MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Már a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság is foglalkozik az aggasztó munkaügyi helyzettel

2008.12.04. 07:29 • Balatonalmádiban ülésezett legutóbb a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság, ahol az egyik fő napirendi pont a balatoni térség munkaerő-piaci helyzete volt. Minimálbéres fizetések a turizmusban, egyre csökkenő szezonális foglalkoztatás, fekete munka. Ezek a főbb problémák a balatoni idegenforgalomban, mondta Biermann Margit, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ koordinációs igazgatója. Hozzátéve, hogy a főszezonban hiányszakmák is vannak, júliusban, augusztusban szinte lehetetlen pótolni szakácsot, szobaasszonyt, vagy felszolgálót.

A munkaügyi központokban pontos rálátásuk van arra, hogy kit milyen bérre jelent be az adott munkáltató, hiszen a szezon befejeztével, ez alapján állapítják meg a munkanélküli járadékot. Biermann Margit elmondta, ezen a téren is lesújtó a helyzet, hiszen nem csak a kisebb vállalkozások, de a tőkeerős szállodák is minimálbér körüli összegekre jelentik be alkalmazottaikat. Az igazgató szerint ez amellett, hogy nehéz megélhetést biztosít a balatoni lakosságnak, egy újabb problémát is felvet nevezetesen, hogy ezeknek az embereknek szinte alig lesz nyugdíja, hiszen ezt szintén a megszerzett jövedelem alapján állapítják meg. Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke szerint, az alacsony bérek sajnos azt is jelentik, hogy a jó szakemberek külföldön keresik a boldogulást, éppen ezért nehéz nyáron megfelelő munkaerőt keresni. Igaz az is tendencia, hogy a külföldön nagy tapasztalatot szerzett szakemberek visszatérnek és önálló vállalkozásokat hoznak létre. -tette hozzá. Az ülésen egyet értettek abban, hogy a szezonális foglalkoztatásban érintett munkaadóknak változtatniuk kell eddigi szemléletükön, miszerint "ha elmegy valaki tőlünk, úgy is jön valaki más." A jó szakembereket meg kellene becsülni a jövőben, akár úgy is, hogy a megszerzett profitból áldoznak erre. Balatonfüreden egyébként ma kb. ezer fő keres állást, ez azt jelenti, hogy a városban minden harmadik család érintett a problémában.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 

#1 - Mari - 2008.12.04. - 09:05:16

Hmmm. Elgondolkodtató. Vezetőink gondolom nem minimálbérből élnek, így nem nagyon érezhetik át a problémát.

 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 1072

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2020.09.25 07:33:15

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2020 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT