MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Praznovszky Mihály irodalomtörténész

Találatok száma: 48

 

2016.12.13   Téli esték: az irodalom és a bor

Bár a bajor sördalok és a pezsgőt dicsőítő francia sanzonok kétség kívül részegítő költemények, egyetlen más italról sem született olyan sok szerzemény, mint a borról. Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Károly, Mikszáth Kálmán, Vörösmarty Mihály, Márai Sándor, vagy épp Hamvas Béla előszeretettel fogalmazta bele írásaiba az édes, vagy épp száraz nedűvel kapcsolatos élményeit. Akár nyíltan alkoholista, vagy csak mértékletesen kortyolgató írókról és azok irodalmi hőseiről van szó, a múzsa, vagyis az alkohol, évezredek óta repíti az egekig a szomjas szerzőket. De vajon mi a helyzet velünk, olvasókkal? Ez is kiderült a téli esték sorozat újabb rendezvényén.

 

2016.10.21   Krúdy-vacsora Praznovszky Mihállyal

Október 21-én született Krúdy Gyula. A zseniális mesélőnek dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész saját szerkesztésű sorozatában állít emléket. A Krúdy-kiskönyvtár 25. kötete jelent most meg, amit a szerző hangulatos Krúdy-vacsorán mutatott be a közönségnek Hirtling István színművész, Hegedüs Csaba bendzsó művész és a Blaha étterem közreműködésével.

 

2016.10.15   Eötvös Károly a híres ügyvéd és író

A mi Eötvösünk, mondhatnánk több szempontból is a száz éve elhunyt Eötvös Károlyra, aki Pápán járt iskolába, Veszprémben alapított politikai lapot és a Balatonról írt ma is élvezetes regényt. Eötvöst Károlyt, mint a tiszaeszlári per sikeres védőügyvédjét pedig kora legtekintélyesebb, legbecsületesebb és legbátrabb férfijának tartották. Eötvös Károlyról az Arácsért Alapítvány tartott megemlékezést.

 

2016.04.29   Jókai 25

Negyedszázada ünneplik május elején Balatonfüreden Jókai Mórt. Az író húsz éven át töltötte nyarait 1870-től az itt felépített villájában. A füredi Jókai-kultusz alkalom arra, hogy előtérbe kerüljön az óriási életmű. A felújított Jókai-emlékház pedig lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjünk Jókai korával.

 

2016.03.14   Reformkori séta, pörköltészet, fáklyás felvonulás az ünnep előtt

Már hétfőn könnyedén ráhangolódhatott bárki a forradalom és szabadságharc ünneplésére, hiszen számos reformkori program várta az érdeklődőket városszerte. Délelőtt irodalmi séta, délben ízletes ebéd 1848 Ft-ért, este meghitt, fáklyás felvonulás színesítette a kulturális kínálatot.

 

2015.10.21   Krúdy-vacsora, mert az irodalom nem csak reggelire fogyasztható

Krúdy Gyula a modern magyar prózaírás kiválósága 1878. október 21-én született Nyíregyházán. Eddig hagyomány volt a városban, hogy a Balatonfüredhez is kötődő író emlékére Krúdy-reggelit rendeztek, azonban az irodalom természetesen nem csak reggelire fogyasztható, egész nap táplálhatjuk vele szellemünket. Ebből kiindulva első alkalommal rendeztek Krúdy-vacsorát a Blaha Étteremben, az író születésnapján.

 

2015.05.01   Jókaira emlékeztek: 24. Jókai-napok Balatonfüreden

Jókai Mór 1904.május 5-én 79 éves korában halt meg. Május elején rá emlékzünk Balatonfüreden a többnapos Jókai-emlékünnepséggel. A négy nap során idén a közönség láthatott táncjátékot, mese-előadást, lemezbemutató koncertet, részt vehetett irodalmi előadásokon, balatoni hajókázáson, ahol Jókai Mór írásait olvasták fel. A gálaesten pedig ebben az évben Balatonfüred Komárommal, Jókai szülővárosával írt alá kulturális együttműködést.

 

2015.03.18   Rendhagyó órák középiskolásoknak

Hat alkalomra nyert el pályázatot a Városi Könyvtár, hogy gimnazistáknak nem középiskolás fokon rendkívüli órákat tartsanak. A Lóczy és a Szent Benedek gimnázium 11. osztályosainak az előadások változatos témáikkal, színes előadóikkal inspirációt, segítséget adhatnak a pályaválasztáshoz is.

 

2015.03.14   Tavaszi Fesztivál, az ünnep előestéjén, március 14-én

Március 14-én már hagyománya van Balatonfüreden a reformkori időutazásnak. Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Kéri Kitty színművész a reformkori sétán feleleveníti a korabeli Füred történéseit, szereplőit. Idén képzeletben Szendrey Júlia volt Jókai vendége Füreden, akivel - és még jó pár kísérővel - sétálva a parton, a kor nagyjairól és persze Petőfi Sándorról folyt a beszélgetés. A délután folyamán Berecz András és barátai telt ház előtt csuvas és magyar énekeket adtak elő az Anna Grand Hotelben, de volt francia meseelőadás tánccal a gyerekeknek, az estét pedig a hagyományos fáklyás felvonulás zárta.

 

2014.10.26   Krúdy-reggeli irodalommal, zenével

Ötödik alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Krúdy-reggelit, Hamvas Béla emlékére. A villásreggeli hagyománya szinte teljesen eltűnt a magyar vidéki életből, annak ellenére, hogy tőlünk nyugatabbra még ma is nagy divat. A zenés, irodalmi délelőttön ezúttal is bemutattak egy Krúdy könyvet és az egyes fogások közben színészek olvastak fel a résztvevőknek.

 

2014.08.09   Mesés Füred

Különleges kötetbemutató helyszíne volt a Vitorlás étterem. Egy festő és egy irodalomtörténész közös munkájának eredménye a Mesés Füred című könyv, mely a régi Balatonfüredre viszi el az olvasót. A megidézett történetek mögött mind valós füredi esemény áll, legalábbis ahogyan azt a krónikák feljegyezték, vagy ahogyan Krúdy, Gárdonyi, Eötvös annak idején megörökítette. A kötet a Tempevölgy könyvek sorozat 16. darabja.

 

2014.07.14   Balatonfüred is bemutatkozik az Echo Könyvfesztiválon

Július 17. és 20. között rendezik meg Tihanyban, a Főtéren az Echo Könyvfesztivált. A rendezvény célja az, hogy felhívja a figyelmet a balatoni témájú könyvek hatalmas választékára és terjessze az olvasás kultúráját a nyaralás alatt is. A programban a könyvek és települések bemutatkozása mellett lesz irodalmi kikötő, koncert, retrotúra, borvacsora, fesztiválmenü és flash mob is.

 

2014.06.21   Éjszaka a múzeumokban

Hogy szívesen járnak az emberek Füreden múzeumba és kiállításra, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a június 21-i éjszaka, amikor egészen éjfélig programokkal, tárlatvezetéssel várták a látogatókat. A siker miatt, hiszen mintegy hatszázan vettek jegyet, a Kékszalag és az Anna-bál estéjén is lesz múzeumok éjszakája Balatonfüreden, ahol eltérve az országostól, nyáron hétfőnként is nyitva tart a Városi Múzeum, a Vaszary Villa és a Jókai Mór Emlékmúzeum.

 

2014.04.26   II. Füredi Kis Könyvfesztivál

Több környékbeli könyvkiadó is bemutatkozott a Füredi Kis Könyvfesztiválon, amelyen jól érezhették magukat a gyerekek is, hiszen kézműves foglalkozással és mesékkel várták őket. A felnőttek hallhattak Weöres Sándorról, Batsányi János máig meg nem fejtett életéről, Czigány György pedig nem csak verseket, de zenét is hozott magával.

 

2013.12.19   Egy különleges világ - Lego kiállítás a múzeumban

Egy magángyűjtő, Praznovszky Mihály irodalomtörténész legokiállítása látható január végéig a Városi Múzeumban. A LegoCity készlet egy része fért csak el a teremben, a gyűjtemény maga olyan nagy, hogy szinte egy egész szintet elfoglal Praznovszky Mihály otthonában. Negyven éve szeretett bele a különleges világba, azóta építi saját városát. Ebben van vasút, bánya, bevásárlóközpont, téli környezet, sőt focipálya is. Sorolhatnánk még a sokszínűséget, helyette nézzék meg a tudósítást.

 

2013.11.22   Új, állandó kiállítás nyílt Füreden

Az Új Széchenyi Terv "Múzeumok mindenkinek" elnevezésű programjában nyert el közel húszmillió forint pályázati támogatást a Városi Helytörténeti Gyűjtemény. Ebből az elmúlt egy évben kétszáz óra foglalkozást tartottak gyerekeknek, az óvodáskorúaktól az érettségizőkig. A helyismereti és irodalmi tematikájú órák mellett egy új, három helyiségből álló interaktív kiállítás is megnyílt. A projektzárót a napokban tartották meg.

 

2013.11.10   Krúdy-reggeli

Akik azért utaznak messze földre, hogy jól megebédeljenek, ezzel a címmel jelent meg a Krúdy-sorozat új könyve. Füreden még messze se kellett utazni, csak a Blaha étterembe lesétálni, hogy részesei lehessünk a Krúdy-reggelinek, azaz a Krúdy gasztronómiai-irodalmi délelőttnek.

 

2013.10.11   150 éve született Gárdonyi Géza

Gárdonyi Gézára emlékeztek Balatonfüreden a Pantheonban és a Városi Könyvtárban. A 150 éve született író életéről, munkásságáról Praznovszky Mihály irodalomtörténész tartott előadást az érdeklődőknek.

 

2013.09.29   Szent Mihály napi programok Füreden

Gyermekprogramokkal, irodalmi esttel, közös szürettel, táncházzal csatlakozott Balatonfüred az Itthon vagy!, Magyarország szeretlek! országos programsorozathoz. Vasárnap este ökumenikus hálaadó istentiszteletet tartottak a Református Fehér Templomban és felidézték a Papsoka, más néven a Szent Mihály templomrom történetét.

 

2013.05.03   XXII. Jókai Napok: Folyóirat és könyvbemutató

A Jókai Napokon mindig kiemelt figyelmet szentelnek az irodalomnak. Idén Jász-Nagykun-Szolnok megyei irodalmi folyóiratát, az "Eső" című negyed évente megjelenő lapot mutatták be a hagyományos irodalmi matinén. Dr.Praznovszky Mihály irodalomtörténész pedig egy eddig kevesek által ismert művet, Tábori Kornél Jókairól szóló regényét ajánlotta a közönség figyelmébe.

 

2013.02.27   Megjelent az új Tempevölgy

Igazi kuriózum még mindig, hogy balatonfüredi szerkesztésben - ma,amikor a gazdasági helyzet nem kedvez a kultúrának -, megjelenik egy irodalmi folyóirat. A Tempevölgy idei első száma műfajilag és tartalmilag sokszínűen száz oldalon kínál olvasnivalót.

 

2012.12.07   Megjelent a Tempevölgy negyedik száma

A 16. Tempevölgyet tarthatja a kezében az ünnepek alatt olvasásra időt szakító irodalombarát, hiszen adventra időzítve megjelent a negyedik évfolyam negyedik száma is, amit a főszerkesztő, Praznovszky Mihály mutatott be a Vaszary-villában. Versek, anekdoták, és Kajári Gyula szénrajzai, mintegy száz oldalon.

 

2012.11.11   Gábelfrüstük

Irodalmi villásreggelire várták a vendégeket a Blaha étterembe. Amolyan három az egyben program volt ez, hiszen az ebédig tartó Krúdy-gáblin volt egy kis irodalom,több fogásos menü és hozzá zene.

 

2012.08.29   Göncz László szlovéniai író volt az Európai Terasz vendége

Göncz László szlovéniai író, politikus, a szlovéniai magyar közösség parlamenti képviselője volt a vendége legutóbb az "Európai Terasz" elnevezésű rendezvénysorozatnak. Az író,Praznovszky Mihály irodalomtörténésszel elsősorban tavaly megjelent "Kálvária" című regényéről beszélgetett, melynek története a II. világháború éveiben játszódik.

 

2012.07.08   Örkény Istvánra emlékeztek

Nemcsak Lipták Gábor, hanem egy másik kiváló magyar író, a groteszk próza kiemelkedő alakja Örkény István is idén ünnepelné 100. születésnapját. A Balatonfüredi Művészeti Fesztivál keretében kerekasztal-beszélgetéssel és irodalmi összeállítással idézték fel a Kossuth-díjas író alakját.

 

2012.06.21   Megjelent a Tempevölgy

Idén második alkalommal jelent meg Balatonfüred irodalmi folyóirata a Tempevölgy. Ezúttal európai számot vehet kézbe az olvasó, hiszen a hazai irodalmárokon kívül, számos külföldi író, költő szerzeménye megtalálható a kiadványban. A főszerkesztő beszél a tartalomról.

 

2012.05.03   Jókai és Abbázia - könyvbemutató

Jókai Mór két tengerparti regényt írt, többször járt Fiuméban és hajóval átment Abbáziába. A Jókai Napokon erről, Jókai s a tenger kapcsolatáról is megemlékeztek egy kis könyv formájában.

 

2012.02.16   Bemutatták a Tempevölgy idei első számát

Megjelent a Tempevölgy című folyóirat ez évi első száma. Az idén négy esztendős helyi megjelenésű, de országosan ismert lap a tervek szerint a jövőben postai úton, előfizetéssel is rendelhető lesz. A Tempevölgy bemutatója előtt a zeneiskolában dr. Fűzfa Balázs a szombathelyi egyetem docense tartott előadást.

 

2011.11.25   Megjelent a Tempevölgy legújabb száma

Lisztománia, fogalmazta meg először Heine azt a már-már hisztériát ami Liszt Ferenc koncertjeit övezte. Ugyanezzel az összefoglaló címmel jelentek meg a Tempevölgy folyóirat most megjelent számában Lisztről szóló írások. Emellett 120 oldalon kínál a téli estékre kitűnő olvasnivalót az irodalmi folyóirat.

 

2011.10.18   200 éve született Liszt Ferenc

Liszt Ferenc 1811. október 22-én, Doborján látta meg a napvilágot. A 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzőjére, minden idők egyik legnagyobb zongoraművészére emlékeztek az évfordulón a Városi Könyvtárban. A zenés, irodalmi délután házigazdája Praznovszky Mihály volt.

 

2011.09.10   XIX. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny

Mit mentettünk meg a verseinkkel az elmúlt száz évben? A költészet kimenekítette e az embert a pénz és a hatalom rabságából, hogy a jót és a maradandót lássuk meg az életben? Nehéz erre megnyugtató, tiszta válaszokat adni- mondta az írószövetség elnöke Quasimodo füredi fájánál. Az viszont tény, hogy háromszázan több mint hatszáz verset küldtek be a költőversenyre.

 

2011.05.06   Jókai napok 2011: Másképp Jókairól

Az irodalomtörténészek mindig tudnak Jókairól újdonsággal szolgálni. A Jókai napon hallottuk, hogy Jókainak nemcsak zseniális fantáziája volt, de alaposan felkészült a korabeli útleírásokból, néprajzi munkákból, ha valamit le szeretett volna írni. Regényei zömét pedig a korabeli újságok tárca rovataiban folytatásokban közölte. emiatt nemcsak jólétben élt, de hihetetlenül népszerű író is volt.

 

2011.04.06   800 éves Füred: megjelent a Tempevölgy idei első száma

Madarász Imre, Petrőczi Éva, Simoncsics János, Sava Babic, Doncsev Toso, Rácz János, Jan Wagner, csak néhány név a harminc közül, akiknek írásait tartalmazza a szerdán bemutatott 9. Tempevölgy című irodalmi folyóirat. A 112 oldalas füzet ezúttal tíz különböző tematika szerint közli a régebbi és az újabb irodalmi alkotásokat.

 

2010.12.20   Megjelent a Tempevölgy legújabb száma

A Vaszary Villában tartott irodalmi est keretében mutatták be a Tempevölgy című irodalmi folyóirat 8. és a Tempevölgy kötet 3. számát. Az est vendége volt Szálinger Balázs, a 2010. évi Quasimodo költői verseny nagydíjasa.

 

2010.11.07   Gábelfrüstük, azaz villásreggeli Krúdy nyomán

A villásreggeli hagyománya eltűnt a mai magyar vidéki életből, annak ellenére, hogy tőlünk nyugatabbra még ma is nagy divat. Krúdy kitűnő megjelenítő erővel ír a korabeli villásreggelikről, azaz gábelfrüstükökről amelyet első alkalommal Balatonfüreden könyvbemutatóval egybekötve rendeztek meg.

 

2010.11.09   Mikszáthra emlékeztek Füreden

1910-ben hunyt el Mikszáth Kálmán, az íróra emlékeztek kedden Balatonfüreden. A Városi Könyvtár zsúfolásig megtelt tanácskozótermében dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész tartott előadást a ma is népszerű és írásai alapján nagyon is aktuális íróról.

 

2010.06.19   Múzeumok éjszakája Balatonfüreden

Az idén minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a Múzeumok Éjszakájára. Balatonfüreden előadásokkal, zongorakoncerttel, gyermekprogramokkal és csillagvizsgálással várták az érdeklődőket. A három megújult intézményben most először rendeztek ilyen nagyszabású programot.

 

2010.06.06   Praznovszky Mihály új könyve a Krúdy családról

Szindbád a Balaton partján címmel mutatta be új könyvét dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész a könyvhét során. A kötetben nem csak Krúdy Gyula, de az egész Krúdy család balatoni életéről olvashatnak a téma kedvelői.

 

2010.01.18   Megjelent a Tempevölgy legújabb száma

Megjelent a Tempevölgy című kulturális művészeti tudományos folyóirat legújabb száma. A lap főszerkesztőjének tervei szerint 2010-ben már postai úton, előfizetéssel is megrendelhető lesz a Tempevölgy, hiszen nemcsak egy szűk elitnek, hanem Balatonfüred minden polgárának szól.

 

2009.11.19   Véget ér a Haydn év

Ebben az évben Haydn halálának kétszázadik évfordulóján mindenütt megemlékeztek a korszak meghatározó zeneszerzőjéről. Nemcsak a művek csendültek fel a koncerttermekben, de sok szó esett az életműről és a korszakról is. Balatonfüreden a városi könyvtárban tartottak vetélkedőt az iskolásoknak.

 

2009.10.06   Új könyv az 1848-49-es szabadságharcról

Újabb kötet jelent meg Eötvös Károly írásaiból: ?A nagy év apró emlékei címmel. A könyv az 1848/49-es szabadságharc idejére kalauzolja az olvasót. A kötetet október 6-án mutatták be Balatonfüreden.

 

2009.06.05   Jókai napok - a pénteki események

Az idei Jókai Napok rendezvényei négy napon át kínáltak kulturális programokat Balatonfüreden. A városban bemutatkozott a jövőre 60. születésnapját ünneplő Alföld című irodalmi folyóirat, két képzőművészeti kiállítás nyílt, és több új könyvet is bemutattak. Sokan látogattak ki a Jókai bablevesfőző-versenyre és népszerűek voltak az esti koncertek is. A Füred TV minden eseményen ott volt, most bővebb összefoglalónk következik.

 

2009.06.08   Könyvhét záró

Az idén összefonódott az Ünnepi könyvét az imént látott Jókai Napokkal. A könyvheti megnyitót az Anna Grand Hotelben rendezték. Hétfőn a rendezvény utolsó napján, bemutatták a Szerelmes magyar írók című sorozat befejező kötetét amely Vajda János szerelmes lírájával foglalkozik, valamint a Tempevölgy című irodalmi folyóirat legújabb számát.

 

2009.02.20   Új irodalmi folyóirat

Új irodalmi- művészeti folyóirat indult Balatonfüreden. A szerkesztők tavaly bemutatkoztak már egy mutatványszámmal, de a Tempevölgy első száma Jókai Mór születésnapjára, idén február 18-ára jelent meg. A folyóirat 300 Ft-ért kapható lesz.

 

2008.11.14   Két újabb könyv Erdélyről

Két újabb képeskönyvvel gazdagodott Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla Erdély szépségeit bemutató sorozata. A köteteket, a városi könyvtárban mutatták be pénteken. A könyvekről Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélt a Füred Tv-nek.

 

2008.10.20   17. Krúdy kötet

Hétfőn délután mutatták be a Városi Könyvtárban a Prospektus Nyomda Krúdy-kiskönyvtárának 17. kötetét. A Blaha Lujza mosolya című kiskönyvnek is számos füredi vonatkozása van. Három publicisztikát tartalmaz a nemzet csalogányáról, aki gyógyulni, pihenni, kikapcsolódni járt Balatonfüredre.

 

2008.09.27   Romantikus Reformkor

Ha csak 3 napra is de visszatért a reformkori hangulat Balatonfüredre az elmúlt hétvégén. A reformkorhoz kapcsolódó ételek és kulturális programok péntek délutántól vasárnap estig várták az érdeklődőket. A szervezők a nyári szezont szerették volna meghosszabbítani és ha nem is voltak annyian mint a nyári hétvégeken, azért sokan kíváncsiak voltak a programokra. A következő 25 percben összefoglaljuk a legfontosabb eseményeket.

 

0000.00.00   Ünnepi könyvhét: Tempevölgy - új irodalmi folyóirat

A balatonfüredi maratoni könyvét 25 programjának nehéz lenne televíziós műfajokban tükröt tartani. A legfontosabbakat kiemelve foglaljuk most össze a könyvheti eseményeket.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT