MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett szerkesztő: Deli Kitti

Találatok száma: 51

 

2015.05.18   Holczer Réka sikere a tehetségkutatóban

A veszprémi Pannon Várszínház 2015 tavaszán országos tehetségkutató versenyt hirdetett meg Starfactory címmel, ahol a 14-35 év közötti korosztály mérhette össze tehetségét ének, vers-próza és tánc kategóriában. Az ugyanezt a nevet viselő Gém Zoltán által alkotott musical vetélkedőjének május 16-án rendezett döntőjében a balatonfüredi Holczer Réka ének kategóriában megosztva kapott díjat.

 

2015.05.06   90 éves Varga Gusztávné Magdi néni

Május 6-án kilencvenedik születésnapján köszöntötték Varga Gusztávné Magdi nénit a balatonfüredi Szociális központban. Magdi néni szerint a hosszú élet titka, hogy egyenletesen kell venni a levegőt és nem szabad ezt abbahagyni. Kora ellenére mozgalmas, aktív életet él, például imád kertészkedni és kötni, napi szinten jár az idősek klubjába, ahol már 2001 óta tag.

 

2015.05.06   A Pajtás hajó emlékezete

Május 6-án délelőtt érkezett meg Balatonfüredre az a három szekszárdi gimnazista, akik túlélték 1954-ben a Pajtás hajó tragédiáját. A három férfi Tóth-Bencze Tamásnak és Mikulka Katalinnak mesélték el emlékeiket, mutatták meg archív fotóikat a szerencsétlenségben elhunyt három osztálytársukról. A Helytörténeti Gyűjteménybe az elkövetkezendő időszakban további túlélők és a mentésben résztvevő vitorlázók is el fognak látogatni, hogy elmeséljék saját szemszögükből a történteket.

 

2015.05.06   Magyar Kardiológusok Társaságának tudományos kongresszusa Balatonfüreden

A Magyar Kardiológusok Társasága május 6-án nyitotta meg háromnapos tudományos kongresszusát, amelyet hagyományosan minden évben Balatonfüreden rendeznek. A rendezvényen soha nem látott aktivitásra került sor. Nemzetközi és hazai kardiológusok szakmai szűrővizsgálatokon vettek részt, ezzel is példát mutatva a lakosságnak. Emellett, aki közvetlenül szeretett volna bizonyosságot nyerni az egészségi állapotáról részt vehetett a társaság által szervezett bicikli- és futóversenyen is, valamint tesztelhette újraélesztési technikáját.

 

2015.05.06   Memento mori - Kozma Imre festőművész kiállítása

Memento mori - Emlékezzünk Annamáriára címet viseli Kozma Imre festőművész legújabb kiállítása, amelyet május 6-tól június 22-ig lehet megnézni a balatonfüredi polgármesteri hivatal Folyosógalériájában.

 

2015.05.05   Szokoli Sándor rendőr törzszsászlós lett az év rendőre Balatonfüreden

Május 5-én tartotta a Balatonfüredi Rendőrkapitányság ünnepi állománygyűlését a Ferencsik János Zeneiskolában. Az ünnepségen több elismerést is átadtak a kapitányság dolgozóinak 2014-ben nyújtott kiemelkedő munkájukért.

 

2015.04.23   Hova mennek, honnan jönnek vándormadaraink?

A Föld Napja alkalmából Vasuta Gábor természetfotós tartott előadást az Arácsi Népházban vándormadarainkról és védett növényeinkről. Az előadást Vasuta Gábor különleges fotói színesítették, amelyeken vándormadarak és ritka növények voltak láthatók.

 

2015.04.25   III. Füredi Kis Könyvfesztivál

A Városi Könyvtár szervezésében április 25-én szombaton a Kisfaludy Galériában került megrendezésre a III. Füredi Kis Könyvfesztivál. Az egész napos rendezvény díszvendége Bodor Ádám Kossuth-díjas író volt, de a fesztivál ideje alatt több kortárs szerzővel is lehetett találkozni. A szerzők és kiadóik köteteit meg lehetett vásárolni a Kisfaludy Galériában kitelepült könyvvásáron.

 

2015.04.25   Nemzetközi Geocaching Verseny és Fesztivál Balatonfüreden

Április 25-én közel száz geoládát kerestek a 4. DEocaching Nemzetközi Geocaching Verseny és Fesztivál résztvevői. A nemzetközi szintű eseménynek tavaly Hajdúszoboszló, idén Balatonfüred adott otthont. A népszerű navigációs játékban több mint kétszázan vettek részt.

 

2015.04.17   Angoltanárok Nemzetközi Egyesületének faültetése a Lóczyban

Az Angoltanárok Nemzetközi Egyesülete (IAETEFL) a Lóczy Lajos Gimnázium kertjében fát ültetett és emléktáblát helyezett el egy 2008-as háromnapos angol tanári konferencia emlékeként.

 

2015.04.15   Elindult a Virágos Balatonfüredért mozgalom

2015-ben is bárki csatlakozhatott a Virágos Balatonfüredért mozgalomhoz, lakóház, vendéglátóhely vagy akár intézmény tulajdonosaként. Az önkormányzat idén is támogatja a mozgalmat virágvásárlási támogatással, amelyet két füredi kertészetben lehet igénybe venni.

 

2015.04.01   Borász szakma kiváló tanulója tanulmányi verseny Balatonfüreden

Idén a balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont a Borász szakma kiváló tanulója tanulmányi verseny országos döntőjének március 29 és április 1 között. Tizenkét tanulóból kilencen jeles végeredménnyel zártak.

 

2015.04.04   Változatlan árakkal elkezdődött a 2015-ös hajózási szezon

A hűvös idő ellenére sokan voltak kíváncsiak április 4-én az első hajó érkezésére. A Szózat hangjaira idén 170. alkalommal vonták fel a lobogót, majd az ünnepség végén a Balatoni Hajózási Zrt. jóvoltából ingyenes sétahajózásra volt lehetőség.

 

2015.03.28   Múlt századi fotótechnikai alkotónap a Vaszary Galériában

Március 28-én és 29-én egész napos családi foglalkozást tartottak a Vaszary Alkotóműhelyben, ahol a résztvevők elkészíthették saját családi fotójukat, valamint kipróbálhatták az ambrotípia képalkotást, az exponálástól, az előhíváson át, egészen a képek fixálásáig és száradásig. Természetesen az ambrotípia technikával készült képeket a családok hazavihették emlékül.

 

2015.03.28   Zöld napot rendezett a Nők a Balatonért Egyesület

A Nők a Balatonért Egyesület Arácsi Csoportja családi zöld napot rendezett az Arácsi Népházban a tavaszi megújulás jegyében. A sok érdekes program mellett háromszáz gyerekrajz közül hatvan kisgyerek jutalmat is kapott ezen a napon.

 

2015.03.24   Félezer állást kínáltak az állásbörzén

Március 24-én megtelt a balatonfüredi Közösségi Ház a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja által rendezett állásbörzéje miatt. A rendezvény a munkaügyi központ "A Hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása" című európai uniós projektje keretében valósult meg, amely során 27 munkáltató 455 darab állást kínált az érdeklődőknek, főleg szezonális munkákat ajánlottak a munkáltatók, de éves és felsőfokú végzettséget igénylő foglalkozások közül is lehetett választani.

 

2015.03.24   Kosztolányi Dezső emléktábla avatás

Március 29-én lesz 130 éve, hogy megszületett a huszadik századi magyar irodalom egyik legendás alakja, Kosztolányi Dezső, akinek balatonfüredi látogatásának emlékére Balatonfüred Város Önkormányzata emléktáblát állított a Pantheonban.

 

2015.03.13   Fényhangok - Nádas József kiállítása Arácson

Április 11-ig megnézhető Nádas József festőművész Fényhangok című tárlata, amely pénteken nyílt meg az Arácsi Népházban. A kiállítás megtekinthető a Népház nyitvatartási idejében: hétfőn és csütörtökön 11:00-18:00, szerdán és szombaton 14:00-18:00.

 

2015.03.13   Kedves Balaton - Vörös Ákos fotókiállítása

Március 13-án, pénteken megnyílt Vörös Ákos fotókiállítása a balatonfüredi Kedves Cukrászdában Kedves Balaton címmel. A kiállításon 14 kép látható a Balatonról különböző nap- és évszakokban egy füredi lokálpatrióta szemével. A képek április 13-ig lesznek láthatóak a cukrászdában (minden nap 8-18 óráig), de további képek megtekinthetők a www.redphoto.hu-n, illetve facebookon is.

 

2015.03.07   Találkozás Picassóval a Vaszary Galériában

Jean Cocteau, költő és filmrendező felvételein követhetjük nyomon Pablo Picasso és több klasszikus avantgárd művész közös napját, valamint az andalúz festő grafikái is láthatók szombat óta a Vaszary Galériában. A kiállítás kurátora, Orosz Márton tavaly márciusban is ezt a képsorozatot használta fel az egri Kepes Intézetben rendezett kiállításon. A füredi tárlat annyiban más, hogy a jelenleg zárva tartó Szépművészeti Múzeumban őrzött Mutatványosok-sorozat grafikái, illetve amerikai magángyűjtemények festményei is láthatók, valamint Max Jacob keresztkönyvébe is beleolvashatunk. A kiállítás augusztus 9-ig megtekinthető, ám május 19-én megújul a tárlat Picasso grafikákból összeállított része, ezért érdemes újból ellátogatni a kiállításra.

 

2015.03.03   Neked mekkora az IQ-d? - tesztírást rendeznek Veszprémben

Április 11-én Veszprémben a Pannon Egyetem épületében egy előzetes regisztráció után bárki megnézheti milyen magas az intelligencia szintje a Mensa HungarIQa egyesület jóvoltából. Vidéken ritkán van lehetőség profi IQ teszt írására, így nem teljesen pontos országos viszonylatban az intelligencia-mérleg. A tesztekről és az egyesületről további információ a www.mensa.hu oldalon található.

 

2015.03.02   Újraéled a sárkányok kora?

Ki gondolná, hogy mennyi érdekes figurát lehet hajtogatni egyetlen négyzet alakú papírlapból? Magyarországon sajnos kevés hivatalos társaságról tudunk, amely komolyan foglalkozik a mára már művészeti ággá nőtt papírhajtogatással. Zeke Árpád szeretné összefogni a környéken élő origami-kedvelőket. Érdemes jelentkezni, hiszen Akira Josizawa szerint is: "Az origami egy kreatív költemény, amely a papírfelület, a vonal, a hajtogatás és a papír színének harmóniájából születik."

 

2015.02.24   A füredi rendőrség évértékelése

Regdon László balatonfüredi rendőrkapitány értékelte a 2014-es év rendőri tevékenységeit. A színvonalas teljesítményt az is bizonyítja, hogy a Balatonfüredi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya nyerte el a 2014-es év bűnügyi kitüntetését. A polgármester tolmácsolta a testület véleményét, miszerint a rendőrség kiváló munkát végzett a rendezvények közbiztonságának fenntartásában. 2015-ben további fejlesztések várhatók a füredi rendőrségen.

 

2015.02.22   Indulóktól a swingig - Tavaszköszöntő Fúvóskoncert

Teltházas koncerttel köszöntötte a tavaszt az idén 80 éves Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara. A Fűzfő Bigband együttessel és szólóénekesekkel kiegészülve széles repertoárt vonultattak fel az est folyamán.

 

2015.02.13   Ég és föld között - Nagy Tímea kiállítása Arácson

Február 13-án kora este sokan voltak kíváncsiak Nagy Tímea különleges természetfotóira. A képek érdekessége többek között a piesographi elnevezésű technikában rejlik, amely kiemeli a felvételek tónusgazdagságát. A kiállítás megtekinthető március 11-ig az Arácsi Népház nyitvatartási idejében. Hétfőn és csütörtökön 10:00-18:00, valamint szerdán és szombaton 14:00-18:00.

 

2015.02.11   Amiről beszélnek - Valentin-nap

Február 14-én, az eredetileg vallási ünnepnek tekintett Valentin-napról megoszlanak a vélemények az emberek között. Van aki üzleti fogásnak, van aki egy szép gesztusnak találja, hogy ezen a napon a szerelmesek megajándékozzák egymást. Erről kérdeztük a füredieket.

 

2015.02.10   Biztonságos Internet Nap

Szekeres Kornél a Balatonfüredi Rendőrkapitányság megelőzési előadója a biztonságos internetezésről beszélt a Református Általános Iskola diákjainak, hiszen őket érinti a legjobban a 21. század technikai fejlődése. Ennek a nemzedéknek a tagjai nagymértékben különböznek az előzőektől, mivel ők már beleszülettek a digitalizált világba, virtuális közösségekben élnek, azonos zenén, mozifilmen és divatirányzaton nőnek fel.

 

2015.02.04   Két pogány közt

Döbrentei Kornéllal beszélgetett Molnár Judit az aktuális politikai helyzet kilátásairól a magyarság szemével, amely Két pogány közt - Kihívások a 21. századi Kárpát-medencében címmel került megrendezésre szerda este a Blaha Lujza Hotel dísztermében.

 

2015.02.02   Érezhető a szezonális influenzajárvány Balatonfüreden is

A változékony időjárásnak köszönhetően Balatonfüreden is nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ összegzése szerint az elmúlt héten 47 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Dr. Ács Károlyt, a balatonfüredi rendelőintézet igazgatóját kérdeztük, hogy mi a teendő ebben az influenzás időszakban.

 

2015.02.03   Újdonságok a Tempevölgyben

Tóbiás Krisztiánt, a Tempevölgy főszerkesztőjét az irodalmi folyóirattal kapcsolatos változásokról és újításokról kérdeztük. A tavaly év végén megjelent kiadványban olvashatunk többek között szépirodalmi alkotásokat, recenziókat, illetve a balatonfüredi első világháborús konferenciába is bepillantást nyerhetünk. Emellett az új év beköszöntével a szerkesztők létrehozták a Tempevölgy hivatalos honlapját, ahol sokkal több írás lesz olvasható, mint a nyomtatott lapban. Eközben már készül a márciusi szám is, ahol a tavalyi Jókai-konferencia érdekes előadásanyagai is megjelennek.

 

2015.01.22   Átadták a Balatonfüred Kultúrájáért díjakat

A Balatonfüred kultúrájáért kitüntetést, amelyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából adnak át minden évben Balatonfüreden, idén Gaál Ágnes festőművész vehette át az Anna Grand Hotelben tartott gálaesten. Kenyeres Gábor díszoklevelet kapott eddigi kulturális tevékenységéért.

 

2015.01.23   Közönségtalálkozó Varró Dániellel

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Varró Dániel kortárs költő vendégeskedett a Vaszary Villában. A Városi Könyvtár munkatársaitól megtudtuk, hogy Balatonfüreden is nagyon népszerűek a költő versei, ugyanis kötetei állandóan kölcsönözve vannak. Dr. Simon Gábor a közönségtalálkozón arról kérdezgette a költőt, hogy mennyire nehéz a költői hivatás gyakorlása a felgyorsult és elszlengesedett világban, még akkor is, ha a régmúlt nagy szerzőinek hagyományát követve, mondjuk a Puskin által alkotott Anyegin-strófában írja meg gyermekeknek szóló könyvét.

 

2015.01.27   Rendőrségi hírek

A közelmúltban már halálos áldozata is volt a téli időjárás okozta megváltozott közlekedési útviszonyoknak. A rendőrség arra kéri az utakon közlekedőket, hogy fokozott figyelemmel vezessenek.

 

2015.01.20   Kormányzati módosítás a házi segítségnyújtási jogszabályban

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló jogszabályt módosította Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központban érdeklődtünk arról, hogy a szociális ellátórendszer jogszabályának szigorítása mennyire lesz hatással a fürediekre.

 

2015.01.13   Az vagy amit megeszel, de mi az, amit már nem eszel?

Radikális változások léptek életbe az új menza törvény értelmében a gyermekek közétkeztetésében. Lekerült a sószóró az asztalokról, felváltotta a friss gyümölcs és zöldség, mint egészséges ropogtatni való. Ennek az életmódváltásnak viszont ára van, és nemcsak eszmei.

 

2015.01.13   Mesélő füredi sírkövek

A 150 éve lezárt Vázsonyi utcai református temető sírköveinek helyét teljesen visszafoglalta a természet. A méltatlanul magára hagyott sírhelyek múltunk fontos tanúi. Többek között erről is olvashatunk a Füredi História 39. számában. Ebből a folyóiratból azt is megtudhatjuk, hogyan élte meg egy átlagos család az első világháború viszontagságait Balatonfüreden.

 

2015.01.05   Már halálos áldozata is van a jeges Balatonnak

A szakemberek egyáltalán nem javasolják a Balaton jegén való tartózkodást, ugyanis a hétvége folyamán már emberéletet követelt az egyenetlenül befagyott tó. Már a Tihanyi Belső-tó sem alkalmas a téli sportok szerelmeseinek.

 

2014.12.16   Megyei képzések uniós támogatással

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szervezésében lezárult a pincérképzés, a három lépcsős vizsga keretein belül a Jendrassik-Venesz Szakközépiskolában. Az Európai Uniós támogatással létrejött program fő célja, hogy a hátrányos helyzetű, tartósan álláskeresőket támogassa a munkaerőpiacra történő visszajutásban.

 

2014.12.09   Muki bácsi fizikai kísérletek - Vermes Miklós verseny

Otthon könnyen elkészíthető fizikai kísérletek versenyét rendezték meg Balatonfüreden a Lóczy Lajos Középiskolában. A Kossuth-díjas fizikatanár, Vermes Miklós tiszteletére rendezett versenyen általános és középiskolák ifjú fizikusai mutathatták meg jobbnál jobb találmányaikat.

 

2014.12.05   "...író leszek és semmi más..." - III. Jókai-konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, a Tempevölgy folyóirat és Balatonfüred Város Önkormányzata közös szervezésében rendezték meg a Jókai-konferenciát a balatonfüredi Városi Múzeum előadótermében immáron harmadik alkalommal.

 

2014.12.04   Hányszor képes egy művész újjászületni?

A nagy érdeklődés most sem maradt el Kozma Imre legújabb kiállításán. A festő legújabb tárlatát január 28-ig naponta 9-18 óráig, vasárnap 10-14 óráig lehet megtekinteni az Óvárosi Művészkávéházban.

 

2014.12.04   Legyél Te is Picasso!

Jövő márciusban Pablo Picasso tárlata lesz látható a Vaszary Villában. Legyél Te is Picasso! címmel egy rendezvénysorozat vette kezdetét Balatonfüreden, amelynek célja, hogy megélhetővé tegyék a gyerekek számára a művészeteket.

 

2014.11.26   Arcok és történetek Balatonfüred múltjából

A Vaszary Galéria Széchenyi termében szerdán mutatták be Katona Csaba Professionatus spielerek című új kötetét. Olvasmányos formában megismerhetjük a reformkori Balatonfüred hétköznapi hőseinek nem feltétlenül hétköznapi életét.

 

2014.11.28   Betlehemi fények

A betlehemi istállóban történt események óta az ember a maga múlandó földi óráját az Istenhez igazította. A fürediek ismét ünneplőbe öltöztették a szívüket az adventi időszak kezdetére, a várakozás megszentelésére. Az ünnepség végén ismét kigyúltak az adventi fények Balatonfüreden.

 

2014.11.29   Magától rögzül -fotókiállítás a Vaszary Villában

Korzenszky Richárd, a Tihanyi Apátság perjelének fotókiállítása nyílt meg a Vaszary Villában. A megnyitón bemutatták az atya Amikor felkel a Nap - Így látom Tihanyt című albumát. A kötet szerkesztője Kratochwill Mimi művészettörténész és P. Baracskai Erika mentálhigénés szakember köszöntötte az egybegyűlteket. A tárlat január 4-ig látogatható a galériában.

 

2014.11.25   Advent a Tourinform irodában

November 29-től minden szombaton kézműves foglalkozásokkal segítenek az ünnepre hangolódásra a balatonfüredi Tourinform irodában. Szombatonként agyagozhatunk, mézeskalácsot díszíthetünk, illetve megtanulhatunk karácsonyi angyalkát készíteni kukoricacsuhéból.

 

2014.11.26   Téli intézkedések az egészségünk érdekében

Még nem kezdődött meg ugyan az influenzaszezon, de már most érdemes felkészíteni a szervezetünket a téli időszak megpróbáltatásaira. Többen jogosultak ingyenes influenza elleni védőoltásra, egyeseknek fokozottan ajánlott a vakcina beadása. Az orvosok javasolják mindenkinek az oltást, de ajánlják az egyéb nem vény köteles készítmények szedését is, az immunrendszerünk erősítése érdekében.

 

2014.11.13   Magyar Nyelv Napja Balatonfüreden

Több száz diák közös versmondásával, vetélkedőkkel, koncerttel és irodalmi programokkal emlékeztek meg Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napjáról. Idén Balatonfüred, Debrecen, Gyula, Kecskemét és Nagyszalonta csatlakozott a kezdeményezéshez. A városok az Anyanyelvápolók Szövetségével és a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen készültek a jeles napra.

 

2014.11.14   Nyílt nap Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskolában

November 14-én a balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskolában egy nyílt nap keretein belül várták az érdeklődő diákokat és szüleiket.

 

2014.11.11   Kiállítás a csehszlovák mesefiguráról, a Kisvakondról

A balatonfüredi Városi Könyvtár Kisvakond című csehszlovák televíziós rajzfilmsorozatról készített vándorkiállításnak ad otthont. A 40 tabló megtekinthető december 13-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

2014.10.25   Töltődj fel múzeummal

Idén először csatlakozott a 2006 óta évente megrendezett Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozathoz a balatonfüredi Vaszary Villa. A fesztivál megújított tematikája lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevő múzeumok munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg. Szeptember 29. és november 9. között az ország 94 településén 168 muzeális intézmény 1773 programmal várja a fesztivál látogatóit.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT