MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Jó szezon négycsillagos szállodákkal, növekvő forgalommal

2008.11.18. 08:51 • Balatonfüreden tartotta szezonzáró konferenciáját a Magyar Turizmus Zrt. hétfőn. A tanácskozás célja, az idegenforgalmi tapasztalatok megosztása és a legújabb számadatok ismertetése volt. Elhangzott, a Balaton és környéke a tavalyi kiemelkedő vendégforgalom után a 2008-as szezonban is pozitív forgalmat könyvelhetett el a belföldi vendégforgalom területén. A májustól augusztusig tartó főszezonban 775 ezer vendég, több mint 3 millió éjszakát töltött el a Balaton régióban, ami a vendégek számát tekintve 6 %-os, az éjszakák esetében pedig 2,7 %-os forgalomnövekedést jelent a 2007. év főszezoni időszakához képest. A kedvező időjárásnak köszönhetően május hónapban 19,8%-kal nőtt a regisztrált belföldi vendégek száma és 16,6%-kal az általuk eltöltött éjszakák száma.

2008 első kilenc hónapjában több mint 1 millió vendég kereste fel a Balatont, akik több mint 4 millió vendégéjszakát töltöttek el a régió kereskedelmi szálláshelyein, amely 0,8 %-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A szállásdíj-bevételek a kereskedelmi szálláshelyeken 3,3%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, így az első kilenc hónapban 18 milliárd forint szállásdíj-bevétel keletkezett a Balaton régió kereskedelmi szálláshelyein. Az tény, a szezon sikere annak is köszönhető, hogy az elmúlt években számos fejlesztés történt a balatoni turisztikai régióban, amelynek következtében az ide érkező vendégek magasabb minőségű szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Tíz évvel ezelőtt mindössze kilenc négycsillagos szálloda várta a vendégeket, 2008-tól a 30 db négycsillagos szálloda mellett egy ötcsillagos hotel gazdagítja a régió turisztikai kínálatát. A magyar tenger és környéke a nyári üdülések mellett egyre népszerűbb úti célja a hosszú hétvégéknek, a rövidebb átlagos tartózkodási idővel járó második, harmadik utazásoknak is. Ezt támasztja alá az is, hogy 2008. január-szeptember között a belföldi vendégek átlagosan 2,9 éjszakát töltöttek a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi és külföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje 3,7 éjszaka volt, a gyógy-szállodákban és a kempingekben ez 4,4, illetve 4,7 nap volt. A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a magyar lakosság 2008. évi utazási terveiről készített felmérés alapján, a legnépszerűbb belföldi úti cél továbbra is a Balaton. A lakosság lényegesen több utazást tervezett a magyar tengerhez, mint a legnépszerűbb külföldi desztinációba, Horvátországba. A legnépszerűbb magyar városok között a régió települései szintén előkelő helyet foglalnak el: összességében Hévíz a 2. legnépszerűbb város a vendégéjszakák száma alapján. Siófok (4.), Balatonfüred (6.) és Zalakaros (8.) a hazai és a külföldi turisták szemében egyaránt vonzó úti cél; az északi parton Balatonfüred, a déli parton Siófok szerepe egyértelműen kiemelkedik. A turisztikai szakemberek a világgazdasági válság kapcsán elmondták, kiszámíthatatlan, hogy milyen hatással lesznek a világban történt események a jövő évi szezonra. Annyi már most látszik, hogy mind belföldön mind külföldön nagy az érdeklődés a Balaton iránt, az utazási irodák szerint pánikra nincs ok.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 
Eddig nem érkezett hozzászólás.
 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1054

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2020.09.25 13:22:48

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2020 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT