MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett forgatási helyszín: Balatonfüred, Kovászna park

Találatok száma: 26

 

2017.06.04   97 éve írták alá a trianoni békediktátumot

Az első világháború győztes nagyhatalmai, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia 1920. június 4-én, 16 óra 30 perckor íratták alá a magyarországi delegációval a trianoni békeszerződést. Ennek következményeként az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott és Magyarország területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Június 4-e a nemzeti összetartozás napja, erre is emlékeztek országszerte vasárnap.

 

2017.05.01   II. Balaton Mountainbike Maraton kerékpárverseny

A tavalyi sikeres versenyt követően ebben az évben is Füreden rendezték a Balaton Mountainbike Maratont. A távok és a helyszín nem változott, továbbra is 25 és 50 km-en indulhattak a résztvevők.

 

2016.06.04   Emlékezés a trianoni békediktátumra

"1920-ban ítéletet hoztak Magyarország felett, és olyanok, az antant országai, akik a háborúért szintén felelősek voltak. Magyarország áldozat volt, de a magyarok is okozói voltak saját tragédiájuknak" - mondta a szónok, Szidiropulosz Archimédesz Balatonfüreden a Trianon emlékműnél.

 

2015.10.23   1956: el kell hitetni magunkkal az igazságot

Az 59 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztek Balatonfüreden, október 23-án délelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. A Kovászna-parkban lévő "Szabadságharcos fiú" szobránál gyűltek össze az emlékezők, előző este csendes, fáklyás menet vonult a temetőhöz. A péntek délelőtti ünnepségen Alexa Károly irodalomtörténész arról beszélt, mihez kezdhetünk 59 év elmúltával a forradalom eszméivel.

 

2015.06.04   Trianon: Legyünk a 21. század nyertesei

Az önkormányzat szervezésében és a Balatonfüredi Nyugdíjas Polgári Egyesület közreműködésével, az 1920. június 4-én aláírt békediktátum 95. évfordulójára emlékeztek a fürediek a Kovászna parkban. A I. Világháború után a vesztes oldalon álló Magyarország 2/3-ad részét elcsatolták és ezzel hárommillió magyar rekedt határon kívül. A rendezvény szónoka azt mondta, ne csak a fájdalom jusson mindig eszünkbe Trianon kapcsán, mutassuk meg a világnak, hogy a 21. század nyertesei leszünk.

 

2015.05.31   Road-show a gyermekek biztonságáért

Alig két hét múlva végleg kicsengetnek a iskolákban, kezdetét veszi a nyári vakáció, ami a sok kaland és élmény mellett bizony veszélyeket is rejteget. A közlekedési szabályok ismerése és betartása sok balesetet előzhet meg, ezért a gyerekeket egy road-show keretében világosították fel a legfontosabb tudnivalókról.

 

2015.05.31   Városi gyermeknap

Országszerte több helyszínen, több ezer programmal várták a legkisebbeket a Nemzetközi Gyermeknapon, május utolsó vasárnapján. Balatonfüreden a Kovászna parkban délelőtt tíz órától este hat óráig élvezhették a kicsit a különféle programokat. Lehetett lovagolni, ugrálni a légvárban, volt játszóház, arcfestés és bemutatót tartottak a rendőrök, a mentők és a tűzoltók. A felállított színpadon egymást követték a fellépők, így a felnőttek sem unatkoztak vasárnap.

 

2014.10.23   Hajtsunk fejet a hősök előtt

Hajtsunk fejet a hősök előtt, ennyivel tartozunk nekik, - fogalmazott ünnepi beszédében dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Balatonfüred országgyűlési képviselője az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepségen. Délelőtt koszorúzás volt Bibó István szobránál, az emlékezők virágokat helyeztek el a Szabadságharcos fiú emlékművénél is.

 

2014.06.04   Trianoni megemlékezés

94 évvel ezelőtt 1920. június 4-én a versailles-i kis Trianon Palotában íratták alá a magyarokkal az első világháborút lezáró békediktátumot, melynek következtében az ország két harmad részét elcsatolták. Balatonfüreden a Kovászna Parkban tartottak megemlékezést, ahol a református iskola adott műsort.

 

2013.10.23   '56-os megemlékezés Balatonfüreden

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek Balatonfüreden október 23-án délelőtt, illetve az azt megelőző estén. Kedden este koncertet adott Érdi Tamás zongoraművész, valamint koszorúzások voltak a Bata-ligetben és Bibó István szobránál, este pedig fáklyás emlékmenet vonult az 1956-os emlékkereszthez. Szerdán hagyományosan a Szabadságharcos fiú szobránál rendezték meg a városi ünnepséget, ahol Hölvényi György államtitkár mondott beszédet.

 

2013.06.04   A Jobbik külön emlékezett Trianonra

Ujhelyiné Károlyi Krisztina, Kepli Lajos a Jobbik politikusai és ifj. Hegedűs Loránt református lelkész is beszédet mondott a trianoni emlékműnél kedden este. Mindhárman élesen bírálták a jelenlegi kormányt és az unióból való kilépést szorgalmazták, a magyar föld és az ivóvíz készlet megóvása érdekében. A Jobbik szerint újabb Trianon fenyeget azzal, hogy a Fidesz kormány törvényben tenné lehetővé, hogy külföldiek 2014-től ismét magyar földet vásárolhassanak.

 

2013.06.04   Városi megemlékezés a trianoni évfordulón

A trianoni békeszerződés 93. évfordulóján tartottak megemlékezést a Kovászna parkban kedden. Itt Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár mondott beszédet, melyben az újrakezdések országának nevezte Magyarországot. Az 1920-ban megkötött szerződés értelmében hazánk elveszítette területének és nemzeti vagyonának majdnem kétharmadát, illetve az elcsatolt területeken élő hárommillió magyart is.

 

2012.10.23   56-os megemlékezés Füreden

A 20. század borzalmai után elsőként és egyedüliként tudott a magyarság küzdeni a szabadságért és bár számos segítséget ígértek külföldről, végül egyedül kellett kiállni legfontosabb értékeinkért, - ezt mondta Simicskó István államtitkár a balatonfüredi 1956-os megemlékezésen. Az ünnepség részeként megkoszorúzták Bibó István szobrát, a történelmi egyházak képviselői pedig ökumenikus imát mondtak a Bata Ferenc emlékligetben és az 1956-os emlékkeresztnél.

 

2012.06.04   Trianon fájdalma él, míg magyar van a Földön

Az 1920. június 4-én aláírt békediktátum évfordulóján Balatonfüreden is megemlékeztek arról, hogy a háborúban vesztes oldalon álló Magyarország területeit elcsatolták és ezzel hárommillió magyar rekedt határon kívül. A füredi önkormányzat által megrendezett ünnepségen a város nevében Hári Lenke alpolgármester-asszony koszorúzott, a pártok közül a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselője helyezte el az emlékezés virágait. A trianoni évforduló 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja.

 

2012.03.31   Tormay Cécile-re emlékezett a Jobbik

A Jobbik Magyarországért Mozgalom füredi szervezet rendezésében megemlékezést tartottak a Kovászna parkban lévő Turul szobornál, ahol Újhelyiné Károlyi Krisztina, a Jobbik helyi elnöke mondott beszédet. Tormay Cécile írónő előtt tisztelegtek, akinek irodalmi alkotásairól igen keveset tud a mai olvasó. A trianoni szerződés felelőseit kutató és élesen elítélő írásairól híres Tormay Cécile, a Jobbik szerint az új Nemzeti Alaptantervből is hiányzik, pedig a párt szerint az írónő példamutató lehetne a mai fiatalok számára. Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a NAT-ból hiányzik a keresztény eszmerendszer és az ember és társadalmi elmélet is téves következtetéseken alapul.

 

2011.06.04   Emlékezés a trianoni békediktátumra

A nemzeti összetartozás napján június 4-én a hagyományokhoz hűen idén is a Kovászna parkban emlékeztek a fürediek a trianoni kényszerbéke aláírásnak évfordulójára. A beszédet ezúttal Somogyiné Berkes Szilvia a Lóczy Gimnázium tanárnője mondta. A műsorban a nemzeti érzelmű Farkasok zenekar is közreműködött.

 

2011.05.11   Helyzetjelentés a füredi megaberuházásról

Balatonfüreden a köznyelv már megaberuházásnak is hívja azt, ami a felső városrészben jelenleg is zajlik. A Balaton-parti nagy átépítések után most a Szent István téren és környékén folynak jelentős építkezések, melyek alaposan felforgatják a közlekedési rendet is. A következő napokban új térburkolatot kap a Vásárcsarnok előtti terület és a Kovászna-park néhány útja. A mélygarázs betonozása a napokban készül el és építik a körforgalmat is. Időközben megkezdődött a Városháza épületeinek felújítása, a Zeneiskola rekonstrukciója pedig a finiséhez érkezett.

 

2010.10.23   1956 - városi megemlékezések

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek szombaton Balatonfüreden. A városhoz kötődő mártírok emlékhelyeinél koszorúztak az emlékezők, a központi megemlékezésre a Kovászna parkban került sor, ahol Áder János Európai Parlamenti képviselő mondott beszédet. Este ökumenikus megemlékezést tartottak a temetőben, az '56-os emlékkeresztnél.

 

2010.06.04   Felavatták a trianoni emlékművet

Június 4-én, a trianoni békediktátum 90. évfordulóján új emlékművet avattak fel Balatonfüreden, amely helyi adományokból valósulhatott meg. A két kőtömböt, amelyen a turulmadár áll, Lugossy László szobrászművész készítette. Az ünnepségen Tömöry Péter író, rendező mondott beszédet.

 

2010.05.30   Gyermeknap Balatonfüreden

Magyarországon az 1920-as években rendeztek először gyermeknapot. A lufik, bohócok és a vattacukor képe azóta generációk emlékeiben kapcsolódik össze a tavasz utolsó vasárnapjával.Balatonfüreden a Nagycsaládosok Szivárvány Egyesülete a hagyományokhoz hűen a Kovászna Parkban várta színes programokkal a kicsiket. Sport-és táncfoglalkozások, henna festés, mentő, rendőr és tűzoltóbemutató is várta a gyerekeket. Most nézzék meg a rendezvényen készült klippünket.

 

2010.05.18   Támogatást kérnek a turulmadárhoz

Június 4-én avatják fel Füreden a trianoni emlékművet. A turulmadár már elkészült, ahogy a madarat tartó alapzat is. A pénzgyűjtés azonban folytatódik.

 

2010.05.04   Készül a turulmadár

A Balatonfüredi Nyugdíjas Polgári Egyesület már hatodik éve rendez emlékünnepséget, a trianoni békediktátum évfordulóján a Kovászna-parkban. Az idén, június 4-én különleges lesz a megemlékezés, hiszen ekkor avatják majd fel azt az emlékművet, mely egy turulmadarat ábrázol.

 

2009.10.23   56-os megemlékezések Balatonfüreden

Az 53 évvel ezelőtti eseményekre emlékeztek Balatonfüreden, az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A városban kétnapos programsorozatot szerveztek, ahol a debreceniek is képviseltették magukat. Koszorúzások, kiállításmegnyitó és kulturális műsorok várták az emlékezőket.

 

2009.06.04   Trianoni megemlékezés

89 évvel ezelőtt 1920. június 4-én a versailles-i kis Trianon Palotában iratták alá a Magyarokkal az első világháborút lezáró békediktátumot, melynek következtében az ország két harmad részét elcsatolták. Balatonfüreden a Nyugdíjas Polgári Egyesület szervezésében a Kovászna Parkban tartottak megemlékezést.

 

2009.05.24   Nagycsaládosok gyermeknapja

A Nagycsaládosok Szivárvány Egyesülete május 24-én tartotta meg az idei gyermeknapot. A Kovászna parkban zenés programok, légvár és minden egyéb móka várt a gyerekekre. Rövid összefoglalónk következik a vasárnapi eseményekről.

 

2008.09.20   Szüreti felvonulás

A hideg időjárás ellenére rengetegen vettek részt az elmúlt hétvégén a hagyományos füredi szüreti felvonuláson, melyet számos kísérőrendezvény tarkított. Volt néptánc, kirakodóvásár, utcabál. A Kisfaludy Galériában pedig a Közép-dunántúli régió borlovagrendjeinek ruháit bemutató kiállítás nyílt.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT