MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

KERESÉS

 

Keresett riportalany: Dr. Bóka István polgármester, Balatonfüred

Találatok száma: 157

 

2017.05.20   Küldöttség Germeringben

Európa embereket, emberek közötti kapcsolatot jelent, hallottuk Germeringben. Balatonfüred városi küldöttsége a bajor testvérváros meghívásának eleget téve utazott a München mellett fekvő Germeringbe. A testvérvárosi kapcsolat jövőre lesz harminc éves, mindkét település ragaszkodik hozzá, de szeretne fiatalokat is bevonni az együttműködésbe.

 

2017.05.13   Felkészülés a vizes vb-re

Folyik a felkészülés a vizes világbajnokságra. Mint ismeretes július 15-től 21-ig a nyíltvízi úszás versenyeit Balatonfüreden a Tagore sétány előtti vízfelületen tartják. Ezt követően augusztus 10-e és 12-e között rendezik ugyanitt a masters nyílt vízi úszó vb-t. A fürediek nap mint nap látják az előkészületeket a városban és hallják a sajtóban, amelyekről a sportért felelős államtitkárt, dr. Szabó Tündét és dr. Bóka István polgármestert kérdeztük.

 

2017.05.13   Ünnepélyes balatoni évadnyitó

Soha nem látott támogatást kap idén a vitorlássport. Ősztől új kikötő épül Balatonfüreden, és 178 kisebb vitorlás hajót szerez be a Magyar Vitorlás Szövetség, amelyeket elérhető áron kibérelhetnek azok is, akik nem tartanak vitorlás hajót állandóan a Balatonon, hallottuk az ünnepélyes évadnyitón május 13-án. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyitotta meg a 2017-es balatoni vitorlás évadot és elrajtolt az első nagy verseny is Balatonfüreden.

 

2017.05.08   Együttműködési szerződés Balatonfüred partnervárosai között

Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Gyula, Komárom,Vác után Győrrel is aláírta a kulturális együttműködési egyezményt Balatonfüred. A helyszín ezúttal a Petőfi Irodalmi Múzeum, ahol a többi partnerváros polgármestere is jelen volt, hogy most már a nyolc település egymással is megállapodjon a művészet, sport, tudomány, köznevelés, közművelődés és idegenforgalom területén az együttműködésről. Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy ne csak a hivatalos kapcsolattartás legyen élő, de a vérkeringésbe a települések civil szervezetei is kerüljenek bele.

 

2017.04.27   Mikorra lesz kész a mélygarázs, és mi épül felette?

Nyolcezer négyzetméteres terület alakul ki a Zákonyi utca melletti mélygarázs felszínén Balatonfüreden, ha befejeződik a garázs építése. A tervek szerint, amelyekkel a város pályázott a gyógyüdülőhely fejlesztési keretben, három, körülbelül 200 négyzetméteres épület kerül majd ide, Füred leglátogatottabb pontjára. A legfontosabb cél most is az, hogy minél nagyobb közösségi tér, zöldfelület jöjjön itt létre, mondta dr. Bóka István polgármester, amikor arról kérdeztük épülhet-e szálloda vagy apartman ház ezen a területen.

 

2017.04.15   Megérkezett az első hajó

Újabb hajóval bővült a balatoni viziközlekedés, a Nemzeti Regatta nevű, 150 férőhelyes hajót szombaton sokan várták a balatonfüredi mólón. Mindig Nagyszombaton indul el a hajózási szezon, idén már 171. alkalommal. Az első hajó fogadásán Siófok, Keszthely, Balatonfüred polgármesterei reményüket fejezték ki, hogy az idei is sikeres szezon lesz, nem csak a települések, de a hajózási cég számára is. Egyelőre csak hétvégén járnak a hajók Siófok és Balatonfüred, valamint Fonyód és Badacsony között. A napi járatokra április 29-ig várni kell, a viteldíjak átlagosan 100 Ft-tal emelkedtek.

 

2017.04.12   Brüsszel támogatásával fejlesztik a vitorlásturizmust

1,7 milliárd forintból épül új vitorláskikötő a balatonfüredi kempingben, emellett bárki számára bérelhető 200 darab vitorláshajót is vásárolnak idén, a Magyar Vitorlás Szövetség sikeres pályázatának köszönhetően. Mindez a Bejárható Magyarország program részeként, az aktív turizmus fejlesztése céljából valósul meg, hallottuk egy szerdán megtartott sajtótájékoztatón. Ezzel a fejlesztéssel az a cél, hogy minél többen részesei lehessenek a vitorlázás nyújtotta örömöknek. A füredi megállópont létrehozása egy hosszú távú célt is szolgál majd, a szakemberek ugyanis azt szeretnék elérni, hogy a Balaton akár kishajókkal is körbejárható legyen.

 

2017.02.26   Nagy siker volt a tavaszváró farsangi koncert

Február 26-án két és fél órás koncert helyszíne volt a füredi sportcsarnok, ahol tavaszköszöntő, farsangi koncertet adott az idén 82. éves városi koncert fúvószenekar. Az 1935-ben, a helyi tűzoltók által alapított zenekar nélkül ma már nincs városi rendezvény, koncertjeikkel, térzenéjükkel csábítják a közönséget, öregbítik a város hírnevét nemzetközi és hazai sikereiken keresztül. A vidám és szórakoztató vasárnap délután repertoárjába bekerültek operettek, indulók, musical és filmzene részletek is.

 

2017.02.15   Tízezer kortárs vers, 25 éves a Quasimodo Költőverseny

A balatonfüredi költőverseny a jubileumot számos módon ünnepli. Egyrészt, az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar bírói posztjára nemrég kinevezett Paczolay Péter, leköszönő római nagykövet támogatásával Rómában is bemutatkozik a költőverseny, másrészt, több pályázatot írtak ki középiskolások, egyetemisták részére, akik közül a legjobbak a fürediekkel tarthatnak Rómába is. A Budapesten megtartott sajtótájékoztatón többen hangsúlyozták, hogy a kortárs költészet ilyenfajta támogatása mennyire fontos Balatonfüred megítélése szempontjából.

 

2017.01.28   A 2017-es borokat is érinti a tavalyi jégverés

17. alkalommal rendezték meg az Anna Grand Hotel dísztermében a Vince-napi Borünnepet. Balatonfüred Város Önkormányzata, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület közösen szervezte meg a szakmai napot, ahol délelőtt előadásokkal, délután bor- és sajtbemutatóval várták az érdeklődőket. Bár fontos, a borászatot érintő témák kerültek napirendre, a rendezvény látogatottsága a megszokottól elmaradt, főleg a fiatal borászokat hiányolták többen.

 

2017.01.20   Együttműködés a Petőfi Irodalmi Múzeummal

A 2010-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai vezetésével megújított füredi Jókai Emlékház igen népszerű, hiszen Jókai világa szinte megelevenedik az enteriőr típusú kiállításon. A Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM) közösen Balatonfürednek számos rendezvénye is volt már. Erről az együttműködésről most írásban is megállapodott dr. Bóka István polgármester és Prőhle Gergely főigazgató. A partnerség keretében a Jókai Emlékház alsó helyiségében időszaki kiállítást, a Kassák és az Arany János emlékév kapcsán közös rendezvényeket terveznek, ezenkívül közös kulturális pályázatokon is együtt indulhat a város és a múzeum.

 

2017.01.06   Megállapodás a Paksi Atomerőmű Zrt.-vel

Balatonfüred keleti városrészének a fejlesztéséről írt alá megállapodást Hamvas István vezérigazgató és dr. Bóka István polgármester. Az egyezmény konkrét tartalmáról később döntenek, de annyi bizonyos, hogy a paksiak tovább szeretnék fejleszteni a rekreációs létesítményeiket, ahol egy közcélú mólót is kialakítanának.

 

2016.12.13   Jubileumi karácsony a TLC-ben

Húszéves fennállását ünnepelte a balatonfüredi Termelés Logistic Centrum. A karácsonyi fogadáson együtt ünnepeltek a dolgozók a német tulajdonos családdal és a városvezetéssel megemlékezve az elmúlt két évtizedről. A cégvezetés nem fél a jövőtől sem, mert a világ akármennyire is a teljes digitalizáció felé halad, a nehézgépekre, ha számítógép irányítja is őket, mindig szükség lesz.

 

2016.11.27   Advent fényei táncgála 2016.

Több száz táncos lépett fel vasárnap este a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban, a hagyományos Advent Fényei Táncgálán. A műsorszámok változatosak voltak, néhány produkció már a karácsonyhoz is kapcsolódott. A kétórás program végén a táncosok közül sorsolással kiválasztott "angyalka" meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját.

 

2016.11.16   Átadták a pedagógus emlékdiplomákat

Hat nyugdíjas tanító, tanár vehette át a pedagógus emlékdiplomákat a Városházán megrendezett ünnepségen, november 16-án. Az arany, gyémánt és vas fokozatú okleveleket azon intézmények ajánlására adják át, ahol az érintett pedagógus megszerezte képesítését. Az ünnepelteket dr. Bóka István polgármester és a város diákjai köszöntötték, majd szeretetvendégségre invitálták őket.

 

2016.11.21   Modern kiállítás lesz a megújuló zsinagógában

Már 1267-ben említi egy oklevél a Szent Margit-kápolnát a tihanyi bencések tulajdonaként. A török pusztítás után nincs nyoma az írásos emlékekben, de 1726-ban a helyi reformátusok újítják fel, és használják templomként. Amikor elkészül a nagy Fehér templom, feleslegessé válik az épület, és 1855-ben eladják az izraelita egyháznak, amely 1945-ig működteti. A II. világháború után az elhurcolt zsidók közül kevesen térnek vissza, a még megmaradt hitközség a hajógyárnak adja el az épületet, amely garázsnak használta azt. 1991-től az épületben egy ideig középkori étterem működött, majd Balatonfüred Város Önkormányzata vásárolta meg.

 

2016.11.13   20 éve szolgál Balatonfüreden Miklós Ferenc lelkipásztor

Miklós Ferenc 1952-ben látta meg a napvilágot az erdélyi Alsórákoson. Elemi, középfokú és egyetemi tanulmányait is Erdélyben végezte, lelkipásztori szolgálatát a sepsimagyarósi gyülekezetben kezdte, mint kihelyezett segédlelkész. 1988-ban feleségével Magyarországra költözött és a szentgáli gyülekezetben szolgált. 1996. őszén aztán Miklós Ferencet a Balatonfüredi Református Egyházközség gyülekezete választotta meg lelkipásztorának. Azóta szolgál Balatonfüreden, az egyházközség 29. lelkipásztoraként. A húsz éves jubileumot a vasárnapi Istentiszteleten ünnepelték.

 

2016.10.16   Fát ültetett Füreden India alelnöke

Magasrangú vendége volt vasárnap Balatonfürednek, India alelnöke Mohammad Hamid Ansari érkezett a városba, hogy fát ültessen a Tagore sétányon. Hivatalos magyarországi útján az alelnök sokoldalúnak és barátinak nevezte a magyar-indiai kapcsolatokat, mint mondta, mindkét ország demokrácia, dinamikusan fejlődő gazdasággal. Az együttműködési területek között a védelmi ipart, a tudományt és a filmipart említette. Füredi látogatása nagy örömmel töltötte el, ezt beszédében is hangsúlyozta.

 

2016.10.13   Időseket köszöntöttek

Október 1-je az Idősek Világnapja. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget a napokban Balatonfüreden is. A szép korúakat külön autóbuszjáratokkal szállították a rendezvény helyszínére, ahol kulturális műsorral és szeretetvendégséggel várták a helyi idős lakosságot. dr. Bóka István polgármester beszédében azt hangsúlyozta, hogy a rohanó világban háttérbe szorul a család és mi magunk is, de az idős emberekkel szükséges együtt lenni, időt szakítani rájuk.

 

2016.10.06   A népszavazásról Kontrát Károly országgyűlési képviselő és dr. Bóka István polgármester

A Veszprém megyei 2. számú választókerület 45 településéből 31 településen szavaztak ötven százalék felett október 2-án. Volt olyan helység, ahol az érvényes szavazatok száma elérte a hetven százalékot, és négy településen a nem mellett száz százalék voksolt. Balatonfüreden a választókerületi átlag alatt maradt valamivel a részvétel, de alacsonyabb az érvénytelen szavazatok aránya, ugyanakkor a nem szavazatok aránya magasabb a választókerületénél, hallottuk Kontrát Károly és dr. Bóka István sajtótájékoztatóján.

 

2016.10.10   Mélygarázs lesz a Zákonyi utcai parkoló

2017-re egyszintes mélygarázs épül a Zákonyi utcában, felette a parkosítás során két családi ház nagyságú épületet terveznek, melyekben a park közepén étterem, cukrászda és jobb oldalán kiállítóhely lenne. Emellett a parkba szökőkutat és idény jelleggel korcsolyapályát szeretne a városvezetés. Hogy ezen kívül mire futja a vizes világbajnokságra kapott állami támogatásból és önkormányzati pályázatból, erről tartott lakossági fórumot dr. Bóka István polgármester.

 

2016.09.20   FIDESZ-KDNP fórum a betelepítési népszavazásról

Az október 2-i népszavazás során megrendezett országjárás keretén belül lakossági fórumot tartott Balatonfüreden a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt. A fórum meghívott vendége volt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, választókerületi elnök és dr. Bóka István polgármester.

 

2016.09.17   Romantikus Reformkor Fesztivál

Korhű ruhák és korabeli épületek, operett és népzene, színpadi kavalkád sztárokkal és a 225 éve született Széchenyi István máig ható modernségével és teljes tragikumával, mindezt a Romantikus Reformkor Fesztivál kínálta a nyárias hétvégén. A helyiek és az ideérkező vendégek számára egyértelmű, hogy a reformkori lendület Balatonfüreden még ma is tart.

 

2016.08.06   Megnyitották a borheteket, 40 milliárd jut az ágazat fejlesztésére

Aranyérmes borok, közel háromszáz féle szőlőnedű, köztük a hűsítő rozék, gyöngyöző borok, a megunhatatlan rizlingek. Szombaton megkezdődtek a borhetek Balatonfüreden a Tagore sétányon, egészen augusztus 28-ig várják a környékbeli gazdák a vendégeket. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megnyitóbeszédében elmondta, a balatonfüredi térséget is érintő tavaszi fagykár, valamint a közelmúltban bekövetkezett jégverés kapcsán a mezőgazdasági termelők számíthatnak az agrár-kárenyhítési rendszer által nyújtott kárenyhítő juttatásra.

 

2016.07.05   Újra klasszikus zene a Balatonnál

Második alkalommal rendezik meg a Klassz a parton! fesztivált, amely igényes komolyzenei csemegéket kínál a Balaton északi partján július végétől augusztus elejéig. A fő helyszín idén is Balatonfüred lesz, a koncerteket esténként rendezik majd a Gyógy téren felállított színpadon. A tavalyi fesztiválhoz képest megduplázták a koncertek számát, ezen a nyáron már harminc rendezvényt sűrítettek a két hétbe. A Klassz a parton magas színvonalú, ingyenes hangversenyeket kínál a közönségnek.

 

2016.06.25   Hal és bor a parton

Ma már a gasztronómia ünnepe a Hal és Borünnep, amelyet 14. alkalommal rendeztek meg a füredi sétányon. A borászok közül a helyieken kívül Szekszárd volt a vendég, és lehetett keszeget és süllőt is enni a parton.

 

2016.06.25   Református fesztivál, több ezren a Dunántúlról

A kétévente megtartott dunántúli Református Egyházi Napokon, azaz röviden a REND fesztiválon közel tízezer hívő vett részt. A több helyszínen folyó programok - arácsi, füredi templom, arácsi népház - központja a Balaton Szabadidő Központ volt, ahol a Református utcában koncertek, kiállítások, előadások, istentisztelet várta a híveket és érdeklődőket. A fesztivál egyszerre szól a híveknek, hogy megerősítsék egymást, ugyanakkor az útkeresőknek, kíváncsiaknak, kifelé, mondta a Füred tévének Steinbach József dunántúli református püspök.

 

2016.06.09   Megújult a Szent Benedek iskola fiúkollégiuma

A füredi önkormányzat saját cége a Gótika Építőipari Kft. végezte a Szent Benedek iskola fiúkollégiumának felújítási munkálatait, amellyel néhány héttel ezelőtt végeztek a szakemberek. A végeredmény egy korszerű, minden kényelmi funkcióval felszerelt, akár háromcsillagos szálláshelynek is minősíthető épület, amelyet június 9-én avattak el ünnepélyesen. A 28 szobás, 114 férőhelyes kollégium felújítása közel 300 millió forintba került, a beruházáshoz a város energetikai pályázaton nyert pénzt az uniótól.

 

2016.06.01   Megújult az Aranyhíd patika

Ünnepélyesen is átadták a felújított Aranyhíd Gyógyszertárat. A megnyitó az országos patikanappal esett egybe. A résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy házi gyógyszerszertárunkat minél többször vizsgáltassuk át a szakemberekkel.

 

2016.04.14   Átadták a felújított Hotel Füredet

Alig 15 hónap alatt építette át a Hotel Füredet a Czigle-Kft, azaz a Czigle-család, amely a szomszédos Flamingó Hotel tulajdonosa. A négycsillagos hotel 13 szintes épületébe csúcstechnológia került, amely négyszáz vendéget tud kiszolgálni. A hotel alkalmas 800 fős konferenciák megtartására is, wellness részlegében pedig 9 medence várja a vendégeket.

 

2016.03.05   A zene mindenkié, jubileumi Kodály emlékhangverseny

Nagy várakozás övezte az 50. Kodály emlékhangversenyt Balatonfüreden. A fellépők nem okoztak csalódást, a közönség szűnni nem akaró vastapssal hálálta meg az élményt. Több generáció énekelt a kórusokban, volt aki lányával, unokájával együtt állt a színpadon. Hogy Kodály szellemisége él, nem csak múltja van Balatonfüreden a kórus-éneklésnek, bizonyította a több mint kétszáz szereplő.

 

2016.03.09   Dürerrel kezdődik a kulturális évad

Ismét megrendezi a város a tavaszi fesztivált, koncertek, kiállítások várják a vendégeket Balatonfüreden március 12-étől. Hallhatjuk Sebestyén Mártát, Händel Messiását, a Hamvas-napok keretében pedig perzsa zenét és perzsa irodalmat. Dürer metszeteit is kiállítják a Vaszary Galériában, és természetesen sok program szól a gyerekeknek és a diákoknak is a márciusi ünnepen. A kulturális évadnyitón a város egész éves programjairól volt szó.

 

2016.01.23   XVI. Vince napi borünnep

A 2015-ös szőlőtermés kiváló adottságokkal rendelkezett, így szinte mindegyik borászatnak lehetősége van arra, hogy újdonságokkal is kilépjen a borfogyasztó közönség elé, hallottuk a 16. alkalommal megrendezett Vince napi borünnepen. Az Anna Grand Hotelben sajt- és borkóstoló, szakmai előadások és kulturális műsor várta az érdeklődőket. Kiderült az is, hogy ebben az évben jóval szélesebb körben, jóval több pénzre pályázhatnak a borászok.

 

2016.01.08   Jelzőlámpa nem, körforgalom lehet a Germering utcában

Lakossági fórum keretében ismertették az arácsiakkal a rendezési tervben szereplő, a városrészre vonatkozó terveket. Bár ezek a területrendezési koncepciók évtizedek óta szerepelnek a szabályozási tervben, a legutóbbi közmeghallgatáson kiderült sokan nem is tudják, hol futnak majd az új utak, hol alakítanak ki sétányokat és kerékpárutakat. A fejlesztések persze nem pontosan a szabályozási terv alapján valósulnak majd meg, de a területi igényeket mindenképpen előre leköti. Messze van még, hogy minden megépüljön a terv szerint, azonban a Germering utca - 71. főút - Balaton utca kereszteződése hamarosan átalakulhat, amellyel jóval biztonságosabbá válik majd.

 

2016.01.06   Milyen lesz 2016?

Hogy milyen év lesz 2016 azt valószínűleg előre senki sem tudja megmondani, mint ahogy megannyi váratlan és korábban elképzelhetetlen esemény történt a tavalyi évben is. Vajon mit várnak a fürediek 2016-tól, a polgármester is válaszol.

 

2015.12.12   Felállították a város karácsonyfáját

Szombaton délután ünnepi fénybe borult a város karácsonyfája, amelyet a Vaszary Villa udvarán láthatnak a fürediek. Nem csak ezért érdemes persze ellátogatni a karácsonyváró időszakban a kulturális intézménybe, hanem az adventi programsorozat miatt is, hiszen számos kikapcsolódási lehetőséget kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

2015.11.29   Advent fényei táncgála

Kellemes és változatos program részesei lehettek mindazok, akik advent első vasárnapján ellátogattak a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ által szervezett hagyományos táncgálára. A meghitt hangulatú, mintegy kétórás műsorban bemutatkoztak a város gyermekművészeti csoportjai, táncos, zenés és énekes produkcióikkal. A legfiatalabb táncos gyújthatta meg az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel megkezdődött a temérdek ünnepi eseményt kínáló programsorozat Balatonfüreden.

 

2015.11.11   Elismerés nyugdíjas pedagógusoknak

Nyugdíjban lévő pedagógusok vehették arany, illetve gyémánt emlékdiplomájukat szerdán, a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében. Négyen személyesen is megjelentek az ünnepségen, dr. Ján László azonban betegsége miatt távol maradt. A családias programon a városi iskoláinkat diákjai adtak zenés, táncos műsort, egy vers is elhangzott a pedagógusok köszöntésére.

 

2015.10.10   Jó a termés, volt mit ünnepelni a Füredi Szüreten

Borosgazdákból, borrendekből, lovas kocsikból, gólyalábasokból és zenészekből álló szüreti menet indult szombaton a városi fúvószenekar vezetésével a Szent István térről. Végig vonultak a városon, egészen a Balaton partig, ahol borfalu, kézműves vásár és kulturális programok várták az érdeklődőket. A megújult és új nevet viselő Füredi Szüret, a város szándékai szerint egy új, gasztronómiai, kulturális, turisztikai rendezvény lesz a jövőben.

 

2015.10.01   Az időseket köszöntötték Füreden

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek tapasztalataik átadásával. Balatonfüreden minden évben megvendégelik a városban élő szépkorúakat, ahol kulturális műsorral is szórakoztatják őket. A Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ egész évben gondoskodik az idősebb korosztályról.

 

2015.09.25   Nyolcvan éve zenélnek

Szeptember 25-én közel háromórás gálakoncert helyszíne volt a füredi sportcsarnok, ahol jubileumi gálakoncertet adott a 80. éves Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara. Az 1935-ben, a helyi tűzoltók által alapított zenekar nélkül ma már nincs városi rendezvény, koncertjeikkel, térzenéjükkel csábítják a közönséget. Az együttes egy műhely is egyben, hiszen több nemzedék volt részese a szerepléseknek, nemzetközi és hazai sikereknek. A gálán minden zenekari tag és támogató emléklapot kapott.

 

2015.09.19   Jubiláló fesztivál: Romantikus Reformkor

Minden évben megújul a Romantikus Reformkor fesztivál programja. Idén Mága Zoltán és zenekarának koncertjével nyitott a rendezvény és főúri magyar családok, a Batthyány és Teleki család leszármazottjai voltak a vendégek. Megrendezték a reformkori főzőversenyt is, ahol a különdíjat a hortobágyi húsos palacsinta nyerte el.

 

2015.08.08   Borozgatunk, lazulunk, nyaralunk...

Augusztus 8-án kezdődtek és 30-ig tartanak idén a Balatonfüredi Borhetek. 25 borász kínálja a Tagore sétányon a kizárólag palackozott borokat, a minőséget szigorú kontroll biztosítja. Borászatonként 6-10 féle bort lehet kóstolni, így a sétányon egyszerre közel 250 féle bor közül lehet választani. Árat nem emeltek a gazdák, minden a tavalyi árakon kapható.

 

2015.07.06   Brokátkék szívek a 190. Anna-bálon

Idén a Balaton szíve néven kék színű porcelán szíveket kapnak a hölgyek a füredi Anna-bálon, amelyre már áprilisban elfogytak az 55, 60 és 70 ezer forintba kerülő jegyek. Aki lemarad a bálról, a MTV rövid híradós bejelentkezéseiből és a másnapi összefoglalóból értesülhet a legfontosabbakról. A Balatonfüredre érkező vendégek és a fürediek a keddtől vasárnapig tartó fesztiválon tölthetik kellemesen a hetet a városban. Az Anna-fesztiválon a programok ingyenesek, hallottuk a báli sajtótájékoztatón.

 

2015.06.26   Hal-és Borünnep és a Nagy koccintás

Helyi borászok és helyi gasztronómusok kínálták négy napon át a kiváló borokat és a balatoni halakat a füredi parton. A 13.Hal- és Borünnepre, mint nyári gasztronómiai fesztiválra, sokan voltak kíváncsiak a felújított Tagore sétányon. A megnyitón részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, a fürediek pedig rekordkísérletre, Nagy koccintásra hívták a vendégeket.

 

2015.06.28   Szobrot kapott a Magyar Nemzet alapító főszerkesztője

Pethő Sándor először történelem- és földrajztanárként, majd újságíróként és irodalmárként dolgozott, korának jelentős publicistája volt. 1938-ban lett alapítója és főszerkesztője a Magyar Nemzetnek. A lap hasábjain többször is felszólalt a hitleri nemzetiszocialista és a magyar szélsőjobboldali mozgalmak ellen. Nyomásukra 1940 júliusában lemondott főszerkesztői állásáról. Ezután gyógyászati célból Balatonfüredre utazott, ahol nem sokkal később autóbalesetben vesztette életét.

 

2015.06.20   Füreden úsztak a világ legjobbjai

A nőknél Risztov Éva a második, a férfiak versenyében Gyurta Gergely a negyedik helyen végzett a Magyar Úszás Napja keretében Balatonfüreden rendezett nyíltvízi úszó világkupán. A 10 kilométeres viadalon brit és brazil győzelem született, mindkét számban tizedmásodpercek döntöttek az aranyéremről.

 

2015.06.09   Új kosárlabda-csarnok Arácson

Kedden délelőtt avatták fel a Szent Benedek iskola felújított tornacsarnokát, amely mintegy háromszázmillió forintba került. Mostantól újra itt tartják meg az intézmény testnevelésóráit, de terveznek nyári tábort és mérkőzéseket is. A pannonhalmi bencések fenntartásában lévő iskolában most átadott csarnokot a tervek szerint újabb követi, hiszen az önkormányzat egy hasonló létesítmény építését készíti elő.

 

2015.05.16   Megkezdődött a vitorlásszezon

Május 16-án rendezték meg Balatonfüreden, a hagyományos vitorlabontó ünnepséget. A Kishamis fedélzetén felvonták a nemzeti lobogót, majd megkoszorúzták a tavat. Az évadnyitó vitorlásversenyen százötven hajó indult. Várhatóan szorosabbra fűzi kapcsolatát a város és a Magyar Vitorlás Szövetség, hogy közösen fejlesztéseket tudjanak megvalósítani, - hangzott el a beszédekben.

 

2015.03.26   Kikötő épül a kempingben, együttműködés a Magyar Vitorlás Szövetséggel

Magyarország lélekszámához képest vitorlás nagyhatalom, Balatonfüred pedig a balatoni vitorlázás fellegvára, így további fejlesztésekre van szükség a sportág fejlődése miatt, hangzott el azon a találkozón, ahol Balatonfüred város nevében dr. Bóka István polgármester, a Magyar Vitorlás Szövetség nevében dr. Kollár Lajos elnök együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében - pályázati lehetőséggel élve - új kikötő épülne a füredi kemping területén.

 

2015.03.26   Megnyílt a vitorlástörténeti kiállítás

Új egész évben nyitva tartó kiállítással gazdagodott Balatonfüred és a balatoni turizmus. A vitorlázás elmúlt 150 évét bemutató interaktív kiállítás több korosztály számára is érdekes, mert szimulátor révén kipróbálható a viharos Balatonon való vitorlázás, elsajátíthatók a navigálási illetve a kötélcsomózási ismeretek, lehet gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszon kikötött árbocon, vagy éppen gyönyörködni a panorámában a kiállításnak helyet adó Vitorlás étterem emeletének teraszáról.

 

2015.03.13   Komolyzenei koncertek Balatonfüreden

Hagyományteremtő szándékkal négy koncertből álló hangversenysorozatot indít Balatonfüred, melyre bérletet lehet váltani. A koncerteken fellép majd Tokody Ilona operaénekes, Hegedűs Endre és Vásáry Tamás zongoraművészek, valamint Figula János és a Mendelssohn Kamarazenekar.

 

2015.02.27   Picasso kiállítás a tavaszi programsorozatban

Március 6-án sanzon est, 7-én Picasso kiállítás és a róla készült Cocteau fotók, ezzel veszi kezdetét a balatonfüredi Frankofón Hetek. A programok között komolyzenei és dzsessz koncert, filmvetítés és monodráma. A francia kultúra a március 15-i tavaszi Fesztiválon is jelen lesz. Egészen április 12-ig gazdag tavaszi programokra számíthatnak a hétvégeken a fürediek és az idelátogató vendégek.

 

2015.01.16   Újabb beruházást enged a szabályozási terv

Felgyorsította a füredi képviselő-testület a szabályozási terv módosítását. A február végére elkészülő terv teret enged Füred nyugati végében egy borászati-turisztikai központ megépítésének is, hangzott el a rendkívüli testületi ülésen.

 

2014.10.13   Újra dr. Bóka István a város élén

Politikailag változatlan összetételű képviselő-testület vezeti a várost a következő öt évben. Élén az ország egyik legnagyobb arányban, 83 százalékkal megválasztott polgármesterével, dr. Bóka Istvánnal, aki 12 éve polgármester a településen. Vezetésével Balatonfüred az ország egyik legvonzóbb városa lett.

 

2014.10.01   Idősek napja

Meg kell fogadnunk azokat a tanácsokat, amelyeket nagyszüleinktől, dédszüleinktől kaptunk, az ő iránymutatásuk fontos életünk során, - fogalmazott dr. Bóka István polgármester az Idősek napján megrendezett városi ünnepségen. A szép korúakat verssel és zenés előadással szórakoztatták. A város legidősebb polgárai ezúttal nem voltak jelen, őket otthonukban köszöntötték a szociális központ dolgozói.

 

2014.09.19   Kormány támogatás a városi uszodának

Az egymilliárd forintba kerülő városi uszoda költségének hetven százalékát a Magyar Vízilabda Szövetségtől kapta Balatonfüred az úgynevezett látványsportágaknak járó társasági adó (tao)támogatásból. A város önrészét, 350 millió forintot most a kormány biztosítja rendkívüli támogatás formájában. A város ezzel is már a 2021-es vízi világbajnokságra készül.

 

2014.07.26   A füredi Sulák Martina a 189. Anna-bál szépe

Szombaton este rendezték meg Balatonfüreden a 189. Anna-bált. Idén is először a bál vendégei szavaztak a legszebb hölgyekre, majd a voksok összesítése alapján a tizenöt lány közül a zsűri választotta ki bálkirálynőt és két udvarhölgyét. A 189. Anna-bál szépe, a 18 éves füredi Sulák Martina lett. Az első udvarhölgynek a szintén füredi kötődésű, de Nyíregyházán élő Lukács Rékát választották, a második udvarhölgy a budapesti Szóráth Sarah. A több tízezer forintba kerülő jegyek már hetekkel ezelőtt elkeltek. Mintegy nyolcvan terített asztal várta a bálozókat, a vendégek elé 3500 darabos, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített szerviz került.

 

2014.07.19   Átadták a Balatonfüredi Yaht Club új sporttelepét

A Balatonfüredi Yacht Club az elmúlt pár évben gyakorlatilag a teljes parti és kikötői létesítményeit felújította, zömében pályázati források felhasználásával. A most záruló beruházással a 147.születésnapját ünnepelő egyesület újabb komoly lépést tett, hogy a következő évtizedekben is meghatározó szerepet játszhasson a vitorlás sport életében.

 

2014.07.17   Ünnepélyesen is átadták a Bodorka látogatóközpontot

450 millió forintos uniós támogatással valósult meg Balatonfüred újabb látványossága, a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont és a Széchenyi és az Aranyhíd sétány felújítása.Balatonfüreden most már több kilométert lehet úgy végigsétálni, hogy folyamatosan látványosság várja a vendégeket. A Bodorka akvárium központ, amelyet július 17-én adtak át ünnepélyesen a Tagore sétányon, igazi hiánypótló vállalkozás, hiszen a tó halfaunáját, 36 halfajt felvonultató bemutatót sehol máshol nem lehet látni a Balatonnál.

 

2014.07.14   Balaton színű szívek az idei Anna-bálon

Idén pont Anna-napra, július 26-ára esik a Füredi Anna-bál, amelyet megelőzően egész héten a bálhoz kötődő rendezvények lesznek a városban. Kedden, szerdán népzenei prímásverseny lesz, csütörtökön és pénteken Operagála és a hagyományos hajós szívhalászat egy kevésbé hagyományos lampionos szívhalászattal. A legszebb 15 hölgyet majd a bálkirálynőt és udvarhölgyeit pedig a báli közönség választja ki a 189. Anna-bálon.

 

2014.07.07   Átadták az Arácsi utat

13 cég vett részt az Arácsi út felújításában, eltűntek a légvezetékek és teljesen új arculatot kapott a terület. Ezen kívül hetven ingatlantulajdonossal kellett szerződést kötnie az önkormányzatnak, hogy területet szerezzen az útszakasz szélesítéséhez. A város legbonyolultabb beruházása véget ért, hétfőn hivatalosan is átadták az Arácsi utat.

 

2014.06.20   Balatoni Hal- és Borünnep

Négy településen, balatonfüredi központtal rendezték meg június 19-22. között a Balatoni Hal- és Borünnepet, ahol a gasztronómiai élmények mellett, könyvbemutatókkal, közönségtalálkozókkal, koncertekkel várták az érdeklődőket. A Tagore sétányon borászok, a közelben felállított színpadon igényes zenei együttesek csábították a közönséget.

 

2014.06.19   Befejeződött a közvilágítás korszerűsítése

A közvilágítás több mint kétharmadát cserélték ki energiatakarékos, alacsony üzemeltetési költségű és környezetkímélő LED lámpatestekre. Az önkormányzat és együttműködő partnere, az amerikai General Electric magyarországi vállalaltának Fényforrás Üzletágazata további együttműködésre készül.

 

2014.06.07   VI. Korok fesztiválja a hagyományápolás jegyében

Több mint háromszáz felvonuló, három napon át tartó folyamatos történelmi időutazás, kirakodóvásár, divatbemutatók várták az érdeklődőket a VI. Korok fesztiválján, ahová ezúttal Izlandról is érkeztek fellépők. A Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága egy év kihagyás után rendezte meg a népszerű programot a pünkösdi hétvégén, az önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásával. A kánikula ellenére a délutáni programokon megtelt a nézőtér, a Kisfaludy színpadon a különböző történelmi korokat képviselő csoportok, táncosok mutatkoztak be.

 

2014.05.17   Továbbra is Füred a hazai vitorlázás központja

A jövőben is Balatonfüred lesz a hazai vitorlázás meghatározó szereplője, - ezt mondta dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi elnöke a hagyományos Vitorlabontó ünnepségen. Szombaton emléktáblát avattak és megkoszorúzták a tavat, ezzel hivatalosan is megkezdődött az idei vitorlás évad.

 

2014.05.09   Füredé a Füred Kemping

Hosszú bizonytalanság után megoldódik a Füred Kemping jövője, ugyanis Balatonfüred város megegyezett a felszámolóval, és a pályázatban kiírt összeg feléért, 2,2 milliárd forintért megvette a város legértékesebb ingatlanát. Komoly vagyon kerül így az önkoprmányzat tulajdonába, amit a jövőben is kempingként kíván hasznosítani. A Balaton környékén példa nélküli a füredi önkormányzat hozzáállása, hiszen a vízparti kempingeket általában magánszemélyek szerzik meg.

 

2014.03.31   Kerékpárút avatás

A Kéki-patak partján alakították ki azt az új kerékpárutat, amely a felső városrészt köti össze a Balaton-parttal. A két és fél kilométeres kétirányú kerékpárutat ünnepélyesen is birtokba vették a fürediek.

 

2014.03.24   Adósságkonszolidáció Balatonfüreden

Balatonfüred jól gazdálkodott, és kevésbé adósodott el, mint a hasonló nagyságú városok, az adósságkonszolidáció, amely szerint a kormány átvállalja a város 254 035 430 forintos tartozását, gyakorlatilag 30 millió plusz bevételt jelent a városnak, hangzott el a a kormány bizonyságlevelének átadásán.

 

2014.03.04   Politikai reklám

A FIDESZ-KDNP politikai reklámja.

 

2013.12.20   Több százmilliós fejlesztés a Lóczy gimnáziumban

Az új kézilabdacsarnok avatása után nem sokkal, ismét jelentős, 306 millió forintos beruházás valósul meg a füredi Lóczy gimnáziumban. Ezúttal egy 160 négyzetméteres, korszerű természettudományos közoktatási laboratóriumot alakítottak ki a épületben. A modern technológiával felszerelt korszerű oktató és kutatólabor a pedagógusok számára magas szintű és látványos tanítást tesz lehetővé, a diákok képzése pedig színesebbé, érdekesebbé válik. A fejlesztés ezzel a tervek szerint nem áll meg, hiszen hamarosan emeletráépítéssel bővíthetik a megyében is népszerű intézményt.

 

2013.11.22   Új, állandó kiállítás nyílt Füreden

Az Új Széchenyi Terv "Múzeumok mindenkinek" elnevezésű programjában nyert el közel húszmillió forint pályázati támogatást a Városi Helytörténeti Gyűjtemény. Ebből az elmúlt egy évben kétszáz óra foglalkozást tartottak gyerekeknek, az óvodáskorúaktól az érettségizőkig. A helyismereti és irodalmi tematikájú órák mellett egy új, három helyiségből álló interaktív kiállítás is megnyílt. A projektzárót a napokban tartották meg.

 

2013.11.14   Száz éves a füredi szívkórház

Hajdú Tibor tihanyi bencés főapát másfél millió koronát szerzett 1912-ben, hogy a bencések tulajdonában lévő füredi gyógyfürdőt felújítsa. 1913-ra el is készült a mai főépület és a szénsavas, később róla elnevezett Tibor-fürdő. A centenáriumi ünnepségen sokan méltatták a ma már országosan híres szívkórházban folyó munkát. A kórházat 16 éve vezető Veress Gábor professzort pedig, az ünnepség másnapján Veszprémben a közönség szavazatok alapján a Magyar Tudomány kategóriában megyei Príma díjjal tüntették ki.

 

2013.11.12   Kitüntetés a szociális munka napján

Szokatlanul rövid, ám annál családiasabb ünnepség keretében ünnepelték meg Balatonfüreden a szociális munka napját. A Kéki utcai intézményben dr. Bóka István polgármester mondott köszönetet a szociális területen dolgozóknak, hangsúlyozva a központ kiemelt szerepét. Átadták a Balatonfüred Szociális Tevékenységéért díjat is, ezt Gyarmathyné Szemmelveisz Hajnalka vehette át.

 

2013.09.21   Romantikus Reformkor: Felvonulás és megnyitó

A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület nyolc évvel ezelőtt, szezonhosszabbító szándékkal indította útjára a Romantikus Reformkor rendezvénysorozatot, idén minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a felvonulókra és a kísérő rendezvényekre.

 

2013.09.14   Szüreti fesztivál másképp

Új helyszínen, három napon át tartott Balatonfüreden a szüreti fesztivál. A programokat ebben az évben a Balaton parton, a Kisfaludy színpad környékén rendezték meg, így nem csak a helyiek, de a városba látogató turisták is részesei lehettek a színes kavalkádnak. A hagyományos szüreti felvonulás is irányt váltott, a felső városrészből indult a menet. Koncertek, vetélkedők, előadások és folyamatos borkóstolás, ez a hétvége mérlege.

 

2013.09.12   Új tornacsarnok a Lóczy Lajos Gimnáziumban

Mintegy bruttó 560 millió forintból készült el a Lóczy Lajos Gimnáziumban kialakított új tornacsarnok. A 20x40 méteres pálya nemcsak a testnevelés óráknak ad majd helyet,hanem fontos szerepe lesz a helyi kézilabda utánpótlás nevelésben is.

 

2013.08.03   Megkezdődtek a Borhetek

A borvidék legjobb nedűi, mintegy harminc fajtából származó, közel 200 féle bor, köztük a slágernek számító rozé és a testesebb vörösök is kóstolhatók az augusztus 3-án elkezdődött füredi borheteken. Sajátos hangulat a Tagore sétány platánjai alatt és balatoni panoráma, ezen kívül minden este kulturális program a Kisfaludy színpadon. Ez várja az érdeklődőket három héten át Balatonfüreden.

 

2013.07.20   Darvalics Virág az Anna-bál szépe, összefoglaló a bálról

Ötszáz fős báli közönség mulatott idén a füredi Anna-bálon. Sok volt a szép lány, a helyieken kívül Kecskemétről, Debrecenből és Szolnokról, Balatonfüred kulturális testvérvárosaiból is érkeztek 18 éves elsőbálozók, hogy részesei lehessenek a nagyhagyományú társasági eseménynek. Elegánsak voltak a ruhák, és szépen szólt a zeneszó a kétszáz éves falak között.

 

2013.07.11   Újdonságok a 188. Anna-bálon

Több változás is lesz ebben az évben a 188. Anna-bálon az előző bálokhoz képest. A jegyek már két hónapja elfogytak, de a július 20-i bál előtti héten igazi fesztiválhangulat várja a füredieket és a vendégeket. A hagyományos báli kísérőrendezvények mellett szinte minden este lesz előadás a Gyógy téren felállított nagyszínpadon. Az Operaház kórusa és énekesei mellett itt adnak gálaműsort az első füredi prímásverseny hegedűsei is.

 

2013.06.20   Laser világ- és Európa-bajnokság lesz Balatonfüreden

A hétvégén elstartol a balatonfüredi Laser invázió mezőnye. A házigazda idén 146 éves Balatonfüredi Yacht Club,hazánkban egyedülálló módon elnyerte a 2013-as év egyik legnagyobb ifjúsági vitorlás világ és Európa-bajnoki verseny rendezési jogát, Laser 4.7, Laser Radiál Női U21 és Laser Standart Férfi U21-es hajó osztályban.

 

2013.05.17   Projektnyitó a megújuló autóbusz-és vasútállomásról

Ha vonattal, busszal érkezik valaki Balatonfüredre, az első benyomását a városról a pályaudvaron, buszállomáson szerzi, ezért is nagyon fontos, na meg az itt élők szempontjából is, hogy mennyire kényelmes és rendezett ez a központ. Már folyik, és a jövő év elejére fejeződik be a balatonfüredi autóbusz- és vasútállomás fejlesztése. A beruházás 547 millió forintba kerül, amelyet konzorciumi formában az önkormányzat, a Balaton Volán, a Máv Zrt. és a Máv Start Zrt. uniós támogatással valósít meg.

 

2013.04.20   Fürediek látogatása Germeringben

Húszfős küldöttség járt Balatonfüred németországi testvérvárosában az április 19-i hétvégén. A hivatalos delegációval egyidőben a kinti tűzoltó egylet vendégeiként kint jártak a füredi tűzoltók is. A germeringi vendéglátók, mint mindig, most is nagy szeretettel fogadták a füredieket.

 

2013.02.24   30. Farsangi Fúvóskoncert

Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának közreműködésével három évtizede rendezik meg a farsangi koncertet. Jó ideje már a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ ad otthont a zenei eseménynek. Ezúttal a lovrani zenekar vezetői is eljöttek a koncertre, sőt karnagyuk irányította is a füredi együttest.

 

2013.01.22   A Magyar Kultúra Napja Balatonfüreden

1989 óta ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat. Balatonfüreden Sárköziné Sárovits Hajnalka, a Város Könyvtár igazgatója és Balatonfüred Város Vegyeskara vehetett át kitüntetést, az Anna Grand Hotelben megrendezett gálán.

 

2013.01.23   Újabb turisztikai fejlesztések

Újabb turisztikai attrakciók valósulnak meg Balatonfüreden. A Belügyminisztérium által megtartott szerdai sajtótájékoztatón elmondták, hogy a közeljövőben megújul az Aranyhíd-sétány, a Füred Hotel előtti sétány, valamint látogatóközpont épül a parton. Ezenkívül vitorlástörténeti kiállító tér valósul meg a Vitorlás Étteremben. Minderre több mint 800 millió forintot nyert a város.

 

2013.01.15   A város köszöni, jól van

A város tavaly 5 milliárdos költségvetéssel működött. A bevételek közül az idegenforgalmi adóban 25 millió forinttal több bevétel keletkezett a jó szezonnak köszönhetően. A beruházási fejlesztés másfél milliárd forintra volt tervezve 2012-ben. Idén is folytatódnak a fejlesztések, a város köszöni szépen jól van, mondta dr. Bóka István a Füred TV-nek.

 

2012.09.22   7. Romantikus Reformkor - szombati összefoglaló

A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület számos támogató segítségével, hetedik alkalommal rendezte meg a Romantikus Reformkor - Séta a századok között elnevezésű programot. A háromnapos szezonhosszabbító fesztiválon látványos felvonulással, történelmi vetélkedővel, zenével és tánccal várták az érdeklődőket. Nézze meg mi történt szombaton!

 

2012.09.15   Szüreti fesztivál

Fúvóstalálkozóval és utcabállal vette kezdetét pénteken a kétnapos szüreti fesztivál a városban. Másnap délelőtt a Klára hajón avatták fel a Balatonvin Borlovagrend Egyesület új követeit: Bujtor Juditot, dr. Somogyi Istvánnét és dr. Bősze Ferencet. A Kisfaludy színpadon tartott megnyitó ünnepség után indult a felvonulás, útközben a tavalyi nedűt kóstolhatták a résztvevők. A Kovászna parkban azután gyermek és felnőtt programokkal, késő estig tartó mulatsággal várták az érdeklődőket.

 

2012.08.04   A Balatonfüredi Borhetek megnyitó ünnepsége

Augusztus 4-én szombaton hivatalosan megnyitották az idei Borheteket Balatonfüreden. A Tagore-sétányon huszonnégy borosgazda és több pecsenyés is várja a vendégeket. A megnyitóünnepségen Budai Gyula államtitkár azt mondta, a kormány a borászok mellett van és az utóbbi időszakban több kedvező törvénymódosítást is végrehajtottak a gazdák érdekében.

 

2012.07.28   187. Anna-bál, ahogy mi láttuk

Egy bálról mint eseményről még sokáig beszélnek az emberek. Ki volt ott, milyen ruhákat hordtak, és mennyire voltak szépek a szépek. A 187. füredi Anna-bál is lassan részévé válik majd a helytörténetnek, felértékelődnek a porcelánszívek, és történetté szelidülnek a báli események.

 

2012.07.11   187. Anna-bál július 28-án

A hagyományoknak megfelelően rendezik meg ebben az évben is a füredi Anna-bált. A város meghívta a 18 éves helyi lányokat, akik közül tizenhárman éltek is a lehetőséggel. Lesznek tehát szép lányok a bálon és lesz élő televíziós közvetítés is, bár kicsit másképp, mint eddig. A szintén hagyományos kísérőrendezvények közül pedig az Operagála ebben az évben ingyenes lesz pénteken este a Gyógy téren. A programok már 26-án,csütörtökön divattörténeti kiállítással, a szerelemről szóló irodalmi összeállítással elkezdődnek, de lesz hagyományos szívhalászat, és fellépnek Opatija művészei is az Anna-báli hétvégén.

 

2012.07.14   A 13. Nemzetközi Képzőművészeti Szimpózium zárókiállítása a Vaszary Villában

Az elmúlt hetekben finn, svéd, magyar alkotók vettek részt, a felsőörsi Török Villában már hagyományosan megrendezett képzőművészeti alkotótáborban. Az idén Hamvas Béla és a Balaton volt a fő téma, amely alapján megszülettek a különböző technikákkal készült alkotások. Ezeket láthatja a közönség július végéig a Vaszary Villában.

 

2012.06.22   Elkészült a városközpont

Ünnepélyesen is befejeződött a városközpont rehabilitációja. Öt épületet újítottak fel, elkészült a Kovászna park, a körforgalom, geotermikus fűtést kapott a Vásárcsarnok, és rövidesen lehet parkolni az új mélygarázsban is. A Szent István téren magánberuházásban készültek el az új házak, és minden -az utak, járdák, épületek- akadálymentesítve lett. A Füredet a fürediekért projekt uniós támogatásból és hatszáz millió forintos városi önrészből készült el. Az ünnepélyes projekt zárót június 22-én tartották, amelyre a beruházásban résztvevőket hívták meg.

 

2012.01.28   Balatonfüred volt a vendége a Brüsszeli Magyar Bálnak

A Brüsszeli Magyar Bál díszvendége volt Balatonfüred. A fele részben magyar, fele részben külföldi báli közönség zöme az Európai Uniónál és a NATO-nál dolgozik. A bált szervezők a magyar kultúrát népszerűsítő magyar, francia, angol nyelvű egyesület tagjai. Balatonfüred a városok közül az első volt, amely meghívást kapott a belga fővárosba.

 

2012.01.20   Opatija és Füred kulturális együttműködése

Ebben az évben Füred nagyrendezvényein képviselteti magát a horvátországi Opatija, ugyanakkor Balatonfüred is rendszeresen bemutatkozik az adriai fürdővárosban - szól az a megállapodás, amelyet a Magyar Kultúra Napján írt alá a két város polgármestere Balatonfüreden.

 

2012.01.11   Éveleji beszélgetés dr. Bóka István polgármesterrel

Nehéz év elé nézünk, mondogatjuk baráti körben, a munkahelyen, és olvassuk az újságokban.Hogy mire számíthatunk Balatonfüreden, mire futja és mire nem 2012-ben, erről kérdeztük dr. Bóka István polgármestert.

 

2011.09.24   Romantikus Reformkor -teltház Füreden

Több ezren voltak kíváncsiak az öt napon át tartó Romantikus Reformkor - Séta a századok között című programsorozatra. Mintha egy nyári nap lett volna, mindenhol emberek és érdeklődők, a színpadon koncertek, a Vitorlás téren kirakodóvásár. Szombaton rendezték meg a hagyományos jelmezes felvonulást, este pedig reformkori bálnak adott otthont az Anna Grand Hotel. A szezonhosszabbító rendezvényt hatodik alkalommal tartották meg Balatonfüreden.

 

2011.09.16   Balatonfüred a legnépszerűbb nyaralóhely

Balatonfüred az idén is elnyerte a legnépszerűbb nyaralóhely címet, a megyei napilap által indított játékban. Az észak-balatoni településeket különböző szempontok alapján rangsorolták, ennek eredményeképpen 2010 után ismét dr. Bóka István Balatonfüred város polgármester vehette át a díjat. A második helyen Alsóörs, a harmadikon Tihany végzett. Az eredményhirdetésen Balatonfüred vezetői egy herendi vázát és egy emléktáblát vehettek át.

 

2011.07.29   Átadták a felújított Kiserdőt

Minden nemzedék jól érezheti magát a felújított Kiserdőben.Érdemes ellátogatni a több mint kétszáz éves kultúrtörténeti parkba, amely a kisgyerekeknek, a kamaszoknak, az idősebbeknek, a fitneszre vágyóknak, de a város múltja után érdeklődőknek is igazi élmény. A 9 és fél hektáros parkot 260 millió forintból újították fel.

 

2011.07.23   186. Anna-bál: Frei Nikolett a bál szépe

A sok szép meghívott füredi lány közül egy, Csida Fanni bekerült az Anna-bál legszebb három hölgye közé. A füredi lányokat hagyományosan a város hívja meg 18 éves korukban. A 186. füredi Anna-bál változatlanul elegánsan zajlott.

 

2011.07.07   Jön a 186. Anna-bál

A világ most is kíváncsi a füredi Anna-bálra, minden jegy elkelt időben, és idén is közvetíti a Duna Televízió. Július 23-án Kecskemét lesz a díszvendége a bálnak, de a nagyközönség is kipróbálhatja a kecskeméti hungarikumokat és megcsodálhatja az ott gyártott mercedeseket a füredi parton a bál hétvégéjén, amikor újra lesz szívhalászat, utcabál és opera-gála.

 

2011.06.16   Balatonfüred két iskolája újult meg

Balatonfüred két tanintézménye, a Radnóti Miklós-, valamint az Eötvös Loránd Általános Iskola energetikai korszerűsítése valósult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energetika Operatív Programja keretében. A 160 milliós beruházás projektzáróját a napokban tartották.

 

2011.06.01   Európai virágosítási verseny

Ebben az évben Balatonfüred és Paloznak képviselheti hazánkat az Európai Virágos Falvak és Városok versenyében. Egy négytagú nemzetközi zsűri június 30-án fogja bejárni Füred utcáit, tereit és az épületeket is, hogy azután egy komplex szempontrendszer szerint értékeljen.

 

2011.05.14   Vitorlabontó

Május 14-én rendezték meg Balatonfüreden a hagyományos vitorlabontó ünnepséget, amivel hivatalosan is kezdetét vette az idei vitorlás szezon. A Vitorlás-téren elhangzott beszédek után, a Kishamis nevű hajóról megkoszorúzták a Balatont, majd elstartolt az első nagy vitorlásverseny, melyre 200 hajóval közel 1000 induló nevezett.

 

2011.05.06   Jókai napok 2011: Megnyitó ünnepség - Jókai tágabb hazája

Jókai Mór 1870-től majdnem két évtizeden át töltötte nyarait Balatonfüreden. Tágas villája dolgozószobájában írta Az arany ember című regényét. Ha a Jókai házaspár megjelent a füredi sétányon, az egész fürdőközönség tisztelettel hajolt meg előttük. Jókai kultuszát tovább ápolja a város. Tavaly adták át a felújított Emlékházat, most a 20. Jókai napokat ünnepelték Balatonfüreden.

 

2011.04.27   Városi fenntartásba kerülnek a középiskolák

Balatonfüred önkormányzata a legutóbbi testületi ülésen úgy határozott, hogy a két középiskola fenntartását átvenné a megyétől. Hogy milyen előnnyel jár ez a városnak és az intézményeknek, erről kérdeztük dr. Bóka István polgármestert.

 

2011.04.08   800 éves Füred: Ünnepi testületi ülés

A kettős jubileum központi eseménye volt az ünnepélyes testületi ülés, amelyen több kitüntetést, elismerést adtak át. A Kisfaludy Galériában nemcsak a város felnőtt társadalma, de a záró műsorban az összes iskola is részt vett.

 

2011.03.24   Búcsú Erich Sennebogentől

Erich Sennebogenre emlékeztek a TLC KFT. gyárában. A hajógyárat 15 éve megvásárló német vállalkozó igazi régi vágású üzletember volt. Keményen dolgozott, a jó munkát megkövetelte másoktól is, de a teljesítményt, a munkásokat mindig elismerte és megbecsülte. Cége, a Sennebogen csoport, amelyet a fiai vezetnek tovább, az egész világon jól ismert, sikeres vállalkozás.

 

2011.02.17   Kutató-fejlesztő központot avattak Balatonfüreden

400 m2-en épült fel azaz új kutató-fejlesztő centrum, ahol hat klasztertag orvosi műszereket fejleszt. A PharmAgora Életminőség Klaszter a Fürdő utcát elkerülő út mentén hozta létre a központot uniós támogatással, a beruházással 15 új munkahely is létrejött.

 

2011.02.07   Újraépítik a hidegfürdőt

Czigler Győző tervei alapján építették meg 1889-ben a füredi hidegfürdőt, amelynek impozáns épülete 1945-ben, máig tisztázatlan körülmények között robbant fel. Most 3 milliárdos beruházás keretében tervezi a Gyetvai építész cég a hidegfürdő újraépítését. Ha a tervek támogatásra találnak, szeptemberben el is kezdődhet az építkezés. A Gyetvai fivéreket Füreden már jól ismerik, felújították a Törley-villát, és több koncertnek, kiállításnak voltak a mecénásai a városban és Budapesten is.

 

2011.01.22   Együttműködés Kecskeméttel és Paloznakkal

Debrecen, Tihany után Kecskeméttel és Paloznakkal is aláírta Füred azt az együttműködési megállapodást, amely szerint a települések közös kulturális és idegenforgalmi programokat szerveznek. A Magyar Kultúra Napi ünnepségen a három polgármester látta el kézjegyével a dokumentumot.

 

2010.12.21   Átadták a felújított rendőrkapitányság épületét

Kedden ünnepélyes keretek között átadták a felújított füredi rendőrkapitányság épületét. Az összesen 65 millió forintból megújuló főépület után várhatóan hamarosan megkezdik a "B" épület átépítését is. A pénzt három fél biztosítja a munkálatokhoz, a rendőrség épp úgy kiveszi részét mint a füredi önkormányzat. Az ünnepségen minden fél méltatta az évek óta kitűnően működő kapcsolatot.

 

2010.10.21   Fejlesztés a városközpontban

Jövő év végére készül el a városközpont fejlesztése. Öt épület újul meg, teljesen megváltozik a Szent István tér, hiszen a városházával szemben önkormányzati és magánberuházásban mélygarázs és fölötte lakások üzletek épülnek. Az uniós támogatással készülő beruházásról tartottak sajtótájékoztatót a városházán.

 

2010.10.15   Virágos Magyarországért

Nem véletlenül rendezték éppen Füreden a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny díjátadó ünnepségét, hiszen a 351 település közül a városok kategóriájában Balatonfüred, a falvakéban Paloznak lett az első. A két település képviseli majd az országot a jövő évi nemzetközi versenyen.

 

2010.10.05   A következő négy év tervei Füreden

Október 14-én ünnepélyesen megalakul a balatonfüredi új képviselő-testület. Kiderül, hogy az öt helyett melyik négy bizottság működik majd, és megtudjuk azt is, mivel jelenleg is folynak az egyeztetések, hogy ki lesz a két alpolgármester. Dr. Bóka István polgármesternek, aki az országban a legnagyobb arányú, 87 százalékos győzelmet aratta a választáson, határozott tervei vannak a következő négy évre is.

 

2010.09.29   A tiszta és virágos Veszprém megyéért.

Kilencedik alkalommal hirdette meg a Veszprém Megyei Önkormányzat Gazdasági és Területrendezési Bizottsága "A tiszta és virágos Veszprém megyéért" elnevezésű versenyt. Az zsűri 5 kategóriában értékelt, a városok versenyét Balatonfüred nyerte. A díjkiosztó ünnepséget múlt héten tartották a Vaszary villában.

 

2010.09.21   Széchenyi emlékünnepség

A hagyományoknak megfelelően Széchenyi István születésnapján szeptember 21-én, a gróf Tagore sétányon álló szobránál tartottak emlékünnepséget. Az ünnepi beszédet dr. Bóka István polgármester mondta, aki a nemzet géniuszának nevezte a legnagyobb magyart.

 

2010.09.14   Ismét Imázs-díjat kapott Balatonfüred

Az Image Factory és az Observer Budapest Médiafigyelő immár harmadik alkalommal elkészült kutatásában, ismét a legjobban kommunikáló hazai városokat kereste. Kedden adták át az idei városimázs-díjakat Budapesten a Parlament Café-ban. Balatonfüred ismét átvehette az elismerést.

 

2010.07.24   A 185. Anna-bál összefoglalója

Sokan voltak kíváncsiak Balatonfüreden a 185.Anna-bálra. Kétségtelenül a nyár egyik legfontosabb eseményének tartott bál bevonulását sokan nézték az utcán, és több mint ötszáz vendégre terítettek a bál helyszínén, az elegáns Anna Grand Hotelben. A vendégek között az első bálozó lányokon kívül több híresség, közéleti emberek, politikusok, és eljött a bálra India nagykövete, Gauri Shankar Gupta úr is.

 

2010.07.07   Anna-báli sajtótájékoztató

Már két hónapja elkelt a 450 jegy a balatonfüredi Anna-bálra. A 185. bál négynapos fesztivállá nőtte ki magát, hiszen a július 24-i hétvégén már csütörtöktől igényes, de könnyed szórakozást ígérő programok várják a közönséget.

 

2010.06.29   Mi késlelteti az SCD beruházását?

2010-re tervezte az SCD az első kapavágást a balatonfüredi kemping területén, hogy egy ötcsillagos üdülőközpontot hozzon létre. Időközben a módosított Balaton törvény már nem, de a gazdasági válság annál inkább hátráltatta a nagyszabású balatoni terveket.A végső szót az építkezések előtt mindenütt az önkormányzatok mondják ki.Balatonfüreden az SCD és a területen szennyvíztisztítót üzemeltető DRV megegyezése késlelteti a környezetvédelmi hatóság engedélyét, amely nélkül a testület nem módosíthatja a helyi szabályozási tervet.

 

2010.05.07   Befejeződött az Ékkő II. uniós fejlesztés

Május 7-én lezárult egy fejlesztési korszak a városban. Befejeződött a második Balaton-part ékköve uniós projekt, melynek keretében a reformkori városrészben utcák, terek és három épület újult meg. Megnyitotta kapuját a Jókai Emlékház, megalapították a Városi Múzeumot és a Vaszary Galériát. Kialakult egy igényes, látnivalókban gazdag, a régit és a 21.századit szerencsésen ötvöző hangulatos városrész.

 

2010.05.12   Elkészült az Arácsi Népház

Várhatóan szeptember elején nyitja meg kapuit az Arácsi Népház, de már most május 20-án is rendeznek az épületben egy kiállítást a Magyar Hősök Emléknapja alkalmából. A Népház alsó szintjén konferenciák, hangversenyek rendezésére is alkalmas termet alakítottak ki, a felső szinten pedig a városhoz és a Balaton régióhoz kapcsolódó intézmények, civil szervezetek irodái kapnak helyet.

 

2010.03.05   Megnyílt az Öko Tesco

Lehet szeretni, nem szeretni, de a Tesco kétségtelenül Magyarország legnagyobb hipermarket lánca a 22 ezer munkavállalóval. Balatonfüreden március eleje óta a tájba illő új bevásárlóközpontban, a Tesco Marina Centerben,a hipermarketen kívül számos üzlet és szolgáltató várja a vásárlókat.

 

2010.02.04   Költségvetés 2010.

Ez évi első ülésén tárgyalta a balatonfüredi testület a 2010-es költségvetést. Az első fordulóban elfogadták a főbb kiadási, bevételi számokat a képviselők. A végleges költségvetésről február végén szavaznak.

 

2010.01.05   Dr. Bóka István polgármester újévi köszöntője

Dr. Bóka István polgármester újévi köszöntője.

 

2009.12.08   Átadták a pedagógus emlékdiplomákat

Öt pedagógus emlékdiplomát, két arany, három gyémánt és egy vas oklevelet vehettek át kedden a nyugdíjas pedagógusok a Polgármesteri Hivatalban. Az ünnepségen Az Eötvös és a Bem iskola diákjai műsorral köszöntötték az 50, 60 illetve 65 évvel ezelőtt végezett tanítókat, tanárokat.

 

2009.11.13   Kutatás-fejlesztés központ épül Füreden

Nem magyar találmány a kartel, azaz a vállalatok szövetkezése. A kisebb cégek fognak így össze, hogy egymást kiegészítve jelenjenek meg a piacon. A kartelekkel egyre többet találkozunk majd itt Balatonfüreden is, ugyanis most a város nyugati ipari-szolgáltató területén egy ilyen kartel fogott építkezésbe.

 

2009.11.06   Az UNESCO főigazgatója Füreden

A Balaton-felvidék és Balatonfüred egyes részei esélyesek, hogy felkerüljenek a világörökségi listára, ezt mondta Koichiro Matsuura az UNESCO főigazgatója, aki a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett konferenciára érkezett hazánkba. A főigazgató Füredre és Tihanyba is ellátogatott, a Tagore sétányon egy emlékfát, japán díszcseresznyét ültetett.

 

2009.10.13   Két cég lett a Halászati ZRt-ből

Új cég vált ki a Balatoni Halászati Zrt.-ből. Mostantól a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. végzi a tó biológiai egyensúlyának fenntartását, vagyis felügyeli pl. a haltelepítést. A cég központi finanszírozásának lehetőségéről tárgyaltak a Balaton Fejlesztési Tanács siófoki ülésén, ahol a környezetvédelmi és pénzügyminiszter is megjelent.

 

2009.09.04   Veszélybe kerülhet a turizmusból élő települések gazdálkodása

Akár 300 millió forintos támogatástól is eleshet jövőre Balatonfüred, ha a parlament változtatás nélkül elfogadja a 2010-es költségvetést. A tervek szerint felére csökkentik azt az állami támogatást, amit a települések által beszedett idegenforgalmi adó után nyújtottak. A tervezett döntés valamennyi turizmusból élő települést súlyosan érint -fejtette ki Balatonfüred polgármestere.

 

2009.08.28   Elkészült az elkerülő út

357 millió forintból újulhatott meg a Fürdő utca alsó szakasza és megépülhetett a várost nyugati irányból elkerülő út is. Az ünnepélyes átadáson hallottuk az új út csak akkor éri majd el igazi célját, ha az Aszófői út és a balatonszőlősi út közötti szakasz is elkészül majd. Balatonfüred most újra nyert támogatást útépítésre, ebből a Fürdő utca középső szakaszát újítják fel.

 

2009.08.11   Átadták a BFC új pályáit

Nemzetközi méretű élőfüves labdarúgópályát valamint villanyvilágítású műfüves pályát avattak Balatonfüreden. Az eseményen akárcsak harminc évvel ezelőtt most is az Újpesti labdarúgócsapat vendégeskedett.

 

2009.08.19   Balaton-part ékköve II: átadták a megújult városrészt

75%-os készültségű a felújítás alatt álló alsó városrész, így az elkészült parkokat, létesítményeket augusztus 19-én hivatalosan is átadták a közönségnek. A Jókai Múzeum és a Helytörténeti Gyűjtemény épülete tavasszal nyit, akárcsak a Vaszary-kastély, ahol majd több kiállítóterem is helyet kap. Az átadási ceremóniát és az azt követő sajtótájékoztatót a Füred Tv rendezte.

 

2009.07.25   A 184. Anna-bál

 

2009.07.13   Újra Anna-bál

Több újdonsággal is szolgál az idei Anna-bál. Ebben az évben mivel a vendég Debrecen az ország második legnagyobb városából zenekarok, táncosok, művészek, kézművesek mutatkoznak be 25-én a bál napján és a báli hétvégén. Ebben az évben 15 szép lány közül lehet majd választani. A bál eseményeit fél hattól közvetíti a Duna Televízió és a Kisfaludy színpadnál, élő közvetítésekkel, táncműsorral és utcabállal várják majd az érdeklődőket.

 

2009.07.07   Ismét Imázs-díjas Balatonfüred

A tavalyi eredményét megismételve Balatonfüred ismét elnyerte a városimázs díjat a kisvárosok kategóriájában. A kutatást végző médiafigyelők azt vizsgálták milyen minőségben, mekkora terjedelemben, milyen gyakran és mennyire tudatosan szerepelnek a 10 ezer fő feletti települések az országos médiákban. Az eredményeket három kategóriában kedden hirdették ki a budapesti Parlament Cafe-ben.

 

2009.06.27   Száz éves az északi parti vasútvonal

1861-ben építették meg a Balaton déli partján a vasutat, hogy Pest Budáról el lehessen jutni Nagykanizsán át Triesztbe a tengerhez. Az északi parton, -ahogy akkor nevezték a felső parton- majd 50 évig kellett várni, hogy elkészüljön a vasút. Az akkor igen komoly vállalkozásnak számító építkezés 1909-ben fejeződött be. A 100 éves jubileumot a múlt héten ünnepelték, amikor újra a legendás 424-es gőzmozdony húzta a centenáriumra indított nosztalgiavonatot.

 

2009.06.05   Jókai napok - a pénteki események

Az idei Jókai Napok rendezvényei négy napon át kínáltak kulturális programokat Balatonfüreden. A városban bemutatkozott a jövőre 60. születésnapját ünneplő Alföld című irodalmi folyóirat, két képzőművészeti kiállítás nyílt, és több új könyvet is bemutattak. Sokan látogattak ki a Jókai bablevesfőző-versenyre és népszerűek voltak az esti koncertek is. A Füred TV minden eseményen ott volt, most bővebb összefoglalónk következik.

 

2009.05.25   Füred és Debrecen közösen a kulturális turizmusért

2009 a kulturális turizmus éve. Debrecen és Balatonfüred ebben az esztendőben szorosabbra fűzi kapcsolatát. Elsősorban azért, mert mindkét település számára kiemelten fontos a kultúra, a történelmi hagyományok ápolása. Balatonfüred idei turisztikai rendezvényeinek díszvendége Debrecen lesz. A programok részleteit hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón az országos médiáknak is bemutatták.

 

2009.04.11   Megkezdődött a 163. hajózási szezon

A hosszú hétvégén már-már nyári forgalommal szembesülhettek azok akik a parton sétáltak. Tele voltak a szállodák, de a strandokon is sokan napoztak. Nagyszombaton megindult a hajózási idény is, az első hajót szép számú közönség várta a mólónál.

 

2009.04.11   Önkormányzati tulajdonban a Balatoni Hajózási Zrt.

A Balatoni Hajózási Zrt. ettől az évtől 100%-os arányban a Balaton parti önkormányzatok tulajdonában van. Ez azt jelenti, hogy változások lehetnek a cég szervezeti és szerkezeti működésében és ott is kiköthetnek majd a hajók, ahol eddig nem volt hajóállomás. Több kisebb önkormányzat is jelezte, hogy saját hajóállomást szeretne, menetrend szerinti közlekedéssel.

 

2009.03.27   Balatonfüred Debrecenben

2009 a kulturális turizmus éve Magyarországon. Ennek apropóján Balatonfüred és Debrecen szorosabbra fűzi kapcsolatát, hiszen mindkét város életében jelentős szerepet tölt be a kultúra. Januárban a debreceniek már bemutatkoztak Füreden, az elmúlt héten a debreceni utazás kiállításon pedig Balatonfüred és a vele szorosan együttműködő Tihany volt a belföldi díszvendég.

 

2009.02.14   Polgári bál

Ebben az évben a tombola bevételét 200 ezer forintot ajánlottak fel a polgári bál szervezői adományként a Küngösön épülő Szent Kinga templomnak. A hagyományokat ebben is folytatták a rendezők, akik tavaly pl. a dévai gyermekotthont támogatták.

 

2009.02.05   Balatonfüred a Magyar Kultúra Városa

Füred újabb elismerést kapott. A kultúra magyar városa címet Budapesten vette át dr. Bóka István polgármester. A cím 1 millió Ft-os támogatást és körülbelül ugyanilyen értékű megjelenést jelent a nemzetközi turisztikai vásárokon, egyéb hirdetéseken.

 

2009.02.09   Megújul a városközpont

Szeptemberben a tervek szerint megkezdődik az építkezés Füred városközpontjában is. A városrehabilitációs uniós programon nyert vissza nem térítendő támogatás mellett jelentős önrésszel átépítik a zeneiskolát, a polgármesteri hivatal két épületét, a piros iskolát, a vásárcsarnokot, ezenkívül mélygarázst, és új épületeket alakítanak ki a polgármesteri hivatallal szemben.

 

2009.01.22   Tihany és Füred együttműködése

Balatonfüred és Tihany soha nem volt egymás riválisa. A turisztikai kínálatban a két település mindig kiegészítette egymást. Aki eljött Balatonfüredre, az általában Tihanyt is megnézte és viszont. Éppen ezért szinte kézenfekvő a most aláírt együttműködés, mely szerint Füred és Tihany megpróbálja kihasználni ezeket az adottságokat.

 

2008.12.10   Megegyezés a MÁV-val

Szerdán két évre szóló megállapodást írt alá Balatonfüred önkormányzata és a MÁV. Bár a szerződés konkrét feladatokat nem tartalmaz, de alapja lehet annak az együttműködésnek amivel tovább folytatódhat a vasútállomások környékének szebbé tétele. A MÁV új menetrendjét nehezményezik a települések vezetői, erről külön fognak egyeztetni a vasúttársasággal.

 

2008.09.26   Balaton törvény

Szeptember végén elfogadták a Balaton-törvény módosítását. A végleges törvény egyensúlyt tart a megnövekedett fejlesztési igények és a környezetvédelem között. A balatoni háttértelepüléseken azonban, -ahol nincs csatorna, nem lehet építkezni- az egyéni szennyvíztisztító berendezések létesítése nélkül. Ezek megépítéséhez viszont támogatást ad a kormány, hangzott el Balatonfüreden.

 

2008.09.27   Romantikus Reformkor

Ha csak 3 napra is de visszatért a reformkori hangulat Balatonfüredre az elmúlt hétvégén. A reformkorhoz kapcsolódó ételek és kulturális programok péntek délutántól vasárnap estig várták az érdeklődőket. A szervezők a nyári szezont szerették volna meghosszabbítani és ha nem is voltak annyian mint a nyári hétvégeken, azért sokan kíváncsiak voltak a programokra. A következő 25 percben összefoglaljuk a legfontosabb eseményeket.

 

2008.09.20   Szüreti felvonulás

A hideg időjárás ellenére rengetegen vettek részt az elmúlt hétvégén a hagyományos füredi szüreti felvonuláson, melyet számos kísérőrendezvény tarkított. Volt néptánc, kirakodóvásár, utcabál. A Kisfaludy Galériában pedig a Közép-dunántúli régió borlovagrendjeinek ruháit bemutató kiállítás nyílt.

 

2008.09.01   Kőszínházi szezon indul Balatonfüreden

Közel 100 év után újra színházi szezon indul novemberben Balatonfüreden. A Pannon Várszínház szervezésében egészen áprilisig várják majd a füredi és Füred környéki közönséget. Bérletek már most is lehet vásárolni, az iskolák számára külön előadásokat is terveznek.

 

2008.07.26   183. Anna-bál

Ebben az évben nem lehetett panasz az Anna-bálra. Kellemes környezetben, elegáns nyáresti bálon vehettek részt a vendégek. Az Anna-bál szépe pedig az egybehangzó vélemények szerint, megérdemelten lett a füredi Csizmadia Aliz, akivel jövő héten láthatnak majd egy hosszabb interjút.

 

0000.00.00   Beruházásokról, a TESCO-ról, a pincesorról dr. Bóka Istvánnal

A napokban írják alá hivatalosan is azt a szerződést, ami 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást jelent Balatonfürednek. Az elkövetkező fejlesztésekről és más, a közvéleményt érdeklő aktuális kérdésekről - például TESCO, füredi pincesor, gyors füredi fejlődés - kérdeztük kicsit részletesebben dr. Bóka István polgármestert.

 

0000.00.00   Hal- és borünnep hatodszor

Hatodik alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a hal- és borünnepet. A háromnapos rendezvénysorozat ideje alatt számos kísérőprogram várta az érdeklődő helybélieket és turistákat. A főszerep azonban természetesen a finom balatoni halaké és a híres, jó minőségű boroké volt.

 

0000.00.00   Ünnepi könyvhét: Tempevölgy - új irodalmi folyóirat

A balatonfüredi maratoni könyvét 25 programjának nehéz lenne televíziós műfajokban tükröt tartani. A legfontosabbakat kiemelve foglaljuk most össze a könyvheti eseményeket.

 
 
 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT