonfüreden

Három napon át tartó színes programsorozat várta az érdeklődőket Balatonfüreden a hosszú hétvégén. Március 15-én több helyszínen emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra. Délelőtt a város a megye közös ünnepi műsorát láthatta a közönség, napközben a tábori színpadon tánc, zene várta az érdeklődőket. Este a Széchenyi szobornál koszorúzási ünnepséget tartottak. Sokan töltötték a négynapos hétvégét a városban.

 

2011.12.03   Mikulás-kupa

A Tagore-sétányról rajtolt a Mikulás tájfutó kupa. Nagyon sok család indult a téli futamon, ami az év utolsó versenye volt.

 

2011.11.03   Elismerést kapott Pádár Tibor, a PROBIO Zrt. részlegvezetője

Tárgyjutalmat, egy órát vehetett át a belügyminisztertől Pádár Tibor, a Probio Zrt. parkfenntartási részlegének vezetője. Az elismerést kiemelkedő munkájáért, a Virágos Magyarországért verseny első helyezéséért és a virágos városok európai versenyén elért arany minősítésért kapta a szakember, aki hangsúlyozta, hogy a díj nem egyéni,hiszen a rendezett városkép csapatmunka eredménye.

 

2011.08.06   Megkezdődtek a füredi borhetek

Szombaton a hivatalos megnyitó ünnepséggel kezdetét vette az idei Borhetek rendezvénysorozat a füredi Tagore-sétányon. 25 borász, pecsenyesütők, pálinkaházak, kézművesek várják a vendégeket augusztus 28-ig minden nap. A borászok felkészültek a várható rohamra, széles az italkínálat, a legkeresettebb bor továbbra is az olaszrizling, bár a rosé borok is egyre népszerűbbek.

 

2011.08.01   Szombaton ünnepélyesen megnyitják a Borheteket

Augusztus 6-28 között rendezik meg Balatonfüreden az idei Borheteket. A Tagore-sétányon már folyik a faházak építése, pénteken a nulladik napon már kinyithatnak a borászok. Ebben az évben 25 borász kínálja majd a térség nedűit, emellett pálinkaházak, pecsenyesütők és persze a Kisfaludy színpadon kitűnő esti programok várják a vendégeket.

 

2011.07.16   Pálffy István könyve Füredről és Tihanyról

"Egy kis hazai" - ez a címe Pálffy István útikönyv sorozatának, melynek legújabb kötete Balatonfüredet és Tihanyt mutatja be. A könyv a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület kiadásában az önkormányzat támogatásával jelent meg.

 

2011.06.25   Gitárfesztivál - Celso Machado

Az egyik legsokoldalúbb és legizgalmasabb brazil zenész adott koncertet Balatonfüreden, a Tagore sétányon felállított színpadon. Celso Machado zenéje a brazil ritmikus és dallamos stílusban gyökerezik. Szerfelett újító szellemű szerzeményeit átjárja a hagyományos brazil zene gazdag világa. Machado nagyon ritkán nyilatkozik tévéstábnak, a Füred TV-vel azonban kivételt tett.

 

2011.06.24   IX. Balatoni Hal- és borünnep

Június 23-26 között rendezték meg négy balatoni településen: Füreden, Csopakon, Paloznakon és Tihanyban a IX. Balatoni Hal- és borünnepet. A programsorozatot Kontrát Károly államtitkár nyitotta meg a Kisfaludy Galériában, ahol a résztvevők egy perces néma felállással emlékeztek Mádl Ferencre, a rendezvény örökös fővédnökére.

 
 

2011.05.14   Fát ültettek a füredi uniós rendezvények emlékére

Az Európai Unió mellé rendelt döntéshozó testület, vagyis a Coreper I. tagjai látogattak el Balatonfüredre a hétvégén. Ez a testület készíti elő a miniszteri tanácskozásokat, a döntések 90%-a ezen a szinten születik. A képviselőket elkísérték a Mertens diplomaták is. A magyar uniós elnökség egyik fontos helyszíne Balatonfüred, ennek tiszteletére emlékfát ültettek a Tagore-sétány melletti parkban.

 

2011.05.06   Kísérő programok a Jókai napokon

A Jókai napok programsorozat több kísérőrendezvénnyel várta a füredieket pénteken. A reformkori városrészben Hegedűs D. Géza színművész idézte meg Jókait, amikor az író és a több szerzőtárs írásaiból olvasott fel. A Lóczy gimnázium diákjai németül és angolul olvastak Jókai regényeket a Tagore-sétányon, a Jókai Emlékházban pedig gyermekfoglalkozásokat tartottak. Este a Vaszary Villába várták a közönséget, ahol a Budapesti Vonósok Kamaraegyüttes adott koncertet.

 

2011.04.09   800 éves Füred: emlékezés Kőrösi Csoma Sándorra

A híres utazóra, tibetológusra Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek születésének évfordulóján a Tagore sétányon lévő szobránál. Az emlékező beszédet Thiesz János, Kovászna város alpolgármestere mondta.

 

2011.04.03   Víz-Napi Balcsi Party Füreden

A rossz időjárás miatt az előzetes időponthoz képest egy héttel később, április 3-án rendezték meg a Balaton körül a Víz-Napi Balcsi Party-t, a Nők a Balatonért Egyesület szervezésében. Ezúttal a legkisebbeket is bevonták a programba, akik Lehoczky János: Vizek fohásza című verséből olvastak fel részleteket.

 

2011.03.26   Hamvas napok Balatonfüreden

114 évvel ezelőtt 1897 március 23-án született a kiváló író, filozófus Hamvas Béla. Rá emlékezve tartottak két napos rendezvénysorozatot a Hamvas Béla Asztaltársaság és az önkormányzat szervezésében. A Tagore sétányon lévő "Hamvas-hárs"-nál ezúttal Dúl Antal teológus mondott beszédet. A Blaha étteremben pedig bemutatták Sava Babic "A magyar civilizáció" című könyvét.

 

2011.03.22   Fut a Füred

Kedden délután újból benépesült a Tagore sétány. Közel ötszáz iskolás vágott neki a nagy hagyományokkal rendelkező Fut a Füred versenynek.

 

2010.10.14   Fut a Füred

Ha ősz akkor "Fut a Füred". A hagyományos futóversenyen a Tagore sétányon ez alkalommal 487 fő vett részt. A körzet óvodái, általános és középiskolái mellett ezúttal felnőttek is indultak.

 

2010.09.13   Laoszi delegáció Füreden

Balatonfüreden járt a Laoszi Nemzetgyűlés alelnöke. Pany Yathouou október 13-án hivatalos magyarországi útjának keretében látogatott el a városba. Dr. Bóka István polgármesterrel többek között a turizmus fellendítésének lehetőségeiről tárgyalt, hiszen mint mondta az ő hazájában is van egy hasonló turisztikai övezet, amely előtt példa értékű lehet Füred és térsége.

 

2010.08.20   Borheti körkép

Augusztus 29-ig még érdemes ellátogatni a füredi borhetekre, hiszen a borosgazdák a hét végéig várják a minőségi nedűk kedvelőit a Tagore sétányon. Huszadika után már enyhül a tömeg, kellemes környezetben kóstolhatják az érdeklődők a Balatonfüred-Csopaki Borvidék 300 fajta borát.

 

2010.08.07   Megkezdődtek a borhetek

Augusztus 7-én ünnepélyes keretek között, dr. Fellegi Tamás nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg a füredi borheteket. A Tagore sétányon felállított pavilonokban 25 környékbeli borosgazda kínálja italait, főleg az olaszrizlinget, de természetesen mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő fajtát. A füredi borhetek augusztus utolsó vasárnapjáig várják a vendégeket.

 

2010.08.04   Borheti előzetes

Kiváló minőséget ígér az a 25 borász, aki zömében palackozott borokat árul a füredi borheteken. A sokak által várt népszerű rendezvény augusztus 7-től 29-ig várja a vendégeket a füredi sétányon.

 

2010.07.16   Állatkert Füreden

Három napig ideiglenes állatkertet látogathattak az érdeklődők Balatonfüreden, a Tagore-sétányon. A debreceni székhelyű Nagyerdei Kultúrpark hozta el különleges lakóit, a két pitont, a papagájt, avarikat és a teknősöket.

 

2010.06.25   Hal-és Borünnep 1.

Hal-és Borünnep 1 A Tagore sétányon felállított nagyszínpadon tartották pénteken este a VIII. Balatoni Hal-és Borünnep megnyitó ünnepségét a Balatonfüred Néptáncegyüttes, valamint Németh Dénes zenekarának közreműködésével. A rendezvénysorozatot Kontrát Károly államtitkár nyitotta meg.

 

2010.06.07   Füreden járt az indiai parlament alsóházának elnök asszonya

Június 7-én Magyarországra látogatott Meira Kumar asszony, az indiai parlament alsóházának elnöke. Érkezése után első hivatalos útja Balatonfüredre vezetett. Köszönetet mondott a város vezetőinek és lakóinak amiért nagy tisztelettel őrzik Tagore emlékét, majd egy gömbkőris fát ültetett a sétányon a költő emlékére.

 

2010.06.06   Triatlon Tour 3. Balatonfüreden

Vasárnap rendezték meg Balatonfüreden a Triatlon Tour 3. futamát. A helyszín festői volt, hiszen a versenyzők a füredi mólóról vetették be magukat a 17 fokos Balatonba, majd a Jókai utcát érintve tekerték le a 9 körös kerékpáros távot. Ezután a futás következett a Tagore-sétányon.

 

2010.04.14   Emlékezés Kőrösi Csoma Sándorra

A Balatonfüred-Kovászna Testvérvárosi Egyesület április 14-én emlékezett a leghíresebb Székely utazóra, tudósra Kőrösi Csoma Sándorra. A Tagore sétányon álló szobránál Petrőcz Lászlóné, az egyesület tagja mondott beszédet.

 

2010.03.20   10 éves a Hamvas Béla Asztaltársaság

Kevesen tudják, hogy Hamvas Béla egy Koloska-völgyi hársfáról is írt Fák című esszéjében. A 10 éve működő Hamvas Asztaltársaság tagjai az íróra emlékezve fel is keresték a füredi fát.

 

2010.03.21   A Víz Világnapján

Március 22. a Víz Világnapja. Ehhez kapcsolóan a Nők a Balatonért Egyesület immár harmadik alkalommal rendezett játékos víz-napi Balcsi-partyt összesen 22 településen egy időpontban. Vasárnap délután a füredi sétányon az egyesület budapesti, balatonfüredi és arácsi csoportja köszöntötte a "magyar tengert".

 

2009.11.06   Az UNESCO főigazgatója Füreden

A Balaton-felvidék és Balatonfüred egyes részei esélyesek, hogy felkerüljenek a világörökségi listára, ezt mondta Koichiro Matsuura az UNESCO főigazgatója, aki a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett konferenciára érkezett hazánkba. A főigazgató Füredre és Tihanyba is ellátogatott, a Tagore sétányon egy emlékfát, japán díszcseresznyét ültetett.

 

2009.11.07   Emlékfa Cseh Tamásnak

Cseh Tamás tiszteletére ültettek emlékfát a Tagore sétányon. A kocsányos tölgyet a nyáron elhunyt zenész szerzőtársa Bereményi Géza ültette el, aki 39 éven keresztül dolgozott együtt az énekessel. A faültetés után irodalmi délutánt rendeztek az Anna Grand Hotelben.

 

2009.10.10   Avram Hershko fát ültetett Balatonfüreden

Október 7-9 között Balatonfüreden tartották a XVI. Magyarországi Egészségügyi Napokat. A rangos konferencia díszvendége a magyar származású világhírű orvos, biokémikus Avram Hershko volt, aki csütörtökön délelőtt a Nobel díjasok ligetében ültetett fát. A professzor a fehérjék lebomlásával kapcsolatos kutatásaiért és egy olyan molekula felfedezéséért kapta a kémiai Nobel-díjat, amely nagy előrelépést jelent a rákkutatásban.

 

2009.09.26   Romantikus reformkor

Nyári forgatag a Balaton-parton. Így lehetne jellemezni szeptember utolsó hétvégéjét, amikor a Romantikus Reformkor című rendezvény zajlott. A három napos fesztivál rengeteg kulturális programot kínált az érdeklődőknek, amikből nem is volt hiány. Bővebb összefoglalónk következik, jöjjenek velünk egy sétára a századok közt.

 

2009.08.08   Megnyílt a füredi borhetek

Augusztus 8-án szombaton Halász János Debrecen alpolgármestere nyitotta meg az ide borheteket. A 24 borosgazda egészen a hónap végéig, 31.-ig várja a vendégeket. Minden termelő igyekszik valami újdonsággal is előrukkolni. Jégbor, sőt biobor is található a kínálatban. A sátrak minden este éjfélig vannak nyitva a Tagore sétányon.

 

2009.06.27   Balatoni Hal és Borünnep

Június 25. és 28. között rendezték a 7. Balatoni Hal- és Borünnepet. Füred mellett Csopakon, Paloznakon és Tihanyban is bőséges kínálattal várták a finom ételek és a jó borok kedvelőit. A szervezők persze idén is szem előtt tartották, hogy nem csak étellel él az ember: számos koncert, könyvbemutató, kiállítás és istentisztelet is várta az érdeklődőket.

 

2008.10.02   Fut a füred

17. alkalommal rendeztek futóversenyt a füredi Tagore sétányon. Az óvodásoktól az iskolásokig több mint 400-an futották le az 1200 illetve 2400 méteres távot.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT