MecenatúraMecenatúraBalatonfüred város honlapjaFüred TV a Facebookon!

Uniós forrásból újulhatna meg a füredi buszpályaudvar

2010.01.13. 15:11 • Kimozdult a holtpontról a füredi autóbusz-pályaudvar ügye, hosszú idő után közös álláspont alakult ki az önkormányzat, a Balaton Volán Zrt. és a MÁV Zrt. között, így beadható az a pályázat, ami uniós forráshoz juttathatja a várost és ezzel 2011-re megújulhatna a pályaudvar egésze. A 400 millió forintra becsült beruházással teljesen átalakulna a környék arculata, a "város kapujának" is nevezett terület Balatonfüredhez méltó "ruhát" kapna.

A koncepció alapján a mostani autóbusz indulóállások a vasútállomástól nyugatra kapnának helyet, a buszparkolókkal együtt. A volán jegypénztár átkerülne a MÁV jegypénztár mellé, így egy közös és felújított helyiségben válthatnák meg jegyeiket a vonattal és busszal utazók. A volán forgalmi iroda is megújulna, csakúgy mint a jelenleg is meglévő nyilvános WC. A kettő között új átjárót építenének, amely a már említett nyugatra eső új, fedett autóbusz-pályaudvarhoz biztosítana átjárást. A vasút és a volán közös, korszerű utastájékoztató rendszert működtetne. Újdonság, hogy a Castricum teret "U" alakban megkerülő út nyomvonala is jelentősen megváltozna. A behajtás a mostani helyen történne, a kihajtás azonban a jelenlegi vendéglátóipari üzletek mögött érne vissza a Horváth Mihály utcára. Egy ott található régi családi házat és régi üzleteket emiatt le is bontják. A beruházással a sok kritikát kapott Castricum tér is teljesen megújulna. A területen új sétány alakulna ki körülbelül ott, ahol jelenleg a buszok indulási helye van, ez továbbra is az aluljárótól a part irányába húzódna új, korszerű -vendéglátóipari tevékenységnek- helyet adó épületekkel, díszburkolattal, játszótérrel, petanque pályával. A helyi járatú buszok a megszokott helyre érkeznének és a megszokott helyről indulnának, a taxisoknak sem kell új helyet keresniük, a környezet azonban itt is megszépül a díszburkolatnak köszönhetően. Több lesz a gépkocsi parkoló, hiszen a meglévőkön túl újakat alakítanak ki a vasútállomás északi oldalán a síneken túl, ahol gyalogos összeköttetést is kiépítenek az aluljáróhoz. A tervezés során gondoltak a mozgáskorlátozottakra és a kerékpárosokra is, az ő közlekedésüket két lift is segíti majd a vonatok és a buszok között. A város február 15-éig nyújtja be a pályázatát, döntés júniusban várható. Ha ez kedvező lesz, akkor 2011-re elkészülhet az új autóbusz-pályaudvar és ezzel valóban modern, ugyanakkor a város arculatához illeszkedő központ jöhet létre a Castricum téren és környékén. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a MÁV, a Balaton Volán és az önkormányzat pontosan milyen arányban veszi ki részét a felújításban.

Nézze meg a tudósítást is!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Név:   *    E-mail cím: 
 
 
 
 
A hozzászólást csak a biztonsági kód megadása után tároljuk.
 
Biztonsági kód:    Kód:   A kód megadásához kattintson sorban a kiemelt számokra.
 
 

 

#9 - Érdeklődő - 2011.09.01. - 15:23:34

Most akkor indul a munka vagy várunk még rá éveket? Köszönöm szépen, ha valaki (illetékes) megtisztel a válasszal.

#8 - Nagy Ádám - 2011.07.21. - 15:59:04

Nem tudom, hogy azt a tökéletes parkot, minek kell szétcseszni.

#7 - Füredi - 2011.06.22. - 11:32:25

Kedves Nagy Ádám!

Csak nézze meg a videó záróképét, Ön is láthatja a tetőt, ami a teljes délutánra árnyékba borítja a várótermet.
04:05-nél a látványtervet nézve úgy saccolom, hogy ez az előtető megmarad, talán szélesebb is lesz. A legtöbben az első, fűthető váróteremben várják a buszokat és a vonatokat is, ha sűrűn jár arra, észreveheti, hogy a nap nagy részében fel van kapcsolva a világítás, különben félhomály uralkodna benne.
Egyébként tapasztalatból írtam, gyakran megfordulok arra.

#6 - Zsuzsi - 2011.05.04. - 13:20:05

Bízom benne, hogy a költségvetésbe bekalkulálnak legalább egy darab padot a veszprémi megállóhelyhez, mert ezt majd' 40 évig nélkülözni kellett az utasoknak.!!!!

#5 - Nagy Ádám - 2011.05.03. - 15:15:44

Sose volt a váróterem napfénymentes, nem tudom miért írod ezt.

#4 - Füredi - 2011.05.03. - 10:25:36

Sajnálattal látom, hogy a váróterem továbbra is napfénymentes lesz :-(

#3 - Nagy Ádám - 2011.02.12. - 21:12:14

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9089832
Itt a fórumon ajánlom figyelmükbe a 886-os hozzászólástól kezdődő párbeszédet! Csak hogy kicsit tisztábban lássanak Füreddel kapcsolatban.

#2 - Pesti - 2010.01.18. - 09:14:29

Le a kalappal...már többször írtam, hogy eléképesztő amit látok Füreden, hiszen kiskorom óta itt nyaralok minden évben. Én a XV. kerületben lakom és én sem tudok sok jót elmondani a kerületem fejlődéséről. Példát vehetnének Füredről. Én az MSZP-re szavaztam az előző választáson, de most biztos, hogy nem fogok rájuk szavazni mert nem tudtak élni a 8 év adta lehetőséggel. Inkább én is a Fideszre szavazok, hátha megmozdul valami nálunk is...!

#1 - Blasius - 2010.01.14. - 17:06:03

Csodálatos ez a fejlődés, irigylem a várost a polgármesterükért! Budapesten, Zuglóban, ahol lakom, hiányzik a fejlődés, és a zuglói MSZP-SZDSZ-es polgármesterről, csak annyit tudok, hogy az önkormányzat pénzén bérli a luxuskocsiját, havi 500 ezerért. Nekem Balatonfüred a példa, hogy miért a Fideszre szavazzak a választásokkor.

 
KÉPGALÉRIA

STATISZTIKA

Összes megtekintés: 2131

Mai megtekintés: 1

Utolsó: 2024.07.19 01:59:52

 
Minden jog fenntartva.  Copyright © 2005-2024 Füred Stúdió Televíziós Kft.  |  Moderálási alapelveink  |  Adatkezelési elveink  |  Developed & Designed by GEKKOSOFT